Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
pájk

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts

A lényeg igazából, hogy megbízható legyen, és a hab az lehetne a tortán, ha a magamfajta mûszaki antitalentumok is tudnák késõbb szervizelni.

akkor mért nem inkább revelation?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

én a qr15-öt venném, ha mondjuk +10-15%-on belül van az árkülönbség.

Köszi! Kicsit keresgéltem ebben az irányban is még tegnap este, végig bogarásztam csomó német és angol webshopot, de sajnos csak a gyorszáras verziót lehet rendelni mindenhol Single Shot-ból... Aztán rájöttem, miért nem látok SShot-ot QR15-tel: csúnyán elnéztem a dolgokat, csak a 140-et mozgó verzióval létezik. :-( Az XMM 120-ból a Twin Shot verzióból van QR15, de az meg átszámítva kb. 35e-40e Ft-tal drágább lenne. Igaz, cserébe lenne benne (az SS verzión tudásán túl) plusz "low speed compression" állítás és a lock/unlock kapcsolóval "climb" módba is lehet tenni (valamennyire összeül ekkor), de ez meg inkább csak egy plusz hibalehetõség, inkább a Single Shot verzió a szimpatikus.
Szintén tegnap nézegettem még a 01/2011-es német Bike Magazin-t, amiben jó néhány teleszkópot teszteltek és jött a Heuréka!, hogy ott van például QR15-ben az X-Fusion Velvet RL, ami ráadásul meglepõen jól szerepelt a tesztben és ~390 EUR a QR15-ös verzió. (Sajnos ebbõl meg csak tapered verziót találtam eddig - viszont legalább létezni létezik sima 1 1/8-as QR15-tel.)
A lényeg igazából, hogy megbízható legyen, és a hab az lehetne a tortán, ha a magamfajta mûszaki antitalentumok is tudnák késõbb szervizelni.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
én a qr15-öt venném, ha mondjuk +10-15%-on belül van az árkülönbség.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
AM bicajba, gyorszáras Fox 32 Talas (100/120/140) helyett fordult meg a fejemben, hogy DT Swiss villát vennék - legalább is ezen filózom. A "tökéletes" választás az EXM 130 LaunchControl lenne, aminek a beépítési magassága megegyezik a Talas-éval: ~510mm. Csak sajnos 2011-tõl már nem gyártják a 130-ast, csak a 150-est, így ez kiesett... Viszont, a Talast szinte mindig, mindenhol 120-as állásban (nagyon ritkán 100-asban) használom, és a 120-as állásban a Talas ~490 mm-es beépítési magassággal bír. Ezért látok egy olyan lehetõséget, hogy a 2011-es DT Swiss XMM 120 és 140 közül az XMM 120 nekem tökéletesen elegendõ lenne a 495mm-es beépítési magasságával, és ebbõl bõven tökéletes a Single Shot verzió, akár még a gyorszáras kivitelben is. Ráadásul külföldi protálokon láttam már cipõkanállal ugyan, de elviselhetõ árat (legalább is közel sem Talas-szintû 180-200e Ft-okat)...
Tudom, nálam sokkal-sokkal tapasztaltabbak itt közületek nagyon sokan, azért is fordulok Hozzátok:
- TwinShot-on "megéri" filózni a SingleShot helyett?
- a 80 kg súlyomhoz, 180-as tárcsával elvileg bõven jó a gyorszáras. Pláne, hogy elvileg a 120-as verzió megegyezik a 140-essel (ugyanakkora tömeg - valószínûleg spacerrel állítható belülrõl a rugóút?). QR15 drágább valamivel, de vajon érdemes mégis inkább QR15 felé menni? :-) (Kerékszettem "tudja" mindkettõt)
- "kissé" talán lamer kérdés még: Thru-bolt tengelyt írnak a DT Swiss weboldalán a 9QR verzióhoz. Ezt vajon adhatják vele? Amennyiben nem, akkor a sima, hagyományos gyorszár jó hozzá? (Tuti igen, de hátha van valami, amit nem tudok a témában!:-))

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

mof, még semmilyent, egyenlõre a licitnél vagyok (de nagyon elszántan) :) Találtam még jó villát, Dt istenfizessemeg árkategóriában.

igen, nekem is a DT lett a nyero, es csak azert vettem meg mert 50%+ learazas volt CRC-n. amugy addig a sima 140-es Float R volt tervben
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

CSEKONICS

CSEKONICS

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Igen azt tudom,hogy a táblázat a súlyom beállításához való,csak azt nem vágtam,hogy az alsó vagy a felsõ kamrára vonatkozik.De akkor mindkettõre,úgy olvasom.A csillapítást is vágom.Köszi a segítséget.
Akár azt gondolod,hogy képes vagy valamire,akár azt,hogy nem,mindenképp igazad van!

Grande

Grande

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,328 posts

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy egy Reba teló bal szárában a levegõvel mit lehet állítani alul és felül?Van a szárán egy táblázat,az melyikre vonatkozik?

Súlyhoz, RS által javasolt nyomásértéktáblázat. Nem mérvadó, kiindulási alapnak jó.
A Reba DualAir rendszerû, két kamrával a bal szárban. Felül a pozitív, alul a negatív kamra nyomását tudod belõni. Alapesetben egyforma értékre fújhatod. Jobb szár alján a visszaútcsillapítást állíthatod egy tekerentyûvel, rajta egy teknõc és egy nyusziikon. Teknõc felé tekerve lassú, nyuszi felé tekerve gyors visszaút.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
mof, még semmilyent, egyenlõre a licitnél vagyok (de nagyon elszántan) :) Találtam még jó villát, Dt istenfizessemeg árkategóriában.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

CSEKONICS

CSEKONICS

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 posts
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy egy Reba teló bal szárában a levegõvel mit lehet állítani alul és felül?Van a szárán egy táblázat,az melyikre vonatkozik?
Akár azt gondolod,hogy képes vagy valamire,akár azt,hogy nem,mindenképp igazad van!

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,297 posts

Urak, 140 mm-t mozgó vázba kellene nekem ötlet 130-140 mm-t mozgó villára. Vagyok vagy 55 kg, tehát nem rombolni fogok vele. Az egyik szûkítõ kikötés, hogy QR 9-es kell, mivel a Chris King agyam nem cserélném. Eddig 32-es Fox F140-et láttam, vagy esetleg Talas (ha van QR 9-es), bár én nagyon nem tervezgetném állítani. Esetleg valami ennél olcsóbb megoldás? Használt is érdekelhet, ha nagyon jó állapotú. Rock Shox Revelation?

Ja, sajnos sima 1 1/8-os, tehát nem tapered (utóbbihoz olcsóbban lehet mostanában Fox-ot találni).

Elõre is kösz, Gábor

epicon?
(milyen vázat vettél?)

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts

Urak, 140 mm-t mozgó vázba kellene nekem ötlet 130-140 mm-t mozgó villára. Vagyok vagy 55 kg, tehát nem rombolni fogok vele. Az egyik szûkítõ kikötés, hogy QR 9-es kell, mivel a Chris King agyam nem cserélném. Eddig 32-es Fox F140-et láttam, vagy esetleg Talas (ha van QR 9-es), bár én nagyon nem tervezgetném állítani. Esetleg valami ennél olcsóbb megoldás? Használt is érdekelhet, ha nagyon jó állapotú. Rock Shox Revelation?

Ja, sajnos sima 1 1/8-os, tehát nem tapered (utóbbihoz olcsóbban lehet mostanában Fox-ot találni).

Elõre is kösz, Gábor

Revelation az jó villa!Használtan vettem egyet,elõzõ tulaj 115ön használta.Nem útállítós,kormányról vezérelhetõ.nekem visszaállítatta 130ra.én szimeringet cseréltem benne,mert az kicsit repedezett volt,azóta csak tisztítás és kencézés volt rajta eszközölve,kitûnõen mûködik,mozog,nem kotyog,nincs levegõ vesztés.2 éve használom,aszem 2007-08as? villa...
Magellan-os

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Elõre is kösz, Gábor

Egyértelmûen Revelationt választanék. Egyszerû szervizelni, megbízható, Foxnál olcsóbb, jól mûködik, viszonylag könnyû.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
Találkozott valaki már olyan cikkel, tanulmánnyal vagy bármivel, ami long term teszt volt RS, Fox vagy egyéb villákkal, akár sok-sok ezer km-en át tartó? Csak érdekelne, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak és úgy általában, és arra vonatkozóan, hogy a normál, a célterületnek megfelelõ terepen és módon használt, rendszeresen szervizelt villák vajon meddig bírják. (10e km? 15e? Netán 20e vagy annál is több km?) Az mtbr.com-on találkoztam már régi, 2004 körüli bejegyzéssel errõl a témáról, meg hogy RS az 2 év körül bírja, de nem tûnt valami hitelesnek, mivel se km, se semmi más egyéb infót nem írt a hozzászólás írója. Az egyetlen cikket, amit pár nem éppen hitelesnek tûnõ hozzászóláson kívül találtam, az pont egy magyar BikeMag-es, ahol RS volt az alany és azt tesztelték, mennyit bír a teleszkóp karbantartás nélkül.
Lehet, hogy hülyeség ez a téma, de engem érdekelne! :-)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok
Van egy Sountur Raidon telóm. Kicsit hosszú az útja, 120 mm. Finoman mozog, meglepõen .(Van egy reconom is hála égnek). Nekem kicsit túl puha is pedig épp 80 Kg vagyok.gondolkodtam rajta, hogy lehetne rövidebbre olyan 100-asra átszerelni. Persze anélkül, hogy ki nem kérném a véleményeteket nem állnék neki.
Szóval arra gondoltam a rugót nem venném rövidebbre, mert úgy is elõfeszítem mindig.arra gondoltam, hogy a bal lábban van egy kis rugó, aminek ugye az a feladata , hogy mikor hirtelen levegõbe kerül a kerék, ne koppanjon a villa teljesen kinyújtott állapotban. Szóval ez a rugó kicsit (Mac 4 cm-ert) összehúzza a villát. Ha tekercseltetnék egy 6-7 cm-est , ugyan ilyen erõsségût az , összébb húzná e telót? Mi a véleményetek?
Köszönöm a segítséget, és bocs a Láma kérdésért, de nem ugornék neki hû bele módjára, mert ugye azért a teló érzékeny jószág.

Köszi

Nem rossz ötlet. Csak az a kérdés, hogy hogyan fogod összenyomni összerakáskor.

A sebesség mindent megold.

Kisrozi

Kisrozi

vendég

• fórumtag
  • 95 posts
Sziasztok
Van egy Sountur Raidon telóm. Kicsit hosszú az útja, 120 mm. Finoman mozog, meglepõen .(Van egy reconom is hála égnek). Nekem kicsit túl puha is pedig épp 80 Kg vagyok.gondolkodtam rajta, hogy lehetne rövidebbre olyan 100-asra átszerelni. Persze anélkül, hogy ki nem kérném a véleményeteket nem állnék neki.
Szóval arra gondoltam a rugót nem venném rövidebbre, mert úgy is elõfeszítem mindig.arra gondoltam, hogy a bal lábban van egy kis rugó, aminek ugye az a feladata , hogy mikor hirtelen levegõbe kerül a kerék, ne koppanjon a villa teljesen kinyújtott állapotban. Szóval ez a rugó kicsit (Mac 4 cm-ert) összehúzza a villát. Ha tekercseltetnék egy 6-7 cm-est , ugyan ilyen erõsségût az , összébb húzná e telót? Mi a véleményetek?
Köszönöm a segítséget, és bocs a Láma kérdésért, de nem ugornék neki hû bele módjára, mert ugye azért a teló érzékeny jószág.

Köszi

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts

Elõre is kösz, Gábor
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

matf

matf

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Köszi! Pest közelébe esetleg tudsz helyet ahol megcsinálnák? És kb mennyibe kerülne?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Villanyak hosszabitás csinálják pár szervízben ill. Pajtibá
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

matf

matf

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok! Az lenne a gondom hogy az új vázamba kicsi a teleszkópom nyak :( tudtok esetleg valami megoldást?
elõre is köszi !