Trifó: én is ezt hallottam. Hogy nem egészen úgy csinálják, ahogyan kellene. Mert úgy kellene, hogy csak gyomlálnak, de nem egész hegyoldalakat tesznek csupasszá. Szerintem egyszerûen csak így könnyebb és többet is lehet egyszerre keresni.
A favágás sajnos tiszta bizniszbõl történik. A fa addig hoz hasznot, addig a legértékesebb, amíg ereje teljében van, amíg a legszebb. Tehát az erdõgazdálkodás arról szól, hogy a legszebb erdõket vágják ki, hogy pénzzé váltsák. Az egész fakitermelés csupán mocskos kereskedelemrõl szól és talán 10%ban (vagy még annyira sem) arról, hogy az erdõnek jobb legyen!
Érdekesmód, amikor a fakitermelésre terelõdik a szó, arról senki sem beszél, hogy a fél hegyoldal lepusztítása során hány rovar és kisállat pusztul el, vagy veszti el lakóhelyét. Nem is beszélve a virágokról vagy növényekrõl, amit simán csak kitépnek. Még érdekesebb az, amikor a bringásra rászól a természetõr, hogy azon az ösvényen (ami egyébként egyáltalán nincs benõve) ne biciklizzen, mert letapossa a növényeket. Ja, és mindezt egy dzsipbõl teszi, ami szintén az erdõ közepén áll.
Ehhez a fajta erdõgazdálkodáshoz (amit nyugodtan nevezzünk erdõgyilkolászásnak) képest egy 10 fõs CM-es banda is csak óvodás.
Á, õk is csak olyanok, mint a többi "nem-mondom-el-kicsoda-mert-ki-lesz-moderálva, csak kicsiben: képmutatóak.
valahogy úgy van itt vagy 100 éve, fatermesztõ erdõmérnököket képeznek,,,,,és mivel Õk ülnek minisztériumi osztályokon, állami erdészeti szolgálatnál, erdészeteknél stb nehéz lesz semléletet váltatni ....így tekintve pedig addig van értéke egy fának amig számottevõen gyarapszik, tehát mondjuk 80-120 év, hiába élne 250 évig gond nélkül. momentán meg aztán abszolút a maximális gazdasági haszon reményében mûködtetett termelõüzemek az erdõk.,én nem kivánom vissza azt a rendszert de 20-30 éve azért nem így csinálták...
egyrészt ha tarra vágtak, azt bekerítették hogy a túltartott vadállomány (a vadásztatás is jó bolt ugye) ne zabálja le a hajtásokat a sarjakról, és tudjanak nõni, meg amikor kellet kiritkították.....meg azért telepítettek is, most azt sem sürüzik el....meg még ismert volt a szálazó gazdálkodás is...
egyébként a fritzek vlamelyik tán a bajor nemzeti park bizonyos területein teljesen felhagytak a hagyományos erdõgazdálkodással, kontrollálva és ésszel ráengedték az idegenforgalmat, és ezzel több a bevtelük mint a favágásból.....
na bocs hogy nem a topkjába fosom a szót
PS : Lens ne a term védelmi õrõket basz.....ssuk, legalább annyira nem szeretik az erdõgazdálkodást mint mi....legalábbis akiket én ismerek
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való