Értem. Kösz Gabo!
Ma is sokat okosodtam! ??? ???
Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
MTB 70e körül
Started by
lazfer
, 2002. January 26. 23:03
Posted 2002. March 20. - 18:45
Posted 2002. March 20. - 18:33
A HiTen magyarul szén-acél. Kevésbé erõs és rugalmas mint a CroMo, a ciklikus kifáradásra is érzékenyebb (azthiszem...). Ebbõl adódik, hogy a HiTen vázak lényegesen nehezebbek, több anyag kell az azonos "szilárdsághoz".
A CroMo króm-molibdén-acél ötvözet. Erõs és rugalmas. Ma már kevesebb helyen építenek belõle vázakat az Alu elõre törése miatt. Ezt lehet divatnak is nevezni, de lehet darwinizmusnak is tekinteni.
A lényeg, hogy ha van rá mód a HiTen váz nagyon nagy ívben elkerülendõ! Lehet, hogy egy ilyen váz baromi olcsó, de az is tuti, hogy a tüdõd ki fogod köpni az elsõ komoly emelkedõn.
A CroMo króm-molibdén-acél ötvözet. Erõs és rugalmas. Ma már kevesebb helyen építenek belõle vázakat az Alu elõre törése miatt. Ezt lehet divatnak is nevezni, de lehet darwinizmusnak is tekinteni.
A lényeg, hogy ha van rá mód a HiTen váz nagyon nagy ívben elkerülendõ! Lehet, hogy egy ilyen váz baromi olcsó, de az is tuti, hogy a tüdõd ki fogod köpni az elsõ komoly emelkedõn.
Posted 2002. March 20. - 18:29
Na most már ezt is tudom!
Mi a véleményetek a Gepidáról, amit az elõbb írtam?
Mármint nem arról, amit az elõbb írtam a Gepidáról, hanem arról a Gepidáról, amirõl az elõbb említettem, hogy Gepida... ? ;D
Mi a véleményetek a Gepidáról, amit az elõbb írtam?
Mármint nem arról, amit az elõbb írtam a Gepidáról, hanem arról a Gepidáról, amirõl az elõbb említettem, hogy Gepida... ? ;D
Posted 2002. March 20. - 18:24
Posted 2002. March 20. - 18:24
a HiTen az csak "sima" szénacél, a cromo pedig krómmolibdén ötvözet...
minden szempontból elõnyösebb... a HiTent inkább városi/bevásárlós bicajokra meg nagyon alap kategóriákban használják...
minden szempontból elõnyösebb... a HiTent inkább városi/bevásárlós bicajokra meg nagyon alap kategóriákban használják...
Posted 2002. March 20. - 18:13
Posted 2002. March 20. - 18:10
Az Aluváz elõnyeihez semmi köze nincs a bringás test tömegének.
Az Alu elõnyei a CroMo-val szemben: könnyebb, merevebb (kiállva, izomból tekerve jobb az erõátadás), nem rozsdásodik. Hátránya az, hogy az Alu nem bírja a ciklikus kifáradást (rendszeresen ismétlõdõ erõhatások) és nem rugalmas (nagyobb erõhatásra nem hajlik, hanem törik), CroMo-nál bonyolultabb anyagmegmunkálást kíván.
A CroMo elõnyei: kiforrott gyártástechnológia, rugalmas (az út okozta kisebb rezgéseket elnyeli), javítható. Hátrányai: nem korrózióálló, a kevésbé minõségi (olcsóbb) vázak nehezek.
Én Alu párti vagyok. Mára tudnak és készítenek is olyan jó vázakat, amiknél az Alu hátrányait kiküszöbölik. (Ha a karbon megfizethetõ lenne, akkor arra voksolnék. )
Klubkártya ügyben passz...
Az Alu elõnyei a CroMo-val szemben: könnyebb, merevebb (kiállva, izomból tekerve jobb az erõátadás), nem rozsdásodik. Hátránya az, hogy az Alu nem bírja a ciklikus kifáradást (rendszeresen ismétlõdõ erõhatások) és nem rugalmas (nagyobb erõhatásra nem hajlik, hanem törik), CroMo-nál bonyolultabb anyagmegmunkálást kíván.
A CroMo elõnyei: kiforrott gyártástechnológia, rugalmas (az út okozta kisebb rezgéseket elnyeli), javítható. Hátrányai: nem korrózióálló, a kevésbé minõségi (olcsóbb) vázak nehezek.
Én Alu párti vagyok. Mára tudnak és készítenek is olyan jó vázakat, amiknél az Alu hátrányait kiküszöbölik. (Ha a karbon megfizethetõ lenne, akkor arra voksolnék. )
Klubkártya ügyben passz...
Posted 2002. March 20. - 18:00
:-/
Kösz Gabó! Sejtem, hogy igazad van. Egyre jobban tetszik Magellanék Craterje, bár még várok valamennyit.
Más: Hogy mûködik a BikeMag klubkártya? Tényleg adnak min. 5% kedvezményt a nevesített boltok, mert akkor elõtte még megrendelném a cardot.
Kösz Gabó! Sejtem, hogy igazad van. Egyre jobban tetszik Magellanék Craterje, bár még várok valamennyit.
Más: Hogy mûködik a BikeMag klubkártya? Tényleg adnak min. 5% kedvezményt a nevesített boltok, mert akkor elõtte még megrendelném a cardot.
Posted 2002. March 20. - 17:54
Beginner:
A saját bicomat tavaly nyáron merev villával vettem meg. Azóta apró fejlesztések estek meg a bicon, ahogy lassan kialakult bennem a kép, hogy mit szeretnék. Kb. fél év kellett ahhoz, hogy el tudjam dönteni, milyen telot lenne az ideális számomra. December környékére már tudtam, hogy egy kb. 80 mm mozgó, acélrugós, olaj csillapításos villát szeretnék, kb. 60-80e-ért. A jelöltek hosszas mérlegelés után RS Judy XC, Marzocchik valamelyike, Manitou Six Super. A 2001-es Judy XC-t most Februárban vettem meg, kihasználva azt, hogy a tavalyi modellek akciósan mentek.
A mondandóm lényege a következõ lenne. Ha kezdõ bringát vennél és nincs teljesen határozott elképzelésed mit szeretnél, akkor egész biztos jobban jársz azzal ha egy merev villás, de viszonylag jobb felszereltségû bicot veszel. Sokkal inkább meg fogja érni, mintha késõbb lényegesen többet elköltve fejlesztenél a bringád felszereltségén azért, mert már a vásárláskor egy akármilyen telot rakattál bele.
A használható telok olyan 40e körül kezdõdnek! Amit ennél olcsóbban kapsz, lehet hogy kicsit jobb lenne mint a merev villa, de hosszabb távon nem fogja beváltani a hozzá fûzött reményeket. Inkább várj és spórolj egy fél évet - évet addig is alakítva az elképzeléseidet, mint meggondolatlanul, elhamarkodva "bevásárolj"!
A másik, gondlom kevésbé szimpi megoldás, hogy ne egy 70e értékû bicoban gondolkodj, hanem már eleve egy drágább, de igényeidnek maradéktalanul megfelelõ, minõségi alkatrészekkel szerelt bringát vegyél. Még akkor is, ha ehhez várnod kell. (Indokokat lásd feljebb!)
A saját bicomat tavaly nyáron merev villával vettem meg. Azóta apró fejlesztések estek meg a bicon, ahogy lassan kialakult bennem a kép, hogy mit szeretnék. Kb. fél év kellett ahhoz, hogy el tudjam dönteni, milyen telot lenne az ideális számomra. December környékére már tudtam, hogy egy kb. 80 mm mozgó, acélrugós, olaj csillapításos villát szeretnék, kb. 60-80e-ért. A jelöltek hosszas mérlegelés után RS Judy XC, Marzocchik valamelyike, Manitou Six Super. A 2001-es Judy XC-t most Februárban vettem meg, kihasználva azt, hogy a tavalyi modellek akciósan mentek.
A mondandóm lényege a következõ lenne. Ha kezdõ bringát vennél és nincs teljesen határozott elképzelésed mit szeretnél, akkor egész biztos jobban jársz azzal ha egy merev villás, de viszonylag jobb felszereltségû bicot veszel. Sokkal inkább meg fogja érni, mintha késõbb lényegesen többet elköltve fejlesztenél a bringád felszereltségén azért, mert már a vásárláskor egy akármilyen telot rakattál bele.
A használható telok olyan 40e körül kezdõdnek! Amit ennél olcsóbban kapsz, lehet hogy kicsit jobb lenne mint a merev villa, de hosszabb távon nem fogja beváltani a hozzá fûzött reményeket. Inkább várj és spórolj egy fél évet - évet addig is alakítva az elképzeléseidet, mint meggondolatlanul, elhamarkodva "bevásárolj"!
A másik, gondlom kevésbé szimpi megoldás, hogy ne egy 70e értékû bicoban gondolkodj, hanem már eleve egy drágább, de igényeidnek maradéktalanul megfelelõ, minõségi alkatrészekkel szerelt bringát vegyél. Még akkor is, ha ehhez várnod kell. (Indokokat lásd feljebb!)
Posted 2002. March 20. - 17:49
A másik kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek a Gepida Karatonról?
VÁZ: 7005 ALU. OVAL, S-BENDED,
VILLA: RST GAMMA EL,
FÉKEK: SHIMANO BRM420,
NYEREGCSÕ: ALU 27, 2x300,
GUMI: 26x2,1,
HAJTÓMÛ: SH ALIVIO,
ELSÕ VÁLTÓ: SH ACERA,
HÁTSÓVÁLTÓ: SH ALIVIO,
VÁLTÓKAR: SH ALIVIO,
RACSNI: DNP 11-32,
FELNI: REMERX AERO,
NYEREG: SELLE ROYAL,
KERÉK: 26" / 24 SP.
A kerékpár ajánlott fogyasztói ára: 72 900,- HUF
(A megrendelésnél már92900 Ft van...)
(Egyébként http://www.olimpia.h...ar/karaton.html)
VÁZ: 7005 ALU. OVAL, S-BENDED,
VILLA: RST GAMMA EL,
FÉKEK: SHIMANO BRM420,
NYEREGCSÕ: ALU 27, 2x300,
GUMI: 26x2,1,
HAJTÓMÛ: SH ALIVIO,
ELSÕ VÁLTÓ: SH ACERA,
HÁTSÓVÁLTÓ: SH ALIVIO,
VÁLTÓKAR: SH ALIVIO,
RACSNI: DNP 11-32,
FELNI: REMERX AERO,
NYEREG: SELLE ROYAL,
KERÉK: 26" / 24 SP.
A kerékpár ajánlott fogyasztói ára: 72 900,- HUF
(A megrendelésnél már92900 Ft van...)
(Egyébként http://www.olimpia.h...ar/karaton.html)
Posted 2002. March 20. - 17:32
Biztos vagyok benne, hogy igazad van Ras, csak a pénz... :'(
Igazából azt sem tudom, hogy mik az aluváz elõnyei? Én csak 65 kg vagyok, és úgy hallottam, hogy fõleg nagyobb súlynál jó az alu.
Igazából azt sem tudom, hogy mik az aluváz elõnyei? Én csak 65 kg vagyok, és úgy hallottam, hogy fõleg nagyobb súlynál jó az alu.
Posted 2002. March 20. - 17:26
szvsz magellan crater alu vagy esetleg polaris bár az már majdnem egy százas, viszont aluváz néhol alivio cuccok... akciósan 95 a bigbikeban de még lehet hogy kevesebb...
Posted 2002. March 20. - 17:23
azt hisze minkább most vegyél egy komolyabb gépet teló nélkül... ha nem volt telód akkor annyira nem fog hiányozni...
késõbb meg majd rájössz egy komolyabb telóba érdemes csak befektetni...
késõbb meg majd rájössz egy komolyabb telóba érdemes csak befektetni...
Posted 2002. March 20. - 17:21
Ezzel minden rendben lenne, csak elég soká lesz újra pénzem. Szóval kezd az az érzésem lenn, hogy 70 r-ért nem fogok telós gépet kapni, ami legalább Altus cuccokkal lenne felszerelve.
Nem akarom jövõre lecserélni a cangát, de nem tervezem végleges bicajnak se, szóval nem kell atom-fejleszthetõnek lennie, csak tanulógép lenne néhány évig, aztán feljebblépnék, ha bejön a téma...
Igazából soha nem mentem telós géppel, szóval lehet, hogy csodát várok egy olcsó telótól is, ezért húzom a szám a késõbbi telóvétel miatt és akarok már rögtön az elején venni, hogy végre kipróbálhassam.
Nem akarom jövõre lecserélni a cangát, de nem tervezem végleges bicajnak se, szóval nem kell atom-fejleszthetõnek lennie, csak tanulógép lenne néhány évig, aztán feljebblépnék, ha bejön a téma...
Igazából soha nem mentem telós géppel, szóval lehet, hogy csodát várok egy olcsó telótól is, ezért húzom a szám a késõbbi telóvétel miatt és akarok már rögtön az elején venni, hogy végre kipróbálhassam.
Posted 2002. March 20. - 17:03
Szerintem érdemesebb megvenni egy jobb gépet merevvilával, mint egy acskábbat acska vellával. Ha lesz pízed, késõbb lecserélheted a merevet egy jobb telósra. Ám most csak azért megvenni egy telót, hogy mozogjon az eleje, nem érdemes. Inkább legyen meg a bicód, aztán, ha gyûcc, akkor veszel villát mondjuk 50-60 körül, ami már minõségibb darab.
Posted 2002. March 20. - 17:02
hát az már opcionális... de ha telót akarsz sztem vedd meg teló nélkül és rakj bele valami értelmesebbet... én speciel a MOZO velláit ajánlanám... ilyen enyhe durvulásra sztem az XMO3.0sc frankó... szvsz kicsit értelmesebb mint az az RST
de nagyokosok fikázzatok nyugodtan...
de nagyokosok fikázzatok nyugodtan...
Posted 2002. March 20. - 16:51
Kösz Ras!
Sejtettem, hogy hasonlót írsz majd.
A Magellan tetszene, csak mindenképpen szeretnék elsó telót. A merev villa nem vonz nagyon. Így viszont már nem jön ki 70 rugóból, vagy igen?
Az egyik bolt RST 381 EL-el hirdeti a Cratert. Akkor ez hol merevvázas? Vagy ezt már a bolt cserélte ki és így árulja?
Elõre is kösz!
Sejtettem, hogy hasonlót írsz majd.
A Magellan tetszene, csak mindenképpen szeretnék elsó telót. A merev villa nem vonz nagyon. Így viszont már nem jön ki 70 rugóból, vagy igen?
Az egyik bolt RST 381 EL-el hirdeti a Cratert. Akkor ez hol merevvázas? Vagy ezt már a bolt cserélte ki és így árulja?
Elõre is kösz!
Posted 2002. March 19. - 21:53
hátt az inkább enyhe trekkinggép szvsz, én továbbra is magellánt ajánlanék ennyi pízért...
a BigBikeban most van akciósan 60ért Crater... szvsz jó fogás...
vagy a crater alu 80ért...
merevvilla, igényes alsóközépkategóriás cuccok...
a durvuláson nem tom mit értesz de ahhoz már ennél komolyabb bringára lenne szükség szvsz... bár Para meg én is merevvillával nyomjuk ha kell ;D
a BigBikeban most van akciósan 60ért Crater... szvsz jó fogás...
vagy a crater alu 80ért...
merevvilla, igényes alsóközépkategóriás cuccok...
a durvuláson nem tom mit értesz de ahhoz már ennél komolyabb bringára lenne szükség szvsz... bár Para meg én is merevvillával nyomjuk ha kell ;D
Posted 2002. March 19. - 17:40
Csõkány!
Bocs, hogy megint felhozom ezt a témát, de én még mindig nem tudtam dönteni bringavétel terén. (Én is 70 rugóért akarok bringát venni)
Mondtátok a Magellánt és a Caprinét.
Mi a véleményetek a Merida Kalahari sorozatról?
Itt az 550Sx és az alattiak jöhetnének szóba az ár miatt!
Bocs, hogy bamba vagyok a dologhoz, pedig elolvastam az egész topicot.
Ui.: Egyébként közepes terep-túrázásra használnám a gépet, alkalmankénti durvulással!
Elõre is kösz a válaszokat! Hajtsatok el, ha már unjátok a kérdéseimet!!!
Bocs, hogy megint felhozom ezt a témát, de én még mindig nem tudtam dönteni bringavétel terén. (Én is 70 rugóért akarok bringát venni)
Mondtátok a Magellánt és a Caprinét.
Mi a véleményetek a Merida Kalahari sorozatról?
Itt az 550Sx és az alattiak jöhetnének szóba az ár miatt!
Bocs, hogy bamba vagyok a dologhoz, pedig elolvastam az egész topicot.
Ui.: Egyébként közepes terep-túrázásra használnám a gépet, alkalmankénti durvulással!
Elõre is kösz a válaszokat! Hajtsatok el, ha már unjátok a kérdéseimet!!!