Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Legfrissebb szám - archívum #1

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
2325 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
szvsz nagyon jó a szám, itt-ott helyesírási hibák, de más semmi kivetni való.
vivát.
csak ilyeneket a továbbiakban is.

b

b

törzsvendég

• fórumtag
  • 665 posts
bölcsebb lett volna csak annyit kérdezni, hogy "Szerintetek változik-e a bicó irányíthatósága a fék elhelyézésétõl függõen?"

mosmár télleg a gépészeken a sor...

Mellon

Mellon

törzsvendég

• fórumtag
  • 697 posts
Én is írtam már hülyeségeket biztosan. No de bölcsészeknek sok mindent elnéz az ember, csak fáj a hozzászólás. De nem bántó akart lenni.

Dr.Prof Gépész urak még alszanak, szóval elfecsgek én itt szintén laikus, azután majd kijavítanak a szakik.
Tehát: A cikkben nem az volt amit leírtál.

A lényeg ha hátull van a fék akkor a fékezés során fellépõ erõk a kereket lefelé a villát felfelé nyomják, (tehát szétnyomják) eg a kerék kipottyanhat a villából. De ha jól van beszorítva a kerék akkor ebbõl nem veszel észre semmit. A bicikli tehát nem ezért bukik elõre.

Ha elõre kerül a fék, akkor a kereket fel, a telót le, tehát egymással szemben nyomják az erõk, így tuti nem történik semmi, még akkor sem, ha nincs bent a gyorszár. (elekintve persze az egyéb erõktõl)

Szemléltetés tedd össze a hüvelyk és a mutatóujjadat, és a mutatóujjad a körmével nyugodjon az asztalon. Nyod össze öket (a fék elöl lenne): nem történik semmi,. Most nyomd szét õket (a fék hátul van): a hüvelykujjad elemelkedik (a villa leugrik a kerékrõl, ha nincsenek jól összefogva)

Az erõ pedig a mi fellép egy forgastó erõként is elképzelhetõ lenne ??? középpont a fék fogáspontja. Probáld elképzelni hogy a fékezés után a kerék forog tovább, de ezuttal nem a tengely körül, hanem a fékdugattyu körül. Látni fogod, hogy ha hátul van a féktest, akkor a kereket kiforgatja a villából, ha elöl akkor beforgatja, belenyomja a villába.

Hû na most lehet, hogy a gépészek kínlódnak ::)
befejeztem :-X

b

b

törzsvendég

• fórumtag
  • 665 posts
kösz a "lehülyézést", bár még igazad is lehet :)

Akkor még amit nem írtam le, szóval az adott esetben normál fékkel lassulva a bicikli eleje felé kezdesz mozdulni (tehetetlenség), ami leginkább az elsõ villa összenyomódásában jelentkezik, a fékünk a cikk szernt húzza lefelé a kereket ezen keresztül a villát és a többit, ellentart a föld meg a rugók.
Viszont ha fékünk elõre kerül, akkor a fékhatás megfordul és felfelé hat. (a cikk szerint).

Ha ettõl még jobban fáj, abbahagyom mert még lelapul a hajad és nem lesz brazil parti ;D

Mellon

Mellon

törzsvendég

• fórumtag
  • 697 posts

Ez csak elméleti "okoskodás", tapasztalatom nincs rá.
véleményetek?

Én sem vagyok zseni , amikor az erõhatások irányát kell átlátni, de ez a hozzászólás nagyon fájt....
Szerintem egy új repülõ szerkezetet is kifejleszthetõ lenne ezzel a tuti elmélettel.

Gyk.: A kereket elemelni csak valami ellenében (erõ-ellen erõ vagy hogy volt ez? ) lehet, ez pedig most a féktesten keresztül a teló lenne, tehát amennyivel felfelé nyomja, annyival lefelé is húzza....
Várom a professzor urak véleményét, hogymost én mondtam-e hülységet... ::)

b

b

törzsvendég

• fórumtag
  • 665 posts
A tárcsafékes cikk kapcsán felmerült a kérdés bennem, hogyha a villa elejére szerelt fék felfele nyomná a kereket az milyen hatással lenne a gép irányíthatóságára?
Pl: ha egy erõs kanyart hegyrõl lefele hátszélnél majdnem satura húzott elsõ fékkel tudjuk csak bevenni, a normál helyen levõ fék lefelé húzza a gépet (sztem jobb úttartást ad), egy elöl levõ fék emelné a gépet! Vagyis rontaná az úttartást.
Ez csak elméleti "okoskodás", tapasztalatom nincs rá.

véleményetek?

ui: összeségében ez a március példány szvsz nagyon kövér lett :) ,még ilyet!

EMBER

EMBER

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts
Phil utolgó golndolatához: ez Magyarország ;) :-X

Egyébként meg: megint sz@rrá hullott az egész. Csak úgy tudom normálisan olvasni, ha közben fogom a gerincét, mert egyébként kiperegnének a lapok=> Reklamáltam.

Én viszont Tamáskával ellentétben nem bánnám, ha szétvágnák a RF n. hajtókart. Legalább megtudnám, hogy mi a faxért kerül ennyibe. Szóval nyugodtan játszadozzatok a fûrésszel ;) (Csak hozzám ne gyertek tesztre alkatrészt kérni ;D)

Bõvebben majd ha elolvastam az egészet.

PR

PR

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,651 posts
  • LocationRákosmente
No,már csak a BMX-es részt nem olvastam el, így ami eszembe jut.
Tényleg jó az Author cikk; tetszett a história; a spinning számomra uncsi; a polar-reklámról már írtak elõttem (bár volt benne érdekes info és ha emiatt 140 oldal az újság elolvasom azt a 4 oldalt minden hónapban(bár még mindig drága egy ilyen óra)), éljenek a nõk(várom már a bicajépítõs cikket);Manitou villa lesz szétszedve?;Jók a boncok;
öööö mi is volt még?
Ja, Balázs cikke a tárcsafékrõl számomra kicsit idegen volt.Amit leírt az számomra eddig is tiszta volt (ki használ tárcsaféket titán tengelyes gyorsszárral???)-bár az új volt, hogy a belsõ mechanikás gy.z.vel 30%-al nagyobb erõt tudok kifejteni-, de kicsit beszaratós volt a cikk. Mindazonáltal ezután is fogok tárcsát használni gyorsszáras aggyal.
Na meg az olimpiai válogató.
Elsõ: rosszul emlékszem, hogy Melts András nem akar indulni a válogatókon? Akkor miért kell tõle megkérdezni az olimpiára vonatkozó kérdéseket?(ha indulni akar visszaszívom)
Nem tudom ki hogy van vele, de engem speciel dühítene, ha végiggürizek egy évet (tekerek, eddzek, szponzort, pénzt gyûjtök) E-s versenyeken, hogy az országot kijuttassam az olimpiára, aztán akik ezért az ujjukat sem mozdítják bejelentik, hogy õk is õk is õk is.
Vagy csak én vagyok túl önzõ?
Magyarország azért nem küldhet ki 3 embert, hogy menjen a három legjobb, akiknek meg minden percük ennek a gondolatával tellik, azok meg lehet, hogy egy defekt miatt nem mennek ki. A magyar kerékpársport mai helyzetében ez nekem kicsit negatív (nem akartam csúnyát írni).
Mostantól várom a következõ számot

Csucsu

Csucsu

törzsvendég

• fórumtag
  • 780 posts
  • LocationBudapest

más: a havas downhill cikknél a fotóhoz a kövui van árva fotósnak:
BikeMag??

;)

Ráadásul a fotón mintha 15-en lennének, a 11 helyett. ::)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
én megkaptam. jó vastag. ;D bár elolvasni nem tudtam, csak egy pár dolgot, (galád tesóm elvitte létrásra) de az teccett. Ez a Lilienberg nem tudom ki, de frankón megirta a author cikket. nem érzem azt, hogy fel van sorolva, hogy milyen fék, váltó, felni meg villa van rászerelve. fasza, na. ;)

AMikor megláttam a RF next hajtókart, és elkezdtem olvasni, hogy ezt fogátok szétvágni a jövõ hónapban, akkor komolyan mondom nyúltam a telefonomért. SZAR POÉN VOLT! ;D

hirtelen ennyi

vadkanur

vadkanur

törzsvendég

• fórumtag
  • 525 posts

vadkan: neked is írom, h írj a Szöged-es topicba, mert alig vagyunk 2-en v. 3-an. Minél többen rájdolunk együtt, annál jobb.

Oksa, majd megkeresem/irok.... de most mennem kell SOULFLY koncertre! :o :P ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D 8)

udv
vadkan

kissfish

kissfish

törzsvendég

• fórumtag
  • 454 posts
Én még mindig csak messzirõl láttam az ujságot >:(

fish

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
;D bocsi akkor... a laphullatós buli óta nem nagyon áll rá a szemem másra ebben a topicban ::) :P

más: a havas downhill cikknél a fotóhoz a kövui van árva fotósnak:
BikeMag??

;)

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,086 posts
A 39. oldalod lévõ Caprine hirdetés elég durva Scott koppintás! >:(

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3,201 posts
Köszi Para de ezt már írták... ;)
És én voltam a répa bocsi...

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
Skaccok!

a kövi szám helyreigazításába:
- a 6 paripa 6 érvben szereplõ GEPIDA canga neve nem sirium mint azt ahogy a címlapon is és a cikkben többször írtátok, hanem sirMium. :-\

ÜDv, feri

bazsee

bazsee

vendég

• fórumtag
  • 105 posts
vadkan: neked is írom, h írj a Szöged-es topicba, mert alig vagyunk 2-en v. 3-an. Minél többen rájdolunk együtt, annál jobb.

vadkanur

vadkanur

törzsvendég

• fórumtag
  • 525 posts
Latom mar a tobbi szegedi is megkapta, nekem mar hetfon kihoztak... A csomagolas szinten ganyolt volt, de belul nem volt baja semminek.

Az ujsagrol: szvsz ez 1 qrva jo szam lett! ;D meg nem olvastam vegig , mert zh-im vannak, de amit olvastam az fasza...
Kropko riport kulonosen utos! Meg sok hasonlot!!!

A Polar reklam nyomatast tenyleg el kene felejteni a p....ba! >:( mar nagyon uncsi (bar biztos hozza a dellat...)

Lcs apuja issszonyat remiszto! Nagyon pihent ember lehet, ha raer ilyen mufogakat gyartani maganak ;)

Lilienbergnek is dicseret, mert bar az az Author teszt rovid, de szerintem minden ami fontos faszan benne van.

na pa csak igy tovabb...
vadkan

bazsee

bazsee

vendég

• fórumtag
  • 105 posts
Csatlakozom Bad Moe-hoz.
Én is megkaptam. :D
A Mag borítója tiszta dzsuva. >:(Tudjátok olyan ragadós, csúszós, stb :o. Nem tom, h a postán mit csináltak szegénnyel, de most már jó helyen van.

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17,297 posts
Énfelém is ma dobták el..
Posta álltal újracsomagolva
szal barna papír +semmi nájlonzacsi + dupla adag katalogús ;D ;D
ez mindenkinek így ment vagy én csak kárpotlásként kaptam? ;D