Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Allat teszt... de en mindig megallapitom, kozeparon kozepszar shimano epp jo :) foleg ha a hajtas is az.

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 posts

Egy km/dollár mutató is jó lenne :-)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

https://cyclingtips....urable-11-speed

11-speed-chain-durability-test-zero-fric

12-speed-chain-durability-test-zero-fric

Edited by zscs, 2019. December 11. - 20:10.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ezek szerint te 40 km/h feletti tempóval mész ki terepre aszfalton 2,25-ös gumival alacsony nyomáson. Oké...

Az a 40km/h sajna csak álom. Azon az enyhén lejtő úton is a legjobb átlagom 32 körül van, így vagyok kb 800. a sorban. 2.15-ös gumival. (outisokat jó lenne tudni kiszűrni :) )

Ha ezt azon a terepen kéne ismételni, amiről gondolom, hogy más is elfogadja terepnek, az azért felérne egy infarktussal. Lefelé is  B)

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

A 2017-es 142-es volt még. 

Mivel írtad, hogy féket is nézel, meg most lehet hajtást is, tévedek, hogy ez jó ajánlat?

Bevallom annyira nem néztem utána csak 2 másik boltot csekkoltam le. 

https://www.chainrea...t/rp-prod189822

Egy úgy új Micro-Spline DT rotor kellene még hozzá de az talán nem csap a földhöz anyagilag. 

És ezzel arra is válaszolok, hogy hagynám a régi hajtókart. 

Most a hajtás cserével vettem egy új lánckereket (kar maradt), de nem a gyári Shimano lett hanem Wolf Tooth (sima, nem oval). Meglepően nagyon jól fut a lánc, magasak a fogak, csendes is (igaz minden új, ez ilyenkor csalóka lehet). Lánc leesés a Shimanoval sem volt soha. 

ez azert arban eleg huzos, de majd szamolgatok :) az xt 600 eur lenne hajtomuvel. esetleg arra gondoltam, hogy a hatso valto lesz xtr, eladasnal jol johet parasztvakitasnak.

kiszamoltam a multkori logbol, a 9kmh kaptatonal gondolom a 36os kereket hasznaltad, akkor az kb 73as atlagfordulat :)

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

A 2017-es 142-es volt még. 

Mivel írtad, hogy féket is nézel, meg most lehet hajtást is, tévedek, hogy ez jó ajánlat?

Bevallom annyira nem néztem utána csak 2 másik boltot csekkoltam le. 

https://www.chainrea...t/rp-prod189822

Egy úgy új Micro-Spline DT rotor kellene még hozzá de az talán nem csap a földhöz anyagilag. 

És ezzel arra is válaszolok, hogy hagynám a régi hajtókart. 

Most a hajtás cserével vettem egy új lánckereket (kar maradt), de nem a gyári Shimano lett hanem Wolf Tooth (sima, nem oval). Meglepően nagyon jól fut a lánc, magasak a fogak, csendes is (igaz minden új, ez ilyenkor csalóka lehet). Lánc leesés a Shimanoval sem volt soha. 

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Jah meg is talaltam :)

m8000-1 50,4 176 qf

m8000-2 48,8

m8100-1 52mm 172 qf (142/148)

absoluteblack m8000 49mm (ilyenem van). Tehat -3mm lancvonal, +4mm qf.

szamit ennyi? Megerne ennyiert hajtomuvet cserelni?

a 2017es exceed az 142es volt meg?

Edited by arn, 2019. November 20. - 23:37.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Az m8000 es az m8100 lancvonala kozott mekkora az elteres? Vmi par mmre emlekszem... szamithat vhol?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Szerintem követés nélkül nem látni belőle semmit (ezt most nem tudom megnézni) de jelölj be ha gondolod, illetve lehet Premium tagság is kellene (se Wattmérőm, se pedálfordulat): https://www.strava.c...ties/2867880769

de latszik... :) a sebessegedbol es szintemelkedesedbol itelve szvsz tul alacsony fordulaton tekersz, bar egy fordulatmero tobbet mondana. 

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 posts
  • LocationBad Goisern

Terep? :D Ez nyílegyenes aszfalt Gödöllő és Isaszeg között.
Őszintén szólva az 1x-es modern megoldásoknál nekem az a bajom, hogy terepre lehet, hogy frankó, csak ha nem autóval viszed odáig a bringát, megunod, mire a terepre érsz. Már ha nem az erdő szélén laksz.

Ezek szerint te 40 km/h feletti tempóval mész ki terepre aszfalton 2,25-ös gumival alacsony nyomáson. Oké...

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ha mindezt terepen, na az több mint vad!

*OFF* tudom, de be tudnád linkelni azt a szegmenst? Köszi :)

Terep? :D Ez nyílegyenes aszfalt Gödöllő és Isaszeg között.
Őszintén szólva az 1x-es modern megoldásoknál nekem az a bajom, hogy terepre lehet, hogy frankó, csak ha nem autóval viszed odáig a bringát, megunod, mire a terepre érsz. Már ha nem az erdő szélén laksz.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

van ehhez strava logod? abbol kiderul, izombol tekersz -e a porgetes helyett :)

vhol 80-90 kozott illene atlagban egy emelkedon, nalam ez tipikusan 70-80 kozott van, igy egyertelmu, hogy szimplan gyenge vagyok a technikahoz a kornyekunkon, kellenenek alacsonyabb fokozatok. vagyis... ha odateszem magam (a legjobb idoimnel), akkor megvan a fordulat, de ritkan tekerek ugy, mert tul magas a pulzus.

Szerintem követés nélkül nem látni belőle semmit (ezt most nem tudom megnézni) de jelölj be ha gondolod, illetve lehet Premium tagság is kellene (se Wattmérőm, se pedálfordulat): https://www.strava.c...ties/2867880769

Edited by karakoram, 2019. November 20. - 11:24.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Néztem a strava linket még amit küldtél a hsz-em után csak nem akartam reagálni mert mindenki dicsérte milyen erős vagyok mivel lehet nem nézték meg a postodat rendesen  :)  :P  B)  :ph34r:

Kemény nagyon, már azonnal az elején a 745 váltás is arra utal, hogy talán nem szokványos verseny. Tuti használtam volna az 50-et, meg feltettem volna egy 30-as tányért is  :)  

Én nem pörgetek ennyire az biztos, lehet meg kellene tanulnom. 

van ehhez strava logod? abbol kiderul, izombol tekersz -e a porgetes helyett :)

vhol 80-90 kozott illene atlagban egy emelkedon, nalam ez tipikusan 70-80 kozott van, igy egyertelmu, hogy szimplan gyenge vagyok a technikahoz a kornyekunkon, kellenenek alacsonyabb fokozatok. vagyis... ha odateszem magam (a legjobb idoimnel), akkor megvan a fordulat, de ritkan tekerek ugy, mert tul magas a pulzus.

zscs: en ilyen szintemelkedest kb fel percig tudok :D

Edited by arn, 2019. November 20. - 11:21.

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

Arn, akkor íme, alább egy másik statisztika. Példa versenyterhelésre. ;)

41 km és ~2000 méter szint - szóval bőven volt benne meredek. Két laposabb lefelében használtam a 10-12t áttételt mindössze és csak pár percet. Ismétlem, versenyen, szóval intenzív igénybevétel és a 10-12T még ott is alig kellett.

(Megjegyzem, itt Karakoram is hasznáta volna a 42t-50t-t bőven, ezt garantálom.)

Ezek után továbbra sem értem, akinek "kevés" a 30T x 10T meg 32T x 10T síkra. Mikor tekeri ki bárki is azt!? 32T x 10T áttétel @ 95 rpm-en 38-39 km/h.

Off, verseny ez volt, szerepelek a videón. :)

Néztem a strava linket még amit küldtél a hsz-em után csak nem akartam reagálni mert mindenki dicsérte milyen erős vagyok mivel lehet nem nézték meg a postodat rendesen  :)  :P  B)  :ph34r:

Kemény nagyon, már azonnal az elején a 745 váltás is arra utal, hogy talán nem szokványos verseny. Tuti használtam volna az 50-et, meg feltettem volna egy 30-as tányért is  :)  

Én nem pörgetek ennyire az biztos, lehet meg kellene tanulnom. 

Edited by karakoram, 2019. November 20. - 10:48.

• zscs likes this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Nekem a 44/14 fogyott el, és kezdtem áttérni a 44/12-re, időnként megcsípve a 44/11-et, 26"-os montin. Így voltam kb fele olyan lassú, mint a KOM-ot tartó arc  :huh: 
Mondjuk nyáron még kb 80rpm-el tekertem, jövőre jó lenne ugyanezt 90-el megismételni  :D

Ha mindezt terepen, na az több mint vad!

*OFF* tudom, de be tudnád linkelni azt a szegmenst? Köszi :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Ezek után továbbra sem értem, akinek "kevés" a 30T x 10T meg 32T x 10T síkra. Mikor tekeri ki bárki is azt!? 32T x 10T áttétel @ 95 rpm-en 38-39 km/h.

Nekem a 44/14 fogyott el, és kezdtem áttérni a 44/12-re, időnként megcsípve a 44/11-et, 26"-os montin. Így voltam kb fele olyan lassú, mint a KOM-ot tartó arc  :huh: 
Mondjuk nyáron még kb 80rpm-el tekertem, jövőre jó lenne ugyanezt 90-el megismételni  :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Tig, nem mindegy milyen áttétellel tolod? :D :D :D

bocs, nagyon adta magát. :)

úgy módosítanám, hogy tök mindegy mit nézegetek itthon ...bár az utóbbi 3 hétben időm lenne  mint a tenger .

Nem értelek. Szinte mindenkinek van 10-42-es sora a teljes ársávot lefedve, véleményem szerint is az a legjobb, évekig használtam 32-es lánckerékkel. 

Én pont azt írtam, hogy jó nekem a 10 és a 11 is de nem használom, használom a többi fogaskereket és csak tekerek  :)  ;)  :D

Akinek meg kevés az tegyen fel 34-est előre és hajtsa  B)

nyilván haladva a korral 12-esben gondoltam. :)

ZCS : de neked pörgős a lábad, a magamfajta hobbista meg nem pörget...és így közel a 40hez :) már nem nagyon változik a vezérlő elektronika

Edited by Bikertigger, 2019. November 19. - 21:22.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 posts
  • LocationBad Goisern

Lényegében sosem használtam a 10T-t a 10-42-es soron.. sokkal jobban örültem volna helyette egy 50T-nek. 

30-32 km/h felett úgysem szoktam menni versenyen sem a sík részeken. 
Idén váltottam elől 30-as tányérra, még azzal sem maradtam le egy enyhén lejtős, aszfaltos részen a többiektől. 

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts

Arn, akkor íme, alább egy másik statisztika. Példa versenyterhelésre. ;)

41 km és ~2000 méter szint - szóval bőven volt benne meredek. Két laposabb lefelében használtam a 10-12t áttételt mindössze és csak pár percet. Ismétlem, versenyen, szóval intenzív igénybevétel és a 10-12T még ott is alig kellett.

(Megjegyzem, itt Karakoram is hasznáta volna a 42t-50t-t bőven, ezt garantálom.)

Jó ez az AXS, íme a bizonyíték, mennyire kell egy 10T. Vagy mennyire nem... ;)

Verseny log: https://www.strava.c...ties/2707507799

Statisztika: (32T-s tányér volt elől, nem 34T)

Dirndltalmtb2019.gif

Off, verseny ez volt, szerepelek a videón. :)

Edited by zscs, 2019. November 19. - 19:27.

• karakoram, dzsonhee and joshua like this

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Erősnek nem érzem magam, de ha 1.5-2 órás tekerés alatt nem megyek kb. 800 méter szintet akkor szomorú vagyok  :), keresem az erdőt nagyon. Futás az elsődleges nálam mint sport amúgy, abból van némi erőm és kitartásom.

Az AXS-eTap rendszernek van egy érdekes axs.sram.com beta tesztelés alatt álló oldala ahol a lenti adatok is rendelkezésre állnak az elektromos rendszernek köszönhetően. Garmin navival van összekötve, ami az esetemben egy Edge 520. Egy 2 órás és 28 km-es, 854 méteres szinttel járó szombat reggeli kör alatt 162 váltásom volt és mutatja a fokozatok kihasználtságát is. Felesleges egy kicsit tehát nem ezt elemezgetem, csak most pont a témába vág.  

gears.jpg

Az ilyen statisztikai dolgokra nagyon bukom :) wow, ha ezt 80-90es fordulattal tudod, akkor eleg jol mehetsz felfele. Miert nem valtasz vissza kisebbre? Jobbak a kiosztasok (meg konnyebb is).

en akkor nem hasznaltam, amikor cxrol ultem at. Gyk ott ugyanezeket az emelkedoket abszolvaltam eloszor a 36/30on majd a 33/32on. Utana baromi konnyunek tunt a montin tekerni, nem is nagyon valtottam fel az utolso egyket fokozatra, es volt olyan emelkedo, ahol 1-2 perccel hamarabb ertem fel. Aztan elmult, most meg mar azon gondolkodom, hogy a 32/46 helyett majd 30/51re valtok, lefele kb ugyanaz lesz, felfele meg nyerek par pihenteto fokozatot. Ha kiesik egy idoszak, utana ez a 32/46 is nyogvenyelos kicsit, kell par tekeres, mire visszaszokok.

A masik, ami teljesen felrevitte a tekeresi szokasaimat, a 2.7x egysebi, azzal az 5-10%os emelkedo is kihivas volt :) combosabb is voltam, mint most.