Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Téli tekerés

- - - - -

• Please log in to reply
881 replies to this topic

SzabcsiPro

SzabcsiPro

törzsvendég

• fórumtag
  • 317 posts
Csak hogy valami idevago is legyen:

Feltöltött kép
Kétféle ember létezik: az egyik mindig megmondja,mit gondol, a másiknak vannak barátai.

http://soloszabi.blogspot.com

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Decathlonos kamásliról vélemény: http://www.testbike....t2.php?pid=2595

Összességében pozitív, nagyon megérte.

Komolyan van még itt a fórumon valaki, aki ad bármit is arra, amit a testbike-on írnak?:D
Maszkból Nalinit érdemes venni, nekem is az van, jól lehet rajta 170-es pulzusig levegõt venni, csak nekem nagy az orrom, és azt egy kicsit nyomja:)
Ebben a hõmérsékletben vastag thermo nadrág: Shimano, Nalini, Speci+rá egy 3/4-es bringás, lehetõleg szélálló. Cipõnek Shimano téli MW02-es coolmax zoknival. Felsõnek nekem még ilyenkor nem kell túl vastag, ezért SubZero alsó+Speci Burn out thermo dzseki. Kesztyûnek meg van egy Altrix windtexes. Ebbõl nem érdemes túl drágát venni...
De a legjobb a zuhany, mikor beérek...
Sajna egy igazán jó télis szett egy 100-asba fáj, de nem vágom haza az ízületeket, nem fagy a hátamra a víz...stb...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Balu1:..Igazából az az én nagy bajom, hogy okés, föl tudok öltözni melegen, hogy eljussak a "munka színhelyéig", de sajna ugye tekerés közben, jól felöltözve megizzad az ember..
....
Ezért próbálok vmi jó megoldást találni, hogy milyen cuccot vegyek föl, amiben nem fagyok szét, de nem is izzadok le bokáig.

Nekem is mindíg ezek a dolgok veszik (vették) el a kedvem a téli bringázástól.
Mire megyek 5-6 km-t addigra a kezem arcom és orrom mindenem le szokott fagyni mínuszban.
A korábbi kesztyû próbálkozásaimból idõnként ki szoktam csavarni az izzadtságot, a sisak szivacsából is ha bele nem fagyott addig.
Igaz, addigra a hátamon is hideg volt a különben szárazon jó meleg kabát.

Végül mindíg egy éles túlélési helyzetnek számított télen akár néhány km-t is bringára ülni.

Látom mások mennek és az is kiderült, hogy speciális öltözék kell hozzá.
Most már talán láttam eleget ahhoz, hogy legalább elképzelésem legyen arról, hogy
mit keressek hozzá és fõleg hol, hogy azért ne is maradjak miatta fedél nélkül. :)

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

oldbike

oldbike

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts
ezt az aláöltözetet csak ajánlani tudom
két oldala van!
- és + idõjárástól függõ!
sensor a márkája amelyet régebben a mountex forgalmazott-már nem!
ez lesz a 4. szezonom vele és tökéletesen mûködik
ja... igen a zokni egy vékony mund thermolite és felette sensor bringás zokni kamásli nélkül -5-ig türhetõ
http://pix.bikemag.h...ry.php?cat=3175
cseh vagy szlovák márka

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
nah akkor lehet megnézem ezt a decathlonos kamáslit. az nem szokott zavarni ha beázik a cipõm csak ne fázzon a lábam .)

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Aláöltözet télen szinte kötelezõ. Költséghatékonyan is meg lehet oldani, én a decathlonban egy fekete, hosszú ujjú túraaláöltözõt találtam magamnak. Asszem 2500 forint volt, és nagyon jól mûködik. A pamutot el kell felejteni, megszívja magát izzadsággal, és onnantól csak szenved benne az ember.
A maszkok pedig általában védik a nyakat is.

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

meri

meri

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
Balu1: Igen a pamut sálakkal az a probléma, hogy ameddig állsz és tolod a biciklit addig frankó és meleg, de igen könnyen bele lehet fülledni menet közben. És az már nem a legjobb érzés, amikor érzed a enyhén nedves sálat a nyakad köré tapadni:P
Szóval a full pamutos dolgokat ha lehet kerülöm a "bringávalmegyeksuliba" küldetésekbõl.

Erke: Én is fontosnak gondolom a jó aláöltözetet. Nekem is van egy moira hosszúujjúm a jó közérzet megalapozására. Aztán meg jöhetnek az egyéb rétegek.

Igazából az az én nagy bajom, hogy okés, föl tudok öltözni melegen, hogy eljussak a "munka színhelyéig", de sajna ugye tekerés közben, jól felöltözve megizzad az emberke. És hát az nem járja, hogy egy utánfutót húzok magam után a száraz ruhákkal, amit megérkezés után átveszek....
Ezért próbálok vmi jó megoldást találni, hogy milyen cuccot vegyek föl, amiben nem fagyok szét, de nem is izzadok le bokáig. Lehet, hogy ez nagyobb beruházásokat igényel, de kíváncsi vagyok, hogy van-e aki már megoldotta ezeket a bringás élet által elénkállított aprócska akadályokat...?!

Erke

Erke

újonc

• fórumtag
  • 5 posts

Kössz az ötleteket, igyekszem használni amit tudok.

Ami sz'tem nem igazán használható ötlet az a "lé"-re épül.
A "lé", mindíg az a legkevesebb, vagy
a "lé" ugyan, (legyintve) az a legkevesebb...

Akinek számolatlanul van az könnyedén mondja,
akinek be kell osztani az sóhajtva.

-Henger-: "Van lé, akkor van jó, megbizhato cucc.
Nincs lé, akkor kókányolsz, vagy nem bringázol. Vegulis valaszthatsz."

Azért többen vagyunk akinek havonta
meg kell számolni mire mennyit költhetünk.
Ezért már a tekerésrõl is le kéne mondani..?
Kérjek háromszoros fizetést és abból már adózok is? Abból jutna mindenre!
De én ebbõl is adózok.. és be kell osztani.

Szia!

Hasonló megfontolások alapján én a következõ összeállítást használom (nagyon fázós vagyok):
Felülre Pearl Izumi aláöltözet - ez volt a legdrágább, de a legfontosabb beruházás, maximálisan bejött ( kb 7-8000) + thermo pulcsi, kínaiaktól (kb 2500) + Lidl széldzseki (2500). 0 fok alatt egy rövid ujjú mezzel upgradelem vagy végsõ esetben egy tavaszi kis ballondzsekit veszek a széldszeki helyett, igy -5-10 fok között is használható, teszteltem. A pulcsit és széldzsekit civilben is használom persze.
Alulra cicanadrág a bolyhos Bitwin decatlonos bringásnadrág alá, vagy kiöregedett sztreccs farmer/kord a bringádnadrág fölé fagypontig megfelel. Térdvédõnek kinõtt vékony gyerek thermopulcsi ujjából némi tépõzárral ízlés szerinti térdvédõ gyártható (folyamatban).
Kesztyû tesco vagy kínai thinsulate, csak esõben nem mûködik.
Lábon sízokni, cipõn Decathlonos kamásli, itt még bõven lenni mit javítani.
Sisak alatt B+ sapi, -5-g teljesen jó, még kissé vizesen is. Hosszú lejtõ esetén a sisak alá befigyel még egy egész vékony thermo (kínai) arcot is takaró símaszk.

(Mivel kiszámíthatalan hogy mennyi idõt tudok télen a bringán tölteni, + anyagi lehetõségek, elsõre olyan setup-ot igyekeztem összeállítani, ahol minél kevesebb a spéci, csak bringán használható cucc, a hiányosságok felderítése után számuk biztosan nõni fog. A Pearl Izumi felsõ pl alapdarab már alaprdarab lett sielésnél, korinál, túrázásnál.)

Bocs ha hosszú voltam.

jsipos007

jsipos007

vendég

• fórumtag
  • 55 posts

De nekem most hétköznapi közlekedésre (egyetemre járkálás, meg rohangálás a városba) kellene vmi az arcomra.

Esetleg maszk? Csak bankba, postára ne menjél vele. :D

jsipos007

jsipos007

vendég

• fórumtag
  • 55 posts
Decathlonos kamásliról vélemény: http://www.testbike....t2.php?pid=2595

Összességében pozitív, nagyon megérte.

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Shimanóról nem tudok nyilatkozni (nem volt még olyanom), nem hiszem, hogy a decathlonos jobb, de jelentõsen olcsóbb.
Az 1mm-es neoprént vettem, nagyobbat, mint amekkora hivatalosan kellene, de így pont passzentos. Szélálló, azt hittem, vékony lesz, de a lában meglepõen jól érezte magát (0 fok körül). Vízben (még) nem teszteltem (de ahogy nézem az elõrejelzést, ezen a héten erre is sor kerül), de esõben úgyis az RP-t veszem föl, de ha nincs esõ, csak az út vizes, valószínû anyagánál fogva a vizet egy darabig kinn tartja, úgyhogy majd kipróbálom. Korrektnek tûnik, ha valami baja lesz, beszámolok :)

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Xabi, a kamásliról mesélhetnél bõvebben ha sikerült letesztelni .)
szél, víz kinnmarad? .)

mennyivel jobb egy shimano pl?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Olyan helyre kell menni vasarolni, ahol ertenek hozza.... 2 ezerert szerintem mar PI teli zoknit is kapsz...igaz nem er terd fole...

Telikabi meg Barrier. Igaz 26 korul van, de szerintem megeri ra kicsit kuporgatni... ha nem akkor vegyel valami windstopperosat , az mar biztos van 20 korul.

Most volna is rá éppen de más, rég betervezett dologra is kellene meg harmadik dologra is juthatna..
Na majd kialakul, az ösztönzés az jól jött, köszönöm mindenkink! :)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Tegnap elhagytam némi pénzt a Decathlonban, vettem egy ... ... .., hihetetlen nagyot dobott a komfortfokozatomon. Kellett már, ebben a hidegben... :)
X.

Már egyszer megkeresem valamelyik ilyen áruházat, de
bármelyiket nézem, nagyon kint van hozzám képest a periférián.
Jó lehet az ár és a kínálat is, ahogy mondod. Többektõl is hallottam,
és éppen ma bedobtak egy reklámújságot a Dechatlontól. Ott vannak címek.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

De nekem most hétköznapi közlekedésre (egyetemre járkálás, meg rohangálás a városba) kellene vmi az arcomra.
Igazán vmi bringás "sálnak" vagy valami hasonlónak örülnék, ami védi a nyakamat, de nem is izzasztóan meleg mint a pamut. Mert ugye suliba nem szeretnék mezben járni.

Utcai viseletre van egy óriási hosszú gyapju sálam amit ha áthurkolok a
nyakamon akkor nem lóg ki a kabát alól a vége. Széles, nagyon széles.
Amikor kell az arcom elé tekerem, ha meg melegem van jármûvön akkor meglazítom.
Teljesen jó a hétköznapokban.

Szerintem bringán biztosan szétázna, habár még nem próbáltam de mondják, hogy gyapju bringára nem való.
Ez tényleg igaz? Talán megszívja magát nedvességgel azért nem jó? Ki tudja?

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 posts
Tegnap elhagytam némi pénzt a Decathlonban, vettem egy vékonyabb kamáslit (3000), egy téli vastagabb szélálló kabátot (11000) és egy, a térdeknél és a comb oldalánál windstopperes kantáros nadrágot.
Azt kell mondjam, hihetetlen nagyot dobott a komfortfokozatomon. Kellett már, ebben a hidegben... :)

X.

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 posts
Ha minden igaz holnap megveszem a csuklyámat. A Mountexben egész jo választék van... Meglátjuk...

SzabcsiPro

SzabcsiPro

törzsvendég

• fórumtag
  • 317 posts

Az egyik dolog, hogy én nem értek a ruházkodáshoz, de az eladó csajok sem tudják mibõl mekkora kell?
Ezért nehéz megfelelõ felszerelést összehozni.

:(

Olyan helyre kell menni vasarolni, ahol ertenek hozza.... 2 ezerert szerintem mar PI teli zoknit is kapsz...igaz nem er terd fole...

Telikabi meg Barrier. Igaz 26 korul van, de szerintem megeri ra kicsit kuporgatni... ha nem akkor vegyel valami windstopperosat , az mar biztos van 20 korul.
Kétféle ember létezik: az egyik mindig megmondja,mit gondol, a másiknak vannak barátai.

http://soloszabi.blogspot.com

meri

meri

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
igen. Nekem is az okoz gondot, hogy inkább az arcfagyhalál áll be. :) És ez ügyben köszönöm mindenkinek, aki leírta a saját megoldásait.
Nekem általában elegendõ kisebb kiruccanásokra a polár, szélálló fülpánt(fejpánt).
De nekem most hétköznapi közlekedésre (egyetemre járkálás, meg rohangálás a városba) kellene vmi az arcomra. Én is nézegettem ma több helyen is a kínálatot. De nem igazán találtam egyenlõre semmit.
Igazán vmi bringás "sálnak" vagy valami hasonlónak örülnék, ami védi a nyakamat, de nem is izzasztóan meleg mint a pamut. Mert ugye suliba nem szeretnék mezben járni.

De majd meglátjuk, hogy milyen megoldást találok.

jsipos007

jsipos007

vendég

• fórumtag
  • 55 posts

Hali!

Arra lennék kiváncsi, hogy ti nem használtok-e télen vmit arra, hogy ne egybõl a hideg levegõt szívjátok be, hanem vmivel eltakarjátok a szájatokat/arcotokat.

Lélegezz orron át. Amikor kifújod a levegõt, felmelegíti a légzõszerveidet ... Tapasztalatból mondom, hétvégenként rendszeresen 200 km felett tekerek, jó részét a Mátrában és a Bükkben.

Egyébként sima Helly Hansen maszkot használok (a legvékonyabbat), de nem a belélegzett levegõ "melegítésére", hanem az arcom védelmére a menetszéltõl. Bár eltakarja a számat is, orron át lélegzem. A kilélegzett meleg, párás levegõ - ha szájon át fújom ki - átnedvesíti a maszkot, és az ezen át beszívott extra párás hideg levegõ nem túl egészséges ... ráadásul lejtmenetben az átlehelt, nedves maszk igen hideg tud lenni.

A (teljes nyakat is elfedõ) maszk fölé (a sisak alá) hordani szoktam ezenkívül egy vékony szélálló/polár sapkát is - úgy tapasztaltam, hogy 3-4 fok alatt az arcot egyébként kellõen védõ maszk a fejtetõn nem elégséges. (Lehet, hogy ez csak engem zavar, mindenki próbálja ki, mi a neki kellemesebb; de nekem ez a "rétegezés" sokkal komfortosabb érzést nyújt.) Ja, és szemüveg mindenképpen ... hogy teljessé tegyük nyaktól felfelé a tanácsadást. :)