a lowcost-os vásárlásaim, átalakításaim tapasztalatát megosztanám, mondjuk én csak egyhuzamban 10-20 perceket, max fél órákat szoktam bringázni, mondjuk ez nem jelenti azt, h egyes megoldások nem lennének jók több órás bringázásra:
- lábbeli:
kocsmábajárós brimgámon nincs spd, hagyományos, bélés nélküli angol katonai bakancsot használok, legvékonyabb nyári zokniban még nem fázott benne a lábam
országútimon spd-t használok, specialized sport mtb csukával, ami baromi jól szellõzik, még az esõ is beesik rajta, kamásli nagyon kellett rá
shimano, télies, vastag kamáslija mellett döntöttem, a szára jó magasan felért a lábamon, nem is fázott még benne a lábam
pontos nevét nem tudom, neten nemigazán láttam ilyet
- nadrág:
futónadrágra, hosszú bringás gatyára nem volt keret, használtan nem tudtam szerezni, ezért a farmerjaimmal kellett kezdeni vmit
nadrágszár volt bibis, egyrészt a lánc összeolajozta, másrészt lánc be is kapta, ami elég balesetveszélyes tud lenni, mellesleg már rojtosra szaggatta az anyagot, hideg beálltával alulról szépen be tud jönni a hûvös levegõ
felmerült a nadrágszár begumírozása, de vhogy nem akartam az összes farmeromat így elcsúfítani, inkább tejesgumival szorítottam össze kívülrõl, ami nem igazán vállt be, tejesgumi helyett inkább ruhába való széles gumírozott csík lett a nyerõ
ha már nem bringázok, akkor leveszem a nadrágról, de rajta hagyom a lábamon, fölösleges levenni, a nadrág úgyis eltakarja, és gyorasabb is így felvenni
hidegre legjobban a bélelt farmerom vált be, nem kell alávenni semmit, nem kellett semmivel sem bohóckodnom, viszont nem bélelt farmerjaimmal ügyeskedni kellett vmit
hosszú, térdig, vagy fölé érõ zoknival nem is tettem próbát, egyrészt sztem nem kényelmes, másrészt a combomat úgy se melegíti, ezt a problémát meg nem akartam egynél több kiegészítõvel megoldani, fõleg h több zoknit is kellett volna vennem, szal felejtõ
lábszárra való gumírozott melegítõvel is tettem próbát, gondolván, h térdre felhúzva a gumírozás miatt nem mászik el, de azt hiszem túl sokat vártam ettõl a cucctól
jégeralsóval és vékonyabb, tapadóssabb nadrággal is próbálkoztam, melegnek meleg volt, viszont a comb felsõ része felett meg teljesen fölösleges volt, ott már nem is nagyon kellett melegíteni, másrészt ott sokat hajlik a farmer, meg szûkebb is, a zsebek miatt meg még szûkebb, meg itt annyira nem is símult a teshez az aláöltözés, ezért baromi kényelmetlen volt
a térdhez bevart A4-es lapból jött az ötlet, h lényegében csak ott kéne a farmer alá öltözni, ahol fázik a lábam, csúszkálás miatt meg úgyis rögzíteni kell vhogy ezt a plussz réteget, ezért a nadrág aljától a comb tetejéig egy jégeralsó szétvágott lábszárát varrtunk bela a nadrág elülsõ részébe
képkívülrõl alig látszik a dolog, a bélés jó idõ beálltával könnyen kiszedhetõ
mondjuk lehet, h a hátsó résznél is kell bélést bevarrni, ez majd kiderül
- kabát:
bringás kabátra szintén nem volt keret, ezért itt is ügyeskedni kellett
mivel magas vagyok és vékony, ezért nehéz olyan kabátot találni, ami nem lóg rajtam, és bringán elõrehajolva nem csúszik fel könyékig az ujja, ebben a pozicióban még a derekamat is védi, és persze a szél se fúj át rajta
helyi kínai piacot átdúrva egy értelmes versenyzõt találtam, egy fekete alpú, fehéres és narancssárga mûbõr elemkkel tarkított borzalmat 3-4 ropi környékén
mûbõrön nem fúj át a szél, ujjnál és deréknál még kibírható mértékben csúszott fel, viszont kicsit melegebb idõben kegyetlen módon alá lehet izzadni, ezért hátul próbáltam szellõzõnyílásokat eszkábálni rá (
kép1 kép2 ), de hátra nagyon rátapad a cucc, fõleg ha táska is van a hátamon, tehát a kókányolásával nem sokra jutottam, cseszhetem a dolgot ha anyagában nem tud szellõzni a kabát a megfelelõ helyeken... ok, a mûbõr részeken nem tud szellõzni, de nem fúj át rajta a szél és nem is nagyon akar beázni, viszont az egyéb részeken se tud szellõzni, de annál jobban be tud ázni és kicsit már a szél is át tud rajta fújni
no mind1, végülis használható a cucc, csak nem az igazi
mivel a fent emlegetett kabátban nem volt komoly bélés, ezért rendes hidegre nem jó, ezért vettem egy másikat is
tavaly volt nagy szám a hipermarketekben (és a piacon) sielésre vagy mire való kabát, nem fúj át rajta a szél, melegít rendesen, jó benne mozogni, jó hosszú az ujja, sok és kesztyûvel könnyen nyitható zsebe van, nem csúszik fel deréknál, meg különbenis alulról nem tud befújni a szél
emiatt7 ropi körül volt elejében, késõbb már 5 körül hajigálták az ember után, azokon már szellõzõnyílások is voltak, persze én korábban és drágábban a szarabbat vettem meg, melegebb idõben bele is izzadok rendesen
ja és az egyszerûség kedvéért kabátok alatt csak pólót hordok
utólag belegondolva a bélésbelevarrogatást a kabátoknál is lehetne alkalmazni, vmi nagyon jól szellõzõ alap kéne, amibe házilag megfelelõ helyekre vmi szélt át nem eresztõ anyagot varrnánk, a többi rész meg tudna szellõzni szépen, de ez majd ráér tavasszal
-kesztyû:
lentebb emlegetett lidl-s hosszú téli(es)kesztyûm van, meg egy másik gyengébb versenyzõ is van
alapvetõen beválltak, de kabát ujjánál nem védenek igazán jól, ezért kesztyûkbe toldottam szép hosszú anyagot, h kívülrõl rá tudjon csúszni a kabát ujjára, így nem megy be a szél, meg nincs szabadon bõrfelület
régi kesztyûnél egy esõkabát kapucnija volt a toldat alapja, lidl-s cuccnál meg a fentebb emlegetett gumis lábmelegítõ félbevágva
kép- sapka:
sisak alá egy egyszerû b+ sapkát használok, nem fúj át rajta a szél, de fület nem védi eléggé, ezért egy szabadidõnadrág állítható gumirozását operáltam rá
ha az állító alsó helyzetben van, akkor nehéz felhúzni, a vékony gumicsíkon nincs fogás (fõleg kesztyûben), ezért egy hajgumival tettem kezelhetõvé
képígy már kellõen ráfeszül a fülre, de még így se az igazi, gondolkoztam egyéb ráfeszítéseken is, de sztem inkább a fülnél varrok bele vmi bélést
egyéb esetben egy fülvédõs télies bézpólsapkát használok, hasonló gondokkal, hasonló gányolással
- szemüveg:
átlátszó munkavédelmis cucc 1500 ft környékén, nem torzít, és mivel jó nagy, ezért nem lóg bele a látótérbe, és nem is csavar alá a szél, bogarak, faágak ellen is ideális (jó, mondjuk karcolódni is szeret)
remélem tudtam használható tippet adni