Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Érdekes képek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
10196 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
megfelelo hozza nem ertessel mindent szet lehet barmolni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
elég durva.....
gyakorlatilag vehet új lábat.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
ez van amikor szar csavarral van rögzitve a fék, RS-nél is láttam ilyet elég sürün.

az alátét tul lágy, kikuposodik és igy szétkurja a szemeket

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Pace villa...

Feltöltött kép

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
http://25.media.tumb...a8t7bo1_500.png

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

pézsé

pézsé

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.333 hozzászólás
a japók meg kencézik a pengét és csak az élét hagyják ki, majd edzik. a fedetlen részek kemények, a fedettek pedig rugalmasak lesznek. polirnál pedig kijön a hullám :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Köszi.

A sebesség mindent megold.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Ezeken élezés után is megmarad a minta? Nem értek hozzá egyáltalán.

általában nem marad meg. a mintát tulajdonképpen a két összekovácsolt acélréteg váltakozása, illetve a közöttük lévõ varratréteg adja (értelemszerûen minden hajtásnál duplázódik a rétegek száma). kovácsolás után formára köszörülik a pengét és csiszolják, esetleg polírozzák. ilyenkor hétköznapi acélpengének látszik, a minta csak valamilyen kémiai eljárás után válik láthatóvá (leggyakrabban savazást alkalmaznak, de lehet pl. sós galvánfürdõ is). a különbözõ acélok, és a közöttük lévõ varrat is máshogy fognak elszínezõdni. csiszoláskor, köszörüléskor ez a külsõ, elszínezõdött réteg eltûnik.
elõfordul, hogy savazás nélkül, hosszas polírozással emelik ki a mintát (a rétegek, és fõleg a varrat eltérõ keménysége miatt a minta textúrája meg fog jelenni a penge felületén), de akkor nem lesz ilyen kontrasztos. nyilván ez ritka, a vevõ szeretné látni a puccos pengét.
a másik eset, ha mondjuk két, jelentõsen eltérõ árnyalatú acélt damaszkolnak. ha nem nagyon sûrû a rétegzõdés, polírozás után szabad szemmel is látható lehet a minta, vegyszeres kezelés, vagy a varrat kiemelése nélkül is.
ezeknél a késeknél élezéskor csak a vágóélt kell köszörülni, és szép marad a penge oldala.

Pyraster jó késeket csinál, tudom ajánlani õt is, és olcsóbb, mint Kocsis. egy a lényeg: nem a plázában, meg a vadászboltban kell damaszkolt kést venni, és nem is a késesnél, hanem a kovácsnál.

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás

PYRASTER

Itt mindent megtalálsz, nekem Magyarországon Õ a kedvencem. Gyönyörû, és igen ritka szakma.

Bõvebben:YouTube - ‪A damaszkuszi acél a XXI. században‬‏

Hû! Köszi ezt a videót! Nagyon jó!
Kell nekem egy ilyen kés! :D

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás

Ha jól tudom igen, azért ilyen mintás, mert más anyagösszetételû fémeket raknak egymásra, megolvasztják és formázzák. Vagy valami hasonló.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

aki igazit akar, menjen el a kovácshoz, szerencsére van itthon is néhány jó mester.

Még úgy két éve jártam egy kisebb munka miatt Pesten egy kovácsmûhelyben, nagyon jót beszélgettem a Mesterrel és érdekeseket mesélt a szakmáról, egyre kevesebben vannak...

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
nem is tudtam, hogy ezekbõl meg Dictum lett...
azt azért érdemes tudni, hogy a damaszkolt Dick-ek anyagát automata damaszkológépek csinálják, nem kovácsok. ezeket az acélokat nem ütik, hanem spéci hengersorban hajtogatják õket, szúrólánggal folyamatosan izzásban tartva. ettõl persze még lehetnek nagyon jók, de én, ha damaszkolt kést veszek, elvárom, hogy ne méterre lehessen kapni az acélt, amibõl készült. a plázás/webshopos damaszkolt kések lényegében mind ilyenek, itthon is, külföldön is. aki igazit akar, menjen el a kovácshoz, szerencsére van itthon is néhány jó mester.
sõt, gyakran a damaszkolt mintát csak beleütik/gravírozzák a pengébe, miközben sima hétköznapi acél. mint a karbonmatrica az aluvázon :)

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
PYRASTER

Itt mindent megtalálsz, nekem Magyarországon Õ a kedvencem. Gyönyörû, és igen ritka szakma.

Bõvebben:

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A sebesség mindent megold.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
Dick Tools. Faszszerszám. Egyszerû, szép, jó.

Feltöltött kép

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
hát a vojkó kések pont marha giccsesek...
hadd ajánljam személyes ismerõsömet, Kocsis Ferit

cindercone82

cindercone82

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.530 hozzászólás

Teljesen más, de ez valami nagyonszép.

Feltöltött kép

Ez tényleg szép!
Szeretnék én is egyszer valami damaszkolt pengéjû kést. Persze nem ennyire csecsát, beérem valami egyszerûbbel is. Itt van néhány hasonló érdekesség

Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
Teljesen más, de ez valami nagyonszép.

Feltöltött kép

suhanc

suhanc

törzsvendég

• fórumtag
  • 301 hozzászólás

A verseny alatt figyeltem, egy nagyon régi országút volt ez, és szinte az összes fa törzse betüremkedett az útra. A sofõrt persze ez nem mentesíti.

Már csak azért sem, mert a baleset pillanatában neki ott semmi keresnivalója nem volt, a tévés csapatokat elzavarták, hogy a frissítõkocsik odaférjenek.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
A verseny alatt figyeltem, egy nagyon régi országút volt ez, és szinte az összes fa törzse betüremkedett az útra. A sofõrt persze ez nem mentesíti.