Jelentkezz be Regisztrálj
Teleszkópok - általános eszmecsere #2.
Írta 2011. február 13. - 21:18
Írta 2011. február 10. - 19:39
csillapítás volt többféle is, nekem TPC-s volt, az kellemes volt. Útállítás is dereng.
Írta 2011. február 10. - 18:45
Ill milyen a mozgása, finom, darabos etc. Rugóban nincs benne a gumibak úgy értve. A csillapítása
az nyílt fürdõs-e. Esetleg le lehet-e ültetni olyan 140-160mm körüli útig.
Gugli okés de szakavatott emberek véleményére lennék kiváncsi.
--------------
Tudom nem apro de itt talán hamarabb kapok segítséget.
Nincs valakinek PM/IS átalakítója 180-as fékhez?
Tehát a villa PM-es és a fékem IS-es Hope, amit nem akarok lecserélni
de a villa amit kinéztem az PM fékrögzítéses.
Írta 2011. február 09. - 16:21
Ezeket simán bírnia kell. Használd nyugodtan.
Köszi a választ. Erõsen reméltem, hogy ilyen jellegû megerõsítést kapok.
Írta 2011. február 09. - 16:13
Írta 2011. február 09. - 10:40
Merevvázas CUBE Analog kerékpáromban RS Revelation Dual-air teló dolgozik, 100 mm-es rugóúttal. Lecserélem a fékrendszert mechanikusról, hiraulikus tárcsafékre. Elõre a 160 mm-es tárcsa helyett 180 mm-est tervezek feltenni.
Kérdésem az lenne, hogy bírja-e a teleszkóp, ha jellemzõen XC-re használom és ~75 kg vagyok? Szerintem igen, de azért megerõsítést várok.
...továbbá, hogy nagyon szeretek lejtõn lefele elsõ keréken gurulni. Elõfordult, hogy olyan 30-35 fokos lejtõn is tettem már ezt. Ez mennyire viseli meg a telót? Inkább hanyagoljam az ilyen jellegû terhelést?
Nyilván tudom, hogy nem kimondottan erre van tervezve, de mégis mire számítsak?
Írta 2011. február 06. - 21:07
Mer' egy állat vagyok !
Three attributes of a good mountaineer are high pain threshold, bad memory, and ... I forget the third.
Írta 2011. február 06. - 10:32
Ha tényleg utánanézel nekem azért nagyon hálás lenék !
A váz egy : Specialized Big Hit 1
(Esetleg ha rátalálnál a sepcnek arra a honlapjára ahol a Big Hit müszaki rajza/összeszerelési rajza van és elküldenéd a linket . . . )
Írta 2011. február 06. - 10:13
GeriMB neked nagyon köszönöm a segitséget !
Írta 2011. február 06. - 03:32
elég masszív teló, de elég lenne rá a 180-as tárcsa, a 200-as , súllyal terhelve azért jó eséllyel fogja tekergetni kicsit.
Hali!
Nem akarom beleütni az orromat a dolgotokba,de amit a kolléga venni szeretne fox vanilla teleszkópot,az a 140-es útnál ha 203-as tárcsát tesz rá,szerintem azzal nem lenne gondja,és tutira bírnia kellene. Általában a nagy rugóutas telókat (szerintem) erõsre csinálják,hogy ne "tekeregjen" egy erõsebb fékezésnél sem (nagytárcsa esetén) és még a gyorszárnak is bírnia kell!! De ha a rugóutat lecsökkentették 100-ra,ott még erõsebb,mint 140-en,szóval szerintem nem lesz vele gondod.
Megkérdezhetem, mennyiért jutsz hozzá Gevox? Csak mert itt vadiújan is olcsó (109e. HUF):
Fox RLC Vanilla 2009 teleszkóp / MTB / Teleszkóp - bikewebshop.hu
jó8!!
Írta 2011. február 06. - 00:03
GeriMB
Na akkor most teljesen értetlen vagyok !
Azt irtad ,h mindig a hátulja mozogjon többet , ha az eleje 178mm a hátulja 70mm (ahogy irod )
Akkor most hogy is van ez ? !
A 222-es szemtávolságú rugóstagot kérdezted, hogy mekkorát mozog és arra írtam, hogy 70mm-t. A váz fara mekkorát mozog az nemcsak a rugóstag szemtávolságától és annak stroke-jától függ, hanem a váz kialakításától is. Ne keverjük a rugóstag stroke-ját a váz farának rugóútjával.
A váz fara, hogy mekkorát mozog azt a gyártó megadja jobb esetben (rengeteg féle himbarendszer és geometriájú össztelós váz létezik), mint azt, hogy mekkora szemtávolságú és strokú rugóstag van gyárilag a vázban vagy mekkorát ajál ehez a megadott rugóúthoz.
Ha le akarod mérni, akkor leméred a vázad méreteit, szépen felrajzolod milyen alapból a váz és rákörzõzöd a rajzra a forgáspontra vagy forgáspontokra (természetesen több forgáspontos esetén több rajzolnivaló lesz és figyelni kell arra, hogy mi fix pont és mi változik és hogy), hogy hogy néz ki, amikor a maxot kimozogja (ehez kell a 70mm-es stroke ismerete, amit kérdeztél) és a hátsó tengely min (alaphelyzet) és max (amikor teljesen kimozogja a rugóstag a 70mm-t) pontja között lévõ függõleges távolság a váz farának rugóútja. Ez a távolság bõven több lesz 70mm-nél és ennek kell illeszkednie a teló (amit írtál, hogy 178mm-t mozog a telód) rugóútjához (vagy nagyobb, vagy egyenlõ, de lehetõleg ne kisebb legyen, max pár mm difi még belefér).
Írta 2011. február 05. - 23:35
mondjuk jó lenne tudni mikori évjáratú a vázad, mert addig hiába keresgélek.
Írta 2011. február 05. - 23:28
Na akkor most teljesen értetlen vagyok !
Azt irtad ,h mindig a hátulja mozogjon többet , ha az eleje 178mm a hátulja 70mm (ahogy irod )
Akkor most hogy is van ez ? !
Írta 2011. február 05. - 19:04
mondjuk próba alapján
igen én is szoktam a fritz újságokat, még emlegetni is. csak tudod Te olvasod, én olvasom a telók meg nem olvassák.
meg azért valóban mázsa + os viszonylatban társalogtunk. de mindenesetre foxok és rs-ok után erõsen kolbi a cucc. (nyilván nem sidhez viszonyítom)
márminthogy a hegyesebb az laposabbat jelent a szóhasználatodban ?
Ha pl. eredetileg 68 fokos volt a fejcsõszöge, ami a hegyes szög kategóriába tartozik a geometriában és a magasabb beépítésû teló álltal 67 fokra módosul a fejcsõszög, akkor hegyesebb lesz a fejcsõ szöge. Tehát, ha neked a laposabb fejcsõszög ezt jelenti, akkor azt értem ez alatt.
Írta 2011. február 05. - 18:56
GeriMB !
nem ide (ebbe a rovatba tartozik),honnan tudom a hátso tag menyit mozog ?
222 tag van benne, elvileg 2,8' rugóval, az eleje 178-at mozog
A 222mm (8.75") szemtávolságú rugóstagok 70mm-t (2.75") mozognak szabványos esetben.
A legtöbb gyártó szabványos rugóstagokat gyárt (pl: Fox, Rock Shox, Manitou, Marzocchi).
Az igen komoly rugóstag gyártók csinálnak pár spéci méretet (Avalanche, Romic, Risse Racing, Stratos, Curnut). Ezt a spéci méretet úgy értem, hogy mondjuk a 8.75" szemtávolságú rugóstag nem 2.75"-t mozog, hanem 2.5"-t.
Írta 2011. február 05. - 16:29
A német Bike-Magazin laborban, gépekkel teszteli, méri a telókat és ott nem ez az eredmény jött ki. Vagy te mást mértél, olvastál ? Vagy mi alapján állapítottad ezt meg ?
!
mondjuk próba alapján
igen én is szoktam a fritz újságokat, még emlegetni is. csak tudod Te olvasod, én olvasom a telók meg nem olvassák.
meg azért valóban mázsa + os viszonylatban társalogtunk. de mindenesetre foxok és rs-ok után erõsen kolbi a cucc. (nyilván nem sidhez viszonyítom)
Nagyobb beépítési magasságú teló esetén valamivel nõ a tengelytáv, hegyesebb lesz a fejcsõszög, .
márminthogy a hegyesebb az laposabbat jelent a szóhasználatodban ?
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való
Írta 2011. február 05. - 16:16
nem ide (ebbe a rovatba tartozik),honnan tudom a hátso tag menyit mozog ?
222 tag van benne, elvileg 2,8' rugóval, az eleje 178-at mozog
Írta 2011. február 05. - 13:40
Hello !
A kérdésem a következö, : van egy big hit bringám, szeretném ha a fejcsöszög változna (növekedne a tengelytáv)
Milyen ötletek jöhetnek szoba ?
Nagyobb beépítési magasságú teló esetén valamivel nõ a tengelytáv, hegyesebb lesz a fejcsõszög, a középrész magasabbra kerül picit. Az elsõ és a hátsó rugóútra figyelj, hogy összhangban legyenek. A váz orra soha ne mozogjon többet, mint a fara (max pár mm még belefér, ha pl. 180mm-t mozog a teló és 178mm-t a fara), ha eltér a rugóút elöl és hátúl, akkor lehetõleg a fara mozogjon nagyobbat (pl.: Santa Cruz V10, amibe elõre 203mm-t mozgó Boxxer-t raknak, a fara pedig 254mm-t mozog). Rugóstaggal is tudsz variálni a fejcsõszögön és a középrész magasságon, továbbá a rugóút hosszon is. Rugóstagnál viszont figyelj arra, hogy férjen be a rugóstag a vázba! Itt nem csak arra gondolok, hogy szemtávolság, de bizonyos túlfolyós rugóstagok (pl.: Manitou Revox, stb.) olyan külsõre, hogy a túlfolyója beleér bizonyos vázak valamely részébe vagy éppenséggel olyan a váz, hogy mondjuk a spirálrugós rugóstag nem rakható bele, mert maga a rugó beleér a vázba, stb.
Írta 2011. február 05. - 12:37
A kérdésem a következö, : van egy big hit bringám, szeretném ha a fejcsöszög változna (növekedne a tengelytáv)
Milyen ötletek jöhetnek szoba ?
Írta 2011. február 05. - 11:07
Akkor mit javasolsz? Hagyjam ezt a fox.ot,és keressek másik hasonló de átütõs villát a 203as tárcsához?
Szép reggelt!
Gevox: hasonló cipõben járunk,pláne hogy súlyban is majd egy kategória vagyunk. Hiába,a férfi 100kiló felett férfi.
jólvan ezt nem hagyhattam ki,s remélem ezzel nem sértettem meg senkit.
Én is olyan villát keresek,ami átütõs és kibirja a nagy súlyt.Mivel a 200.as tárcsa híve vagyok én is detto,így tanácstalan vagyok én is. Nekem javasolták a recon351.t is,ami olcsó,és erõs,de az sem csõtengelyes.Marzo bomber 2.n gondolkodtam,de az meg nem a "finomabb" mozgásra van tervezve,ellenben átütõs!Én sem tudom mit válasszak,ami jó lenne.
upd:Ja és ne levegõs legyen,mert a rugó valahogy (szerintem) megbízhatóbb.