Jelentkezz be Regisztrálj
Érdekes képek
Írta 2011. július 15. - 13:12
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2011. július 15. - 12:52
Írta 2011. július 15. - 12:27
az alátét tul lágy, kikuposodik és igy szétkurja a szemeket
fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Írta 2011. július 15. - 12:20
Írta 2011. július 14. - 14:54
NE ÍGY! NE ÍGY!
lor-inc g-boxx designer. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...
Írta 2011. július 12. - 22:33
Írta 2011. július 12. - 12:38
Írta 2011. július 12. - 11:23
Ezeken élezés után is megmarad a minta? Nem értek hozzá egyáltalán.
általában nem marad meg. a mintát tulajdonképpen a két összekovácsolt acélréteg váltakozása, illetve a közöttük lévõ varratréteg adja (értelemszerûen minden hajtásnál duplázódik a rétegek száma). kovácsolás után formára köszörülik a pengét és csiszolják, esetleg polírozzák. ilyenkor hétköznapi acélpengének látszik, a minta csak valamilyen kémiai eljárás után válik láthatóvá (leggyakrabban savazást alkalmaznak, de lehet pl. sós galvánfürdõ is). a különbözõ acélok, és a közöttük lévõ varrat is máshogy fognak elszínezõdni. csiszoláskor, köszörüléskor ez a külsõ, elszínezõdött réteg eltûnik.
elõfordul, hogy savazás nélkül, hosszas polírozással emelik ki a mintát (a rétegek, és fõleg a varrat eltérõ keménysége miatt a minta textúrája meg fog jelenni a penge felületén), de akkor nem lesz ilyen kontrasztos. nyilván ez ritka, a vevõ szeretné látni a puccos pengét.
a másik eset, ha mondjuk két, jelentõsen eltérõ árnyalatú acélt damaszkolnak. ha nem nagyon sûrû a rétegzõdés, polírozás után szabad szemmel is látható lehet a minta, vegyszeres kezelés, vagy a varrat kiemelése nélkül is.
ezeknél a késeknél élezéskor csak a vágóélt kell köszörülni, és szép marad a penge oldala.
Pyraster jó késeket csinál, tudom ajánlani õt is, és olcsóbb, mint Kocsis. egy a lényeg: nem a plázában, meg a vadászboltban kell damaszkolt kést venni, és nem is a késesnél, hanem a kovácsnál.
Írta 2011. július 12. - 09:52
Hû! Köszi ezt a videót! Nagyon jó!PYRASTER
Itt mindent megtalálsz, nekem Magyarországon Õ a kedvencem. Gyönyörû, és igen ritka szakma.
Bõvebben:YouTube - A damaszkuszi acél a XXI. században
Kell nekem egy ilyen kés!
Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.
Írta 2011. július 12. - 09:47
Ezeken élezés után is megmarad a minta? Nem értek hozzá egyáltalán.
Ha jól tudom igen, azért ilyen mintás, mert más anyagösszetételû fémeket raknak egymásra, megolvasztják és formázzák. Vagy valami hasonló.
Írta 2011. július 12. - 00:36
Még úgy két éve jártam egy kisebb munka miatt Pesten egy kovácsmûhelyben, nagyon jót beszélgettem a Mesterrel és érdekeseket mesélt a szakmáról, egyre kevesebben vannak...aki igazit akar, menjen el a kovácshoz, szerencsére van itthon is néhány jó mester.
Írta 2011. július 12. - 00:34
azt azért érdemes tudni, hogy a damaszkolt Dick-ek anyagát automata damaszkológépek csinálják, nem kovácsok. ezeket az acélokat nem ütik, hanem spéci hengersorban hajtogatják õket, szúrólánggal folyamatosan izzásban tartva. ettõl persze még lehetnek nagyon jók, de én, ha damaszkolt kést veszek, elvárom, hogy ne méterre lehessen kapni az acélt, amibõl készült. a plázás/webshopos damaszkolt kések lényegében mind ilyenek, itthon is, külföldön is. aki igazit akar, menjen el a kovácshoz, szerencsére van itthon is néhány jó mester.
sõt, gyakran a damaszkolt mintát csak beleütik/gravírozzák a pengébe, miközben sima hétköznapi acél. mint a karbonmatrica az aluvázon
Írta 2011. július 11. - 23:50
A sebesség mindent megold.
Írta 2011. július 11. - 23:40
Írta 2011. július 11. - 23:15
Írta 2011. július 11. - 22:51
Ez tényleg szép!Teljesen más, de ez valami nagyonszép.
Szeretnék én is egyszer valami damaszkolt pengéjû kést. Persze nem ennyire csecsát, beérem valami egyszerûbbel is. Itt van néhány hasonló érdekesség
Minden bonyolult problémának van egy egyszerû, világos és rossz megoldása.
Írta 2011. július 11. - 22:33
Írta 2011. július 11. - 22:08
A verseny alatt figyeltem, egy nagyon régi országút volt ez, és szinte az összes fa törzse betüremkedett az útra. A sofõrt persze ez nem mentesíti.
Már csak azért sem, mert a baleset pillanatában neki ott semmi keresnivalója nem volt, a tévés csapatokat elzavarták, hogy a frissítõkocsik odaférjenek.