Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Please log in to reply
965 replies to this topic

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

a spór-t sörnek olvastam
tehát napi X forintnyi SÖR :D

Elvonási tünetek? :D

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
a spór-t sörnek olvastam
tehát napi X forintnyi SÖR :D

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Zsizsi: nálatok lehet, hogy be se kapcsol, de nincs is a házatokon olyan hely, ahol egy szor kisméretû tégla választ el a külvilágtól. Épp csak hogy nem élére állítva.

De lehet, hogy simán hagyom az érvelést a francba és átállítom a kaszánt, oszt kész :)

Charon: jön még kutyára teherautó. Majd a második gyerek bepótol mindent :)

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Trifo, válasz lsd. Charonnál.
Kiegészítés: minden épületnek/épület szerkezetnek van hõtehetetlensége. Nem feltétlen kell lehûlnie a háznak a beállított csökkentett hõfokra, következésképpen még az is megtörténhet, hogy be sem kapcsol a kazán éjjel. :) (Lásd pl. nálunk!)

Érv feleségnek: kell hozzá egy papír, ceruza - esetleg toll - netán számoló gép, és lehet érvelni: +1 fok az +6-7% gázfogyasztás, -1 fok ugyanannyi ellenkezõ elõjellel.
Na most, ha ez -3 fok, akkor az már 18-21% gázfogyasztás csökkenés. Az akkor napi ...köbméter, azaz havonta x forint spór. :D
Abból lehet venni Neked ezt-azt anyukám, de ha Szaharát játszol, nyema plusz cucc, nem veszel semmit, csak nagy levegõt.
;)
Ámen!

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
babatopic on:
jól meg kell tömni a pocóját este, plusz rászopizik és akkor reggelig bírja (nálunk)
mondjuk nekünk alapból képes 12-14 órát egyhuzamban szunyálni
/boldog kipihent apa és anya ;)/
másrészt amikor foga jön és tényleg ébred és nem elég a sétálunk elringat oder cumi csak anyaaaaa, akkor befexik közénk az ágyba oszt' paplan
max 10 perc és vagy alszik, vagy lehet vinni vissza az ágyikójába
ekkor néha kicsi sírás (hiszti) aztán alszik tovább
ON:

Rá kell szoktatni egyébként Klárádat, hogy jó az a 17-21 fok közötti zóna, ha nem csak a fûtésre akar költeni.

Zsizsi helyett: ez a pár fok ingadozás még épp nem túl nagy felfûtési veszteség - többet nyersz x éjjeli óra alatt az alacsonyabb hõn tartással

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Zsizsi: valóban itt kezdõdne a spórolás, de hát ezt magyarázd el a feleségemnek. :) Merthogyugye az van, hogy az asszony éjjel szoptatni jár, és olyankor fázik. Persze nem az egész lakásban jár mindenhova, de hát akkor is ez az indok.

Charon: nálatok hogy megy ez a hüvösben szoptatós móka? Mert hát...

Zsizsi: még egy kérdés: azon nincs extra veszteség, hogy a ház este kihûl, oszt' vissza kell fûteni reggel?

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Hát, én most néztem utána ezeknek, és a jó minõségû fa ablak olyan durván drága, hogy hiába nem szeretnénk nézni a mûanyagot, az lesz (igaz csak 5-6 évre tervezünk ebben a lakásban). Plusz nehezen tudnék bízni abban, hogy a mai világban alaposan kiszárítja és lekezeli a fa keretet, akitõl megvesszük, és nem fog tönkremenni hamar.

Mûanyagból meg cakkpakk bruttó 300 körül kijön márkás 5 kamrás profilból, argontöltéssel, 3 rétegû üveggel, 10 év garral egy 0,6-os (!) k értékû ablakszéria (3 nagy, 1 kicsi és egy erkélyajtó, aereco higroszkópos, hangcsillapításos szellõzõkkel). Ugyanezt a teljesítményszintet fából ennyibõl sajnos nem tudnám kihozni. Illetve most szólj, ha igen. :D Ja és még ebbõl 30% lejön a pályázat miatt...

Egy fullextrás légbeejtõ egyébként max. 15k, szóval azért szerintem nem olyan iszonyú drága, fõleg ha nem akar az ember befõttesüvegben lakni.

Azt nem állítom, hogy olcsóbb, de ha hosszútávra kerestek megoldást, megéri. Nekem Soproniak készítettek a házban minden nyílászárót. (Mivel a ház mûemléki, maradni kellett az eredeti nyílászáróknál.) Külsõ ablakszárnyakban dupla üveg, szigetelt, belsõ szárnyban szimpla.
Ha csak 5-6 év, ne feccöljetek bele, de ha majd eljön a nagy igazi...! ;) Akkor fa nyílászáró! Egy élet és - egy asztalossal - még egy nap! :D

Gázfogyasztáshoz:
Trifo, figyeled!? Charonéknál max. 3 fok a különbség a nappali és éjszakai hõmérséklet között, és ugye a max. nappali hõmérséklet sem több 21 foknál. A megtakarítás itt kezdõdik, de errõl múltkor beszéltünk.
Hõtükörrel nekem nincs tapasztalat.

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 posts

akkor kalkulálj a melegvízre egy külön számot...
80 l melegvíz nálunk _normál_ árammal kb. 6 Kw mikor mennyit használunk
árban ez nem tudom mennyi m3 gáznak felel meg...

a földgáz fûtõértéke 9,44kwh/m3, én 10zel szoktam számolni

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
akkor kalkulálj a melegvízre egy külön számot...
80 l melegvíz nálunk _normál_ árammal kb. 6 Kw mikor mennyit használunk
árban ez nem tudom mennyi m3 gáznak felel meg...

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Állítgatom én azt... Egy jó ideje játszom ezzel, de a ház szigeteletlenségén nem tud segíteni. 80-90m2 terület fûtésére + meleg vízre mostanság elmegy napi 11-12m3 gáz, amikor meg hideg is volt, akkor majdnem 20.

Privát olvastam, köszi, megbeszélem otthon :)

--Trifo

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
építési ragasztó = PatteX folyékony szög, kb 1000 HUF/tubus (Birkastore)
(btw rohadt jól mûködik!!!!!)

amivel még tudsz spórolni, az a víz hõmérsékletének, a kazán teljesítményének és a radiátorok nyitottságának állítgatása
olyan ez, mint a cetrírozás
ideg kell hozzá, és 1-2 m3 múlik rajta naponta

off:
privátim olvas tiborom!
on:

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts

Kérdés: hõtükör fóliát tennék a radiátoraim mögé. Ezt hogyan szokás felapplikálni a falra? Vagy a radiátor hátoldalára is ragasztható akár?

Én hõtükrös polifoam fóliát tettem fel radiátor mögé.Pontos méretre vágtam,majd építési ragasztóval a falra ragasztottam.Elõtte a régi,de jó állapotú ablakokat utólagos szigeteléssel (bemarásos) láttam el,nem kihagyva a redõnytokokat sem.Amit hõt a radiátoroknál megspórolunk,az ne menjen ki az ablakon.Egyébként a régi redõnytokokon rengeteg meleg szökik el,csak mivel az magasan van,nem nagyon észlelik,és nem is foglalkoznak vele.

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
trifo:
system: kb 80 nm fûtött, éjjel 18-19, nappal 20-21 fok bent, padlófûtés és radiátor, 40 fok vízhõ, FÉG 24 kW kéményes
kint: -10 nappal, -20 éjjel (a cudar hidegek) = 13 m3
kint: 0/-10 = 11 m3
kint:5/-5 illetve mostanában = 6-7 m3 (dettó ez volt õsszel is, "felfûtési" idõszakban)

nekem elég jó
olyan havi 240-320 m3 között fogy változatos idõjárással _eddig_

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 posts

Van több cég is, akik 0,6-os üveget is használnak, én a kömmerlinget néztem, gusztának tûnt élõben megtapogatva. Igazad van, most eszmélek, hogy keretnek 1,3-at ígérnek k értékre. Saját tapasztalatom még nincs egyébként, csak megnézve, szóval várom a jó ötleteket egyébként.

hát igen, és ki lehet számolni, hogy egy 1,50x1,50 ablaknál több mint 0,5m2! a keret.
na mindegy, ha 1,0 kijön a teljes ablakra, akkor az már fain.
ennél kevesebbet csak nagyon gondos beépítéssel-tömítéssel lehet elérni pl. hõszig ráfordítása a kávára, vagy mégjobb, ha a tok a fal külsõ síkjára kerül és a hõszig. rátakar.

Ariadne

Ariadne

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 posts

0,6-os U a 3 rétegû üvegre lehet hogy reális, de a teljes ablakra nehéz lenne 0,6ot kihozni, mert a tok és tömítések sokat rontanak.
megkérdezhetem, hogy melyik cég gyárt ilyen ablakot?

Van több cég is, akik 0,6-os üveget is használnak, én a kömmerlinget néztem, gusztának tûnt élõben megtapogatva. Igazad van, most eszmélek, hogy keretnek 1,3-at ígérnek k értékre. Saját tapasztalatom még nincs egyébként, csak megnézve, szóval várom a jó ötleteket egyébként.
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

csabilc4

csabilc4

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 119 posts

Hát, én most néztem utána ezeknek, és a jó minõségû fa ablak olyan durván drága, hogy hiába nem szeretnénk nézni a mûanyagot, az lesz (igaz csak 5-6 évre tervezünk ebben a lakásban). Plusz nehezen tudnék bízni abban, hogy a mai világban alaposan kiszárítja és lekezeli a fa keretet, akitõl megvesszük, és nem fog tönkremenni hamar.

Mûanyagból meg cakkpakk bruttó 300 körül kijön márkás 5 kamrás profilból, argontöltéssel, 3 rétegû üveggel, 10 év garral egy 0,6-os (!) k értékû ablakszéria (3 nagy, 1 kicsi és egy erkélyajtó, aereco higroszkópos, hangcsillapításos szellõzõkkel). Ugyanezt a teljesítményszintet fából ennyibõl sajnos nem tudnám kihozni. Illetve most szólj, ha igen. :D Ja és még ebbõl 30% lejön a pályázat miatt...

Egy fullextrás légbeejtõ egyébként max. 15k, szóval azért szerintem nem olyan iszonyú drága, fõleg ha nem akar az ember befõttesüvegben lakni.

0,6-os U a 3 rétegû üvegre lehet hogy reális, de a teljes ablakra nehéz lenne 0,6ot kihozni, mert a tok és tömítések sokat rontanak.
megkérdezhetem, hogy melyik cég gyárt ilyen ablakot?

Ariadne

Ariadne

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 posts

Koca, kiokosítva...hát meg van itten a tudás! :D

ice!
Némely szellõzõ a páratartalom növekedésével arányosan nyit. Amíg mûkszik.
Sztem inkább fa. Én ezen nem spóroltam, régi háznál is maradtak a fa nyílászárók, pedig szinte mindet újra kellett gyártatni - mondjuk ott sanszom se volt másra, mert mûemléki az épület - az újnál meg alapból fa ajtók/ablakok kerültek be. Amúgy fa nyílászáróknál is készítenek dupla/tripla üvegezést, gázzal töltve, avagy vákuumolva.
Ne hogy már kiszúrjak magammal! :lol1:

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,368 posts
Barátnõm apja vett pár km egyik oldalán hõtükrös ~15mm-es polifoamot, és a ház összes üvegezett felületére méretezett darabokra vágta, az ablakkeretekre pedig kis kallantyúkat szerelt. A téli estéken, ha lemegy a nap, akkor felpakolják az üvegekre a polifoamot, aztán reggel leszedik.
Mondjuk ezt tényleg csak szigetelet házaknál éri meg eljátszani.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Csinyának olyant is, hogy a régi gerébtokos ablaktáblákból a belsõt kihajítják, a külsõbe meg raknak thermoplány üveget. Vagy csinálnak neki tökúj ablaktáblát a régi kerethez.

Az újféle fa nyílászárók nem túl sokat vetemednek - elvileg - mert ügyesen összeforgatott hossztoldott/ragasztott szerkezetûek.

Kérdés: hõtükör fóliát tennék a radiátoraim mögé. Ezt hogyan szokás felapplikálni a falra? Vagy a radiátor hátoldalára is ragasztható akár?

Charon: ha jársz erre... Nálatok mennyi a napi gázfogyasztás mostanság?

--Trifo

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
ja
rat style