Fordított sorrendben válaszolnék. Szerintem a kalóriákat nem érdemes különösebben számolgatni, Nehézkes is (pl. hogy számolod ki egy adag zöldborsófõzelék kalóriatartalmát, stb.), felelsleges is. Ha fogyni akarsz, negatív kalóriamérleg szükséges, tehát valamilyen szinten "éhezni" kell.
A fehérjebevitel egyhangúságával - ha bírod, és az jó minõségû fehérje - nincs gond.
A hasizom egy kicsit más kérdés. Szeretném leszögezni, a "módszer" az én egyéni módszerem és nézetem, eléggé egyedi, de 18 év tapasztalata beszél.
Ahhoz, hogy jó, vagy legalább lapos hasad legyen - már amennyiben nem tartozol azon szerencsések közé, akik "gyárilag" ilyenek, négy tényezõt kell figyelembe venni, módosítani. Ezek az alábbiak, fontossági sorrendben:
- Diéta. Ez az elsõ és legfontosabb. KÖnnyû belátni, hogy 100 g csokoládét (400 Kcal) 10 perc alatt elfogyaszthatsz, ám ugyanennyit elégetni lényegesen nehezebb. Az kajákról a topicot olvasva tájékozódhatsz.
- Faktor az aerob edzés. Itt két dolog a lényeges, bár ezt kerékpárosként nyilván tudod. Na azért leírom. Az aerob edzés során elõször a szénhidrát-tartalékokat égeted el és kb. 20-30 perc után indul meg a zsírégetés. (tipp: aerob edzés reggel, éhgyomorra) Tehát ajánlatos legalább 40-50 percet edzeni. A másik, amit nem gyõzök eléggé hangsúlyozni, ennek ellenére nem tart be egyetlen nagyseggû plázacica sem: Az aerod edzésnek intenzívnek kell lennie, tehát az életunt pofával Story magazint lapozgatva a taposógépen, az erõfeszítés legcsekélyebb jele nélkül, az lóalkatrész. Tehát bele kell izzadni, vagy tudományosan: a szubmaximális pulzus (220-életkor években) kb. 70%-án kell végig dolgozni. Az úszást nem javaslom fogyókúra célból, hogy miért nem, azt hosszú lenne itt kifejteni.
- Talán meglep, de következõ a súlyzós edzés. Ha a testsúlyod nagyobb százaléka izomzat, az alapanyagcseréd is intenzívebb, nyugalmi állapotban is több kalórát égetsz. A zsír ebbõl a szempontból "halott" szövet, nem használ kalóriát (pontosabban rendkívül keveset) saját fenntartásához, csak úgy "van". Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy egy 80 kg-os testsúlyból 5 kg, vagy 12 kg a háj.
- Utolsó helyen van a hasizgyakorlat. Bármennyire szomoró és csalódást keltõ, a hasizmozás csekély jelentõséggel bír a zsírégetés szempontjából, hiszen egy anaerob tevékenység. A testépítés legmeggyökeresedettebb, legmakacsabb tévhite a sok hasazás - jó hasizom téveszme. Jó pár évvel ezelõtt jelent meg egy fotó az akkori felülés Guinness-világrekorderrõl, ami félmeztelenül ábrázolta ezt az urat. (A rekordja egyébiránt valami 34.000 felülés volt 24 óra alatt) Nyilvánvalóan sokat hasazott, ám a fényképen egy átlagos testalkatú, tökéletesen fedett hasizomzatú férfi szerepelt. Ennyit a hasizmozásról. A hasizomgyakorlatok is csak arra vannak, amire minden ilyen gyakorlat: az izmot erõsíti, növeli. Számos elkötelezett fekvenyomógép jár a konditermekbe, akik heti két-három alkalommal 1 órán keresztül melleznek, ám mégsem szálkás a mellkasuk, ahogyan a teniszezõknek sem szálkásabb és szárazabb a (csak valamivel erõsebb) az ütõ karjuk. Természetesen érdemes hasazni, de ettõl, önmagában nem lesz jobb hasad. Akármit is mond érobik norbi, bíróica és még a f***mtuggya milyen fitnessz sztárok. Ha szabad a saját példámmal élni: nyárra mindig leadom a faggyút a hasamról, elég rendesen (köldök mellet mért bõrredõ 1-1.5 cm) az összes hasazás, amit végzek heti egyszer 4x25 függeszkedve végzett oldalirányú lábelemlés és 4x25-30 hasprés. De ha te elakarod hinni a marketing dumát, (csak heti 3 alkalommal, 10 perc az abwonderen, és hasa olyan lesz, mint Jake-nek, stb.) akkor hasazgass bõszen...
Kérdezek én is Galuska!
Elõször vázolom az alapszitut:
Sok felesleg, leginkább hason, szeretnék tõle megszabadulni, de közben erõsödni is.
Ezért járok konditerembe ugye, eddig tök jól bejött az, hogy diétázok és hetente 4-6 edzést nyomok, ahogy idõm engedi, de 4-nél kevesebbet sose.
A héten hétfõn, eléggé fáradt voltam edzés közben, hamarabb is abba akartam hagyni, de végignyomtam.
Majd elmentem öltözni..egy mentõben ébredtem fel, azt mondták elájultam.
Minden leletem rendben volt(vér/vérnyomásblabla) mindenki köztük én is a kajahiányra gyanakszom.
Azóta nem mentem edzeni, ma mennék le újra.
Mire figyeljek?Vagy mit rontottam el?
Hogy kéne úgy edzenem sokat, hogy fogyjak/erõsödjek tovább, de azért ne lássam kárát, mint most hétfõn, eddig nagyon bejött, eddig.