Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Andalúzia (Spanyolo) 2000 m fölötti emelkedõi bringával (szöveg + videó! )

- - - - -

 • Lépj be és szólj hozzá
4 hozzászólás a témában

#1
gabriel1976

gabriel1976

  vendég

 • fórumtag
 • 140 hozzászólás

Sziasztok !

Jó néhány alpesi videó után - a változatosság kedvéért (tényleg !) - készítettem egy best of videót az Andalúziában tett túráról. Eddig azon 12 napból csak a 2000 m fölé vezető utakat mutattam; most mást is látni. Mivel túl hosszú lett volna, ketté vágtam; ez az első rész az alábbi szakaszt fedi le:

Malaga - Puerto del Leon (kilátás) - Almunecar - Mirador Cabra Montes (panorámás emekedő) - Motril - Haza del Lino ( panoráma tengerre, Pico Veletára (3396 m) ) - Motril - Granada - Pico Veleta - Granada
 

 

A 2. részben lesz félsivatag és még néhány emelkedő, türkiz tó is... na meg a Pico Veletára orkán erejű szélben történő feljutás - bringával. 

Jó szórakozást hozzá !

www.facebook.com/cycling.high    -   Facebook oldalam, ahol magas hegységekben tekert 30.000 km-nyi bringázás és ezalatt, az ott tekert 650.000 m szintemelkedésnyi élményből válogatok, mutatok be utakat, szép tájakat videón, fotón, szöveggel :)
 


gabriel1976 módosította - 2015. január 26. - 00:04


#2
gabriel1976

gabriel1976

  vendég

 • fórumtag
 • 140 hozzászólás
Végül....

Másnap sem lazíthattam, mert egy közeli emelkedõt még célként tûztem ki, ugyanakkor lemondtam a másikról (Calar Alto). Mindkettõ nem fért a programba, azonban míg a Calar Altóról sok infó van a világhálón, mert sokszor keresi fel a Vuelta, addig a másik kaptatóról alig találni információt a világhálón, videót is "alighogy".

Túratársammal Tabernas (Mini Hollywood környékén ) váltunk szét, miután távolról megnéztük a westernfilmek filmstúdiójának látnivalóit. Tamás kényelmesen Almériába tekert (ahol este együtt kempingeztünk), én viszont újabb 2000m-es aszfaltos útra hajtottam fel: Tetica de Bacares (2080 m). Az emelkedõ nagy része, a Puerto Velefique (1860 m-ig) hágóig már szerepelt a Vuelta a'Espagna-n is, így az aszfalton versenyzõk neveit is olvashattam, sõt egy sziklafalon, az 1996-ban visszavonult legenda, Indurain nevét is.
A Puerto Velefique szépen tekergõ, látványos hágóút: leginkább valóban a vonalvezetése miatt. A Tetica de Bacares tetejére, ahol TVtorony is található 3 km-es leágazó-út vezet; a vége megfelelõen meredek, vonzó kaptató.
Az emelkedõ videója:
http://www.youtube.com/watch?v=_VZvgf9OySI

Posted Image

Az egész túráról egy rövidebb élménybeszámoló itt olvasható:
Györgyi Gábor: Kerékpártúra Andalúziában 2012' : tengerszintrõl 3394 m-re: Európa legmagasabbra vezetõ aszfaltos emelkedõjén ! - vázlatos túrabeszámoló

A hátralevõ pár napon már jobbára Malagába tekertünk vissza, ahol repülõre szálltunk.

Jó szórakozást!

#3
gabriel1976

gabriel1976

  vendég

 • fórumtag
 • 140 hozzászólás
A Puerto Raguán átkelve 34-36 fokban vertünk sátrat Fondon környékén, majd a délután a környezõ forró hegyoldalon tekertünk és kaptunk rálátást a tabernasi sivatagra (akárcsak Marokkóban tekerne az ember), majd este következett nekem egy kis hegylánccal odébb, szélkerekek tengerében a Puerto Escúllar (2036 m), amirõl korábban nem találtam bringás videót a világhálón; én mutathattam be az érdeklõdõknek :)
Elég unalmas kaptató volt, nem is meredek sehol, ráadásul az aszfalt minõsége sem volt igazán jó kb. 1600m felett. A gerincen viszont hatalmas élmény volt vagy egy percen át békésen nézelõdõ, majd elballagó õzeket / szarvasokat filmezni és látni.
Hajnali 1/2 2-re értem vissza a kempingbe, ám másnap sem volt még rövid napom.
Ezt videóztam ott:
http://www.youtube.com/watch?v=cue4j6bhYro

Még egy emelkedõ következik :)

#4
gabriel1976

gabriel1976

  vendég

 • fórumtag
 • 140 hozzászólás
Folyt.
Néhány nap múlva következett a Sierra Nevada másik 2000m-t elérõ útja, az északról panorámaút: Puerto de la Ragua (2000 m). Végig egyenletes 6-7%-os meredek: noha végig erdõ kíséri, mégis sok a kilátás: vagy a széles völgyre, vagy elõre a Sierra Nevadára.
Íme videón:
http://www.youtube.com/watch?v=qtTNJWHiJpI

Posted Image

Ez volt a túra leghosszabb napja számomra, mivel az elõzõ nap délelõtti bringaszerelõs történet miatt kénytelen voltam egy napra tenni két komoly kaptatót és bevállalni éjszakai tekerést is a cél érdekében (187 km + 3954 m szint) .
folyt köv.

#5
gabriel1976

gabriel1976

  vendég

 • fórumtag
 • 140 hozzászólás
2012. augusztusban Andalúziában 12 napos, emlékezetes bringatúrában volt részem: 1448 km + 21873 m

Az Alpokban és Pireneusokban már felkerestem az összes aszfaltos 2000m fölé vezetõ utat, ide azonban még el kellett jutnom és ott tekernem, hogy ne legyen semmi hiányérzetem, ami a számottevõ emelkedõket illeti, ráadásul képek alapján a Pico Veleta (3396 m), Európa legmagasabbra vezetõ aszfaltos emelkedõje (kb. 3280 m-ig aszfaltos, utána földút) szépnek is ígérkezett.
Az elsõ napokban még tenger mentén tekertem, majd 1000m fölötti hegyeken melegítettem be a Veleta meghódítására: a Alpokban is tengerpartról tekertem fel málhával a 2802m-es Bonette csúcsra, itt is erre készültem, noha ez itt valóban õrültség, ugyanis az emelkedõ igazi kezdetéig ez kb. 75 km-t + kb. 800 m szintet jelentett.
Varázslatos nap volt.... bár az idõ szaladt, nem engedtem abból, hogy filmezzek, fotózzak és megörökítsem az egészet így viszont a 2500m fölötti, rosszabb minõségû aszfaltos utat csak naplemente környékén kezdtem meg. Néhol vad meredek hegyoldalban vak sötétben, lámpámmal világítva tekertem, közben idõnként erõs szél fújt.
A csúcs alatti hágótól vak sötétben nyílt a panoráma, ám így is csodás volt látni a tengerparti települések fényeit.
2 nappal késõbb, csatlakozott túratársammal, Tamással is visszatértünk, már málha nélkül, ám odafönt erõs szélben. ÖRÖK EMLÉK MARADT. Odafönt orkán erejû széllel dacoltunk. Ahogy Tamás inkább tolta egy szakaszon a bringát, láttam, amint a szél oldalt merõlegesen felemelte e kerékpárt !!
A Pico Veleta emelkedõ két meghódításáról az alábbi (best of) videót készítettem:
http://www.youtube.com/watch?v=jsFzaebbuOw

Posted Image

Folyt köv újabb videóval.