Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teleszkópok - általános eszmecsere #2.

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
10976 hozzászólás a témában

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Enduroforkseals oldalán van 3 féle 32mmes RS szimering. Igazából az érdekelne, hogy van különbség a Tora/Sid és a Pike/Reba/Recon stb verziók között? Elõbbi jó utóbbi villákba?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
160-as PM,
csillapítás volt többféle is, nekem TPC-s volt, az kellemes volt. Útállítás is dereng.

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás
Manitou Sherman 170mm 1,1/8-os telónak a fék felfogatása az alap 160mm-es rögzítés?
Ill milyen a mozgása, finom, darabos etc. Rugóban nincs benne a gumibak úgy értve. A csillapítása
az nyílt fürdõs-e. Esetleg le lehet-e ültetni olyan 140-160mm körüli útig.
Gugli okés de szakavatott emberek véleményére lennék kiváncsi.

--------------

Tudom nem apro de itt talán hamarabb kapok segítséget.
Nincs valakinek PM/IS átalakítója 180-as fékhez?
Tehát a villa PM-es és a fékem IS-es Hope, amit nem akarok lecserélni
de a villa amit kinéztem az PM fékrögzítéses.

Oerdescu

Oerdescu

vendég

• fórumtag
  • 128 hozzászólás

Ezeket simán bírnia kell. Használd nyugodtan.

Köszi a választ. Erõsen reméltem, hogy ilyen jellegû megerõsítést kapok. :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Ezeket simán bírnia kell. Használd nyugodtan.
Marci

Oerdescu

Oerdescu

vendég

• fórumtag
  • 128 hozzászólás
Sziasztok

Merevvázas CUBE Analog kerékpáromban RS Revelation Dual-air teló dolgozik, 100 mm-es rugóúttal. Lecserélem a fékrendszert mechanikusról, hiraulikus tárcsafékre. Elõre a 160 mm-es tárcsa helyett 180 mm-est tervezek feltenni.

Kérdésem az lenne, hogy bírja-e a teleszkóp, ha jellemzõen XC-re használom és ~75 kg vagyok? Szerintem igen, de azért megerõsítést várok.

...továbbá, hogy nagyon szeretek lejtõn lefele elsõ keréken gurulni. Elõfordult, hogy olyan 30-35 fokos lejtõn is tettem már ezt. Ez mennyire viseli meg a telót? Inkább hanyagoljam az ilyen jellegû terhelést?
Nyilván tudom, hogy nem kimondottan erre van tervezve, de mégis mire számítsak?

iljicS

iljicS

zsonglõr

• fórumtag
  • 6.613 hozzászólás
2008 Manitou Minute MRD (Absolute Damping)-ba milyen határok közt lehet a nyomást állítani? Neten nem bírtam manualt találni hozzá.

Mer' egy állat vagyok !

Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
stp1 !

Ha tényleg utánanézel nekem azért nagyon hálás lenék !
A váz egy : Specialized Big Hit 1

(Esetleg ha rátalálnál a sepcnek arra a honlapjára ahol a Big Hit müszaki rajza/összeszerelési rajza van és elküldenéd a linket . . . )
szedrik

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
Jo bonyolultnak hangzik, a másik topikban (hátsó rugóstag) keresek valakit aki pontosan meg tudja mondani mennyit mozog a gép hátulja.
GeriMB neked nagyon köszönöm a segitséget !
szedrik

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 hozzászólás

elég masszív teló, de elég lenne rá a 180-as tárcsa, a 200-as , súllyal terhelve azért jó eséllyel fogja tekergetni kicsit.

Hali!

Nem akarom beleütni az orromat a dolgotokba,de amit a kolléga venni szeretne fox vanilla teleszkópot,az a 140-es útnál ha 203-as tárcsát tesz rá,szerintem azzal nem lenne gondja,és tutira bírnia kellene. Általában a nagy rugóutas telókat (szerintem) erõsre csinálják,hogy ne "tekeregjen" egy erõsebb fékezésnél sem (nagytárcsa esetén) és még a gyorszárnak is bírnia kell!! De ha a rugóutat lecsökkentették 100-ra,ott még erõsebb,mint 140-en,szóval szerintem nem lesz vele gondod.

Megkérdezhetem, mennyiért jutsz hozzá Gevox? Csak mert itt vadiújan is olcsó (109e. HUF):

Fox RLC Vanilla 2009 teleszkóp / MTB / Teleszkóp - bikewebshop.hu

jó8!!

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás

GeriMB

Na akkor most teljesen értetlen vagyok !
Azt irtad ,h mindig a hátulja mozogjon többet , ha az eleje 178mm a hátulja 70mm (ahogy irod )
Akkor most hogy is van ez ? !

A 222-es szemtávolságú rugóstagot kérdezted, hogy mekkorát mozog és arra írtam, hogy 70mm-t. A váz fara mekkorát mozog az nemcsak a rugóstag szemtávolságától és annak stroke-jától függ, hanem a váz kialakításától is. Ne keverjük a rugóstag stroke-ját a váz farának rugóútjával.
A váz fara, hogy mekkorát mozog azt a gyártó megadja jobb esetben (rengeteg féle himbarendszer és geometriájú össztelós váz létezik), mint azt, hogy mekkora szemtávolságú és strokú rugóstag van gyárilag a vázban vagy mekkorát ajál ehez a megadott rugóúthoz.
Ha le akarod mérni, akkor leméred a vázad méreteit, szépen felrajzolod milyen alapból a váz és rákörzõzöd a rajzra a forgáspontra vagy forgáspontokra (természetesen több forgáspontos esetén több rajzolnivaló lesz és figyelni kell arra, hogy mi fix pont és mi változik és hogy), hogy hogy néz ki, amikor a maxot kimozogja (ehez kell a 70mm-es stroke ismerete, amit kérdeztél) és a hátsó tengely min (alaphelyzet) és max (amikor teljesen kimozogja a rugóstag a 70mm-t) pontja között lévõ függõleges távolság a váz farának rugóútja. Ez a távolság bõven több lesz 70mm-nél és ennek kell illeszkednie a teló (amit írtál, hogy 178mm-t mozog a telód) rugóútjához (vagy nagyobb, vagy egyenlõ, de lehetõleg ne kisebb legyen, max pár mm difi még belefér).
Valami bölcs dolgot kéne mondanom, de nem jut eszembe semmi. :D

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
a vázadnak van egy áttételi aránya. azzal szorozd fel. értelemszerûen a kerék elmozdulása számít a hátsó rugóútnak.
mondjuk jó lenne tudni mikori évjáratú a vázad, mert addig hiába keresgélek.

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
GeriMB

Na akkor most teljesen értetlen vagyok !
Azt irtad ,h mindig a hátulja mozogjon többet , ha az eleje 178mm a hátulja 70mm (ahogy irod )
Akkor most hogy is van ez ? !
szedrik

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás

mondjuk próba alapján :)
igen én is szoktam a fritz újságokat, még emlegetni is. csak tudod Te olvasod, én olvasom a telók meg nem olvassák. :)

meg azért valóban mázsa + os viszonylatban társalogtunk. de mindenesetre foxok és rs-ok után erõsen kolbi a cucc. (nyilván nem sidhez viszonyítom)

márminthogy a hegyesebb az laposabbat jelent a szóhasználatodban ?

Ha pl. eredetileg 68 fokos volt a fejcsõszöge, ami a hegyes szög kategóriába tartozik a geometriában és a magasabb beépítésû teló álltal 67 fokra módosul a fejcsõszög, akkor hegyesebb lesz a fejcsõ szöge. Tehát, ha neked a laposabb fejcsõszög ezt jelenti, akkor azt értem ez alatt.

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás

GeriMB !

nem ide (ebbe a rovatba tartozik),honnan tudom a hátso tag menyit mozog ?
222 tag van benne, elvileg 2,8' rugóval, az eleje 178-at mozog

A 222mm (8.75") szemtávolságú rugóstagok 70mm-t (2.75") mozognak szabványos esetben.
A legtöbb gyártó szabványos rugóstagokat gyárt (pl: Fox, Rock Shox, Manitou, Marzocchi).
Az igen komoly rugóstag gyártók csinálnak pár spéci méretet (Avalanche, Romic, Risse Racing, Stratos, Curnut). Ezt a spéci méretet úgy értem, hogy mondjuk a 8.75" szemtávolságú rugóstag nem 2.75"-t mozog, hanem 2.5"-t.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

A német Bike-Magazin laborban, gépekkel teszteli, méri a telókat és ott nem ez az eredmény jött ki. Vagy te mást mértél, olvastál ? Vagy mi alapján állapítottad ezt meg ?
!

mondjuk próba alapján :)
igen én is szoktam a fritz újságokat, még emlegetni is. csak tudod Te olvasod, én olvasom a telók meg nem olvassák. :)

meg azért valóban mázsa + os viszonylatban társalogtunk. de mindenesetre foxok és rs-ok után erõsen kolbi a cucc. (nyilván nem sidhez viszonyítom)

Nagyobb beépítési magasságú teló esetén valamivel nõ a tengelytáv, hegyesebb lesz a fejcsõszög, .

márminthogy a hegyesebb az laposabbat jelent a szóhasználatodban ?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
GeriMB !

nem ide (ebbe a rovatba tartozik),honnan tudom a hátso tag menyit mozog ?
222 tag van benne, elvileg 2,8' rugóval, az eleje 178-at mozog
szedrik

GeriMB

GeriMB

vendég

• fórumtag
  • 101 hozzászólás

Hello !

A kérdésem a következö, : van egy big hit bringám, szeretném ha a fejcsöszög változna (növekedne a tengelytáv)
Milyen ötletek jöhetnek szoba ?

Nagyobb beépítési magasságú teló esetén valamivel nõ a tengelytáv, hegyesebb lesz a fejcsõszög, a középrész magasabbra kerül picit. Az elsõ és a hátsó rugóútra figyelj, hogy összhangban legyenek. A váz orra soha ne mozogjon többet, mint a fara (max pár mm még belefér, ha pl. 180mm-t mozog a teló és 178mm-t a fara), ha eltér a rugóút elöl és hátúl, akkor lehetõleg a fara mozogjon nagyobbat (pl.: Santa Cruz V10, amibe elõre 203mm-t mozgó Boxxer-t raknak, a fara pedig 254mm-t mozog). Rugóstaggal is tudsz variálni a fejcsõszögön és a középrész magasságon, továbbá a rugóút hosszon is. Rugóstagnál viszont figyelj arra, hogy férjen be a rugóstag a vázba! Itt nem csak arra gondolok, hogy szemtávolság, de bizonyos túlfolyós rugóstagok (pl.: Manitou Revox, stb.) olyan külsõre, hogy a túlfolyója beleér bizonyos vázak valamely részébe vagy éppenséggel olyan a váz, hogy mondjuk a spirálrugós rugóstag nem rakható bele, mert maga a rugó beleér a vázba, stb.

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás
Hello !

A kérdésem a következö, : van egy big hit bringám, szeretném ha a fejcsöszög változna (növekedne a tengelytáv)
Milyen ötletek jöhetnek szoba ?
szedrik

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 hozzászólás

Akkor mit javasolsz? Hagyjam ezt a fox.ot,és keressek másik hasonló de átütõs villát a 203as tárcsához?

Szép reggelt!

Gevox: hasonló cipõben járunk,pláne hogy súlyban is majd egy kategória vagyunk. :) Hiába,a férfi 100kiló felett férfi. :)
jólvan ezt nem hagyhattam ki,s remélem ezzel nem sértettem meg senkit.

Én is olyan villát keresek,ami átütõs és kibirja a nagy súlyt.Mivel a 200.as tárcsa híve vagyok én is detto,így tanácstalan vagyok én is. Nekem javasolták a recon351.t is,ami olcsó,és erõs,de az sem csõtengelyes.Marzo bomber 2.n gondolkodtam,de az meg nem a "finomabb" mozgásra van tervezve,ellenben átütõs!Én sem tudom mit válasszak,ami jó lenne.

upd:Ja és ne levegõs legyen,mert a rugó valahogy (szerintem) megbízhatóbb.