Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Túratervezés felsõfokon

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
3 hozzászólás a témában

#1
gabriel1976

gabriel1976

    vendég

  • fórumtag
  • 140 hozzászólás
Ha jól sejtem ez is és a gpsies.com is ua mûködési elven alapszik, amihez hadd tegyem hozzá: nem tejesne pontos: lehet, hpogy GPS lefedettség, vagy pontosságon múlik, de van ahol akár 15%-kal is felülszámolja a szintemelkedést.
Az európai kontinensen pontosabb, de ott sem 100%. Pl:
ezen a túrámon 5316méter szintemelkedésem volt miközben - ha egy láb az 30cm, akkor a GPSies.com GPS - ker
szerint 6153 m a szintemelkedés.

DE ahhoz, hogy ha tudni akarod a nevesebb - külf-i - emelkedõ részleteit, akkor:
Rennrad, P (fotók, leírások)

vagy www.climbybike.com
vagy Archivio salite d'Europa - Prima pagina
utóbbi kettõn meredekségdiagramok dögivel.
Én mindig nyomtatom nyári túráimra a diagramokat. :-)

#2
LawrenceDesign

LawrenceDesign

    vendég

  • fórumtag
  • 121 hozzászólás
gpsies.com ez is nagyon nagyon jó
-----------------------------------
"És olvastam, hogy az út a fontos, hogy soha ne legyen vége
De szerintem a cél is az útnak a része"

#3
Imipala

Imipala

    újonc

  • fórumtag
  • 6 hozzászólás
Hello Firsh! Engem nagyon érdekel a dolog! Pont egy túrát tervezek nyárra, és rendkívül sokat segítene, ha tudnám elõre, milyen emelkedõkre számíthatok! :) Sajnos iPhone-om nincs, de az írásod szerint enélkül is megy az útvonaltervezés. Ha tényleg így van, csinálnál nekem egy account-ot? Mindegy milyen jelszóval, csak aztán írd meg légy szíves privátban ;)
Köszi elõre is! Hello

#4
Firsh

Firsh

    újonc

  • fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok!

Felvetõdött bennem a kérdés, hogyha új terepre megyek, jó lenne tudnom elõre hogy mégis mire számítsak (domborzatilag), hol érdemes megpihenni. Szeretem a meglepetéseket, de valamit jó tudni elõre. Az alábbi módszerrel a következõ infókra tehetsz szert.

Amikor kész vagy, többek közt látni fogod, hogy:
  • pontosan milyen hosszú lesz az útvonal
  • a tervezett idõtartam alatt pihenõstül mekkora átlagot illene tartani.. addig állítod az idõtartamot mig ki nem jön az ismert átlagod, így tudod hogy kb mikor érkezel ha minden jól megy
  • az út során pontosan mikor lesz emelkedõ/lejtõ, ezek milyen magasak, és hány méteren, km-en keresztül tartanak (!)
  • összesen mennyit fogsz mászni a túra során felfelé, hány kalóriát fogsz égetni (mennyi kaja kell)
  • távolság-magasság grafikon ami összeköttetésben van a térképpel, tehát pontosan megtudod mondani hogy a térképen hol van pl a legmagasabb pont, ha épp a lejtö tetején akarsz majd pihenni

Ha érdekel olvass tovább! :)



Ha megvan hogy nagyjából honnan hova szeretnénk eljutni, vigyük fel kézzel a túrát a runkeeper.com-on. Sajnos a regisztráció csak az iPhone app-ból indítható, viszont ingyenes! Ha nincs ilyened szólj nekem és csinálok neked egy acc-ot. Itt a google maps segítségével lehet útvonaltervezni, ami minden esetben elkerüli az autópályákat és automatikusan követi az utakat ha szeretnéd, tehát 2 laza kattintással akár meg is lehet egy A-ból B-be túra. Persze érdemes egy picit részletesebben kidolgozni a túrát. Beállíthatjuk hogy mikor indulnánk és mikor érkeznénk.

Feltöltött kép
Ez egy majdnem Bp-Balaton útvonal a 7-esen (nem ajánlott, csak mintaként tettem ide).
A sasszemûek kiszúrhatják hogy nem lineáris a távolság, hát ez van..


Ez nem a hivatalos felhasználási célja a weboldalnak, de rájöttem hogy erre is jó. Aki rendeltetésszerüen szeretné használni, annak szükgése van egy iPhone-ra, ami a ténylegesen megtett túrákat GPS-el követi és felviszi a netre. És itt már távolság-sebesség-magasság grafikon van. Késöbbi elemzés céljából, és feljõdési szint mérésére tökéletes. Persze a telón is látod hogy hol vagy és merrõl jöttél szóval nem tévedsz el..

Akkor is jó ha csak meg akarod mutatni a népnek, hogy merre mentél. Vagy kiváncsi vagy mennyivel is zúztál le a hegyrõl, csak épp nem a bringaóra skubizásával voltál elfoglalva 50 felett, (vagy nincs bringaórád). Itt egy minta egy tavalyi kis körrõl, amit mentem (ez valós, mivel van sebesség grafikon is): link.

Remélem hasznos infóval szolgálhattam annak aki nem ismerte ezeket a dolgokat, számomra ez már elválaszthatatlan a bringázástól. Akár rendesen használom, akár tervezek: hihetetlen motiváció, hogy úgymond "nem vész el" a túra, illetve nem vakon megyek az ismeretlenbe.
Dél-budai bringástársakat keresek, 15-50km-es utakra, aszfalton, bármerre!