Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Bükk-Mátra 1 hetes MTB túra - kezdõk vagyunk :)

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
16 hozzászólás a témában

#1
MC Pite

MC Pite

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Köszi Itózs!
Sorry a késõi reagálásért, saját gépem most kapcsoltam be napok óta... (Itt vannak megnyitva az oldlak hogy miket néztem :) ). Mint gondolom tapasztaltad itt tûrhetõ a terep.

turistautas és mapsourceos terveket gyártok és darabonnként kielemzem hogy mi vár ránk...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám


#2
burce

burce

    bentlakó

  • fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

burce taggal kommunikájjá'
van egy csepp tapasztalata Mo-i többnapos "vadas" mókában
igaz, nem bükk/mátra tájék

Kösz Gabi :)
Mi (KeX plusz én) a Kék dunántúli részét csináltunk meg, "csak", úgyhogy az abszolút respekt címet Itózsék érdemlik meg.

Ami nekünk bevált: a minimál pakk. Kistáska, kis hálózsák, egy ruha, két embernek egy kis sátor (szétporciózva kettõbe), nagyjából ennyi. Sok kaját sem cipeltünk magunkkal, a falvaknál vásároltunk be, és rendszerint meg is ettük ~rögtön. A vasárnap ilyen szempontból kicsit necces, fel kell rá készülni elõre :)

Ott aludtunk, ahol ért az este. Vagy az egész környék tökéletes alvóhely, vagy csak szerencsénk volt, de minden estére tuti helyeket találtunk. Egyszer volt kis gondunk a szervvel, egy nagy mezõ közepén sátoroztunk, este volt, éppen bent pakolásztunk, lámpával, aztán hallom, hogy valaki közeledik felénk, szólítgatva minket. Egy vadász volt, aki kérdezi, hogy mit keresünk mi ott. Mondjuk kéktúra, oszt' aludnánk már, így ~9-10 körül. Nem tudom, hogy mit akart vele, de megjegyezte, hogy a kéktúra már pedig nem ott van, mondom: akkor állítsunk inkább az út közepére a sátrat? Azt is mondta, hogy jó, hogy nem nézett minket állatnak és "eresztett el egy-két golyót" (így mondta). Azért egy világító sátor mégsem csak egy állat, szerintem. Vagy az õzeket is megérintette a kapitalista, fogyasztó társadalmunk? Mondott még furcsákat, abban maradtunk, hogy holnap reggel elmegyünk (nagy áldozat volt részünkrõl :)). Szóval tényleg nem értettem ezt a vadászt.

Mi megrögzötten ragaszkodtunk a kékhez, ami okozott némi kellemetlenséget, pl: a balaton-felvidéki tanúhegyek lépcsõinek személyében. Felcígöltük a bringákat a Badacsonyba is, éppen gyöngyörû naplemente volt a Balatonon, az tuti sátorplacc volt :)

Amit én ajánlok, az az, hogy készítsétek fel a gépeket (ne akkor fogyjon el a fékbetét, a lánctányér -- én így jártam egy késõbbi túrán), pakoljatok be pár _nélkülözhetetlen_ felszerelést (kulacs, gyufa... öö nem jut más az eszembe :)) és aztán nem kell sokat gondolkodni, csak rakni neki :) (És az erdõre vigyázni, szemetet ne hagyjatok stb... remélem tudjátok! :))

Szép utat és számoljatok majd be, hogy milyen volt!

u.i. de jó is lenne az idén a keleti kéket megcsinálni :)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"


#3
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
egy egynapos ottalvós lesz nekem tuti
rákóczi 120 zemplén

#4
Daveee277

Daveee277

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 317 hozzászólás
hali
valaki a észak-kelet felé nem tervez túrákat majd? több naposokat?
privát üzit kérek ha lehet :)

#5
Itózs

Itózs

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.069 hozzászólás
Pite: Nem takarítják. Járnak rajta!:)
Nem tudok okosabbat mint a Kéket a te esetedre is. Sokat kellene menned mûúton ha oda akarsz érni. De így se lenne gyenge menet a Keszthelyi-hegységig. Mi pár éve nosztalgiából mentünk egy Városlõd- Tatabányát. 180 km, kényelmes 3 nap, kis zsákkal, minimál cuccal, panzióban alvással. És onnan még messzebb a K.-hegység. Ajánlom a Nagyvázsonyig elmenetet és onnan mûút. De ha nyomjátok akkor is inkább egy hosszú hétvége. (3 nap)
Szomorú ha ott nem frissítik a festést az ösvényeken.
Még valami: a hétvégén mennénk a Gerecsébe tekerni egyet. Milyenek a terep viszonyok szerinted? Járható a vidék? Köszi.

#6
MC Pite

MC Pite

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Gerecse-Keszthelyi hgs túrát tervezek nyárra, lehetõleg egy hétvégén jó lenne leérni, montival túl sok cuccot nem akarok cipelni. Aszfalton megvolt mikor még olyan hülyeségekre gerjedtem mont outi, ezt írtóminimál aszfalttal tervezzük.

2 dolgo tiszta, egyik az át a Gerecsén meg a hosszában végig északi oldalon (déi bakony?), közte viszont nulla ismeretekkel rendelkezem; ha idevágó ötlete lenne valakinek merre lenen érdemes menni megköszönném!
(Ha túl sok aszfalttal lehetne megcsinálni vszínû sztornó; csajok lemennek eredetileg autóval mi meg reméljük bringával, sátorral, 2 nap alatt lenyomjuk. Ezért próbálok idõben utánajárni amennyire tudok...)


//Muhaha, van ahol takarítják is a kéket? Bezzeg errefele gyalog is anyáznának sokan az országos útvonal takarítottságán, egyszer mertem nekivágni bringával, eleinte testemmel védtem a bringát, végén a bringával védtem magam; utat eleve gps-el találtam már meg...

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám


#7
savanyugabi

savanyugabi

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
burce taggal kommunikájjá'
van egy csepp tapasztalata Mo-i többnapos "vadas" mókában
igaz, nem bükk/mátra tájék

#8
Zs...

Zs...

    vendég

  • fórumtag
  • 207 hozzászólás
Itózs ír:
Elméletileg az itthoni erdõkben minden nemû sport tevékenység tilos, a gyalog túrázás kivételével. Mivel minden fa mellé nem tudnak embert állítani, ezért attól sem nagyon kell tartani, hogy bármi problémátok lesz a szabadban kerózástól. A Zemplénben nem lesz ilyen gondotok.
A Bükkben lehet ebbõl probléma, fõleg hétvégén, amikor több turistára több "ranger" figyel. A fennsík nagy részén nem lehet letérni a dózerutakról, így Tar- kõ, az Õserdõ már tíltott helyek kerósok számára. A kerózható dózerutak frissebb térképeken színes biciklis piktogrammal vannak jelölve. Az északi oldalról egyébként sincs értelme a kéken felküszködni magatokat, szóval arra majd ajánlhatok alternatív útvonalat.
Egy a lényeg. Ha az erdõben jártok tartsátok be a írott és íratlan szabályokat, az etikettet. Ha az erdésszel találkoztok legyetek normálisak, tisztelettudóak. Azokat szeretik akik szeretik a természetet és látják, hogy megfelelõ tisztelettel vagytok kint az erdõben. Arcoskodni, jampeckodni nem kell, mert ha nem jön be az arcotok, akkor tényleg hívatkozhat jogszabályokra, paragrafusokra. Ezért írtam a tûzgyújtási problémát is az elején.
Szóval nem eszik olyan forrón a kását, de tudjatok róla, hogy ilyen a hegyikerózás itthoni környezete. Addig jó amíg valamelyik vaskalapos bürokrata ki nem talál valami hülyeséget és korlátokat, tíltásokat állítanak majd elibénk. Így a kerósok viselkedésétõl függ az azonnali, helybeli megítélés. Azért kell normálisnak lenni, mert egy hegyikerós az összes hegyikerósról állíthat ki szegénységi bizonyítványt és így az utána jövõket is utálni fogja az akinek rossz élményei vannak velünk, montisokkal.
Tervezgessetek nyugodtan.
:muah1:

#9
AS_Pauly

AS_Pauly

    vendég

  • fórumtag
  • 110 hozzászólás
A kék útvonalon sem lehetne végig bringázni? Mert az alap, hogy azon mennénk, csak a rajt cél nincs még meg. Köszi a bíztatást!
"No pain - No gain"

#10
boca

boca

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.078 hozzászólás
Azért arra is készüljetek fel, hogy az erdész bá beszól, mert sajna itthon kevés helyen lehet bringázni. De az ötlet jó, hajrá, sok sikert hozzá! :)
" A Cube el van vetve! "

#11
AS_Pauly

AS_Pauly

    vendég

  • fórumtag
  • 110 hozzászólás
Fú, az indulás idõpontja még fullosan képlékeny. Aztán elõször azt is le kell fixálni merre menjünk, mit vigyünk, stb. De itt ezt sztem nyomon tudod majd követni. Hova valósi vagy?
"No pain - No gain"

#12
kornelhhh

kornelhhh

    vendég

  • fórumtag
  • 23 hozzászólás
halli mikor indulnatok???en juli vegen erkezek Magyarorszagra akkor nem mentek??

#13
palladium

palladium

    vendég

  • fórumtag
  • 47 hozzászólás
A Bükkben, a hideg hajnalokra készüljetek fel. Nem ritka a reggeli fagy sem, ezért könnyû termoruhát mindenképp vigyetek magatokkal.

#14
Itózs

Itózs

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.069 hozzászólás
Kijelölt tûzrakó helyeken nem gond a tûzrakás. De a nyarak mostanában annyira szárazak, hogy elrendelik a tûzgyújtási tilalmat a tûzgyújtó helyeken is. Elég egy erõsebb szél és viheti a parazsat , hiába van messzebb amit te éghetõnek gondolsz. Aljnövényzet mindenhol van, csontra szárad a nyári kánikulában.
Erdei vadaktól nem hiszem, hogy kell tartani. Messzirõl érezni fogják a szagotokat a táborozáskor. Elkerülnek benneteket. Ha napközben találkoztok vaddisznókkal, akkor igyekezzetek nem az utukba állni, ha módotok van tovább menni (és nem az egyetlen járható úton bambulnak veletek szemben) lassan, figyelve és csoportba verõdve a bringák mögé állva távolodjatok. Ha kis pizsamások is vannak velük akkor hatványozottan óvatosak legyetek. De a találkozások ritkák, fõleg ha cuccokkal csörömpölve közlekedtek. Ha halkan suhantok lefelé valahol akkor lehet találkozni a csorda végével akik még nem tudtak elmenekülni elõletek.
A vázcsõre felerõsítés technikáját nem ismerem. Ha nem zavar a terepen manõverezésben és nem idegesít a zörgése akkor csináljátok így.
Egy spirál lakatot vigyetek magatokkal, hogy ne lehessen csak úgy eltolni a bringákat amíg alszotok, vagy falvakban bevásároltok. De egyébként nem jellemzõ, hogy a településektõl messze fent a hegyen bárki a kerótokra pályázna.

#15
AS_Pauly

AS_Pauly

    vendég

  • fórumtag
  • 110 hozzászólás
Értem.

Málha: nem 1 nagy sátrat viszünk, hanem 1 max 2személyes, kis helyen elférõ sátrakat, ami elfér a felsõcsövön, plusz a hátizsákban polifoam, vagy hálózsák. Mivel nem lehet tüzet gyújtani, reméljük nyáron azért esõben sem csökken le a hõmérséklet annyira, hogy egy melegítõben, sátorban, zsákban ne lehessen túlélni.

Egyébként mtb-vel megyünk, én és még egy haver fullyval, többiek merevfarúval.

Ezt a tûzrakósdit nem értem. Nem lehet sehol, semmilyen körülmény között tüzetrakni, se tábortûz fíling, se szalonnasütés, semmi? Csak léteznek erre kialakított biztonságos helyek, amit nem vesz körbe fa, tisztáson van, vagy fedett részen, körbe lebetonozva. Nem a susnyásban szeretnénk tüzeskedni, hanem erre kitalált helyen. Tûz nélkül egyébként hogyan lehet éjszaka a fényt megoldani? Ami köré lehet gyûlni enni, dumálni, ilyenek? Áthaladó vaddisznócsordától, bringatolvajoktól mennyire kell tartani, illetve hogyan lehet védekezni?

A kék útvonal tényleg jó ötlet, azon kezdünk el tervezni. Kb. 5-6an megyünk.
"No pain - No gain"

#16
Itózs

Itózs

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.069 hozzászólás
Hali.
Az elképzelés remek, életképes. És nagyon jó buli menni A-ból B-be. Sokkal nagyobb élmény mint csillag túrázni, vagy maratonozni.
95-ben végig mentünk egy barátommal a Kék- túrán. (Zemplén, László tanya- Kõszeg, Írott-kõ-ig.)
Ajánlom a Kék nyomvonalat, mert az összefüggõ, jól jelzett (többnyire) és túráznak is rajta. Ez azért fontos, mert nagyon nagy szívás népszerûtlen ösvényen menni. Tiszta gaz, dzsindzsa, csalán, rekettye.
A Mátra kemény a kéken, mondhatni felesleges felvállalni. Cuccal szívás, nem tekerhetõ Sirok felõl. Csak cipekedés és anyázás. Pláne ha esik. Én azt ajánlanám, hogy a Zempléntõl csináljátok a Bükkig a kéket. Végig tekerhetõ, kis módosításokkal, lecsípésekkel. A Zemplén és Aggtelek vidéke meg gyönyörû.
A sátrazás érdekes. Kérdés hányan mentek, milyen málhával. Szétosztjátok a sátor részeit? Nehéz lesz, cipelni kell sok mindent. Ha nagy zsákkal mentek a seggetek és a derekatok kapni fogja. Ha merevfarúakkal meg pláne. Mi nem vittünk sátrat. A csomagtartón csak a hálózsák volt és a polifoam, így nem vitte el semerre a kerót. A töbi a hátunkon volt. De ma már nem kell ez a csomagtartós megoldás, mert olyan kicsi nyári háló zsákok vannak, hogy simán elférnek a hátizsákban.
Mi 17 napig mentünk, de kb. ugyanannyi cucc kell 7-re is. Tûzgyújtás garantáltan tilos lesz nyáron. Meg se próbáljátok, mert felégetitek az erdõt a bírságról nem is beszélve. Lehet, hogy mások csinálják, de ti (mi) bringások inkább tartsuk be az erdõ rendjét.
Vannak jó esõvédök, erdészház teraszok ahol el lehet aludni. Alkalom szüli a fekhelyet.:) Nem árt ha tartotok elõtte bejárást, mondjuk egynaposokat. Nem vagytok messze a vidéktõl. Mi a Börzsönyig nagyjából ismertük a kéket az elõzõ évi túráinkból. Így nagyjából tudtuk, hogy hol alszunk, hol vannak jó esõvédõk. Háromszor aludtunk panzióban a vacak idõ miatt. Kajálni minden nap fõttet és sokat. Azt nektek kell belõnötök, hogy milyen kondiban vagytok és mennyi legyen a napi etap. Mi a 4. nap este már Sirokon aludtunk. Nagyon meg kellett nyomni az elejét (amit már bejártunk és ismeretünk, így nem lassítottak eltévedések, útkeresgélések), hogy az ismeretlen részeken már kevesebbet lehessen menni és végig menjünk 17 nap alatt. Ha egy hetet szántok rá és nézelõdtök is a falvakban, akkor kényelmes, napi 40-50 km-es tempóban bõven a végére értek a túrának.
Na elöljáróban ennyit.
Jó tervezgetést, az bearanyozza az addig lassan telõ idõt.:)

#17
AS_Pauly

AS_Pauly

    vendég

  • fórumtag
  • 110 hozzászólás
Hello!

Júliusban tervezünk egy 5-6fõs kb 1 hetes "erdei vadas" túrát itthon a bringás haverokkal, mert úgy gondoljuk, hogy egy ilyen sokkal nagyobb buli és kikapcsolódás, mint a hagyományos meresszük a seggünket görögbe', mer azt otton is lehet :) Csak erdõben, terepen szeretnénk menni, túristaútvonalakat használnánk és nem panzióban aludnánk, hanem a szabad ég alatt sátorban hálózsákban. Sajószentpéteriek (Miskóc) vagyunk és kb. a Mátráig szeretnénk eljutni.

Namost. Jó elõre szeretnénk megtervezni mindent. Elsõsorban a legfontosabb a megfelelõ táborhelyek megtalálása lenne, amik közé naponta be tudunk rakni 1-1 falucskát, ahol lehet falni is, haha. Vadászni még nem tudunk :)

1-2 kamikáze tag kitalálta, hogy elalszik bárhol, ne tervezzünk, csak este álljunk meg, majd rakunk tüzet, és felhúzzuk a sátrakat. Szerintem meg ésszerûbb és szabályosabb is lenne, ha normális turista pihenõhelyeket választanánk(esetleg fából épített esõ elõli kis kuckókkal, mint pl. a bánkút-lillafüredi út 7es km kövénél a Fónagyság felé levezetõ út kezdõ szakaszán), ahol kialakított tûzrakóhely is van, sõt forrás is.

Elsõ körben az lenne a kérdésem, hogy maga a koncepció mennyire életképes és nem e ütközik szabályokba (vadkemping, tûzrakás). Aztán a következõ legfontosabb meg az, hogy hogyan lehet neten keresztül megtalálni azokat a pihenõket, ahol kicsit ki is van építve a dolog, rgo tûzrakóhely, forrás, kis faépítmények 1 helyen. Ez ahhoz kellene, hogy tudjunk útvonalat tervezni, mettõl meddig kell eljutni, merre mehetünk, stb.

A ruházatokról, miket vigyünk magunkkal féle kérdésekrõl csak ezek után :)

Az alapvetõ kritériumok:

- minél többet erdõben, fák között lenni, távol a civilizációtól (max kaja szerzés aznap egy közeli településen, aztán spuri vissza a fák közé, term. ezeket is be akarjuk tervezni)

- minél kevesebb málha (1db 1-2személyes felsõcsõre szerelhetõ sátor plusz 1db hátizsák 1db övtáska per kopf, ebbe kell beszorítani mindent, természetesen nem váltás ruhákra gondolunk, hanem tényleg fontos cuccokra, pl. bringaszerszám, gps, elsõsegélycucc, pokróc, melegítõsalsó)

- tervezhetõség

Egyébként tervben van egy megelõzõ minitúra is, amit 2naposra tervezünk tesztként.

Minden hozzászólást és okos ötletet szívesen látunk. THX
"No pain - No gain"