Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Táplálkozás, étrend, fogyókúra

- - - - -

• Please log in to reply
1408 replies to this topic

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Kérdezek én is Galuska!:)
Elõször vázolom az alapszitut:
Sok felesleg, leginkább hason, szeretnék tõle megszabadulni, de közben erõsödni is.
Ezért járok konditerembe ugye, eddig tök jól bejött az, hogy diétázok és hetente 4-6 edzést nyomok, ahogy idõm engedi, de 4-nél kevesebbet sose.
A héten hétfõn, eléggé fáradt voltam edzés közben, hamarabb is abba akartam hagyni, de végignyomtam.
Majd elmentem öltözni..egy mentõben ébredtem fel, azt mondták elájultam.
Minden leletem rendben volt(vér/vérnyomásblabla) mindenki köztük én is a kajahiányra gyanakszom.
Azóta nem mentem edzeni, ma mennék le újra.
Mire figyeljek?Vagy mit rontottam el?
Hogy kéne úgy edzenem sokat, hogy fogyjak/erõsödjek tovább, de azért ne lássam kárát, mint most hétfõn, eddig nagyon bejött, eddig.

Basszus.... Ilyet anorexiás csajok szoktak csinálni. Egyetértek abban, hogy ha nincs semmilyen vérnyomás, szív, stb. problémád, akkor leginkább a kajahiány lehetett az ok. Esetleg közrejátszhatott az megszokottnál nagyobb fáradság (nem izomkifáradás, persze) is.
Hát, szerintem nagyon üres gyomorral ne menj edzeni, bár õszintén szólva nem tudom, mikor ehettél utoljára, ha összecsuklottál, mint a colstok...
Meg mondjuk egyidejûleg erõsödni és szálkásodni elég nehéz - bár nem lehetetlen. Ez olyasfajta felkészültséget kíván, ami meghaladja az átlag gyúrós lehetõségeit. (anyagiak, idõbeosztás, pihenés, stb.)

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts

Fordított sorrendben válaszolnék. Szerintem a kalóriákat nem érdemes különösebben számolgatni, Nehézkes is (pl. hogy számolod ki egy adag zöldborsófõzelék kalóriatartalmát, stb.), felelsleges is. Ha fogyni akarsz, negatív kalóriamérleg szükséges, tehát valamilyen szinten "éhezni" kell.
A fehérjebevitel egyhangúságával - ha bírod, és az jó minõségû fehérje - nincs gond.

A hasizom egy kicsit más kérdés. Szeretném leszögezni, a "módszer" az én egyéni módszerem és nézetem, eléggé egyedi, de 18 év tapasztalata beszél.

Ahhoz, hogy jó, vagy legalább lapos hasad legyen - már amennyiben nem tartozol azon szerencsések közé, akik "gyárilag" ilyenek, négy tényezõt kell figyelembe venni, módosítani. Ezek az alábbiak, fontossági sorrendben:

• Diéta. Ez az elsõ és legfontosabb. KÖnnyû belátni, hogy 100 g csokoládét (400 Kcal) 10 perc alatt elfogyaszthatsz, ám ugyanennyit elégetni lényegesen nehezebb. Az kajákról a topicot olvasva tájékozódhatsz.
  • Faktor az aerob edzés. Itt két dolog a lényeges, bár ezt kerékpárosként nyilván tudod. Na azért leírom. Az aerob edzés során elõször a szénhidrát-tartalékokat égeted el és kb. 20-30 perc után indul meg a zsírégetés. (tipp: aerob edzés reggel, éhgyomorra) Tehát ajánlatos legalább 40-50 percet edzeni. A másik, amit nem gyõzök eléggé hangsúlyozni, ennek ellenére nem tart be egyetlen nagyseggû plázacica sem: Az aerod edzésnek intenzívnek kell lennie, tehát az életunt pofával Story magazint lapozgatva a taposógépen, az erõfeszítés legcsekélyebb jele nélkül, az lóalkatrész. Tehát bele kell izzadni, vagy tudományosan: a szubmaximális pulzus (220-életkor években) kb. 70%-án kell végig dolgozni. Az úszást nem javaslom fogyókúra célból, hogy miért nem, azt hosszú lenne itt kifejteni.
  • Talán meglep, de következõ a súlyzós edzés. Ha a testsúlyod nagyobb százaléka izomzat, az alapanyagcseréd is intenzívebb, nyugalmi állapotban is több kalórát égetsz. A zsír ebbõl a szempontból "halott" szövet, nem használ kalóriát (pontosabban rendkívül keveset) saját fenntartásához, csak úgy "van". Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy egy 80 kg-os testsúlyból 5 kg, vagy 12 kg a háj.
  • Utolsó helyen van a hasizgyakorlat. Bármennyire szomoró és csalódást keltõ, a hasizmozás csekély jelentõséggel bír a zsírégetés szempontjából, hiszen egy anaerob tevékenység. A testépítés legmeggyökeresedettebb, legmakacsabb tévhite a sok hasazás - jó hasizom téveszme. Jó pár évvel ezelõtt jelent meg egy fotó az akkori felülés Guinness-világrekorderrõl, ami félmeztelenül ábrázolta ezt az urat. (A rekordja egyébiránt valami 34.000 felülés volt 24 óra alatt) Nyilvánvalóan sokat hasazott, ám a fényképen egy átlagos testalkatú, tökéletesen fedett hasizomzatú férfi szerepelt. Ennyit a hasizmozásról. A hasizomgyakorlatok is csak arra vannak, amire minden ilyen gyakorlat: az izmot erõsíti, növeli. Számos elkötelezett fekvenyomógép jár a konditermekbe, akik heti két-három alkalommal 1 órán keresztül melleznek, ám mégsem szálkás a mellkasuk, ahogyan a teniszezõknek sem szálkásabb és szárazabb a (csak valamivel erõsebb) az ütõ karjuk. Természetesen érdemes hasazni, de ettõl, önmagában nem lesz jobb hasad. Akármit is mond érobik norbi, bíróica és még a f***mtuggya milyen fitnessz sztárok. Ha szabad a saját példámmal élni: nyárra mindig leadom a faggyút a hasamról, elég rendesen (köldök mellet mért bõrredõ 1-1.5 cm) az összes hasazás, amit végzek heti egyszer 4x25 függeszkedve végzett oldalirányú lábelemlés és 4x25-30 hasprés. De ha te elakarod hinni a marketing dumát, (csak heti 3 alkalommal, 10 perc az abwonderen, és hasa olyan lesz, mint Jake-nek, stb.) akkor hasazgass bõszen...:)

Kérdezek én is Galuska!:)
Elõször vázolom az alapszitut:
Sok felesleg, leginkább hason, szeretnék tõle megszabadulni, de közben erõsödni is.
Ezért járok konditerembe ugye, eddig tök jól bejött az, hogy diétázok és hetente 4-6 edzést nyomok, ahogy idõm engedi, de 4-nél kevesebbet sose.
A héten hétfõn, eléggé fáradt voltam edzés közben, hamarabb is abba akartam hagyni, de végignyomtam.
Majd elmentem öltözni..egy mentõben ébredtem fel, azt mondták elájultam.
Minden leletem rendben volt(vér/vérnyomásblabla) mindenki köztük én is a kajahiányra gyanakszom.
Azóta nem mentem edzeni, ma mennék le újra.
Mire figyeljek?Vagy mit rontottam el?
Hogy kéne úgy edzenem sokat, hogy fogyjak/erõsödjek tovább, de azért ne lássam kárát, mint most hétfõn, eddig nagyon bejött, eddig.

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Na akkor... Egy órámba tellett, de végigolvastam a teljes topikot...
Megerõsítéseket, kijavítást, kommntárt várnék...
Szóval. Megvolt a regenerálódás, kipihentem magam a szezon után. Most kezdem el a jövõ évi felkészülést. Természetesen kizárólag aerob edzések, bicikli, futás, úszás. Táplálkozásban megpróbálom azt betartani, amit többen írtatok, tehát hogy reggeltõl estig csökkenjen a bevitel, 6után ne legyen nagyobb kaja, stb... Azon felül hogy csinálom az "edzéseket" egy pár kilót le kellene dobni. A baj annyi, hogy igazából hasból kellene. Elégséges lesz-e ehhez, ha pl minden edzés után csinálok pluszba felüléseket, betartom a szolíd diéta vagy inkább ugy fogalmazok ésszerû táplálkozás alapjait? Ja. Egyetemista vagyok. Nem "baj"-e ha az edzés utáni fehérjebevitel monoton lesz, tehát pl 6ból 5ször ezt tejjel tudom megoldani... Illetve érdemes-e számolgatni a kalóriákat bevitel/felhasználás arányát, vagy tényleg elég az ésszerûség. Jövõ héttõl kezdeném a dolgot, majd még ami kimaradt megkérdezem... Tudom jó sok kérdés, sorry... :D

Fordított sorrendben válaszolnék. Szerintem a kalóriákat nem érdemes különösebben számolgatni, Nehézkes is (pl. hogy számolod ki egy adag zöldborsófõzelék kalóriatartalmát, stb.), felelsleges is. Ha fogyni akarsz, negatív kalóriamérleg szükséges, tehát valamilyen szinten "éhezni" kell.
A fehérjebevitel egyhangúságával - ha bírod, és az jó minõségû fehérje - nincs gond.

A hasizom egy kicsit más kérdés. Szeretném leszögezni, a "módszer" az én egyéni módszerem és nézetem, eléggé egyedi, de 18 év tapasztalata beszél.

Ahhoz, hogy jó, vagy legalább lapos hasad legyen - már amennyiben nem tartozol azon szerencsések közé, akik "gyárilag" ilyenek, négy tényezõt kell figyelembe venni, módosítani. Ezek az alábbiak, fontossági sorrendben:
  • Diéta. Ez az elsõ és legfontosabb. KÖnnyû belátni, hogy 100 g csokoládét (400 Kcal) 10 perc alatt elfogyaszthatsz, ám ugyanennyit elégetni lényegesen nehezebb. Az kajákról a topicot olvasva tájékozódhatsz.
  • Faktor az aerob edzés. Itt két dolog a lényeges, bár ezt kerékpárosként nyilván tudod. Na azért leírom. Az aerob edzés során elõször a szénhidrát-tartalékokat égeted el és kb. 20-30 perc után indul meg a zsírégetés. (tipp: aerob edzés reggel, éhgyomorra) Tehát ajánlatos legalább 40-50 percet edzeni. A másik, amit nem gyõzök eléggé hangsúlyozni, ennek ellenére nem tart be egyetlen nagyseggû plázacica sem: Az aerod edzésnek intenzívnek kell lennie, tehát az életunt pofával Story magazint lapozgatva a taposógépen, az erõfeszítés legcsekélyebb jele nélkül, az lóalkatrész. Tehát bele kell izzadni, vagy tudományosan: a szubmaximális pulzus (220-életkor években) kb. 70%-án kell végig dolgozni. Az úszást nem javaslom fogyókúra célból, hogy miért nem, azt hosszú lenne itt kifejteni.
  • Talán meglep, de következõ a súlyzós edzés. Ha a testsúlyod nagyobb százaléka izomzat, az alapanyagcseréd is intenzívebb, nyugalmi állapotban is több kalórát égetsz. A zsír ebbõl a szempontból "halott" szövet, nem használ kalóriát (pontosabban rendkívül keveset) saját fenntartásához, csak úgy "van". Nyilvánvalóan nem mindegy, hogy egy 80 kg-os testsúlyból 5 kg, vagy 12 kg a háj.
  • Utolsó helyen van a hasizgyakorlat. Bármennyire szomoró és csalódást keltõ, a hasizmozás csekély jelentõséggel bír a zsírégetés szempontjából, hiszen egy anaerob tevékenység. A testépítés legmeggyökeresedettebb, legmakacsabb tévhite a sok hasazás - jó hasizom téveszme. Jó pár évvel ezelõtt jelent meg egy fotó az akkori felülés Guinness-világrekorderrõl, ami félmeztelenül ábrázolta ezt az urat. (A rekordja egyébiránt valami 34.000 felülés volt 24 óra alatt) Nyilvánvalóan sokat hasazott, ám a fényképen egy átlagos testalkatú, tökéletesen fedett hasizomzatú férfi szerepelt. Ennyit a hasizmozásról. A hasizomgyakorlatok is csak arra vannak, amire minden ilyen gyakorlat: az izmot erõsíti, növeli. Számos elkötelezett fekvenyomógép jár a konditermekbe, akik heti két-három alkalommal 1 órán keresztül melleznek, ám mégsem szálkás a mellkasuk, ahogyan a teniszezõknek sem szálkásabb és szárazabb a (csak valamivel erõsebb) az ütõ karjuk. Természetesen érdemes hasazni, de ettõl, önmagában nem lesz jobb hasad. Akármit is mond érobik norbi, bíróica és még a f***mtuggya milyen fitnessz sztárok. Ha szabad a saját példámmal élni: nyárra mindig leadom a faggyút a hasamról, elég rendesen (köldök mellet mért bõrredõ 1-1.5 cm) az összes hasazás, amit végzek heti egyszer 4x25 függeszkedve végzett oldalirányú lábelemlés és 4x25-30 hasprés. De ha te elakarod hinni a marketing dumát, (csak heti 3 alkalommal, 10 perc az abwonderen, és hasa olyan lesz, mint Jake-nek, stb.) akkor hasazgass bõszen...:)

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts
Na akkor... Egy órámba tellett, de végigolvastam a teljes topikot...
Megerõsítéseket, kijavítást, kommntárt várnék...
Szóval. Megvolt a regenerálódás, kipihentem magam a szezon után. Most kezdem el a jövõ évi felkészülést. Természetesen kizárólag aerob edzések, bicikli, futás, úszás. Táplálkozásban megpróbálom azt betartani, amit többen írtatok, tehát hogy reggeltõl estig csökkenjen a bevitel, 6után ne legyen nagyobb kaja, stb... Azon felül hogy csinálom az "edzéseket" egy pár kilót le kellene dobni. A baj annyi, hogy igazából hasból kellene. Elégséges lesz-e ehhez, ha pl minden edzés után csinálok pluszba felüléseket, betartom a szolíd diéta vagy inkább ugy fogalmazok ésszerû táplálkozás alapjait? Ja. Egyetemista vagyok. Nem "baj"-e ha az edzés utáni fehérjebevitel monoton lesz, tehát pl 6ból 5ször ezt tejjel tudom megoldani... Illetve érdemes-e számolgatni a kalóriákat bevitel/felhasználás arányát, vagy tényleg elég az ésszerûség. Jövõ héttõl kezdeném a dolgot, majd még ami kimaradt megkérdezem... Tudom jó sok kérdés, sorry... :D

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Ami nekem abszolút bejött fogyáshoz:

Reggelire: 2 szelet vékony kenyér
Ebédre: Bármi, de ne zabáld annyira tele magad, hogy majd szétpukkadj.
6 után: Zöltségek, gyümölcsök. pl: répa, alma

Mozgás:
Heti 1 futás
Heti 1 edzés(gyúrás)
Heti 1 úszás(ez nem mindig jön össze)
Heti nagyon sok biciklizés.

Csokit, sört is szoktam enni-inni, de mértékkel.

Tél végén 87.5kg voltam
Most 75kg vagyok és sokkal fittebb ezzel a módszerrel.

Ja és nekem ne mondja senki, hogy nem fér bele az idejébe, mert dolgozom, sulizok és barátnöm is van :P Csak akaraterõ kérdése.
Az a lényeg, hogy amikor elkezded csinálni ne csak 1-2 hétig tartson ki a lelkesedés, hanem sokáig, mert a rendszeresség a lényeg.

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,671 posts
Tócsit kér valaki? :D
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,350 posts
Szigeten az egyik büfében (aminek Pesten is van boltja), lehetett kapni Churrost(csokival, karamellel töltött tészta, nagyon finom). Nem tudjátok mi volt a hely neve?

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Kulcsmondat! :)
Akkor, ha jól értem, a zsírképzés a hgi-n múlik, nem pedig feltétlen az összetevõkön? (bár az összetevõ meg a hgi gondolom összefügg...)
De a szalonna nem nagy hgi-s, hanem azért hízlal, mert egy az egyben zsír, igaz?

1 g szénhidrát: 4 Kcal
1 g fehérja: 4 Kcal
1 g zsír: 9 kcal

A vércukrodat békén hagyja, de ha nem égeted el kökemény munkával, ez is csak feles kalória lehet... Láttál már erõsen túlsúlyos favágót? Pedig szalonnáznak rendesen! :)

Egyébként létezik egy diéta, amely kifejezetten zsíros ételekbõl áll, és lehet vele fogyni, pontosabban testzsírt veszíteni.
Sok mindenen múlik a dolog, de a hgi kulcskérdés. Nem olyan buta gyerek ám az az Erobik Norbi!

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

Ahogy az elõttem szóló is mondta... Valamint a rostos szénhidrátok (zõccség) lassabban, egyenletesebben szívódnak fel, ezért nem ugrál az inzulin.
Az ugribugri inzulin meg ösztönzi a zsírtartalékok képzését, mert a buta szervezetünk (ami nem esztétikai szempontok szerint mûködik) a nagy éhezés-nagy zabálás után már elõre úgy "gondolkodik": megint éhezés jön, raktározzak minél többet!
Szóval sokszor, keveset!

Kulcsmondat! :)
Akkor, ha jól értem, a zsírképzés a hgi-n múlik, nem pedig feltétlen az összetevõkön? (bár az összetevõ meg a hgi gondolom összefügg...)
De a szalonna nem nagy hgi-s, hanem azért hízlal, mert egy az egyben zsír, igaz?

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

De még mennyire, nagyon köszi!

Viszont még mindig nem teljesen értem a hízás mechanizmusát. A zöldségek nem igazán hízlalnak (salátából a leganorexiásabb is mer enni akármennyit), ez az alacsony hgi miatt van? Mert szénhidrát ezekben is sok van úgy mondtad (vagy csak én értettem félre..)

Ahogy az elõttem szóló is mondta... Valamint a rostos szénhidrátok (zõccség) lassabban, egyenletesebben szívódnak fel, ezért nem ugrál az inzulin.
Az ugribugri inzulin meg ösztönzi a zsírtartalékok képzését, mert a buta szervezetünk (ami nem esztétikai szempontok szerint mûködik) a nagy éhezés-nagy zabálás után már elõre úgy "gondolkodik": megint éhezés jön, raktározzak minél többet!
Szóval sokszor, keveset!

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts

Viszont még mindig nem teljesen értem a hízás mechanizmusát. A zöldségek nem igazán hízlalnak (salátából a leganorexiásabb is mer enni akármennyit), ez az alacsony hgi miatt van?

a keményítõtartalom határozza meg döntõen a vércukorindexet úgy gondolom.a krumpli és a rizs pl elég ütõs kaja

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

Ez okos vót?!?

Viszont még mindig nem teljesen értem a hízás mechanizmusát. A zöldségek nem igazán hízlalnak (salátából a leganorexiásabb is mer enni akármennyit), ez az alacsony hgi miatt van? Mert szénhidrát ezekben is sok van úgy mondtad (vagy csak én értettem félre..)

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
egészségedre :D
epegörcs rulz

-=B.B.B.=-

schnellthomas

schnellthomas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,671 posts
akkor kis OFF!

Kenyér+Hagyma+Zsírszalonna! :D:D
"Hogy soha többet ne fordulhasson elõ veled,hogy egy kapcsolatban elfogy a színes ceruzád! ":)

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

ez így nagyon jól hangzik, csak én pl. nem tudom rávenni magam, h 1 napig csak 1 féle kaját egyek..
meg fehérjés napokon zöldség/gyümölcs mennyire mehet? mert szezonban nem tudom elképzelni, h ne egyek hétpofára barackot/szõlõt, pedig ezek is cukorbombák
meg kéne vmi olyan sport, ami dagaszt, mert hiába vagyok zabagép, a kerózás/úszás tipikusan olyan dolgok, amik fogyasztanak/szálkásítanak, gyúrni meg szereket szedni pedig elvbõl nem szeretnék :-/

Nézd, Te döntöd el, hogy a cél érdekében mit vállasz és mirõl mondasz le. MInt láthatod, a rendszer mûködik... Sajnos csak akkor, ha szigorúan betartod, ebbe nem nagyon fér bele a gyümölcs.

Hááát, ha a gyúrás nem OK, akkor csak a SZUMÓ marad... :)

Feltöltött kép

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Kösz az érdeklõdést :)

Nem tudom, hogy pontosan a pasztán múlott, vagy pedig a több edzésen (vagy mindkettõn), de sokkal jobban éreztem idén magam a versenyen (hosszún mentem), úgyhogy mondhatom, bevált, személyi edzõ/tanácsadó állásra felkérlek ;-)

Versenyek után, gondolkodtam, hogy mit kell/kéne enni, fehérje jó az izmok regenerálására, építésére?

Szénhidrát gazdag források közé soroltad a zöldségeket is. Errõl jutott eszembe a kérdés, hogy mitõl hízik az ember? Mert úgy tudtam, hogy tésztától igen, zöldségtõl nem, de ha mindkettõben egyaránt sok a szénhidrát... vagy miben térnek el?

A kemény edzés/verseny után hasznos az izmok regenerálódása szempontjából a fehérjefogyasztás, különös tekintettel arra, hogy az apró izomszálakban (amelyek a rostokat alkotják) mikroszkopikus szakadások is keletkez(het)nek. A legideálisabb erre valami jó minõségû fehérjekészítmény, pl. tejsavó protein turmix. A piacon ebbõl százfélét találsz.
Ha idegenkedsz a „mesterséges” kiegészítõktõl, (bár erre szerintem semmi ok) válassz olyan fehérjét, ami teljes értékû és könnyen felszívódik. Párolt tonhal, vagy ugyanez pl. vizes kiszerelésû konzervben, vagy akár egy jó pohár tej.

A szénhidrátokat megkülönböztethetjük a következõk szerint: keményítõs, rostos és cukros. A mi szempontunkból az ún. hipoglikémiás index a lényeges, azaz, hogy milyen gyorsan, milyen mértékben emeli az adott szénhidrát a vércukorszintet. (Nagyon leegyszerûsítve.) A magas indexû szénhidrátok gyorsan magasra emelik (ezek a cukros szénhidrátok, többek közt a gyümölcsök is) a keményítõsek lassabban és egyenletesebben szívódnak fel, míg a rostos szénhidrátoknak alacsony a hgi.-je.

A gond az a cukrokkal, hogy gyorsan és magasra emelik vércukorszintet és bár gyors energiát adnak, de van egy hátülütõjük. A magas vércukrot érzékelve szervezetünk tüstént hatalmas mennyiségû intzulint bocsát ki, hogy a vércukrot normalizálja, ennek következtében az egyszerû szénhidrátok viszonylag gyors elégetése után a vércukor a kezdetinél is alacsonyabb szintre zuhan – fáradtabbak leszünk. (Persze egy versenyen ez nem gond, ha folyamatosan pótoljuk - izotóniás itallal, banánnal, stb. az egyszerû szénhidrátokat, amelyek elõnye a gyors felszívódás.)

Az általad is kipróbált feltöltés tehát jókora raktárat biztosít összetett szénhidrátok révén, amelyek lassabban, folyamatosabban adják az energiát és miután ez kimerült, a verseny közben pótolható gyorsan és hatékonyan cukros szénhidrátokkal.

Még valami: egészség és testsúlykontrol szempontjából a cukrok egyértelmûen kerülendõk, fentiekre tekintettel. Mint mondtam, verseny vagy kemény edzés kivételével, amikor is rögtön elégeted õket.

Hogy kérdésedre pontosítva is válaszoljak, a zöldségektõl, mint tipikus alacsony hgi.-û és rostos (azaz lassan felszívódó) szénhidrátoktól nemigen hízhatsz, a keményítõsöktõl már könnyebben. Persze sok minden múlik az elkészítés módján is…

Ez okos vót?!?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

kicsit pontosítva:

Pl. verseny szombaton.

hétfõ-kedd-szerda: szénhidrátfogyasztás 0, csak fehérje, szerdán egy jó tekerés. Ezzel minden glikogénraktárat alaposan kiürítesz.

csütörtök-péntek: hatalmas mennyiségû, de könnyen emészthetõ szénhidrátok. (tészta, krumpli, banán, stb.) Mozgás már semmi. A kiürült izmok és máj szivacsként szippantja fel a tápanyagot és valóban túltölti, tehát a normál glikogénszintnél magasabbal kezdhetsz.
Viszont könnyû elrontani, (pl. pont a verseny napjára leszel gyenge)t ehát ezt ki kell kísérletezni. (hány nap, mekkora mennyiségek, stb.)

ez így nagyon jól hangzik, csak én pl. nem tudom rávenni magam, h 1 napig csak 1 féle kaját egyek.. :P :D
meg fehérjés napokon zöldség/gyümölcs mennyire mehet? mert szezonban nem tudom elképzelni, h ne egyek hétpofára barackot/szõlõt, pedig ezek is cukorbombák
meg kéne vmi olyan sport, ami dagaszt, mert hiába vagyok zabagép, a kerózás/úszás tipikusan olyan dolgok, amik fogyasztanak/szálkásítanak, gyúrni meg szereket szedni pedig elvbõl nem szeretnék :-/

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
a magas keményítõtartalmú zöldség pl a krumpli az több szénhidrátot tartalmaz :) fõleg az uborkánál nagyobb a szh tartalma :D

vércukorindexet is figyelembe lehet venni

-=B.B.B.=-

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts
Kösz az érdeklõdést :)

Nem tudom, hogy pontosan a pasztán múlott, vagy pedig a több edzésen (vagy mindkettõn), de sokkal jobban éreztem idén magam a versenyen (hosszún mentem), úgyhogy mondhatom, bevált, személyi edzõ/tanácsadó állásra felkérlek ;-)

Versenyek után, gondolkodtam, hogy mit kell/kéne enni, fehérje jó az izmok regenerálására, építésére?

Szénhidrát gazdag források közé soroltad a zöldségeket is. Errõl jutott eszembe a kérdés, hogy mitõl hízik az ember? Mert úgy tudtam, hogy tésztától igen, zöldségtõl nem, de ha mindkettõben egyaránt sok a szénhidrát... vagy miben térnek el?

vendég_galuska_*

vendég_galuska_*
  • vendég

Köszönöm Galuska!

Szerdán bringáztam, azóta pasztázom, kíváncsi vagyok, hogy fog menni a vasárnapi MátraMaraton :-)

Na, hogyan ment, már úgy "szénhidrátilag"? :)