Elvonási tünetek?a spór-t sörnek olvastam
tehát napi X forintnyi SÖR

Gyermekeink képekben. Régebbi képek: ITT , pici Hanka itt és pici Ignác itt
Azt nem állítom, hogy olcsóbb, de ha hosszútávra kerestek megoldást, megéri. Nekem Soproniak készítettek a házban minden nyílászárót. (Mivel a ház mûemléki, maradni kellett az eredeti nyílászáróknál.) Külsõ ablakszárnyakban dupla üveg, szigetelt, belsõ szárnyban szimpla.Hát, én most néztem utána ezeknek, és a jó minõségû fa ablak olyan durván drága, hogy hiába nem szeretnénk nézni a mûanyagot, az lesz (igaz csak 5-6 évre tervezünk ebben a lakásban). Plusz nehezen tudnék bízni abban, hogy a mai világban alaposan kiszárítja és lekezeli a fa keretet, akitõl megvesszük, és nem fog tönkremenni hamar.
Mûanyagból meg cakkpakk bruttó 300 körül kijön márkás 5 kamrás profilból, argontöltéssel, 3 rétegû üveggel, 10 év garral egy 0,6-os (!) k értékû ablakszéria (3 nagy, 1 kicsi és egy erkélyajtó, aereco higroszkópos, hangcsillapításos szellõzõkkel). Ugyanezt a teljesítményszintet fából ennyibõl sajnos nem tudnám kihozni. Illetve most szólj, ha igen.Ja és még ebbõl 30% lejön a pályázat miatt...
Egy fullextrás légbeejtõ egyébként max. 15k, szóval azért szerintem nem olyan iszonyú drága, fõleg ha nem akar az ember befõttesüvegben lakni.
akkor kalkulálj a melegvízre egy külön számot...
80 l melegvíz nálunk _normál_ árammal kb. 6 Kw mikor mennyit használunk
árban ez nem tudom mennyi m3 gáznak felel meg...
Én hõtükrös polifoam fóliát tettem fel radiátor mögé.Pontos méretre vágtam,majd építési ragasztóval a falra ragasztottam.Elõtte a régi,de jó állapotú ablakokat utólagos szigeteléssel (bemarásos) láttam el,nem kihagyva a redõnytokokat sem.Amit hõt a radiátoroknál megspórolunk,az ne menjen ki az ablakon.Egyébként a régi redõnytokokon rengeteg meleg szökik el,csak mivel az magasan van,nem nagyon észlelik,és nem is foglalkoznak vele.Kérdés: hõtükör fóliát tennék a radiátoraim mögé. Ezt hogyan szokás felapplikálni a falra? Vagy a radiátor hátoldalára is ragasztható akár?
Van több cég is, akik 0,6-os üveget is használnak, én a kömmerlinget néztem, gusztának tûnt élõben megtapogatva. Igazad van, most eszmélek, hogy keretnek 1,3-at ígérnek k értékre. Saját tapasztalatom még nincs egyébként, csak megnézve, szóval várom a jó ötleteket egyébként.
0,6-os U a 3 rétegû üvegre lehet hogy reális, de a teljes ablakra nehéz lenne 0,6ot kihozni, mert a tok és tömítések sokat rontanak.
megkérdezhetem, hogy melyik cég gyárt ilyen ablakot?
Hát, én most néztem utána ezeknek, és a jó minõségû fa ablak olyan durván drága, hogy hiába nem szeretnénk nézni a mûanyagot, az lesz (igaz csak 5-6 évre tervezünk ebben a lakásban). Plusz nehezen tudnék bízni abban, hogy a mai világban alaposan kiszárítja és lekezeli a fa keretet, akitõl megvesszük, és nem fog tönkremenni hamar.
Mûanyagból meg cakkpakk bruttó 300 körül kijön márkás 5 kamrás profilból, argontöltéssel, 3 rétegû üveggel, 10 év garral egy 0,6-os (!) k értékû ablakszéria (3 nagy, 1 kicsi és egy erkélyajtó, aereco higroszkópos, hangcsillapításos szellõzõkkel). Ugyanezt a teljesítményszintet fából ennyibõl sajnos nem tudnám kihozni. Illetve most szólj, ha igen.Ja és még ebbõl 30% lejön a pályázat miatt...
Egy fullextrás légbeejtõ egyébként max. 15k, szóval azért szerintem nem olyan iszonyú drága, fõleg ha nem akar az ember befõttesüvegben lakni.
Koca, kiokosítva...hát meg van itten a tudás!
ice!
Némely szellõzõ a páratartalom növekedésével arányosan nyit. Amíg mûkszik.
Sztem inkább fa. Én ezen nem spóroltam, régi háznál is maradtak a fa nyílászárók, pedig szinte mindet újra kellett gyártatni - mondjuk ott sanszom se volt másra, mert mûemléki az épület - az újnál meg alapból fa ajtók/ablakok kerültek be. Amúgy fa nyílászáróknál is készítenek dupla/tripla üvegezést, gázzal töltve, avagy vákuumolva.
Ne hogy már kiszúrjak magammal! :lol1: