Háát.. Akkor mondok én is hasonló példát.Hát ezt a maszktémát túlagyaljátok, voltam már -15 alatt 5 napon át (hajnal -30 is volt), s maszkot csak hóvihar esetére tettem be a hátizsákba, s ott is maradt..
Néhány évvel ezelõtt tél elején elindultam a Janihegyre. A városban +10 fok volt.
Akkor volt rajtam egy v. két réteg nyári bringás ruha és vittem magammal egy közönséges utcai kék melegítõt.
Akkor téli bringára nem készültem ruhával, késõ õszire sem.
Miközben tekertem felfelé és csökkent a hõmérséklet, még a +7 fokban is kicsit melegem volt ahogy nyomtam felfelé.
Aztán feljebb jött egy szélátfújós rész ahol +6 celziuszra csökkent a hõmérséklet (hõmérõ szerint)
de mintha vagy 5 fokot esett volna hirtelen, úgy éreztem. Akkor felvettem a melegítõ kabátját és jól bezippzáraztam.
A hegy tetején a nyomós kútnál a hõmérõ már csak +5 fokot mutatott.
Ott igazán rettentõen kezdtem fázni, így felvettem a melegítõ nadrágját is.
Nagyon hideg volt a belélegzett levegõ.
Kicsit mentem tovább de tûrhetetlen hidegnek éreztem a levegõt, pedig a hõmérõ nem ment +4 fok alá.
Megfordultam és akkor lefelé jött az igazi átfagyás. Lefelé jövet a torkom és a mellkasom szinte fájt a hidegtõl.
Még akkor is fájt levegõ vétel közben, amikor már a +10 fokos városban tekertem hazafelé.
Utána még néhány napig nagyon meg volt fázva a légcsövem és fájt a tüdõm felsõ része, fõleg a hörgõk.
Mindez a leghidegebb +4 fokban! Olyankor már beszélni sem tudok, annyira átfázik az arcom.
Ezután kezdtem gondolkodni, hogy kellene valami jó téli öltözék és valami ami felmelegíti a belélegzett levegõt,
vagy legalább védi a hidegtõl az arcom. A hideg nálam +5-7 foknál kezdõdik.
A hideg levegõ belélegzésétõl azóta is tartok és nem ok nélkül.
Utcai öltözetben +5 fok alatt már egy jó meleg gyapju sálat tekerek az arcomra,
felhúzom amennyire csak lehet a fülemre is, mert az nekem már hideg.
A mínusz 10-15 fokban el sem tudom képzelni, hogy bringára lehet ülni,
akkor a menetszél lehet a legnagyobb ellenfél, még ha lassan mész is.
Szerintem mindenki másképp reagál az ilyesmire.