Jelentkezz be Regisztrálj
Téli tekerés
Írta 2009. január 10. - 20:01
Írta 2009. január 10. - 19:52
Írta 2009. január 10. - 19:36
Mondjuk nekem a lábam mindig fázik, bármennyire beöltözök (most nem sportolásra gondolok). És nem csak nyavajgok, nekem már fagyott meg az egyik ujjam hegye
Ezzel nyûglõdöm most én is. A múlt héten tekertünk 6-7 órát a Pilisben. Vízálló túracipõben nyomtam egy vastag zoknival. Egyáltalán nem éreztem kellemetlennek a hideget, nem fázott a lábam, de nem is izzadtam. Viszont a cipõ fél számmal kisebb a kelleténél, ezért valószínû nem is keringett rendesen a vér, és ahol szorít a cipõ ott elfagyott a lábam. Csak másnap kezdett sajogni, mostanra meg piros és duzzadt egy két lábujjam meg csûdöm, fel sem tudom húzni azt a bizonyos szoros cipõt. A francba!
Jut eszembe, hogyan lehet az ilyesfajta enyhe fagyási sérülésekbõl a regenerálódást gyorsítani? Mert a jövõ héten mennék újra, de nincs másik cipõm és a régit kell valahogy felpréselni a lábamra.:bananadan
Írta 2009. január 10. - 11:44
Dante, Te meg ne tekerj sokat aszfalton, mert találsz megint egy jégfoltot, és...
ps.: ...de ne legyen igazam!
Hála a jó égnek ezt nagyon megtanultam, szóval csakis tüköraszfalton megyek, s a foltokat nagy ívben kerülöm. Ja és nem a régi "befagyós" SPD-mmel megyek.
De valószínû, hogy a vérkeringéshez is van némi köze, mert futni is nyári cipõben és nyári zokniban szoktam, és nekem szokott legkésõbb kihûlni a kezem a hidegben
Ez megint idõtartam kérdése. 1 órát én is nyári cipõben és zoknival futok, 2-t már vastag zoknival és téli cipõvel, 3-nál pedig már ebben is kicsit fázik a lábam.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2009. január 10. - 11:41
Hõleadás: a testünk két fõ hõleadója - fõként télen - a fej, a kéz. A lábbal meg az a fõ gond, hogy bezárjuk egy cipõbe, ami csökkentheti a vérkeringés intatnzitását, - nehéz olyan téli bringás cipõt találni, aminek a mérete optimális a kényelem/funkcionalitás/hõtartás szempontjából - vagy esetleg beleizzadunk. Egyik sem nyerõ.
Pedálozás közben a lábunk a bokától lefelé végzi a legkevesebb munkát - kivéve felfelé menet, megfelelõ technika mellett - így oda nem is kerül annyi vér, illetve hamar áthûl. Ez fokozottan igaz országúti tekerés közben.
Ehhez társul még az egyénenként változó periférikus keringés állapota. Ez - hiába a sport -, nem garancia, hgy tökéletes minden sportolónál. Sõt, a vérkeringés egészének mûködése is befolyásolja a hõérzetünket, az elégetett kalória mennyisége, a testzsír mértéke, eloszlása, a bevitt tápanyag mennyisége/minõsége, stb...
(Pl. az eszkimók ezért nem esznek sült húsokat.)
Szal, ne agyaljatok annyit ezen. Reggelizettek bõségesen, ha a szabadban töltitek a napot, és vegyetek fel meleg rucikat, aztán élvezzétek a szabadban töltött idõt!
Dante, Te meg ne tekerj sokat aszfalton, mert találsz megint egy jégfoltot, és...
ps.: ...de ne legyen igazam!
Írta 2009. január 10. - 10:32
Ez szerintem nem vérkeringés kérdése, egyszerûen más stílusban és mennyiséget tekersz. Ezt persze abszolút ne vedd negatív megjegyzésnek, de valószínûleg, Kalához hasonlóan, nem szoktatok 120 km-t hasítani pofaszélben 37 km/h átlaggal. Én speciel igen, s akivel már mentem együtt (ez kb 60 ember), mind panaszkodott az elfagyó lábujjak miatt. És csak hogy tudd, van téli cipõm, vastag zoknim, kamáslim, decathlonos windstopperes bizbaszom, de 4 óra -8 fok után kockára fagynak a lábujjaim. Ugyanis a cipõ (és a rétegek) anyaga annyira áthûl. És egy órára sima coolmax-os zokniban megyek csak, két órára vastagban, 3 órára már kamáslit is veszek, de 4 óra alatt már MINDEN átfagy. Természetesen montin egészen más a leányzó fekvése, ott túlságosan alternáló a mozgás és pofaszél sincs.
De szívesen látunk egy körre, csak legyen, aki hazaviszi az autót, mert elfagyott lábakkal nem biztos, hogy tudod nyomni a pedált.
Na most ezt így se megerõsíteni, se cáfolni nem tudom, mivel ~október-november óta egyszerûen nem volt idõm egyszerre ilyen sokat menni. De valószínû, hogy a vérkeringéshez is van némi köze, mert futni is nyári cipõben és nyári zokniban szoktam, és nekem szokott legkésõbb kihûlni a kezem a hidegben
Viszont az természetes, hogy a végtelenségig nem mûködik a dolog, és ha más nem, a fáradtság miatt elkezd fázni az ember hosszú távon. Nem akarom példának bedobni a 24 órást, mert úgyis tudod
Írta 2009. január 10. - 10:14
Írta 2009. január 10. - 06:39
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!
Írta 2009. január 10. - 01:12
Én vettem nekem bevált a, de azért nem olyan baromi meleg ,de a szelet tény és való nem érezni vele . Kamáslival + ezzel a zoknival egyszerse fázott a lábam nyáricipõben ,mivel nincs téli.
Ez szerintem nem vérkeringés kérdése, egyszerûen más stílusban és mennyiséget tekersz. Ezt persze abszolút ne vedd negatív megjegyzésnek, de valószínûleg, Kalához hasonlóan, nem szoktatok 120 km-t hasítani pofaszélben 37 km/h átlaggal. Én speciel igen, s akivel már mentem együtt (ez kb 60 ember), mind panaszkodott az elfagyó lábujjak miatt. És csak hogy tudd, van téli cipõm, vastag zoknim, kamáslim, decathlonos windstopperes bizbaszom, de 4 óra -8 fok után kockára fagynak a lábujjaim. Ugyanis a cipõ (és a rétegek) anyaga annyira áthûl. És egy órára sima coolmax-os zokniban megyek csak, két órára vastagban, 3 órára már kamáslit is veszek, de 4 óra alatt már MINDEN átfagy. Természetesen montin egészen más a leányzó fekvése, ott túlságosan alternáló a mozgás és pofaszél sincs.
De szívesen látunk egy körre, csak legyen, aki hazaviszi az autót, mert elfagyott lábakkal nem biztos, hogy tudod nyomni a pedált.
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás
Írta 2009. január 09. - 22:17
A gyapjúzokni közvetlenül meg csak az izzadást fokozza, irritál.
Hollandiában valahogy még fagyban sem volt semmi gondom a városban, egyszerû utcai ruhában. (tengeri klíma?)
A kamásli biztos jó megoldás, hiszen a menetszelet megfogja, és még a levegõ is jár alatta kissé, páraelvezetésileg.
Írta 2009. január 09. - 21:07
Írta 2009. január 09. - 20:59
Írta 2009. január 09. - 20:42
Írta 2009. január 09. - 20:40
3/4 11-kor még munkába mész,de jó neked:)
Írta 2009. január 09. - 20:27
Írta 2009. január 09. - 20:27
Írta 2009. január 09. - 20:17
Írta 2009. január 09. - 19:59
hallottam már shoftshell anyagú zokniról, holnap lehet veszek egyet egerben....
Írta 2009. január 09. - 19:56
Lehet, gondoltál már ezekre, de ha izzadós a lábad, akkor érdemes minõségi zoknit húzni, különben a saját izzadtságod fagy rád, vagy, mivel említetted az elszorítást, lehet, hogy a cipõ alapjáraton túl passzentos, és a vérkeringés nem kielégítõ... Nem tudom, számomra úgy tûnik, hogy a kamásli abszolút megfogja a menetszelet, ráadásul hõszigetelõ rétegként is funkcionál, így fel sem tûnik (ott) a hideg.