Az ügyetlenebb bringás is ugyanúgy a pálya része mint a kő, a por vagy a sár.
Arról nem is beszélve, hogy ha engedjük őket tapasztalathoz jutni, legközelebb természetesebben fognak viselkedni.
Az ügyetlenebb bringás is ugyanúgy a pálya része mint a kő, a por vagy a sár.
Arról nem is beszélve, hogy ha engedjük őket tapasztalathoz jutni, legközelebb természetesebben fognak viselkedni.
LGee
Osztom az elottem levo velemenyet,hogy ez egy tomegsport,a nagyon kezdonek is ott a helye,mint az elitnek!Aztan ne legyunk annyira nagykepuek! :-) Benazasrol annyit reszemrol,hogy aki hatrebb van es elozni akar az figyelje az elotte levo mozdulatait,aztan,ha ugy iteli,szoljon(is),hogy honnan eloz!!!
A kozep elso koreben,a leggyorsabb lefeleleben egy salgotarjani mezes srac 29er-rel ugy ment el mellettem,hogy szinte allva hagyott,nem szolt,hogy jon,kicentizett nagyon balrol.Tenyleg eleg lett volna annal a temponal(nekem ott 65.1 km/h lett) egy kis kormanymozdulat nekem balra es ossze is akadunk,65-nel!Benan es lassan szerintem azert nem megyek.Mnetem 2ora 52 percet a kozepen... :-)
Ez esetben miért kellene kipróbálnia az országutat??????????? Nincs jobb, mint hegyen-völgyön-erdőn-mezőn tekerni! Ezért és semmi másért tekerünk mi terepen. Ez egy tömegsport rendezvény a maga sajátosságaival, és a technikailag kevésbé képzett versenyzőnek is ugyanolyan helye van a pályán mint a bajnoknak! Aki ezt nem hajlandó tudomásul venni, az ne induljon tömegsport rendezvényen! Az ügyetlenebb bringás is ugyanúgy a pálya része mint a kő, a por vagy a sár. Max. az ő viselkedése kicsit kiszámíthatatlanabb. Aki itt úgy gondolja, hogy szuper a kerékpárkezelése, az gondoljon bele abba is, hogy vannak olyan pályák és mezőnyök, ahol bizony őt tolnák le az ösvényről, mint a szart. Szóval szerényebben barátaim.
Az a baj, hogy ez nem ilyen egyszerű. Én gyúrok erre, beiratkoztam a Buzsó féle technikai edzésre, a rendszeres edzőkörömben van technikás fölfelé és lefelé is, és keresem a gyakorlási lehetőségeket. Rengeteget ügyesedtem, ahol 4 éve az első Buda Maratonomon halálfélelmem volt, és leszálltam, ott már simán lezúgok. De azt hiszem elérkeztem a korlátomhoz, nem nagyon megy tovább. Nem tudok, de nem is merek gyorsabban menni lefelé, és vannak dolgok, amiket nem tudok elképzelni, hogy bevállaljak. Most a Bükkben is pár lefelében olyan érzésem volt, hogy a többiek szabadesésben zuhannak le mellettem, amíg én óvatoskodok. Fogok még ügyesedni, de már csak keveset, ezeknek srácoknak és a saját gyerekeimnek soha a közelébe sem fogok érni. Tizenévesen tanultam meg bringázni, 40 fölött kezdtem montizni - ebből ennyit tudok kihozni. Erősebb viszont biztos leszek. Nekem amúgy is a fölfelék adják a flow élményt. (Na jó, a Bükk középtáv utolsó kb. 10km-én a lefelé is euforikus volt.)
Ez esetben, miért nem próbálod ki az országutat?
Ott az egyenletes emelkedőkön nagyon jól ki tudnád terhelni magad.
A lefelék nem okoznának félelmet az aszfalt simasága és folyamatos tapadása miatt.
A síkon pedig élvezhetnéd a sebességet, plusz a többen jobban haladunk közösségi élményt.
Szerintem ha valaki Maraton VERSENYre megy, az igenis gyúrjon technikai tudásra is, ...
Az a baj, hogy ez nem ilyen egyszerű. Én gyúrok erre, beiratkoztam a Buzsó féle technikai edzésre, a rendszeres edzőkörömben van technikás fölfelé és lefelé is, és keresem a gyakorlási lehetőségeket. Rengeteget ügyesedtem, ahol 4 éve az első Buda Maratonomon halálfélelmem volt, és leszálltam, ott már simán lezúgok. De azt hiszem elérkeztem a korlátomhoz, nem nagyon megy tovább. Nem tudok, de nem is merek gyorsabban menni lefelé, és vannak dolgok, amiket nem tudok elképzelni, hogy bevállaljak. Most a Bükkben is pár lefelében olyan érzésem volt, hogy a többiek szabadesésben zuhannak le mellettem, amíg én óvatoskodok. Fogok még ügyesedni, de már csak keveset, ezeknek srácoknak és a saját gyerekeimnek soha a közelébe sem fogok érni. Tizenévesen tanultam meg bringázni, 40 fölött kezdtem montizni - ebből ennyit tudok kihozni. Erősebb viszont biztos leszek. Nekem amúgy is a fölfelék adják a flow élményt. (Na jó, a Bükk középtáv utolsó kb. 10km-én a lefelé is euforikus volt.)
mephisoft módosította - 2014. augusztus 05. - 23:12
Én is egyetértek abban, hogy a Rövid legyen lájtosabb, de a Közép ás Hosszú lehet kicsit kövesebb, gyökeresebb. Sajnos sokan valóban bénáznak és nagyon veszélyes a seggükbe mászni, pont amiatt amit Gaboca is átélt.
Tavaly előtti Dunán is estek keltek az emberek a várnál. Szerintem ha valaki Maraton VERSENYre megy, az igenis gyúrjon technikai tudásra is, mert az is része, nem csak a felfelé szuszogás. Én sokkal jobban szeretem a durva terepet, jobban előjön ki mit tud lefelé, dózeren csak a bátorság szab határt, esetleg a hülyeség. Pl. a közép végén a nagyobb köves rázatót nagyon élveztem. Most csak végigtúráztam ugyan a dolgot, de élveztem nagyon így is. De hiányoznak a kicsit nehezebben megoldható szekciók.
Ha a 2. kör elején lévő árkos felfelére gondolsz, az simán megtekerhető.
Utánna a "dh" pállya. Egy darabig ment de utánna mindenki tolta. De minden maratonon van ilyen.
Nyaktörő? Melyik maraton nyaktörő ezen kívül? A gyorsasága és a sok sodrós, vízmosásos rész miatt, messze ez a leg baleset veszélyesebb verseny (itthon)! Ezzel egy dobogós versenyzővel is egyet értettünk
Nem megoldhatatlan, csak lassabban kellett mennem. De volt aki úgy ment el mellettem, hogy csak néztem és próbáltam megfejteni, hogy nem esik és töri szanaszét magát Számomra elképzelhetetlen, hogy ilyen helyen hogy tudnak egymás mögött csapatni a top versenyzők. Van vér a pucába, az tuti
Ami vicces, hogy azon az árnyékos, S kanyaros tempós részen lett a top speed (81 kmh. gps hiba??, mert nem 130-as fordulattal tekertem ) és pulzus (mert azért tekertem mint állat
Geri nekem 63 lett a max, bár én lassabban mentem azért a körülöttem lévőkhöz képest.
Biztos velem van a gond de én ezt a vízmosás keresztbe hosszába, sok helyen váratlanul dolgot nem igazán tudom élvezetesnek mondani, pl részemről egy Duna vagy főleg egy Mátra középtáv sokkal élvezetesebbnek hat ilyen téren . (más kérdés hogy ott a fölfelék is technikásak) Persze nyilván az is szempont hogy az erdészet mit enged meg, és gondolom ez erősen bekorlátozza a lehetőségeket, de pl a második köre a középtávnak már azért tetszik (leszámítva a kör elején a meredek mászás utáni vízmosásos mókát, ott azért még úgy is sikerült megtalálni egy mélyebb ilyen vízmosást hogy lefelé azért elég óvatos vagyok...)
Tényleg nagyon jó volt a pállya. De sosem értettem, hogy miért kell tolós felfeléket bele tenni (DH pállya felfelé). Ezt valaki elmagyarázhatná nekem. Nemtudom volt-e aki kitekerte. Amúgy minden ok volt.
Ha a 2. kör elején lévő árkos felfelére gondolsz, az simán megtekerhető.
Tudnak bicajozni, ezért megbíznak egymásban, tudja az előtte menő nem fog hülyeségeket csinálni, nem lesz hirtelen satufék.
Én tegnap fejre álltam az első kör második mászása utáni lefelében egy semmiért satuféket húzó kolléga miatt, akit a bizonytalankodása miatt megelőzni készültem és ezért kénytelen voltam a fenekébe mászni, a kulcscsont törést megúsztam, de pár napig még bal kézzel fésülködöm.
Hát jahh, tudnak. Ettől messze vagyok Valahogy ezeken a sodrósokon nagyon bizonytalan vagyok. Érdekes, hogy a köves, gyökeres részeket meg imádom.
Nyaktörő? Melyik maraton nyaktörő ezen kívül? A gyorsasága és a sok sodrós, vízmosásos rész miatt, messze ez a leg baleset veszélyesebb verseny (itthon)! Ezzel egy dobogós versenyzővel is egyet értettünk
Nem megoldhatatlan, csak lassabban kellett mennem. De volt aki úgy ment el mellettem, hogy csak néztem és próbáltam megfejteni, hogy nem esik és töri szanaszét magát Számomra elképzelhetetlen, hogy ilyen helyen hogy tudnak egymás mögött csapatni a top versenyzők. Van vér a pucába, az tuti
Ami vicces, hogy azon az árnyékos, S kanyaros tempós részen lett a top speed (81 kmh. gps hiba??, mert nem 130-as fordulattal tekertem ) és pulzus (mert azért tekertem mint állat
Tudnak bicajozni, ezért megbíznak egymásban, tudja az előtte menő nem fog hülyeségeket csinálni, nem lesz hirtelen satufék.
Én tegnap fejre álltam az első kör második mászása utáni lefelében egy semmiért satuféket húzó kolléga miatt, akit a bizonytalankodása miatt megelőzni készültem és ezért kénytelen voltam a fenekébe mászni, a kulcscsont törést megúsztam, de pár napig még bal kézzel fésülködöm.
Szerintem lehetett valós. Én azért elóvatoskodom a lefeléket, de így is 57 km/h-ig jutottam.
Egyébként ebben a lefelében volt valahol az útra merőleges vízkivezető szerűréség, amit nem sikerült előre látni, így én ott nagyon odavertem az első kereket, bár szerencsére nem okozott problémát.
tsanyi módosította - 2014. augusztus 05. - 12:52
Én "tekerőrobot" vagyok; ezért aztán tetszett a pálya. Középtávon mentem, az utolsó pár km, mielőtt beérünk a faluba, nekem kifejezetten élvezetes - szerintem ehhez nem kell nyaktörő legyen.
h_geri módosította - 2014. augusztus 05. - 11:44
egy halálfejes is volt de nem tudom abba mi volt a veszélyes, kicsit csalódva engedtem el a féket a végén
Mert hirtelen lesz tele vízmosással az út és nem látszik a bal kanyartól. (nekem ezek a részek okoztak csak fejfájást) Ott esett el a srác, akiért a mentők sétáltak fel. Tudja valaki mi lett vele?
h_geri módosította - 2014. augusztus 05. - 11:34
Hát a pálya védelmébe kelve én is meg vagyok elégedve vele. Tudom, hogy technika tudásom bőven hagy kívánni valót maga után, épp ezért tetszik, hogy csak a frissítő pontokon kell a bicikliről leszállnom. Hozzáteszem azt is, hogy a középtáv első és második körében is voltak szerintem odafigyelést jócskán igénylő szakaszok. Az elsőben a köves, vízkivezető árkos lefele, vagy a - bár majdnem tükörsima - gyors lefele, amiben volt egy balos "S" kanyar féle, illetve a második körben is pár köves lefele.
Bízom benne, hogy a pályát fikázók dobogós vagy dobogóközeli eredményeket hoztak, ha már ekkora ászoknak tartják magukat.
Idén kipróbáltuk a Salzkammergut Trophy-t, igaz csak az E távon. De aztán másnap mentünk a hosszabb távok Hallstadti tó megkerülésével kezdődő útvonalán is. Azok is erő pályák voltak csak, felfelébe semmi technikai tudás nem kellett.
Tényleg nagyon jó volt a pállya. De sosem értettem, hogy miért kell tolós felfeléket bele tenni (DH pállya felfelé). Ezt valaki elmagyarázhatná nekem. Nemtudom volt-e aki kitekerte. Amúgy minden ok volt.
Hát a pálya védelmébe kelve én is meg vagyok elégedve vele. Tudom, hogy technika tudásom bőven hagy kívánni valót maga után, épp ezért tetszik, hogy csak a frissítő pontokon kell a bicikliről leszállnom. Hozzáteszem azt is, hogy a középtáv első és második körében is voltak szerintem odafigyelést jócskán igénylő szakaszok. Az elsőben a köves, vízkivezető árkos lefele, vagy a - bár majdnem tükörsima - gyors lefele, amiben volt egy balos "S" kanyar féle, illetve a második körben is pár köves lefele.
Bízom benne, hogy a pályát fikázók dobogós vagy dobogóközeli eredményeket hoztak, ha már ekkora ászoknak tartják magukat.
Idén kipróbáltuk a Salzkammergut Trophy-t, igaz csak az E távon. De aztán másnap mentünk a hosszabb távok Hallstadti tó megkerülésével kezdődő útvonalán is. Azok is erő pályák voltak csak, felfelébe semmi technikai tudás nem kellett.
Én "tekerőrobot" vagyok; ezért aztán tetszett a pálya. Középtávon mentem, az utolsó pár km, mielőtt beérünk a faluba, nekem kifejezetten élvezetes - szerintem ehhez nem kell nyaktörő legyen.
Azzal egyetértek, hogy komolyan vették, hogy nem hagynak senkit oldalról betolakodni, de a beállás teljesen agyalágyultan volt megoldva - a parkoló autók között sorakoztunk föl. Így hiába álltam ki a tűző napra viszonylag korán, mégis szinte leghátulról indultam, az elején sajnos sokáig nem tudtam a saját tempómban menni, nem tudtam előzni, hiába a széles murvás út, az is teljesen bedugult.
mephisoft módosította - 2014. augusztus 04. - 23:48
És ami feltűnt még, hogy kb. harmad annyian indultak el, mint a többi TOP maratonon szoktak. Ki miért maradt távol, aki a többin indul? Érdekelne, de tényleg.
Én épp ma készítettem egy statisztikát középtávra 5 évre visszamenőleg. Mind a 4 topmaratonon jelentősen csökkent az indulók száma. Kevés az új induló, évről-évre szinte ugyanazok az arcok... Talán azért van ez, mert sok egyéb verseny is van, lehet választani.
Cserében sok-sok-sok vízmosás és esés volt a pályán Én kb. 3 éve indultam és úgy emlékeztem, hogy nem túl technikás, csak
gyors és emiatt veszélyesek az árkok. De ezzel a sok természetes hosszanti (vagy összevissza) vízmosással "izgalmas" lett :S
Nem tudom hosszún mi volt de középen csak a fekvőrendőrök voltak valamelyest technikásak (főleg ha épp beszorultál valaki mögé), de szépen ki volt mindegyiknél rakva a felkiáltójel. A két és három lefelényilas, felkiáltójeles szakas szerintem egyáltalán nem volt technikás, egy halálfejes is volt de nem tudom abba mi volt a veszélyes, kicsit csalódva engedtem el a féket a végén Egyszer se estem, csak az első kör után a vasút melletti meredek felfelén akartam lendület nélkül feltekerni, onnan szépen visszacsúsztam vagy két métert. Száguldani azt tényleg lehetett, 64 km/h volt a maxom (erdőben, nem aszfalton).
És ami feltűnt még, hogy kb. harmad annyian indultak el, mint a többi TOP maratonon szoktak. Ki miért maradt távol, aki a többin indul? Érdekelne, de tényleg.
Lehet hogy azért is mert "érdekes" idő volt az utóbbi időben, ez a kiszámíthatatlan párás felhős zuhés hőség elég fárasztó.
Mire is gondolsz pontosan, a távokhoz tartozó szintekkel, a kompressziós zoknival vagy a sisakkamerával kapcsolatos "tájékoztatásra"? Mert bennem ezek maradtak meg leginkább.
Süket duma, poénkodás ismerősökkel, nem tudom megismételni de vagy nekem volt jobb kedvem mint máskor vagy neki.
Nocsak, nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel? Komolyan, az Ördög-oldalnak meg az utána következő "trailnek" már örültem a sok kétnyomos dózer/sóder után.
Szerintem is tehetnének bele egy kis több technikás részt, de akkor meg mindenki (már aki) azért sír mert feltartják a fékszaggató tekerőrobotok
Lehet, hogy egy kicsit túloztam a zérussal?
Mindenesetre köszönöm a tanácsod!
Nem mindenki születik montival a lába között, én pl. 37 évesen kezdtem el montizni.
Nem vagyok már mai gyerek, de minden versennyel a hátam mögött ügyesebb leszek.
Nem tudom, hogy voltál-e pl. anno a megboldogult Zemplén50 TT-n. Ott lehet, hogy behu....tál-besz...tál volna.
nem biztos hogy az uccsó mondattal jó embert találtál be...
amúgy igen, egy rövidtávnak pont olyannak kell lennie mint a bükk. középben meg hosszúban viszont igenis legyen technikás rész. végülis nem országúti rendezvény.
Bikertigger módosította - 2014. augusztus 04. - 22:12