Sziasztok. Nekem is kevésnek tünik az 1000 kilcsi.De szerintem a döntõ a lánc tisztasága és kenése.Én hetente lefujom blokk tisztitoval és utána egy gõzborotva,majd folyékonyzsir.ez nekem nagyonbejött.PC99-es láncot használok és 3500-ként cserélem.
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj

lánc, fogaskerék élettartam
Started by
BADA
, 2002. May 08. 19:52
Posted 2002. May 28. - 22:43

Posted 2002. May 28. - 13:55

Posted 2002. May 28. - 13:50

Nem rosszak/rosszabbak a Shimano láncok, csak az ugyanolyan teljesítményû darabok drágábbak. Pont.
--Trifo
--Trifo
Posted 2002. May 28. - 13:47

ez érdekes. mindenki leírja, hogy a sram láncok tök jók, és a shimaló az, ami nem bírja olyan sokáig. haverom 3 hónapig használta a pc69es sramot, és most, amikor szétszedte legutóbb, észrevette, hogy a pici görgõk, amik a szemek között vannak, igen érdekes alakot kezdenek felvenni. minden második átment oválba, törnek szét, ilyesmi. pedig mindez 3 hónap után. és nem volt agyongyilkolva a gép, szal volt a használatban déhá is, de leginkább csak boltbajárásra volt befogva. és nincs benne sok kilóméter se. mi lehet az oka ??? ja, már gyárilag is voltak benne szemek, amik nem akartak elfordulni egymáson.
ja, ilyenem nekem is volt, de az pc 38 as lánc volt, és másfél év ( kb 1000 km) boltbajárás után csinálta ezt. de ez egy 1500 ft os lánc...
most pc 58-t vettem, merez olcsó, de remélem ez nem jár úgy.
egyébként aki ezt írta, hogy a shimaló nem jól vált, azzal nem igazán tudok egyetérteni, szerintem bármilyen rendszert be lehet lõni csodálatosan, csak birkatürelem kell hozzá. én használtam shim. váltót váltókart, az említett pc 38at, és egy suntour fogkoszorút együtt, és tökéletesen mûködött.
ja, ilyenem nekem is volt, de az pc 38 as lánc volt, és másfél év ( kb 1000 km) boltbajárás után csinálta ezt. de ez egy 1500 ft os lánc...
most pc 58-t vettem, merez olcsó, de remélem ez nem jár úgy.
egyébként aki ezt írta, hogy a shimaló nem jól vált, azzal nem igazán tudok egyetérteni, szerintem bármilyen rendszert be lehet lõni csodálatosan, csak birkatürelem kell hozzá. én használtam shim. váltót váltókart, az említett pc 38at, és egy suntour fogkoszorút együtt, és tökéletesen mûködött.
Posted 2002. May 28. - 08:56

Így is van. Szaladok megvenni a második láncomat, mert közeleg a 800km 
Melleslet tudtommal a Sachs a SRAM része lett, tehát a SRAM láncok igazából Sachs láncok. És nekem akor is tökéletesen vált. A zörgõsség/hanghatás nagyban függ a kenõanyagtól is. Folyékonyabb olajjal jobban zözög, a zsíros/zsírzserû anyagokkal meg majdnem teljesen kussban marad ugyanaz a lánc.
--Trifo

Melleslet tudtommal a Sachs a SRAM része lett, tehát a SRAM láncok igazából Sachs láncok. És nekem akor is tökéletesen vált. A zörgõsség/hanghatás nagyban függ a kenõanyagtól is. Folyékonyabb olajjal jobban zözög, a zsíros/zsírzserû anyagokkal meg majdnem teljesen kussban marad ugyanaz a lánc.
--Trifo
Posted 2002. May 28. - 05:58

Halgassatok ram !!!!!!!
Van sok jo iras nem akarok nagy okos lenni ,de aki betartja az irasom /lasd feljebb / tuti hogy nem kell a fejet vakarnia hogy
"... most ehh ez jo meg ,vagy kopott ,vagy mit csereljek maaaa .?.?.?.?...
A MTB nem olcso sport!!!. Aki egy lancot addig akar hasznalni /sporbol/, amig nem olyan mint egy ekszij az butasagot csinal .
..szal lanc csere idoben !! es nem azt nezi ....
" jahh majd hule leszek en 800 km.erenkent lancot cserelni "
Nalam igy nez ki.De nem szent iras , hogy masnal is cserere szorul ennyi hasznalat utan .A 7,8 kazettak jobban birjak az teny . A meres mindent eldont !
Egy lanc toredeke egy jo kazetta aranak , es a jobb tanyerok sem olcsok ..
NE A LANC KOPTASSA OKET HANEM TE !!!!!!
Van sok jo iras nem akarok nagy okos lenni ,de aki betartja az irasom /lasd feljebb / tuti hogy nem kell a fejet vakarnia hogy
"... most ehh ez jo meg ,vagy kopott ,vagy mit csereljek maaaa .?.?.?.?...
A MTB nem olcso sport!!!. Aki egy lancot addig akar hasznalni /sporbol/, amig nem olyan mint egy ekszij az butasagot csinal .
..szal lanc csere idoben !! es nem azt nezi ....
" jahh majd hule leszek en 800 km.erenkent lancot cserelni "
Nalam igy nez ki.De nem szent iras , hogy masnal is cserere szorul ennyi hasznalat utan .A 7,8 kazettak jobban birjak az teny . A meres mindent eldont !
Egy lanc toredeke egy jo kazetta aranak , es a jobb tanyerok sem olcsok ..
NE A LANC KOPTASSA OKET HANEM TE !!!!!!
vendég__*
Posted 2002. May 27. - 18:22

A Sachs láncok annakidején olcsóbbak ,és hosszabb életüek voltak simábban váltottak mint a Shimanók.Aztán jött a Sram ,és zörgõsebb lett.Most a Connex-et használom, mert csendesen fut és finoman vált.Rohloffot használ valaki? Kár hogy a bike-mag nem tesztelte az olajat.
Üdv:G.Pityu
Üdv:G.Pityu
Posted 2002. May 27. - 14:53

Jeti: attól még, hogy neked személy szerint sikerült SRAM lánco(ka)t tépned, nem szarok azok a láncok. Nekem eddig csak Shimano láncom szakadt még, de mégse fikázom érte.
Szerintem minõségben/tartósságban/teljesítményben mindkét gyártónak megvan a párba állítható modellje, és mindenhol a SRAM olcsóbb. Tehát én SRAM láncot veszek. És pontosan ugyanezért veszek SRAM fogaskoszorút is.
--Trifo
Szerintem minõségben/tartósságban/teljesítményben mindkét gyártónak megvan a párba állítható modellje, és mindenhol a SRAM olcsóbb. Tehát én SRAM láncot veszek. És pontosan ugyanezért veszek SRAM fogaskoszorút is.
--Trifo
Posted 2002. May 27. - 14:47

nekem most sram sorom van meg pc89 es láncom (a sram sorok leverik a shimanokat de a láncok sz..ok....
aki ott volt a 2.BMFTt-n az tudja mirõl dumálok...)
aki ott volt a 2.BMFTt-n az tudja mirõl dumálok...)
vendég_Charon_*
Posted 2002. May 27. - 13:46

vendég__*
Posted 2002. May 27. - 12:08

Persze en is tudom ,de ez egy keresztkerdes volt 
Egyebkent a 99 letezik.
Nemcsak a BIkemag honlapjan nezelodtem (ami tok jo ;p)
,hanem a sram -en is ott megtalalahatod hogy 99 a legtutibb Feluletkezelt meg minden.
http://www.sram.com/...s/pc99.aspNekem most egy HG93-as van meg zsir uj szoszerint(le is kene torolni rola mert minden koszt osszeszed)

Egyebkent a 99 letezik.
Nemcsak a BIkemag honlapjan nezelodtem (ami tok jo ;p)
,hanem a sram -en is ott megtalalahatod hogy 99 a legtutibb Feluletkezelt meg minden.
http://www.sram.com/...s/pc99.aspNekem most egy HG93-as van meg zsir uj szoszerint(le is kene torolni rola mert minden koszt osszeszed)
Posted 2002. May 27. - 11:58

A Sram láncok jelzései és kategorizálása szépen le van írva a BikeMag legutóbbi számában. De általában a nagyobb szám a jó. Nem lehet, hogy az a 99 elírás?
--Trifo
Posted 2002. May 27. - 11:51

Az egyik bicómon HG 73-as (LX) Shimano van, a másikon PC 99-es Sram. Mindkettõ 1 hónapos. A Shimano-t DH-ra, a Sramot CC-re használom. Kiváncsian várom a fejleményket.
Posted 2002. May 27. - 11:50

A nagyobb szám mindig az eggyel jobbat jelöli!Tehát a 99 a legjobb sram lánc!A második számjegyet pedig a hátsóváltód fokozatainak számához kell igazítani!Tehát egy 38-as lánc egy 8 fokozatú váltóhoz jó.
vendég__*
Posted 2002. May 27. - 11:43

Trifo, abban igazat adok hogy nagyobb a keresztbe allas lehetosege illetve hogy vekonyabb a lanc is. Ez mar okozhatja a lanc tonkremeneset.
Azt nem ertem minek eroltetik a 9seb-et a Japanok. pl 11-32-es koszorunal igy jonnek a fogszamok 11-12-14.. NA most ezt minek. (Talan csak nem azert hogy hamarabb tonkremenjen es lehessen cserelni ????
)
Szoval a lenyeg :Tisztitas , idoszakos csere. En is elgondolkodtam ezen a cserelgetos megoldason.
Tenyleg most akkor sram lancoknal a kissebb szam jobbat jelent? 59>99 ???
Azt nem ertem minek eroltetik a 9seb-et a Japanok. pl 11-32-es koszorunal igy jonnek a fogszamok 11-12-14.. NA most ezt minek. (Talan csak nem azert hogy hamarabb tonkremenjen es lehessen cserelni ????

Szoval a lenyeg :Tisztitas , idoszakos csere. En is elgondolkodtam ezen a cserelgetos megoldason.
vendég__*
Posted 2002. May 27. - 11:42

Trifo, abban igazat adok hogy nagyobb a keresztbe allas lehetosege illetve hogy vekonyabb a lanc is. Ez mar okozhatja a lanc tonkremeneset.
)

Posted 2002. May 27. - 11:30

A patentszemet kérdezte valaki: nekem a Sram láncok Sachs-tól átvett megoldása tetszik nagyon, fõleg azóta, mióta megtaláltam a mozdulatot, amivel könnyedén szét lehet szedni. Gigarulez!
Nekem most PC59 van, és teljesen elégedett vagyok vele, fõleg az árához képest.
--Trifo
Nekem most PC59 van, és teljesen elégedett vagyok vele, fõleg az árához képest.
--Trifo
Posted 2002. May 27. - 11:26

Blackwoods: Nekem volt egy Sachs láncom a régi montimon, ami ment 4 vagy 5 évet és 10-15000km-t, és még mindig rendben van. De (!) az a sok sok km jobbára aszfalton történt, jobbára sár és esõmentesen, és egy 7-es rendszeren.
A 8-as rendszerekbõl még össz lehet rakni olyat, ami elmegy sokat, de 9-esbõl már nem nagyon.
Ezt én most az elmúlt egy év során tapasztaltam meg durván, ahogy átálltam 9 fokozatra és sokkal sokkal több terepezésre. Fogy a lánc, mert sokat sáros, meg mert vékonyabbak az alkatrészei.
Eddig nem csináltam még, de én is áttérek a több lánc "vetésforgóban" való használatára. Bár 3 láncnál többel nem érdemes szórakozni szerintem, sõt, én a magam részérõl maradok 2 darabnál.
--Trifo
A 8-as rendszerekbõl még össz lehet rakni olyat, ami elmegy sokat, de 9-esbõl már nem nagyon.
Ezt én most az elmúlt egy év során tapasztaltam meg durván, ahogy átálltam 9 fokozatra és sokkal sokkal több terepezésre. Fogy a lánc, mert sokat sáros, meg mert vékonyabbak az alkatrészei.
Eddig nem csináltam még, de én is áttérek a több lánc "vetésforgóban" való használatára. Bár 3 láncnál többel nem érdemes szórakozni szerintem, sõt, én a magam részérõl maradok 2 darabnál.
--Trifo
vendég__*
Posted 2002. May 27. - 11:11

Ezt nem ertem itt tobben irjak hogy 800-1000 meg 1100
Meghogy a Shimano "szar". Azt elismerem hogy a Sram lancok nagyon tutik dehat akkor hogy igaz a kov:
A haveromnak kb 8-9 Ezer kilcsi lehet a SHIMANO HG -s
(24 seb) lancaban es megcsak most kezd tonkremenni.
Rola csak annyit hogy 90 kilo es oszlop labai vannak.
Ez az adat 3 evnyi. Voltunk parszor a Pilisben is es nem autoval mentunk fel mint egyesek . Akik csak lejtoznek. Felreertes ne essek I love DH
Na tessek erre is reagalni. En is kifelejthettem valamit
Meghogy a Shimano "szar". Azt elismerem hogy a Sram lancok nagyon tutik dehat akkor hogy igaz a kov:
A haveromnak kb 8-9 Ezer kilcsi lehet a SHIMANO HG -s
(24 seb) lancaban es megcsak most kezd tonkremenni.
Rola csak annyit hogy 90 kilo es oszlop labai vannak.
Ez az adat 3 evnyi. Voltunk parszor a Pilisben is es nem autoval mentunk fel mint egyesek . Akik csak lejtoznek. Felreertes ne essek I love DH

Na tessek erre is reagalni. En is kifelejthettem valamit

Posted 2002. May 27. - 04:52

Teljesen offtopic leszek..
Vita kedves!, honnan szedted ezt az aronyos kis kepet??
Az ott egy babu, vagy egy polgar? amint epp atmegy levesbe??
a megdobbent vadkan
Vita kedves!, honnan szedted ezt az aronyos kis kepet??
Az ott egy babu, vagy egy polgar? amint epp atmegy levesbe??
a megdobbent vadkan