Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Mondjuk lehet tudok neked egy levegõs Rst-t ha nem zavar a zzyx felirat (Corrtech saját márka)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Ha nem jó a használt, akkor spórolj.
Szvsz akkor járnál a legjobban ha vennél egy használt levegõs torát.

Pld. hifit, PC-t veszek használtan, mert értek hozzá, így magabiztosabban tudok hozzáállni. De a bringázás még gyerekcipõben jár nálam és bizonytalan vagyok.

zscs: Torát? Az használt volt vagy egy DE shop-ból való?

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Zoli jól írja. Tavaly egy ismerõsömnek sikerült egy alig használt levegõs, MCD-s (MotionControl) példányt szerezni 30-ért tavaly. Ki lehet fogni, Pár hetente felbukkan egy-egy jobb vétel.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Német webshopból vadássz Reconra, nem is olyan túl régrõl rémlik, hogy láttam 200 ajró alatt. XC30/32-rõl nincs sok információ, ránéztem a 2012-es RS spare parts catalogra és nem tiszta, rendes teflonperselyes-e vagy mûanyag, mint a korábbi alap Torák. Sajnos olyan megérzésem van, hogy utóbbi. Esetleg Sala tudna errõl többet írni.

Sajnos a 200 EUR ár is már sok, fõleg hogy rájön a szállítás (igaz az megszokott lenni 10 EUR körül). Az XC-k olyan 120-130 EUR körül mennek. Legolcsóbb Recon a bike-discount.de oldalon is 250 EUR, nekem pedig már a 200 is sok.

Valahol azt olvastam, hogy bizonyos Torák mûanyagok, bizonyos Torák pedig nem. Gondolom az RS XC-k egyértelmûen mûanyagok lesznek, hiszen a Torát egy fokkal feljebb emelik náluk. Én is csak találgatok. Egyébként ez a teflon vs mûanyag történet milyen jelentõséggel bír és hol lesz gyakorlati szerepe?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Ha nem jó a használt, akkor spórolj.
Szvsz akkor járnál a legjobban ha vennél egy használt levegõs torát.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Német webshopból vadássz Reconra, nem is olyan túl régrõl rémlik, hogy láttam 200 ajró alatt. XC30/32-rõl nincs sok információ, ránéztem a 2012-es RS spare parts catalogra és nem tiszta, rendes teflonperselyes-e vagy mûanyag, mint a korábbi alap Torák. Sajnos olyan megérzésem van, hogy utóbbi. Esetleg Sala tudna errõl többet írni.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts
Mik a vélemények manapság a Rock Shox XC30/XC32-es telókról? Nagyon rosszak? Visszagörgettem a topicban jó pár oldalt (az RS topicban vagy 30 oldalt), de nem esett érdemi szó róluk. Az a helyzet, hogy Recon-ra nem valószínû, hogy lesz (75 ezer) pénzem, RS-nél pedig ez a next level. Használtat nem szeretnék. Most egy f*s Suntour XCR-t használok. Vagy 3 cm-en lekopott a becsúszó és szerintem beázik, bekúszik minden sz*r. Három hete volt takarítva. Olyan lett, mint az álom (=új). Úgy egy hétig, majd egyre romlott, kezdett darabos lenni. Az olajat is vagy két hétig köpte. Azóta, hogy is mondjam?! Eddig tartott, pedig óvtam, ahogy tudtam (mondjuk egyszer eláztam, de már elõtte kezdett sz*r lenni). Most ott tartok, hogy 1 centit sem mozdul.

Másik problem. Takarítom a bringát (fejjel lefelé volt állítva) és megmozdult a kormány, enyhe homokszemek dörzsölõdtek a fémmel. Mondom ez mi? Mozgatom a kormányt és a villa-váz becsatlakozási pontjában mozog a teló. Mintha kisebb lenne a szár átmérõje a váz átmérõjénél és az mozog benne. Talán egy fél milliméternyi helyen tud kotyogni. Erre mit tudtok mondani?

oroberto

oroberto

vendég

• fórumtag
  • 108 posts

By the way: akinek van esetleg +/- levegõkamrával rendelkezõ teleszkópja, kérem ossza meg velem, milyen nyomáson használja a kamrákat, mert lehet, hogy a problémáim gyökere a nem megfelelõ nyomástartomány - viszont nem merem túlpumpálni, mert nem akarom szétb..szni sem a technikát.
A guglin az én súlyomhoz (95 kg) már 100-120 psi (7-8 bar) adatokat találtam, én ennek a töredékével használtam eddig. Elkúrtam?

+/- levegõkamra lényege a jobban személyre szabhatóság.
A nyomás értéke függ a súlytól villa tipustól.
Alsó szelepen fújható kamra a villa bemozgásáért felel, mennyire érzékeny az út egyenetlenségére.
Felsõ szelepen fújható kamra a súly függõ felüröl jövö mozgásért felelõs.
Villán lévõ érték csak útmutató mindkét kamrában ua szoktak írni. (általában többet)
Beállítani próbálgatással lehet ha érzésre túl puha akkor mindig kicsiket fújni +5-10 psi, felírni, aztán próba újra, ha jó akkor elrakni jó helyre a felírt értéket.
Általában a alsó kamrában kisebb nyomás szoktak beállítani mint a felsõben.
Let's roll!

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts
By the way: akinek van esetleg +/- levegõkamrával rendelkezõ teleszkópja, kérem ossza meg velem, milyen nyomáson használja a kamrákat, mert lehet, hogy a problémáim gyökere a nem megfelelõ nyomástartomány - viszont nem merem túlpumpálni, mert nem akarom szétb..szni sem a technikát.
A guglin az én súlyomhoz (95 kg) már 100-120 psi (7-8 bar) adatokat találtam, én ennek a töredékével használtam eddig. Elkúrtam?

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts
Köszi! Írtam neki, remélem tud segíteni, mert ezt a cuccot már csak múzeumban látni...

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 posts
  • LocationMecsek
http://forum.bikemag...bers/sala-2154/
Nem is laktok messze egymástól.

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts
Vagy esetleg valaki olyan elérhetõségét, aki szervízben/generálban segíteni tud nekem ennél a típusnál.

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 posts
Egy kis segítséget kérek régi motorosoktól: Hungary:A Center A/R duplavállas levegõs teleszkóphoz keresek adatokat, robbantott rajzot képeket karbantartáshoz, javításhoz. Szerintem ilyenem van (mivel nagyfelbontású képet még a guglival sem sikerült fellelnem) és szeretnék kicsit többet tudni róla.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Sziasztok!

Kérdésem lenne FOX CTD 29-el kapcsolatosan.

Újonnan vásárolt Scott Spark-ba építve 3-állású Twinloc rendszerrel vezérelve.
A hátsó tag gyönyörûen csinálja a dolgát, szabályosan érezhetõ a teljes út/fél út/lock funkció.

Az elsõ FOX teló viszont nem csinálja a dolgát.
Amíg ülve maradok az ülésben addig egy kicsit érezhetõen keményebb lesz a "félállásban" és még keményebb a teljes Lock állásban.
De ha kiállok és "megrázom" a bringát akkor a Lock állásban is az elsõ teló a teljes utat bejárja, hullámzik, pogózik az eleje.
Mintha nem is lenne benne a lockout, nem zár le.
A boltban azt mondták, ez az újítás az új CTD-ben, nem zár le teljesen csak keményebb lesz.
Így van ez?
Van valakinek tapasztalata CTD rendszerrel?

Köszönném.

Üdv

Péter

Nincs a láb alján egy tekerentyûd amivel lehet állítani a lock keménységét, nekem RLC-s Fox, és azon van egy ilyen állítási lehetõség.

T-Peti

T-Peti

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Kérdésem lenne FOX CTD 29-el kapcsolatosan.

Újonnan vásárolt Scott Spark-ba építve 3-állású Twinloc rendszerrel vezérelve.
A hátsó tag gyönyörûen csinálja a dolgát, szabályosan érezhetõ a teljes út/fél út/lock funkció.

Az elsõ FOX teló viszont nem csinálja a dolgát.
Amíg ülve maradok az ülésben addig egy kicsit érezhetõen keményebb lesz a "félállásban" és még keményebb a teljes Lock állásban.
De ha kiállok és "megrázom" a bringát akkor a Lock állásban is az elsõ teló a teljes utat bejárja, hullámzik, pogózik az eleje.
Mintha nem is lenne benne a lockout, nem zár le.
A boltban azt mondták, ez az újítás az új CTD-ben, nem zár le teljesen csak keményebb lesz.
Így van ez?
Van valakinek tapasztalata CTD rendszerrel?

Köszönném.

Üdv

Péter

Papszi

Papszi

vendég

• fórumtag
  • 203 posts

A rugót is ki kell cserélni? :S Reméltem,h két hézagolóval megoldható. Na mind1. Köszi. Egyenlõre csak az elv érdekelt.
Az értelme,h ne változzon a beépítési méret és a geometria,míg a rugóút csökken. Szerintem egyértelmû. :)

Amennyiben levegõs teleszkópról van szó, akkor elég a nyomórúd alá a hézagoló. Nálam '02-es és '05-ös bombereknél mûködött...

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts
A rugót is ki kell cserélni? :S Reméltem,h két hézagolóval megoldható. Na mind1. Köszi. Egyenlõre csak az elv érdekelt.
Az értelme,h ne változzon a beépítési méret és a geometria,míg a rugóút csökken. Szerintem egyértelmû. :)

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 posts

Meg lehet azt csinálni egy régebbi 32-es becsúszós marzoval,h a rugóútját lecsökkenteni pár centivel úgy,h a beépítési magassága ne változzon? Bonyolult?
Elõre is köszi. :)

Nem bonyolult.
Kell két rövidebb, erõs rugó, és két hézagoló.

De igazából azt nem értem h ennek mi értelme?

TREKs Atesz

TREKs Atesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 789 posts
Üdv mindenkinek.

-Manitou(Axel Super) teló karbantartással foglalkozik még valaki...?

A választ elõre is nagyon köszönöm mindenkinek..
TREK bike-on szebb az élet!!:cool2:

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts
Meg lehet azt csinálni egy régebbi 32-es becsúszós marzoval,h a rugóútját lecsökkenteni pár centivel úgy,h a beépítési magassága ne változzon? Bonyolult?
Elõre is köszi. :)