Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Téli tekerés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
881 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Hát ezt a maszktémát túlagyaljátok, voltam már -15 alatt 5 napon át (hajnal -30 is volt), s maszkot csak hóvihar esetére tettem be a hátizsákba, s ott is maradt..

Háát.. Akkor mondok én is hasonló példát.
Néhány évvel ezelõtt tél elején elindultam a Janihegyre. A városban +10 fok volt.
Akkor volt rajtam egy v. két réteg nyári bringás ruha és vittem magammal egy közönséges utcai kék melegítõt.
Akkor téli bringára nem készültem ruhával, késõ õszire sem.

Miközben tekertem felfelé és csökkent a hõmérséklet, még a +7 fokban is kicsit melegem volt ahogy nyomtam felfelé.

Aztán feljebb jött egy szélátfújós rész ahol +6 celziuszra csökkent a hõmérséklet (hõmérõ szerint)
de mintha vagy 5 fokot esett volna hirtelen, úgy éreztem. Akkor felvettem a melegítõ kabátját és jól bezippzáraztam.

A hegy tetején a nyomós kútnál a hõmérõ már csak +5 fokot mutatott.
Ott igazán rettentõen kezdtem fázni, így felvettem a melegítõ nadrágját is.
Nagyon hideg volt a belélegzett levegõ.

Kicsit mentem tovább de tûrhetetlen hidegnek éreztem a levegõt, pedig a hõmérõ nem ment +4 fok alá.

Megfordultam és akkor lefelé jött az igazi átfagyás. Lefelé jövet a torkom és a mellkasom szinte fájt a hidegtõl.
Még akkor is fájt levegõ vétel közben, amikor már a +10 fokos városban tekertem hazafelé.

Utána még néhány napig nagyon meg volt fázva a légcsövem és fájt a tüdõm felsõ része, fõleg a hörgõk.
Mindez a leghidegebb +4 fokban! Olyankor már beszélni sem tudok, annyira átfázik az arcom.

Ezután kezdtem gondolkodni, hogy kellene valami jó téli öltözék és valami ami felmelegíti a belélegzett levegõt,
vagy legalább védi a hidegtõl az arcom. A hideg nálam +5-7 foknál kezdõdik.
A hideg levegõ belélegzésétõl azóta is tartok és nem ok nélkül.
Utcai öltözetben +5 fok alatt már egy jó meleg gyapju sálat tekerek az arcomra,
felhúzom amennyire csak lehet a fülemre is, mert az nekem már hideg.

A mínusz 10-15 fokban el sem tudom képzelni, hogy bringára lehet ülni,
akkor a menetszél lehet a legnagyobb ellenfél, még ha lassan mész is.
Szerintem mindenki másképp reagál az ilyesmire.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Akár egy szeleppel megpldani, hogy azon jöjjön be és követlenül jusson ki a levegõ.
Tudom, bonyolult.. amikor hideg van akkor minden jól jön.

Hát ezt a maszktémát túlagyaljátok, voltam már -15 alatt 5 napon át (hajnal -30 is volt), s maszkot csak hóvihar esetére tettem be a hátizsákba, s ott is maradt, simán elvoltam kencékkel és krémekkel.

A tüdõdnek nem ártasz a hideg levegõvel egyébként. (jó, a -200 fokossal biztosan) (ezt nem "olvastam valahol", kérdezzetek csak meg bátran egy orvost mondjuk)

Olyan hadsereges vacakot az osztrák katonák is használnak (full hófehér szerelés, hótalpakkal egyetemben, sõt, még a Steyr-Aug is fehér verzióban mûxik ilyenkor), de õk is csak az álldogállásra, várakozásra.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Murla

Murla

vendég

• fórumtag
  • 188 hozzászólás
Ma voltam egy 62 km-es velomobilos túrán a Fonyód-Szántód viszonylatban oda-vissza. Baromi jó volt. Semmim nem fázott, pedig csak egy rövidujjú trikó+hosszúujjas felsõ volt rajtam. Alul egy sima bringás cipõt vettem fel egy sízoknival és egy decathlonos futónadrággal. Se sisak, se sapka, se szemüveg, se kesztyû nem kellett. Párásodást nem tapasztaltam, mivel egyrészt jórészt sík volt az út, így mindig egyenletes gyorsasággal tudtam haladni, így a szélvédõt is a legzártabb állásban tarthattam.
Sok helyen fagyott volt az út, így ott driftelhettem a három kerékkel. Még a Mad Max-es forgást is meg lehetett csinálni. (Tegnapelõtt mondjuk ugyanezen az úton akaratom ellenére csináltam egy 180 fokos pördülést...) Két problémám volt csak:
Egyrészt a hóban kevésbé látszódnak az úthibák, amiból pedig van egypár a bringaúton sajnos.
Másrészt a jégen a Big Apple könnyen kipörög, és a tapadása sem tökéletes. (Mondjuk ezért lehet vele driftelni.) Tud valaki 20"-os jó téli külsõt havas-jeges betonra? (Vagy ez itt off?)

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
aki idén volt az expón a C+D kiállításon az láthatott ilyet képen. élõben nem volt sajnos:(

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Noigen.. U.S. army technológia. Hmm..
Gondolom terepszínben. Habár télen ez a terep fõ jellemzõ színe.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
Feltöltött kép

ezt az amerikai hadsereg használja "extrém hideg" idõre
ilyet használnak azok is, akik a sarkkörön dolgoznak

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Egyszer valaki mondta, hogy tegyek fel egy légzõmaszkot amitõl egy gégecsõ vezet a ruhám alá..
Még nem próbáltam de sz'tem az párás izzadt szimatu lehet egy idõ után, hogy mást ne is említsek.

Persze egy összetekert csõkígyó vagy más praktikusabb megoldás már jó hõcserélõnek tûnhet.

Akár egy szeleppel megpldani, hogy azon jöjjön be és követlenül jusson ki a levegõ.
Tudom, bonyolult.. amikor hideg van akkor minden jól jön.

arcsiba no.1

arcsiba no.1

törzsvendég

• fórumtag
  • 602 hozzászólás
na most jöttem meg, rajtam volt a maszk és rajtam is marad ilyen hidegben. abban is segít hogy az orromon vegyem a levegõt, mert ha a -5 fokos hideg levegõt a számon át veszem megfájdulhat a torkom meg a fogaim.
kinek a pap kinek a .....
ja meg a mondás: nincs rossz idõ, csak rosszúl öltözött kerékpáros

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Én is csak lejtõzéshez veszem fel a maszkot, ha intenzíven tekerek, akkor zavaró.. CC-hez windstopper, fültakarós Altrix sapim van, a bukó alá.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Nyilván a legdurvább körülmények között nem elég, de a sima -5-ben "párásidõben-tekeréshez" (=mint ami most van Bp. környékén) teljesen jó.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Ezt a krémet nem ismerem, ha mondod biztosan jó. De szélben, ha kemény hószemcsék esnek azt hiszem csak a teljes maszk segít - ami az orrot is takarja -, mert azok ütése eléggé fájdalmas.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Hát, én nem hiszek a maszkban. Pontosan a "párás levegõ" miatt, meg hogy telelehellem a szemüvegemet is párával. És mellesleg szoktam 2-3 órát a -5-ben tekerni (legalábbis mostanáig :D, merthogy lesérültem). Ami a tuti, az a hideg-elleni balzsam. Pl a Born Protect Extra. Ezt jól belemasszírozod az arcodba, s minden kilógó arcrészedet, különös tekintettel az állra és a fülcimpa sapka alól kilógó 2 mm-es szakaszára, s akkor nem fázol. Szóval hordasz maszkot - végül is, de az lemosható fajta. ;) Nyakra nem árt egy WS sál azért, de ez azért egy elég tuti módszer. +ezer pénz egy flakon, s egy télre nekem elég.

Van maszkom egyébként, de síszemüveggel kombinálva csak -20-30 körül veszem fel, ami ugye Magyarországon nem jellemzõ. ;)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Arcvédõ nélkül + kissé túlöltözve mínusz néhány fokban Békás-Római part táv
viszonylatában, vagyis néhány km alatt is lefagy arcod orrod füled,
az átizzadt textilkesztyûs kezed a menetszéltõl, még ha nem is mész gyorsan.
Az átizzadt (különben jó meleg) kabátról nem is beszélve.
Ez régebbi tapasztalat.

Még azt a mocis boltot meg kell látogatnom arcvédõért és valami jó sapkáért,
esetleg a kettõért egyben. Akkor nagyjából minden lesz már, viszont
még mindíg nagyon sûrûn dolgozom, vagyis se maszkot venni
sem pedig használni egyelõre nincs idõm.

Nem is beszélve arról, hogy legjobb a télbe úgy bele menni, hogy nem szabad abba hagyni õsszel.
A hidegbe elindulni edzetlenül, azt nem tudom mennyire nyerõ.

A nadrágot kipróbáltam otthon, alá tudom venni a nyári betétes nacit és
még ez a kék mindenhol kapható lábszár és térdmelegítõ is elfér alatta, ahol szûk ott tágítható.
Abból kettõt összevarrok, hosszabb legyen és alsó rétegnek jó a nyári nadrág térdére és onnan lefelé.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Jaja, igaz. Amikor -5ben tekerek, még a maszk sem elég 2.5 óráig, dehát nincs más. Enélkül valszinûleg kettéfagytam volna, tökmindegy hogy párás levegõt szívsz be, de legalább tudsz tekerni.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Xabi

Xabi

törzsvendég

• fórumtag
  • 751 hozzászólás
"valahol olvastam..."

Hát, inkább egyszer próbáld ki, milyen bringázni -5 -10 fokban maszkkal és maszk nélkül. Lehet, hogy párás levegõt lélegzel be, de legalább nincsennek fagyási sérülések az arcodon.
Síelés közben sem véletlenül használják, pedig ott is ugyanez van :)

X.

Merida Speeder__________________________Magellan Serpens --> Merida XC-Mission
Járt utat járdáért el ne hagyj!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Én meg valahol olvastam, hogy a maszk azért sem jó, mert lecsapódik benne a lehelet és utána azt a párás levegõt lélegzed be, ami rosszabb, mintha a friss levegõt szívnád.

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 hozzászólás
he he a kendövel maszkkal vigyázni kell az egyik reggel vettem le lóvét kártyárol mindenki engem nézet de a legjobb az volt mikor beugrottam haverhoz a zálogházba a munkatársnöje majdnem elájult azt hitte rablás lesz meg minden még a haver is meg ilyedt egy picit bár ö tagadja de láttam rajta:D na szóval csak óvatossan a maszkokkal:D
:D ...Nem,nem tündérke a kívánság,az kívánság. Térdelj csak le szépen!:D

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
hasolnóan öltözök énis.boltos sapa síkesztyû, sál átlátszó lencsés okulláré.és nem is fázok ha olyan az idõ.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
remélem má mûkszik, gyakorolni kõ még....

Húúú, azért a bankba így ne menj pánzért, elõször lõnek aztán kérdezik, tulképp mit is akart..

Na azért ettõl nem kell félni vannak szabálok, viszont ennek láttán olyan helyen
hamar csõre húzná... ..hogy szükség esetén õ legyen gyorsabb.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
tiszta counter strike:D
a hátsó kerék gyorszárját én biztonsági okokból ráhajtanám a vázra