Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Nem írom ide (mert a fórum nem látja el megfelelõlen a funkcióját). Egyébként már linkelték ebben a topikban és közvetetten én is linkelem folyamatosan.
Küldöm privátban a lényeget. :)

A sebesség mindent megold.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
engem is - ird ide nyugodtan :)

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

Írtam privát üzenetet. :)

Ez engem is érdekelne, egyelõre csak elméleti síkon.Beillesztenéd ide vagy elküldöd nekem is?Köszöntem.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Az volt a tervem, hogy egy kéttányéros XT-t veszek... de most valahogy nincs "kedvem" hozzá... :)
Szóval: hogy alakíthatok át egy háromtányéros XT-t 38-26-ossá 9 sebességes rendszerhez, hogy az kifogástalanul mûködjön?

Írtam privát üzenetet. :)

Pro Bike Gear

Pro Bike Gear

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.662 hozzászólás
Az volt a tervem, hogy egy kéttányéros XT-t veszek... de most valahogy nincs "kedvem" hozzá... :)
Szóval: hogy alakíthatok át egy háromtányéros XT-t 38-26-ossá 9 sebességes rendszerhez, hogy az kifogástalanul mûködjön?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
izlesek es pofonok, en maradok a lanctisztitonal egyelore - masnal is bevalt.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Cipõfûzõvel elég gyorsan lehet haladni....:)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

a legjobban akkor jársz ha nem mosod a láncot, csak letörlöd róla a dzsuvát

vagy ha mindenképpen mosod, akkor meg elvileg meleg olajba kéne fürdetni a láncot, mert a csapok alatt baromi nehéz a vegyszeres mosás után újrakenni

evekig igy csinaltam, nem volt vele semmi gond. lanctisztito nelkul vagy mosas nelkul a belso reszrol eleg nehez a retket kiszedni, max a szelet torolgeted. egyenkent tuti nem tisztitom vegig kefevel.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

10es rendszerhez nem igazan talaltam normalis patentszemet (mindig nem bontom szet), viszont neha ki szoktam mosni a lancot (meg az egesz hajtast letisztitani) - igy vettem egy parkertoolsos lancmosot. amit bele kell rakni zsiroldot, azt mivel helyettesititek? nem szabad semmilyen durvabb, kerozin, brigeciolt, stb hasznalni. amit hozzaadnak az vmi citromos szagu vegyszer.

szimpla mosogatoszerrel? mennyire koncentraltan?

amugy szepen korbenyalja az egeszet, brigeciolban sem lett volna nagyon tisztabb.

a legjobban akkor jársz ha nem mosod a láncot, csak letörlöd róla a dzsuvát

vagy ha mindenképpen mosod, akkor meg elvileg meleg olajba kéne fürdetni a láncot, mert a csapok alatt baromi nehéz a vegyszeres mosás után újrakenni

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
10es rendszerhez nem igazan talaltam normalis patentszemet (mindig nem bontom szet), viszont neha ki szoktam mosni a lancot (meg az egesz hajtast letisztitani) - igy vettem egy parkertoolsos lancmosot. amit bele kell rakni zsiroldot, azt mivel helyettesititek? nem szabad semmilyen durvabb, kerozin, brigeciolt, stb hasznalni. amit hozzaadnak az vmi citromos szagu vegyszer.

szimpla mosogatoszerrel? mennyire koncentraltan?

amugy szepen korbenyalja az egeszet, brigeciolban sem lett volna nagyon tisztabb.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

nem nagyon szoktam nézni inkább a pedálszám csapást érzem soknak sebesség nem vészes ~35 körül...
kellys viper 2011-es bringa.

azért 35 az nem rossz :)

3-as áttétellel már elég pörgõs

nálam kb. itt van az utazóm határa, 2,9-es áttétellel (32-11), bár pár pillanatra ki tudom kb. 48-50-ig tekerni ezzel, de ha elöl 44-.es tényérra rakom, a sebességemet már akkor sem tudom síkon növelni, sem az átlagot, sem a csúcsot, max hátszélben

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás

mennyivel mész kb, mikor kitekered?

nem nagyon szoktam nézni inkább a pedálszám csapást érzem soknak sebesség nem vészes ~35 körül...
kellys viper 2011-es bringa.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Hali! olyan kérdésem lenne hogy szeretnék cserélni egy lánckereket de amit találtam az 170mm-es ami most van az meg 175-ös.
A jelenlegi konstrukcióval csak annyi a baj hogy elõl 42 hátul 14-es áttétel kevéske közúton így szeretnék elõl nagyobbra cserélni. Találtam egy 48-as hajtást viszont 170mm-es ez mennyiben fog szerintetek számítani? A 48 fog biztos elég de a kisebb hajtókarral együtt nem lesz már túl sok?
Persze tudom hogy erõnlétemtõl is függ de a mostani áttételt simán kitekerem mindenféle erõlködés nélkül.

mennyivel mész kb, mikor kitekered?

tbence

tbence

törzsvendég

• fórumtag
  • 257 hozzászólás
Ha tud vki 38-as (104mm) acél lánctányért valamelyik pesti boltban az szóljon lécci! :) (nagykerben nincs állítólag)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] A jelenlegi konstrukcióval csak annyi a baj hogy elõl 42 hátul 14-es áttétel kevéske közúton így szeretnék elõl nagyobbra cserélni. Találtam egy 48-as hajtást viszont 170mm-es ez mennyiben fog szerintetek számítani? A 48 fog biztos elég de a kisebb hajtókarral együtt nem lesz már túl sok?
Persze tudom hogy erõnlétemtõl is függ de a mostani áttételt simán kitekerem mindenféle erõlködés nélkül.

Végezz el két osztást:
Elöl 48: 48/42 megmondja, mennyivel lesz nehezebb tekerni, de ha bírod - bírnod kell - ilyen arányban lennél gyorsabb ugyanolyan csapásszámnál és a régi karral.
175/170 ennél becsülhetõen is jóval kisebb, azaz a hatása is kisebb (3% alatt van).
Szorozd össze a két eredményt, ez megmutatja, hogy a kisebb karral hogy változik az erõátvitel és a sebesség.
Nõi illetve leány országúti biciklikre szoktak vala 48-as elsõ lánckereket tenni, no meg komoly súllyal terhelt túragépekre. Amit te akarsz, az is jó, a hajtókarhossztól nem félnék (ha nem vagy 190 cm fölött).

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 hozzászólás
Hali! olyan kérdésem lenne hogy szeretnék cserélni egy lánckereket de amit találtam az 170mm-es ami most van az meg 175-ös.
A jelenlegi konstrukcióval csak annyi a baj hogy elõl 42 hátul 14-es áttétel kevéske közúton így szeretnék elõl nagyobbra cserélni. Találtam egy 48-as hajtást viszont 170mm-es ez mennyiben fog szerintetek számítani? A 48 fog biztos elég de a kisebb hajtókarral együtt nem lesz már túl sok?

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás

Nem. Hulla kopott, szerintem legalább 3 lánckeréken ugrana az új lánc.

köszi szépen!

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
Nem. Hulla kopott, szerintem legalább 3 lánckeréken ugrana az új lánc.

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.513 hozzászólás
sziasztok!

ezt érdemes lenne megvenni? rákerestem, ha jól néztem ez 2007-es xtr,az ára meg a súlya is egészen jónak tûnik.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

8 sebességes rendszerhez keresek 13-30 vagy 13-32-es kazettát. Mivel tudtommal ilyet senki nem gyárt, ezért elgondolkodtam azon, hogy magam "építek" egyet.
Ez lehetséges boltban kapható fogaskerekekkel? Az is jó, ha egy 11-32-es alsó fogaskerekeit cserélem ki, de nem találok infót sehol arról, hogy milyen fogaskoszorút érdemes venni, amin cserélhetõ az alsó két fogaskerék és lehet is kapni hozzá 13-as és 14-es fogaskerekeket.
Esetleg egy 7-es kazettát nem lehet bõvíteni akár a kis akár a nagy fogaskeréknél?

Köszi!

Az összes nem tartóbakos sor szétszedhetõ, a sramokat csak egy imbuszcsavar tartja össze, a shimanok szegecselve vannak, de azokat le lehet fúrni. Bármilyen nyolcas sor összerakható, ha megvannak hozzá a lánckerekek és a megfelelõ távtartók.