ja jo. aztan majd valamit be akarsz allitani, es lovesed senem lesz rola hogy hova nyulj. mert nincs start menu - vezerlopult opcio. vagy futtatas. vagy parancssor. kb olyan mint nokiarol atszokni motorolara. persze lehet, csak nekem nem eri meg.
...
Most vettem észre, ezért válaszolok:
Elõször is nem vagok pingvinhívõ, de utálom a mákrofost, a találmányai "szabványai szarok stb stb.
Rábeszélni sem akarok semmit, viszont lelkesedésemet és sikerélményemet megosztom ha linuxról van szó.
Sorban:
pl, nem start menü van hanem "kde" illetve "gnome" "menü" Ami ugyanott van! (illetve áthelyezhetõ, de ez winnél is)
Vezérlõpult=kinfocenter, de lehet gnome vezérlõközpont attól függ melyik felület.. nagyjából ugyanaz.
(bár vannak más felületek, de ezek a legjobbak..)
Futtatás, illetve parancssor mindig is volt igaz konzol néven, sõtt a sok hülye kocka linuxguru, csak ezt a megoldást tudja ajánlani, pedig.. már alig kell.
A "kb olyan mint nokiarol atszokni motorolara." inkább fordítva igaz de igaz.
Amit szeretek benne, és utálom, hogy nincs winben:
A tálcán lévõ dolgok linben nem fixen vannak, és nem feltétlen megnyitási sorendben. Ami akkor szar, ha 76 dolog van nyitva, és a legfontosabb pl levelezõ, kifagy ezért a dzsumbujban kell keresgélnem, ujraindításig...
Csak egy asztal van winen ami állandóan tele, így kénytelen vagyok a szar tálcát használni.
A beryl, compiz stb isteni, ha dolgozni kell!! Ha használod rájössz, hogy nem csak grafikai fícsör (ja igen ez a 3d desktop linux..)
Az aktív kurzorhoz nagyon hozzá lehet szokni, és ezt eddig csak lin alatt láttam. nem tom elmagyarázni, de kb az egér az ablak felett áll akkor abban dolgozol, de nem kell elõrakni fõablakba, hogy eltakarja az elõzõt...
Segítség persze van dögivel a neten, bár nem a gógellel kezdeném, hanem a disztribúció fórumán, mindnek van és mind más, ezért az a legcélszerûbb.
Pl. ha suséd van, akkor ott, ha mandrivád akkor ott, ha debianod akkor ott...
Bár ebbõl az elsõ kettõt meg az ubuntut nem kedvelem (pontosabban herótom van tõlük) de sajnos mindig azokat ajánlják, a wineseknek.
A kettõ más, de nem tudsz olyan szoftvert illetve oprendszert mondani ami ilyen gyorsan fejlõdik. Pl. ha egy hónapja valami nem volt, most tökéletesen használható.
És még valami: nálam otthon általában több oprendszer van a gépen, az egyik linux a másik egy win..
Nem ördöngõsség, vagy nehézség felváltva használni, de lehet egyszerre is.
lásd: