Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Please log in to reply
10976 replies to this topic

h0o2a7j6

h0o2a7j6

törzsvendég

• fórumtag
  • 279 posts
Figyeljétek a villámárat! link :D
Dehát ez a Vatera...

Ki gyárt manapság, könnyû 80as V-fékes teleszkópot?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Itt egy szemléletes cikk a lökésgátlókról. Ugyan ezek autóba valók, de gondolom ugyanazon az elven mûködnek.

Totalcar - Magazin - Rendben, gátló. De mit gátol?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Elmesélem, hogy mennyit számít az a mozgó olaj a csillapításban. Régebben, amikor még volt enduro bringám benne egy pike-kal, rátöltöttem egy kis olajat a csillapításra (kb +10ml-t), mert állandóan összecsuktam a villát. Ez a kis olajmennyiség annyit számított, hogy innentõl nem lehetett összecsukni, egyszer azért sikerült egy rossz érkezésnél, akkor kispriccelt az olaj a csillapításból, ekkora nyomás van ott bent.

A sebesség mindent megold.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Ez nem kötekedés, csupán kérdeztem. A barátom villájában (argyle) rugót cseréltünk, õ megkérdezett, én elgondolkoztam. Eddig nem volt gond, mivel 60mmnél többet nem mozgott. De most nem mindegy, hogy kitörik-e a villa alja, vagy nem, mivel nem biztos, hogy lenne pénze újat venni. Ilyen egyszerû. Boltban nem tudtak válaszolni a kérdésemre, gondoltam itt hátha.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
az mcd egység 14cm hosszu, teljes berugózáskor ami mondjuk legyen 12cm az olaj ~ 5-7cm-t emelkedik meg
az olajszint a tetejétõl 12,5cm
ergo dupla akkora nyomás lesz benne
és akkor ez még csak az mcd belseje
a lábban is megnõ a nyomás, az is növeli a felkeményedést

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Szerintem csak gondolkozik a dolgokon.
Jól van ez így.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Szar lesz...:D annyit megsúgok

Nem mozogja majd ki az útját, és nem is kell ennek érdekében sokat rátölteni.

Meg rossz emberrel vitázol...sztem a telók nagy részét sala vakon megcsinálja.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Rendben!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Van egy mili pontosan belõtt olajszint. Lezárom a lockot, mint írta valaki a pálca kiszorít vmennyi olajat, a lock nem engedi, hogyfeljebb másszon az olaj, tehát lock. És ha nincs ilyen rendszer a villában? El nem hiszem, hogy a pálca által megemelt olajszint. Alig emel valamit, ha mégis, akkor elnézést. Nem azt írtam, hogy nem mászik feljebb a szint ...

Próbáld ki, hogy rátöltesz egy kis olajat az mcd-re és meglátod, hogy mi lesz.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Van egy mili pontosan belõtt olajszint. Lezárom a lockot, mint írta valaki a pálca kiszorít vmennyi olajat, a lock nem engedi, hogyfeljebb másszon az olaj, tehát lock. És ha nincs ilyen rendszer a villában? El nem hiszem, hogy a pálca által megemelt olajszint. Alig emel valamit, ha mégis, akkor elnézést. Nem azt írtam, hogy nem mászik feljebb a szint ...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nem tudom, ha annyival nyomódik összébb a kamra, amennyi a pálcából bemegy, akkor az szerintem tuti nem a harmada, és nagy valószínûséggel nem tudja meggátolni, hogy lekoppanjon a villa, ha ráugrok. Máshogy nagyon nem tud összenyomódni, az olajszint nem mászik fel, mivel akkor a visszaúton nem lenne olaj ( nem mászna le az olaj a pálca "feje" alá ), tehát nem mûködne. Egyébként is, mikor lassúra tettem a visszautat, akkor lehetett hallani ilyen süvítõ akármilyen hangot. Gondolom amiatt, hogy amikor nyomom össze a villát az irtó pici likon a nyomáskülönbség katására felülrõl lentre szívódik az olaj, az áramlás turbulens lesz, aminek hangja van. Én így gondolom, persze lehet, hogy tök másról beszélünk. ^^ Most rugós RSekrõl van szó, mármint én arról beszélek.

És akkor hogyan mûködik a kompresszió csillapítás szerinted, ha az olajszint nem mozog? Meg a lockout?

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Nem tudom, ha annyival nyomódik összébb a kamra, amennyi a pálcából bemegy, akkor az szerintem tuti nem a harmada, és nagy valószínûséggel nem tudja meggátolni, hogy lekoppanjon a villa, ha ráugrok. Máshogy nagyon nem tud összenyomódni, az olajszint nem mászik fel, mivel akkor a visszaúton nem lenne olaj ( nem mászna le az olaj a pálca "feje" alá ), tehát nem mûködne. Egyébként is, mikor lassúra tettem a visszautat, akkor lehetett hallani ilyen süvítõ akármilyen hangot. Gondolom amiatt, hogy amikor nyomom össze a villát az irtó pici likon a nyomáskülönbség katására felülrõl lentre szívódik az olaj, az áramlás turbulens lesz, aminek hangja van. Én így gondolom, persze lehet, hogy tök másról beszélünk. ^^ Most rugós RSekrõl van szó, mármint én arról beszélek.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
mit irtam rosszul?

fuck me, i'm famous!

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Harmadára? : o

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
nem bonyolult, adott egy kamra, aminek a térfogatát kb harmadára csökkented , ergo olyan 3-4bar körül

fuck me, i'm famous!

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,347 posts
ahogy a villa berúgózik, a nyomórúd úgy hatol be az olajtérbe és olajat szorít ki. az olajnak valahova tágulni kell, ezért nem töltjük tele.
mondjuk arra kíváncsi lennék mekkora nyomás alakulhat ki ilyenkor.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts

MCD oldalon ahogy emelkedik az olajszint ugy sürüsödik a levegõ az olaj felett igy a rugóut végére felkeményedik.

Kösz, erre voltam kíváncsi. Bár hirtelen nem értem hogyan emelkedik az olaj, úgy tudtam ez zárt, nem vagyok nagyon otthon a témákban, de hiszek neked. Egyébként is most túl fáradt vagyok ehhez. Kösz mégegyszer!

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Egész pontosan mire gondolsz?

A másik, hogy mûanyag hézagolóval jobban jársz.

akkor kezdjük az alapoknál

rugó: lineáris, azaz egy kilógramm alatt összeül egy centit, akkor 2kg alatt 2cm.
Ergo ha nem lenne akár gumibak alatta vagy benne, állandóan összecsattanna. MCD oldalon ahogy emelkedik az olajszint ugy sürüsödik a levegõ az olaj felett igy a rugóut végére felkeményedik

levegõs villák : ahogy nyomod összeébb ugy emelkedik egyre jobban a nyomás, azaz egysre keményebb lesz a villa, jól megválasztott kamraméretekkel és nyomással kihasználható a teljes rugóút

marzo villához visszatérve: amekkora távtartót tettél a nyomórudra annyival rövidebb rugó kellene bele.
igy gányolás az egész

fuck me, i'm famous!

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
oks.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
es akkor arrol mar ne is beszeljunk hogy mennyire szakszeru hozzaallas ez:

mennyi olaj kell bele, és melyik lábába, mindegyikbe? Mert alig volt benne. A bal lábába öntöttem ~fél pohárnyi olajat. A jobb oldaliban csak annyi van, hogy az alkatrészek olajosak. Csak a jobb lábában van rugó, az is normális?

ennel a resznel majdnem lefejeltem a monitort. Ha alapvetoen semmi fogalmad sincs arrol hogy minek kell a villaban lennie akkor miert valtoztatsz rajta? olyanrol hallottal hogy gyarto altal megadott olajszint? Meg olaj suruseg? ha nincs hozza manual akkor toltsd le a honlaprol, aztan kerdezz, es aztan szedd szet. Normalis ember igy csinalja es akkor nincs ugy kezelve mint egy idiota.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F