Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Világmegfejtõs - filozofálgatós - idézgetõs - elméletgyártós

- - - - -

• Please log in to reply
1040 replies to this topic

ptom19

ptom19

törzsvendég

• fórumtag
  • 410 posts

uh ez kicsit fárasztó.

(nekem) sokkal érdekesebb, hogy ha nyugat felé repül a repülõ nehezebb, mint amikor kelet felé.

illetve az észak-dél irányú közlekedésben, folyó folyásában a föld forgásából milyen plusz erõk léteznek.

Világmegfejtés, filozofálgatás, idézgetés? :)

értem inkább megtoltuk még a topic címét, hogy ez is beleférjen :)

na kergessük a boszorkányokat! :-)

ez nem a fold magneses ereje miatt van?
I wish that I could fly, why do I even try when everything I’ve ever known is kissing me goodbye.
I wish that I could fly, I’d take you there with me across the sky, beneath the veil, we all want to be free!
wannabe...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Nagy ugrás...
1ik kedvenc "kortárs" líra
a szerelem, illetve úgy ált a kapcsolatok "hermeneutikájáról"

Levél helyett

Milyen gyönyöru! szólni lehet, és kiszámíthatatlan, hogy mit válaszolnak. És megtörténhetik: társra is találhatunk, csak meg kell tanulnunk az ô egyetlen, soha meg ismételhetô nyelvét. Csak meg kell ismernünk, a föld rétegein áthaladva, a történelem korszakain áthaladva, eljutva oda, ahol csak ô, csak ô, ahol ô a teljes vil·gegyetem, megszólítani.
Megtalálni azt a szót, amit ô keresett, de nem talált, amire szüksége van, hogy a Föld rétegein áthaladva, a történelem korszakain áthaladva, eljusson végre oda, ahol ô, csak ô a teljes világegyetem. Felesleges és nevetséges olyan szavakat dobálni felé, amelyeket mi szeretünk, ezzel csak megütjük, hiszen én, ha azt mondom: tej, nagy diófát látok, a lomb közt kis égdarabok, a fa alatt kerti asztal, a pohárban tej, tündöklik a tej, a t·j. De lehet, hogy ô arra emlékezik, hogy nem kapott tejet, nem volt, és az anyja messze volt,és megütöd a szóval. De ha megtalálod neki azt a szót, amit keres! Társad lesz, és válaszol, és válaszában felfénylik az elveszett szó, ami gyermekkorod zsebébôl valamikor nyomtalanul kigurult. Ha megtalálnám! Sose merném többet kimondani a szót: szeretlek! Csak azt mondanám: vonat, mert talán állomás mellett alkott, és évein át-átzakatolt a vonat, félelmet hozott és sóvárgást távoli tájak felé. Csak rá kell figyelni, a mozdulataira: karjával most olyan ívet ír le, amilyet csak az tud, aki egész lényével mozdul, vagy szól, semmi más nem válasz neki, csak az, ha te is egész valóddal Felé fordulsz. A szájad mellett egy ránc emlékezik, és a szemedben olyan látható a szégyen, hogy elfordul, és cigarettára gyújt. Fájdalmaiddal soha el nem érheted, arcodon a fájdalom nyomai és hangodat érdessé teszi a visszafojtott sírás. El kell hagynod emlékeidet is, mert történelem elôtti korból valók, mikor még nem tudott emberhez szólni az ember, csak ütött. Csupa kék-zöld folt az arcom, nem szóltak hozzám, csak ütöttek, s nekem most szólnom kell, meg kell találnom azokat a szavakat, amelyekre neki van szüksége... Hiába mondom a magam szavait, nem figyel oda. Kikapcsolja a telefont...

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
uh ez kicsit fárasztó.

(nekem) sokkal érdekesebb, hogy ha nyugat felé repül a repülõ nehezebb, mint amikor kelet felé.

illetve az észak-dél irányú közlekedésben, folyó folyásában a föld forgásából milyen plusz erõk léteznek.

Világmegfejtés, filozofálgatás, idézgetés? :)

értem inkább megtoltuk még a topic címét, hogy ez is beleférjen :)

na kergessük a boszorkányokat! :-)

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Andrew Wolf

Andrew Wolf

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,844 posts
Közérthetõen? :D Ehh.. majd Dig elmeséli egyszer a fogasnál... :D

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
http://hu.wikipedia....wiki/Húrelmélet

hopp megelõztél
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts
Közérthetõen:
http://hu.wikipedia....wiki/Húrelmélet
"In idem flumen bis non descendimus"

Andrew Wolf

Andrew Wolf

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,844 posts
Mi az a húrelmélet? (Hülye vagyok..)

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
az amikor van 2 pont a térben, jó messze egymástól, és meggörbítjük a teret úgy hogy a 2 pont közel legyen egymáshoz, mint egy papírlapot, és így tudunk teretváltani warp5be, kitérõmanõver gamma 1, borg kocka jobbról, elülsõ fézerek tûz, kettes hármas torpedóvetõk tûz.

õõõ vagy nem?:)

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts

elmondod miért, vagy csak úgy írtad?

írtam hogy valaki linkeljen egy átfogó dokumentumot róla, mert ha én mondom el akkor senki sem érti meg:D

zOrg: háromszor láttam, azt már kívülrõl tudom:)

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts

Arról bármi jöhet, mert a fizikatanárjaim soha sem tudtak SEMMIT mondani róla nekem:(
Én pedig imádom azt a témát.
Ja meg az aranymetszés is érdekes..

A Discovery adón van egy cirka 40 perces film róla, néha éjszaka ismétlik.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

elmondod miért, vagy csak úgy írtad?

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts

a húrelmélet olyan mint a 10es warp?

Jobb:D

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
a húrelmélet olyan mint a 10es warp?

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts

A húrelmélet a másik leginkább preferált dimenzió-elmélet.

Arról bármi jöhet, mert a fizikatanárjaim soha sem tudtak SEMMIT mondani róla nekem:(
Én pedig imádom azt a témát.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts

nem az van hogy részekcskék sem mozognak?
én a húrelméletet szeretem:love:

A húrelmélet a másik leginkább preferált dimenzió-elmélet.

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
akkor vedd elõ a fizikakönyved ;)

határérték, mint a fénysebesség. pár kiinduló feltételt ha elfogadunk, levezethetjük. (lásd einstein speciális relativitás elmélete)

...zolle-nak írtam, de látom lassú vagyok.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Namost
p*V = N* R * T képletbõl vezette le anno nekünk a góré miszerint ha lenne X T alatti hõmérséklet, akkor negatív nyomásnak vagy térfogatnak kellene léteznie de olyan ugyebár nincs.
Persze, ez még nem válasz a miértre, csak 1 bizonyítás, de körbekeresgélek neked.
Mennyi N ???

De jól nyomon jár Dig :)

"Az abszolút nulla fok

A nem folyadékos hõmérõk közül elvi szempontból is a gázhõmérõk a legfontosabbak, ezek a hõmérséklet és az abszolút nulla fok értelmezésében is segítenek. Amonotons, majd késõbb Gay-Lussac is felismerte, hogy állandó nyomáson a gáz térfogata a

V = V0 (1 + bt)

összefüggés szerint változik, amelyben V a gáz térfogata, V0 a gáz térfogata 0 Celsiusfokon, t a hõmérséklet Celsius-fokban, b pedig minden (ideális) gáznál egy azonos állandó, értéke:

b = 1/(273,16 0C)

Az állandó térfogatú ideális gázok melegítésekor a gáz nyomására hasonló összefüggés érvényes, és a értéke ekkor is ugyanekkora. Ennek alapján akár az állandó térfogatú gáz nyomásának, akár az állandó nyomású gáz térfogatának változása alkalmas a hõmérséklet mérésére. Körülményességük miatt a gázhõmérõk többnyire csak laboratóriumokban használatosak, igen alacsony hõmérsékleteken, és a termodinamikai hõmérsékleti skála megvalósításában azonban fontos szerepet játszanak. A héliumos gázhõmérõkkel például egészen –270 Celsius-fokig mérhetünk.
A Gay–Lussactörvényekbõl és a pV = állandó Boyle–Mariotte-törvénybõl levezethetõ egyesített gáztörvény alapján is könnyen belátható, hogy T = –273,16 Celsius-fok hõmérsékleten az összefüggések zérus nyomást vagy térfogatot jósolnak. Ez azt jelenti, hogy létezik egy legalacsonyabb hõmérséklet, hiszen e hõmérséklet alatt vagy negatív nyomásról, vagy negatív térfogatról kellene beszélnünk. A gáztörvények (gázhõmérõk) nem használhatók e hõmérséklet közelében, hiszen ilyen alacsony hõmérsékleten már mindegyik gáz cseppfolyósodik, a tapasztalatok a szilárd és cseppfolyós anyagok esetében is arra utalnak, hogy létezik egy legalacsonyabb hõmérséklet. A termodinamika III. fõtétele éppen ezt fogalmazza meg, és azt is kimondja, hogy az abszolút nulla fok véges számú (hûtési) lépésben nem érhetõ el.
Ily módon tehát a hõmérsékleti skálának van egy természetes nulla pontja, az abszolút nulla fok. A Kelvinféle hõmérsékleti skála ott kezdõdik, s beosztása megegyezik a Celsiusféle hõmérsékleti skáláéval. A nagyon alacsony hõmérsékleteket inkább kelvinben szoktuk megadni, de a 20 Celsius-fokos szobahõmérsékletet is megadhatjuk így: 293 kelvin."

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
nem az van hogy részekcskék sem mozognak?
én a húrelméletet szeretem:love:

zolle

zolle

bentlakó

• fórumtag
  • 8,703 posts
és miért nem lehet hidegebb nála? (rég volt fizikaórám, nagyjából 2002ben utoljára)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

MIÉRT, mi van -273 fok alatt?

kinek mi; vallás és világnézet szerint :)

alkalmasint napfürdõ a strandon

hivatalosan semmi az az abszolút nulla fok