teleszkóp becsúszóját mivel ajánlott kenegetni?
esetleg egy kis TF2 spray? vagy inkább zsír?
Ha ragaszkodsz a kenegetéshez: korábban írtunk egy bizonyos spray-rõl itt, ami a RockShox nevével hirdeti magát. Nekem is van ilyenem, csak nem használom.
Elvileg becsúszót lefújod egy nagyon kis adaggal, megmozgatod a teleszkópot és letörlöd a szennyezõdést a becsúszókról és a porlehúzóról, amit ez az anyag összegyûjtõtt.
Én például annyit teszek, hogy a villám hivatalos hazai forgalmazójától vásárolt gyári villaolajból teszek az mutatóujjam hegyére egy negyed cseppnyit (vagy még annál is kevesebbet), és ezt elkenem egy keskeny csík mentén, körben a két becsúszón. Megmozgatom a teleszkópot és nagyon finom, puha ruhával szárazra törlöm a becsúszót és a porlehúzót egyaránt. Nagyon alaposan megtisztítható így a becsúszó és a porlehúzó is. Ezt 1-2 alkalom után, kb. 50-60 km tekerés után rendszeresen elvégzem.
Visszatérve a kenésre: ahogy olvasgattam az elmúlt lassan egy évben itt, kenni egyáltalán nem kell ezeket, viszont a gyakori tisztításért nagyon hálás tud lenni a teleszkóp, így esetleg késõbb kell szervízbe vinned olajcserére, tovább biztosított a finomabb mozgása stb. Én például, ha bringázás közben megállok, akkor is gyakran letörlöm a port a becsúszókról.
Amit (szerintem) mindenképp érdemes megtenni: a gyári manual szerint javasolt idõintervallumonként (50-100 óra használat, kevésbé nagy terhelés mellett talán lehet ez kicsit több) szervízbe vinni, átnézetni, lecseréltetni az olajat és ha szükséges, cseréltetni a szivacsgyûrût (amelyik villában van) és a porlehúzót.
Csak érdekesség: "rókáéknál" 15 óránként javasolnak egy porlehúzó és szivacsgyûrû tisztítást újrakenéssel, én ezt is el szoktam végezni (természetesen a service manual-ban leírtak szerint és a hazai forgalmazótól rendelt gyári olajjal és kenõanyaggal, szigorúan az elõírt mennyiségekkel). RockShox esetén (látom, hogy Torád van) nem tudom, érdemes-e vagy kell-e ilyet, én a helyedben utánaolvasnék. Szóval, személyes tapasztalatom szerint a "rókánál" majdnem olyan finom lesz a villa mozgása ettõl, mint közvetlenül olajcsere után. Ezt az apró trükköt (is) csak ajánlani tudom!
Srácok, ha hülyeséget írtam volna valahol, mert könnyen elõfordulhat, légyszi javítsatok ki!