Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Debreceniek ide! #2

* * * * * 2 votes

• Please log in to reply
34283 replies to this topic

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts
Spoon: Ha jól emlékszem, te kérdeztél ilyesmit, hogy a környéken hol lehet tekergõzni.Pl a tegnapi körömet ajánlom:

http://tekerge.lordc...ctureid/9927281

az utak jók, Dombos és fényeskert között sok a pocsolya, de mind kerülhetõ.

Izom, neked minek ilyen teszt?:D:D

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

izomhod

izomhod

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,538 posts

9.00-kor Vezér sarok, aki nem fázik.

én nem fázok, mégse vagyok Vezér sarok!

fú de szar volt

na kíváncsi vagyok erre a tesztre, nem csináljuk meg közösen valamikor?

spooon

spooon

vendég

• fórumtag
  • 198 posts

Spooon: A Hór-völgy járható, a Bükkben elég sok salakos út van, azok csak vizesek, de sár nélkül nem úszod meg ilyen idõben.

Koszi Rofike! Elmentem, megneztem, jo volt es foleg nagyon szep volt!! Sarat megusztam... minden tiszta jeg az ut nagyjabol feletol Bukkszentkeresztig. Ha arnyekba kerultem, ramfagyott amit felcsaptam, a kulacs vize jegkasas lett :/ A beigert 2-3 fok helyett inkabb -4 -5 volt. Ettol etekintve gyonyoru a taj de bakancsos turara jobb most az a kornyek mint bringasra. Felrakok majd par kepet kedvcsinalonak :)
Valaki nem akar ma del ben tekerni egyet Debrecen korul? Bar meg egyeztetnem kell az asszonykammal de szivesen mennek!
Sp

Coldi

Coldi

törzsvendég

• fórumtag
  • 795 posts
Mindig is szerettem volna egyszer irodalom alapján megtanulni biciklizni ......

Mackófelsõ

Mackófelsõ

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts

Dehát én is ezt írtam. A max pulzusodból lehet kiszámolni a különbözõ zónákat. Vagy én nem értek valamit??

Vagy amikor kimutatható a vérben a tejsav, az akkori pulzusérték fölött kell edzeni hogy az anaerob zónában legyek??

Max pulzusból semmit sem lehet kiszámolni, a max pulzus egy elméleti érték, amely nem feltétlenül korfüggõ, inkább csak edzettségfüggõ. Megállapításához alapos bemelegítés után egy 2 x 2-5'-ig tartó teljes intenzitású terhelést követõen kapott értéket elfogadhatunk. (pl. 2 db 2000m kerékpárral, vagy hasonló.)

Anaerob zónában a tejsav küszöb fölött vagyunk, ez azt hiszem világos. Oxigén hiányában csak ATP az "üzemanyag".

A Conconi teszt:
Prof. Francesco Conconi - aki nem tévesztendõ össze a mikrobiológus Conconival, vagy Magdalena Conconival és Cooperrel (Cooper teszt) - szóval a Prof. egy egyszerû, 400 m-es futópályán is teljesíthetõ futóteszt alapján állapította meg az anaerob küszöböt. Legalábbis neki tulajdonítják ezt az egyszerûsített változatot.
A lényege, h kb. 5' - 5'30"-as perc/km-es sebességgel kezdve 200m-ként egyenletesen 2-2"-et gyorsítva kell futni, közben minden 200m-nél eltárolni a pulzusmérõ órába az idõ- és pulzus értéket. Egy idõ után - a felvételen is látszik - a sebességedet még tudnád növelni, de a pulzus már nem megy feljebb (a pulzusgörbe "letörik") itt van az anaerob küszöb, a tejsavküszöb.
Következõ lépés: ezeket a kapott részeredményeket egy koordinátarendszerben pontonként ábrázolva - függõlegesen a pulzusértékeket, vízsintesen a sebességet km/h-ban - jól láthatóan egy ponton a görbe "letörik", itt lesz a "küszöb". A továbbiakban a korábban leírtak szerint "visszaszámolod" %-ban a zónaértékeket. A lerörési pontot levetítve a sebességtengelyre a "küszöbsebesség", a függõlegesre a "pulzusküszöb" látható.
Elõnye, h mindig fogod tudni, mikor melyik zónában terhelsz!

A max pulzus egyénenként eltérõ, nincs arra pontos számítási módszer, hogy a küszöbhöz képest milyen értéknél van.

Találtam egy felvételt a Conconi tesztrõl, ugyanez kerékpárral is tesztelhetõ

9.00-kor Vezér sarok, aki nem fázik.
Twelve times ironman

izomhod

izomhod

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,538 posts
kedden nézek egy másikat, ha az nem jön össze, akkor hívlak, bár annyit sajnálnék érte adni. jobbanmondva nem ér annyit, de majd meglátjuk

Lecsa

Lecsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 888 posts
Dina, mivel még most is ébren vagyok, így valószínûleg nem megyek.
De nektek jó tekerést! ;)

Izom: Jössz akkor vázat nézi vagy senem?? :)

Biking may be hard, but it's easier than growing up!

http://porcsinbros.aminus3.com

nagybub

nagybub

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,615 posts

.....A magunkon is elvégezhetõ - országúti edzésen, pályán - teszt alapján mért pulzustartományok határterületei:....

Halihó

És akkor hogy is állapítod meg magadon nagyon pontosan ezeket az értékeket,"mûszeres bemérés"nélkül?
Bár a Lance könyvben van leírva egy módszer,de hátha mondasz valami újat,jobbat ;)

Fél kézzel megállítom a vonatot!!! :)
Pókmalac
Fixi

Kkrisz

Kkrisz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,236 posts

A max. pulzusnak igen kevés köze van az életkorhoz – a 35 évesé és az 55 évesé megegyezhet! - annál inkább van köze a savasodási (anaerob) küszöbhöz, minden pulzustartományt innen számítunk vissza,
[/SIZE][/SIZE]

Dehát én is ezt írtam. A max pulzusodból lehet kiszámolni a különbözõ zónákat. Vagy én nem értek valamit??

Vagy amikor kimutatható a vérben a tejsav, az akkori pulzusérték fölött kell edzeni hogy az anaerob zónában legyek??

lunática

lunática

törzsvendég

• fórumtag
  • 517 posts
Zsolti, láttuk az ujjadat fényképen :scared: ...jobbulást! :)

holnap jön valaki korizni? mi délelõtt kimegyünk a csajokkal

Mackófelsõ

Mackófelsõ

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts

Dina, add meg a max pulzusod és az óra beállítja a hozzá tartozó zóna értékeket.

Bocs, h nem tudom ezt szó nélkül hagyni, de ha hagyom, úgy terjed majd a hülyeség, mint a középkorban a pestis. Dinának már leírtam tegnap priviben.

Nem ti vagytok a hibásak, hanem a sok-sok megélhetési fittness (személyi) edzõ, akik hiányoztak az edzéselmélet és módszertan elõadásról – de pénzt keresni rajtatok, na azt már igen, azt tudnak! Na meg pulzusmérõt eladni sok maszlaggal, értve ezalatt: zsírégetõ zóna, kardio tréning, stb.

Új tantárgy: edzéselmélet-és módszertan!
A max. pulzusnak igen kevés köze van az életkorhoz – a 35 évesé és az 55 évesé megegyezhet! - annál inkább van köze a savasodási (anaerob) küszöbhöz, minden pulzustartományt innen számítunk vissza, a korszerû - pulzuskontrollal végrehajtott - edzésmódszerek éppen azért hatékonyak, h mikor melyik tartományban végzünk terhelést?
Az anaerob küszöböt a Conconi teszt alapján, úszva, futva, kerékpározva lehet teljesíteni, meggyõzõen pontos értéket ad, közel egyezik a laboratóriumi (futószalagos, kerékpár-ergométeres) teszttel. Alkalmazott a kombinált küszöb és a vita maxima eljárás.

A magunkon is elvégezhetõ - országúti edzésen, pályán - teszt alapján mért pulzustartományok határterületei:

1. Anaerob küszöb: teljesítmény növelõ zóna (increased performance) a küszöb - tehát a 100%) fölötti terhelés.
2. Aerob II. zóna: aerob állóképesség fejlesztés (arob improved zone) a 92% fölött.
3. Aerob I. zóna: állóképesség stabilizálás (milyen meglepõ: stabilized zone!) a 83% fölött.
4. Regeneráló terület (nahát: relax zone!): 75-80% fölött.

Mindez Dr. Molnár Sándor TF. egyetemi docens (1993) kutatásai alapján, azért ezt alkalmazom, mert nálam (is) bevált és nála írtam a szakdolgozatomat anno.

Holnap reggel aki nem fázós, 9.00-kor Vezér sarok.

Twelve times ironman

izomhod

izomhod

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,538 posts

képek

a féllmeztelen képrõl ez a szívemnek kedves zenekar jutott eszembe

aranygaluska van.sodó

Röfike

Röfike

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,950 posts
Itózs: Ahogy öregszel, úgy leszel egyre szétszórtabb... :D Jobbulást!

Jó volt tennap este. Levi megnéztem a linket, jobb volt amikor te mesélted!

Lecsa

Lecsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 888 posts
képek

Biking may be hard, but it's easier than growing up!

http://porcsinbros.aminus3.com

izomhod

izomhod

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,538 posts
itthoni aprót nézve sok a 80 euró, odakinn nem tudom mi a helyzet

mi a csöcs, fórumfüggõ vagyok? az van ódalra írva! nem is!

mazsola

mazsola

törzsvendég

• fórumtag
  • 611 posts
szerintetek ez megérne 80 eurót?
shimano 105-tel van szerelve
http://verkopen.mark...pup/306765482/1

Zs...

Zs...

vendég

• fórumtag
  • 207 posts
Kösz Sanyi!
Ezért vagyunk mi "sportmászók". Kinek kell ez a sok macera???
Csak kiszállunk a kocsiból, max 10 perc a falig, mert ha több akkor oda ritkábban megyünk (a lusta mászó, oxymoron?). Kényelmes, kiépített max 25- 30m-es utacskák... a mûfal meg még ennél is urbánusabb, ugye...

Mikor lesznek már képek? ha már lemaradtunk a buliról, legalább hadd lássam mirõl. Ugye nem volt jó?;)
:muah1:

Darts

Darts

törzsvendég

• fórumtag
  • 579 posts

Buszsávot csak kanyarodás céljából használhatod, úgyhogy már az szabálytalannak minõsül a szerv szerint, ha ott tekersz. Elkanyarodni pedig nem kötelezõ, csak jelzi, hogy van rá lehetõség.

Elnéztem egy kicsit...a motorosok használhatják a buszsávot...
Ezt találtam:A KRESZ módosítása a biciklis közlekedésben

bevezetnek négy sebességhatárt

Az eddigi általános 40 km/órás sebességhatár lakott területen lesz érvényes, azon kívül többek között a helyszíntõl és az útviszonyoktól is függõen további négy esetben vezet be eltérõ sebességhatárt. Így például a sisakot viselõ és utast nem szállító kerékpárosok lakott területen kívül 50km/h sebességgel is mehetnek, míg a gyalogosokkal közösen használt gyalog- és kerékpárúton legfeljebb 20 km/h sebességgel haladhatnak.

Nyitott kerékpársáv, nyitott kerékpársáv végeMeghatároza a "nyitott kerékpársáv" fogalmát,
a hozzá kapcsolódó burkolati jelet és jelzõtáblákat.

A „nyitott kerékpársáv" az úttesten útburkolati jellel a kerékpárok számára kijelölt forgalmi sáv, amelyet különleges esetekben egyéb jármûvek is használhatnak egyirányú közlekedésre. Autók akkor hajthatnak rá, ha erre elõzéshez, szembõl jövõ jármû elõli kitéréshez van szükség. Ezen túl a jobbra kanyarodáshoz is a nyitott kerékpársávot kell igénybe venniük.

Kerékpárok egyirányú utcába is behajtnak a forgalommal szemben

A módosítást követõen a kerékpárosok a kiegészítõ táblával jelölt egyirányú utcában kerékpársáv hiányában is a megjelölt forgalmi iránnyal szemben haladhatnak az úttest jobb széléhez húzódva.

Kerékpáros nyom útburkolati jelElõre mehetnek a piros lámpánál

A módosítások azt is lehetõvé teszik, hogy a forgalmi okokból álló jármûvek mellett a kerékpárosok jobbról elõre haladjanak.

Bevezeti a kerékpáros nyom fogalmát
amely a kerékpárosok részére az úttesten történõ haladásra ajánlott közös útfelület, és rögzíti a jelölésére alkalmas burkolati jel formáját. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.

A módosítás feloldja a kerékpárosok szoros jobbra tartási kötelezettségét.
A kanyarodó jármûvek vezetõi számára elsõbbségadást ír elõ a módosítás.

Lehetõvé teszik a kerékpárutakon várakozó jármûvek elszállítását.

Nitr-O

Nitr-O

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,122 posts
Buszsávot csak kanyarodás céljából használhatod, úgyhogy már az szabálytalannak minõsül a szerv szerint, ha ott tekersz. Elkanyarodni pedig nem kötelezõ, csak jelzi, hogy van rá lehetõség.

Mászisoknak.

"De én most megiszom a sörömet és vidám leszek!!"
/Fabian Cancellara/

labidani

labidani

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,124 posts
Levi abbahagyta a fixizést. :) Így azért csak gyorsabb lesz Yngát hazavinni ;)
Tegnap este láttam, gondoltam megörökítem Levi kedvéért.