Szia Cobranco!
Konkrétan a Vaskapunál nem sátraztam, csak átutaztunk rajta, de az a néhány ember, akivel összefutottunk arrafelé szimpatikus volt, fõleg a román határõrök az erõmûnél. A szerbek viszont nem. Valahányszor voltam Szerbiában, a rend õrei és hasonló egyenruhás közegek mindig legomboltak rólunk jó sok eurót. Persze itt autós utazásokról volt szó. De a civil népességgel sehol nem volt semmi bajom. Igazából egész Erdélyrõl az a benyomásom, hogy ha valaki Észak/Kelet-Magyarországon merne vadkempingezni (és miért ne merne?), akkor ott is simán be lehet vállalni. Csak ugyanúgy messze el kell kerülni bizonyos jellegzetes népességû településeket. A Vaskapu környékén nem rémlenek ilyenek, bár ott nem táborhelykeresõ szemszögbõl nézelõdtem. A medvehelyzetrõl csak annyit tudok, hogy állítólag élnek ott medvék minkét oldalon, mint ahogy az egész Kárpátokban, de balesetekrõl nem hallottam csak a Fogarasi-havasok – Királykõ – Bucsecs – Brassó-havasok – Háromszék – Hargita vidékérõl és ott is vagy télen, mikor kajáért jönnek le, vagy fönn a hegyen. Amire még vigyázni kell a Kárpátoktól délre, azok a viperák. Olyanokkal már többször találkoztam közelebbrõl, mint szerettem volna. Én mindig viszek magammal méregkiszívó pumpát, olyat lehet, hogy érdemes beszerezni, ha még nincs.
Szia Korab!
Hát igen, Albánia az más, ott a belvárosban is simán tábort lehet verni… némi szeszfogyasztás után persze
Jól hangzik az útvonalad, bár a Sztruma völgyében az 1-es számú út kis túlzással olyan forgalmú, mint nálunk a 4-es, de lehet, hogy vannak alsóbbrendû utak amiken el lehet kerülni. Arrafelé már érzõdik a falvakon a török/pomáz hatás, magasföldszintes-szõlõlugasos porták, nekem nagyon bejött.
Egy praktikus kérdés: Mekkora táskát érdemes venni a csomagtartó két oldalára egy két hetes túrához statikai/kényelmi szempontból? 2x30 liter oldalra és kevesebb cucc a tetjére kötve, vagy inkább 2x20 liter oldalra és több cucc a tetjére? Vagy tökmindegy?