Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Please log in to reply
965 replies to this topic

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,036 posts
te hülye borköltõk társaságának tagja, menj már át kis városunk topikjába is néha :P!

amúgy mire gondolsz itt, fingjak a két ablak közé az albiban aztán zárjam be, hogy most már szigetel? :D

"Sose becsüld alá az emberi hülyeség hatalmát!"

hegyi kecske ; zõdcség ; városi vadász

a bringaszállító

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
novaz
akkor a konklúzió az lesz a végén, hogy hagyjuk a régebbi cseppet elvetemedett fa nyílászárókat lakkal kezelve, gázos üveggel, mer így legalább nem kell a szellõztetõ rendszerrel veszõdni. :-)

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,036 posts
kérjed a mûanyagot fa erezet mintával :D

ja-ja zsizsi én is arra emlékeztem csak nem tutira, hogy páratartalomra mûkszik, de hülyeséget nem akartam írni, mert jön a lebaszás az okosoktól ;)

a bringaszállító

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
de megis szivesebben nezek egy fa ablak keretet, mint egy muanyagot

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
A gázzal töltött ablak felára olyan 10-15% körül van. Hogy megéri-e végül azt nem tudom.

A korszer fa ablakok páraáteresztõ képessége pedig nem sokkal nagyobb a müanyagénál, fõleg, ha rendes vastaglazúros vagy más felületkezelése van, a keret és a tábla között pedig gumi szigetelés. Ergo, szellõztetni kell. Rendesen. Ez az én nagy harcom otthon.

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Koca, kiokosítva...hát meg van itten a tudás! :D

ice!
Némely szellõzõ a páratartalom növekedésével arányosan nyit. Amíg mûkszik.
Sztem inkább fa. Én ezen nem spóroltam, régi háznál is maradtak a fa nyílászárók, pedig szinte mindet újra kellett gyártatni - mondjuk ott sanszom se volt másra, mert mûemléki az épület - az újnál meg alapból fa ajtók/ablakok kerültek be. Amúgy fa nyílászáróknál is készítenek dupla/tripla üvegezést, gázzal töltve, avagy vákuumolva.
Ne hogy már kiszúrjak magammal! :lol1:

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts

edit:
nincs dugó az üvegen, mármint az üveglapok tömítése között, üveglap betesz gépbe tömítõgumi betesz körbe, másik üveglap betesz gép teteje rárak, gép kiszív levegõ összenyom üveglapok, gumitömítés, felforrósít, vulkanizál, és kész az üveglapod ami vákumos, gázos stb.

aha értem ice mester ;)

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

gondolom ez volt vagy 30éve...

Annyi biztos volt.

Zoli, téged lassan úgy olvaslak, mintha nagyapám mesélne. Vénember. :D :P

Bekapod magadtól, vagy megkérjelek rá?:D

Papa, mesélj még! :D

Nem-nem kisfiam, rossz voltál!
A Ken Lee még nincs elfelejtve, addig játszódjál a csigáddal.:P

Iceshark

Iceshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,036 posts
az utolsó mondatod teljesen igaz!

mûanyag tényleg túl jól zár, ezért találták ki a szellõzõt rá, belemarnak a keretbe egy hosszanti furatot amibe egy ügyes kis mechanikusan mûködõ szellõztetõt építenek, most meg ne kérdezzétek milyen elven mûködik ;), pedig raktam be egy jópárat

a tapasztalat viszont az volt, hogy azt a 15- 20e forintot a nagy többség sajnálta ablakonként rááldozni, mondjuk egy szabadbeépítésnél ahol kb 15 ablakot pakoltunk be 1-1,5m ért ott már azért jelentõs az a kb 300e Ft vagy akár az átlagos lakások 4-5 ablakánál is 150e-el megdobja az összeget, erre inkább azt mondják majd szellõztetünk gyakrabban...(panelosok vállalták leggyarkabban, mert ott a nagy felület sorolt ablakokból áll tehát 2-3 db bõven elég)

ja igen van vákumos és gázos ablaküveg is, árakat fejbõl nem tudok, gázosra emlékszem hogy argon gázzal töltik és 100% feláras az üveg bele, de a hangszigetelése észrevehetõen jobb...

edit:
nincs dugó az üvegen, mármint az üveglapok tömítése között, üveglap betesz gépbe tömítõgumi betesz körbe, másik üveglap betesz gép teteje rárak, gép kiszív levegõ összenyom üveglapok, gumitömítés, felforrósít, vulkanizál, és kész az üveglapod ami vákumos, gázos stb.

a bringaszállító

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts

Nyugodj meg koca, vannak gázzal töltött ablakok.

jól van, elhiszem :) csak kíváncsi lennék az árbeli különbségre.
(ha meg egy ablak vákuumos, akkor szerintem valahol látni is lehet rajta. kell hogy legyen valamelyik élen egy csonk eldugózva ahol gyártás ill. összerakás után kiszívták a levegöt)
egyébként meg szerintem is jobb a fa. amit konás mondd azt úgy mondják ugyebár h a fának van 1 természetes szellõzése. :)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

(Egyébként én a fát jobban szeretem, azt még sok-sok év után is lazán lehet javítani, csak termeszek ne legyenek a közelben.)

jobb is, mint a mûanyag. a mûanyag annyira jól zár, hogy 0 szellõzést biztosít a lakásnak, ezért penészednek be a sarkok, szarabb a levegõ stb...
emellett még természetellenes is...
termeszek ellen biztos van valami lakkozás vagy pác vagy akármi, ami távol tartja õket

asztalos ismerõs mondta a németekre, hogy a szegény német vesz csak mûanyag keretes nyílászárót, a gazdag fát...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Nyugodj meg koca, vannak gázzal töltött ablakok.
A levegõnél kisebb sûrûségû gázzal töltött tér nem vezei jól a hõt és a zajt sem. Na persze a vákuumot nem ûberelheti. :)

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
zsizsi: eddig én is mindenhonnan azt hallottam h "védögázasak" az ablakok, de egy tanárom meg azt állítja h ez kamu.
hogy miért?
a levegö az önmagában nem rossz hõszigetelõ. (vmi más gáz vajon mennyivel szigetelhet jobban? :chin:) 2 üveglap között vákuumot csinálni és azt jól leszigetelni valóban baromi drága lenne.

és hogy mi a gond a régi hagyományos ablakoknál?
az hogy itt messze van egymástól a 2 üvegréteg és a levegö szépen cirkulál a 2 ablak között. ezzel a hõátadást szépen megnöveli! (-> ergo bejön a hideg, szarul szigetel)
tehát az új ablakok amiket eladnak így h ilyen-olyan gáz van benne (közben meg fogadnék rá h a nagy részébe közönséges levegõ van) épp ezt a távolságot küszöböli ki. sokkal közelebb van egymáshoz a 2 réteg, nem alakul ki jelentõs cirkuláció...

kérdem én ezekután vmi ablakokba jártas embertõl h tényleg vannak e gázos, vákuumos ablakok-ajtók? ha igen akkor ezek mennyibe kerülnek?

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

ezek a nagy uveg ajtok faszak
csak mer sok feny bejon meg meleg
de telen nem cinkes egy ilyen?

Csak akkor nem, ha:
1. megfelelõ a szigetelése - ugye - ehhez viszont le kell vákuumozni - a min. két avagy három üvegréteg közötti teret - avagy gázzal kell feltölteni, ami szigetelne.
2. a keret is tartós és szigetelt kell legyen, hogy ott se szökjön a cucc
Na de: a vákuumot avagy gázt csak nagyon jó minõségû tömítésekkel lehet hosszú ideig benntartani a két üveg között.
A keret a másik kérdés, mert már két üveg táblának is tetemes a súlya, és még hozzá jön az ajtó keret. Szóval, ehhez jó kis statikai szerkezet kell. Mindez ma már persze nem a sci-fi mûfaja, de az ócsó itt nem játszik.

(Egyébként én a fát jobban szeretem, azt még sok-sok év után is lazán lehet javítani, csak termeszek ne legyenek a közelben.)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
mit kell ennek csinalnia?

osszekeverni materia
majd formara preselni?
vagy a preseles nem funkcioja?

most eppen mason torom buksim

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Lor: gépész vagy, vagy mi a rák, meg idõd is van. Tervezzél.

--Trifo

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
ezek a nagy uveg ajtok faszak
csak mer sok feny bejon meg meleg
de telen nem cinkes egy ilyen?

izgatnak az ilyen temak irjatok meg

tervezni kene egy valyogveto gepet es berbeadni/eladni

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
Papa, mesélj még! :D

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Olee

Olee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,364 posts
Zoli, téged lassan úgy olvaslak, mintha nagyapám mesélne. Vénember. :D :P

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

vajh vannak még ilyen vályogvetõ cigányok? gondolom ez volt vagy 30éve...

10 éve, mikor a jelenlegi házat - és a hozzá tartozó gazdasági épületeket - felújítottuk, akkor még találtunk a vályogvetéshez értõ embereket. Ma meg lassan második fénykorát éli a vályog ház.