énmeg Pécs-Somogyban nézegetem a fúrómagokat infinit.. és még csak nem is fizetnek érte:) de legalább rájöttem, át kell képeznem magam geológusnak! az ország legmélyebb magfúrása is ott leledzik, amit épp az egyetemrõl nézeget két AGY és úgy néz ki, teljesen más irányba mozdítja el a Mecsek kialakulásának idejét. jó mi?

van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezen a nyáron nem fogok a Tomacon ülni:( talán szeptembertõl..

fázik szegény..
talán nem kell kihagynom, de nagyon necces.. heti 500 db magládát kell rendbe hozni/átnézni, ami jó esetben csak azzal jár, hogy lemossuk a mintákról a port, sorszám, színskála, reflektor és fotó. rosszabb esetben(átszakadt, tönkrement magládák) át kell lapátolni az anyagot egyik ládából a másikba stb.. szóval a szopóroller sebességétõl függ, hogy tudok-e menni azon a héten. cserén is agyalok, csak még ember nincs, aki bevállalná helyettem azt a hetet. leginkább el kellene sunnyogni a pénteket...
az urános téma nem ide tartozik. az ércesek, olajosok saját raktárakban tartják a mintáikat, azokhoz a máfinak(magyar állami földtudományi intézet) nincs köze. pedig érdekelne, hogy miket szedtek ki.
a fúrás 2500m mély. ennél fúrtak már mélyebbre is itthon, viszont azt az olajosok nyomatták. azért érdekes ez a cucc, mert 2500m-en keresztül folyamatos szilárd kõzetet hoztak a felszínre Kaposvártól pár km-re, ami a rétegzõdését tekintve nagyon erõs hasonlóságokat mutat a mecseki mintákkal. pedig Kaposvár nemigazán Mecsek környéki település.. szóval itt valami történt, amirõl még nemnagyon tudják, hogy mi volt..
szerintem érdekes..