kala illetve többi jogtudós segítségét kérném
adott 3 testvér. kettõ testvér többszöri levelezésünkre nem válaszol (át se veszi a levelet), hogy él e egy telek elõvásárlási jogával, és a harmadik testvértõl mi megvettünk a telket (földhivatal bejegyezte stb) utólag van-e joga a másik két testvérnek visszaperelni a telket tõlünk?
köszi!
Erre hirtelen jogszabályhelyet nem tudok mondani, de ha ajánlottan küldtétek el a levelet, akkor ti megtettétek azt, ami általában elvárható, ha ez nem kereste jelzéssel ment vissza, akkor bejön az az elv, hogy "saját felróható magatartására elõnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat", ergo, nem mondhatja azt, h "b@sztam átvenni levél, ergo nem tudtam róla, és emiatt nem élhettem elõvásárlási jogommal"...
Szóval az általános elvekbõl az következik, hogy igényét nem érvényesítheti.
Amúgy ami fontos lehet, hogy a tulajdonos/eladó kötelessége az elõvásárlási joggal rendelkezõk számára eljuttatni a vételi ajánlatot, kivéve, ha ez rendkívüli nehézséggel vagy számottevõ veszteséggel járna. A jogosultnak megfelelõ határidõn belül nyilatkoznia kell, sõt, "a bírói gyakorlat szerint az elõvásárlási jog jogosultja a vételi ajánlatát elfogadó nyilatkozatával egyidejûleg köteles a vételárat megfizetni, vagy legalább ügyvédi vagy bírói letétbe helyezni. Ennek hiányában az elfogadó nyilatkozatot nem lehet "komolynak" tekinteni, így az nem hozza létre a szerzõdést."
Hirtelen ennyi

Közben megtaláltam.