Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

kezdovarosi

kezdovarosi

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

persze nem csak merida

pl ebbõl 17-es
http://www.kellys-bi...5_232&pID=17947

vagy ez egy elég jó vétel :

http://www.xfactorne...zleten=1&kezd=0

vagy a merida persze

http://www.bikefun.h...00_sport_v.html

jó lenne a magellan corvus is de az idén nem igazán volt. tavalyiból ha van még vhol , 120 körül volt a deore szereltségû. viszont 18-as a legkisebb az lehet picit nagy.

ezt sokan így gondolják de nem így van. asszem Balu1 és Dante kitárgyalták az edzõs topikban.

Köszi szépen. És ez milyen?
http://piacter.bikem...t=262272&cat=72

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,271 posts

Szia,

köszi a segítséget. Érdekelne még, ha több pénzem lenne, mondjuk max 150e, akkor mit ajánlanál? Ami már nem annyira alap, hanem mondjuk alsó közép? Amúgy csak a Merida jöhet szóba?

Köszi

persze nem csak merida

pl ebbõl 17-es
http://www.kellys-bi...5_232&pID=17947

vagy ez egy elég jó vétel :

http://www.xfactorne...zleten=1&kezd=0

vagy a merida persze

http://www.bikefun.h...00_sport_v.html

jó lenne a magellan corvus is de az idén nem igazán volt. tavalyiból ha van még vhol , 120 körül volt a deore szereltségû. viszont 18-as a legkisebb az lehet picit nagy.

tig: lehet fullyval több napos túrákat csinálni simán az ám az edzés. majd jól megizmosodik

ezt sokan így gondolják de nem így van. asszem Balu1 és Dante kitárgyalták az edzõs topikban.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kezdovarosi

kezdovarosi

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

nézd mega meridákat

az alap változatoknak nem túl erõs a felszereltsége, ha sokat tekersz elõbb útóbb mindenképp fejleszteni kell, viszont jó vázak, bõ méretválasztékkal, Neked 44-46 centis kb. és hosszútávon egy jó méretû jó geójú vázzal jobban jársz mint egy túl kicsi/túl nagy amúgy jobb szereltségúvel.

http://www.bikefun.h...ssway_05_v.html

http://www.bikefun.h...ssway_10_v.html

ha vannak raktáron azért általában a listaáétból egy 10% faragható úgy még talán beleférhet

Szia,

köszi a segítséget. Érdekelne még, ha több pénzem lenne, mondjuk max 150e, akkor mit ajánlanál? Ami már nem annyira alap, hanem mondjuk alsó közép? Amúgy csak a Merida jöhet szóba?

Köszi

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts
össztelós bringára nehéz sárvédõt meg csomagtartót rakni (de nem lehetetlen, csak k.drága) illetve aszfalton hajtani elég vesztesége. kényelemben sokat jelent, de nem az az elsõdleges célja általában, hanem a nagyobb teljesítmény elérése- sebesség növelése, könnyebb lejutás, stb.
ha nem ragaszkodsz az újhoz, akkor egy kb 12cm-t mozgó fullyt vegyél az apróból (250-ért van patent általában) és mellé egy egyszerûbb felszereltségû merevvázas gépet (kb 100ezer) aszfaltra.

tig: lehet fullyval több napos túrákat csinálni simán:) az ám az edzés. majd jól megizmosodik :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,271 posts

Hello. Tanácsot szeretnék kérni. Kerékpárvásárlás elõtt állok, de totál zöldfül vagyok ehhez(eddig csak terepfutottam). Terepkerékpárt szeretnék. Felhasználási területek: Mo-i hegységek biciklivel járható Útjai(aszfalt és földút egyaránt)és akár többnapos aszfaltos túra(tudom a kettõ üti egymást de ha van valami kompromisszum, azon kívül hogy vegyek két bicót, akkor osszátok meg velem). Nekem nem szempont az hogy végletekig kikönyitett bicikli legyen vagy hájtekk 2011 cucok legyenek rajta. Egy masszív vázú, tárcsafékes, összteleszkópos(Gondolom hogy van elõnye a csak elsõtelóshoz képest komfort terén,de a kérdésem az lenne hogy mi a hátránya azon kívül hogy plussz meghibásodási lehetõség? Pl: nem olyan merev váz stb) 200-300-max350 ezerig.Természetesen minél kevesebbet szeretném szerelni, bár nem vagyok fakezû, endurókat sokat bütyköltem.Rengeteg márkát néztem már,nem tudok dûlõre jutni. A topik nem a legmegfelelõbb de ez pörög a legjobban a hozzászólások számából ítélve. Szóval konkrét márka és típusajánlatot is szívesen veszek. Saját tapasztalatot is szívesen olvasok. Köszönöm

pedig ha mindezt így szeretnéd az egy biciklivel nehéz lesz.

gondold át mennyi lesz a terep (nem az erdészeti dózerút, az nem terep) és az aszfalt aránya. meg hogy tényleg kell e neked fulli ? 350 ért akcióban tudsz venni már használható fullit (számold bele hogy a jobb fullik vázai kezdõdnek 300-350 körül)
ha amelett döntesz akkor a többnapos aszfaltos túrákról kb lemondhatsz. fulli mellé ilyen célra kell egy akár alap cross/trekking bringa amire tudsz rakni csomagtartót sárvédõt stb.
ha mindenhez ragaszkodsz akkor inkább egy jó merevfarú meg egy garnitura aszfaltos gumi -esetleg csomagtartó+táskák - .

azon kivûl terepen inkább turázós élménybringázás vagy eredményorientált "versenytempó"? az sem mindegy rugoút súly stb szempontjából.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
egy 200 es 350 ezres bringa kozott eleg nagy kulonbseg van.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

H.Zoli

H.Zoli

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,857 posts

A topik nem a legmegfelelõbb de ez pörög a legjobban a hozzászólások számából ítélve. Szóval konkrét márka és típusajánlatot is szívesen veszek. Saját tapasztalatot is szívesen olvasok. Köszönöm

Inkább a milyen bringát vegyek topikban érdeklõdj. Ilyen konkrét kérdésre szoktak ajánlani bringát.

Knock ed lee

Knock ed lee

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Hello. Tanácsot szeretnék kérni. Kerékpárvásárlás elõtt állok, de totál zöldfül vagyok ehhez(eddig csak terepfutottam). Terepkerékpárt szeretnék. Felhasználási területek: Mo-i hegységek biciklivel járható Útjai(aszfalt és földút egyaránt)és akár többnapos aszfaltos túra(tudom a kettõ üti egymást de ha van valami kompromisszum, azon kívül hogy vegyek két bicót, akkor osszátok meg velem). Nekem nem szempont az hogy végletekig kikönyitett bicikli legyen vagy hájtekk 2011 cucok legyenek rajta. Egy masszív vázú, tárcsafékes, összteleszkópos(Gondolom hogy van elõnye a csak elsõtelóshoz képest komfort terén,de a kérdésem az lenne hogy mi a hátránya azon kívül hogy plussz meghibásodási lehetõség? Pl: nem olyan merev váz stb) 200-300-max350 ezerig.Természetesen minél kevesebbet szeretném szerelni, bár nem vagyok fakezû, endurókat sokat bütyköltem.Rengeteg márkát néztem már,nem tudok dûlõre jutni. A topik nem a legmegfelelõbb de ez pörög a legjobban a hozzászólások számából ítélve. Szóval konkrét márka és típusajánlatot is szívesen veszek. Saját tapasztalatot is szívesen olvasok. Köszönöm

kezdovarosi

kezdovarosi

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Használtban inkább az egyes alkatrészeket érdemes külön nézni. Montiban nem vagyok annyira otthon hogy tanácsot tudjak adni, de én is pár hét fórumozás alatt felszedtem annyit, hogy melyik szett kb. mennyire jó.

Köszi. Az a baj, hogy nincs annyi energiám, és technikai fogékonyságom, hogy eljussak erre a szintre. :)

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Van tipped milyen márka, típus? Ha elég jót találok, szánok ennél többet is rá, de max. 80-at.

Használtban inkább az egyes alkatrészeket érdemes külön nézni. Montiban nem vagyok annyira otthon hogy tanácsot tudjak adni, de én is pár hét fórumozás alatt felszedtem annyit, hogy melyik szett kb. mennyire jó.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,271 posts

Szia,

valami trekking bringát szeretnék, nem országútit.
Jó lenne, ha lenne elsõ teló, mert a könyököm egy régi törés miatt nem túl jó.

Van tipped milyen márka, típus? Ha elég jót találok, szánok ennél többet is rá, de max. 80-at.

nézd mega meridákat

az alap változatoknak nem túl erõs a felszereltsége, ha sokat tekersz elõbb útóbb mindenképp fejleszteni kell, viszont jó vázak, bõ méretválasztékkal, Neked 44-46 centis kb. és hosszútávon egy jó méretû jó geójú vázzal jobban jársz mint egy túl kicsi/túl nagy amúgy jobb szereltségúvel.

http://www.bikefun.h...ssway_05_v.html

http://www.bikefun.h...ssway_10_v.html

ha vannak raktáron azért általában a listaáétból egy 10% faragható úgy még talán beleférhet

kezdovarosi

kezdovarosi

újonc

• fórumtag
  • 6 posts

Helló!

Én is pár hónapja kezdtem a városi bicajozást, és tudok pár személyes tapasztalatot mondani...

Ami a méreteket illeti, vannak táblázatok a neten. Sokminden függ a vázgeometriától, szóval egész máshogy számolja az ember a montikat és az outikat. Országútiból nekem (170 centi vagyok) 53-as a "méretem".
Amikor elõször elkezdtem nézelõdni, én sem voltam igazán tiszában azzal hogy mihez kell mérni a vázat, és nagynak tûnt az ami igazából a méretem. Érdemes pár youtube videót megnézni hogy hogy állít az ember nyeregmagasságot, meg hasonlók... :)

Hogy mit vegyél 50k-ból, arra meg saját tapasztalatból azt mondanám, hogy valami használtat. Újonnan ennyiért csak nagyon gáz bicajt kapsz, használtan meg egész jó kis gépeket.

Azt eldöntötted már, hogy inkább monti vagy országúti irányba nézelõdsz?

Szia,

valami trekking bringát szeretnék, nem országútit.
Jó lenne, ha lenne elsõ teló, mert a könyököm egy régi törés miatt nem túl jó.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Helló!

Én is pár hónapja kezdtem a városi bicajozást, és tudok pár személyes tapasztalatot mondani...

Ami a méreteket illeti, vannak táblázatok a neten. Sokminden függ a vázgeometriától, szóval egész máshogy számolja az ember a montikat és az outikat. Országútiból nekem (170 centi vagyok) 53-as a "méretem".
Amikor elõször elkezdtem nézelõdni, én sem voltam igazán tiszában azzal hogy mihez kell mérni a vázat, és nagynak tûnt az ami igazából a méretem. Érdemes pár youtube videót megnézni hogy hogy állít az ember nyeregmagasságot, meg hasonlók... :)

Hogy mit vegyél 50k-ból, arra meg saját tapasztalatból azt mondanám, hogy valami használtat. Újonnan ennyiért csak nagyon gáz bicajt kapsz, használtan meg egész jó kis gépeket.

Azt eldöntötted már, hogy inkább monti vagy országúti irányba nézelõdsz?

kezdovarosi

kezdovarosi

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. 99%-ban városi (1% könnyû túra) használatra szeretnék egy biciklit. Teljesen kezdõ vagyok (174cm, lány).

Alkalmam volt kipróbálni egy Gepida Alboin 300 Lady-t (48cm-es, de ez talán kicsit nagy volt), ami nagyon tetszett, kényelmes volt. De egy ennél sokkal olcsóbb biciklit szeretnék (50e körül), ami olyan, hogy lehet késõbb fejleszteni. Használt is szóba jöhet, sõt, gondolom ennyiért leginkább az.

Abban kérném a segítségeteket, hogy milyen típusúakat lenne érdemes néznem, amit késõbb lehet fejleszteni, de azért most is lehet használni. Igazából kicsit sportosabb külsejût szeretnék, mint Gepida Alboin.

Érdekelne, hogy a 175cm magassághoz szerintetek milyen vázméret kellene, és az is, hogy 162cm-hez milyen kellene (akár nõi, akár férfi váz).

Köszi a segítséget!

aaalmandre

aaalmandre

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Köszi ezt a láncfeszítõ kérdést még megfontolom azért...

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Újabb alkatrész, csattog, zörög, nem feszíti eléggé a láncot, igénytelen. Pont azt veszted el ami az elõnye az ss-nek. Engem sem lehetett meggyõzni korábban amíg a saját bõrömön nem tapasztaltam.
Lájtos felhasználásra még elmegy a feszítõ pl. városi gépeknél.

Ha mégis kitartasz emellett, akkor nem ilyen rugós vacakat vennék hanem fix feszítõt. Van DMR is meg pl. Gusset Bachelor vagy Rennen Rollenlager néven. Na az egy fokkal jobb.
Láncvonal ki szokott jönni középtányérral, meg kicsit lehet hátul hézagolni ss agy esetében is. Ha rugós cuccot veszel hátra akkor ott be kell lõni a görgõt, az általam említett fix feszítõk mûanyag görgõje széles, ott ilyen gond nincs.

aaalmandre

aaalmandre

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sajnos nincs pénzem másik vázat venni mert ez már meglévõ alkatrész, többsebességeset csinálni pedig fölösleges lenne mert nem használnám :D ...
a szopáson mit értesz?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Üdv!
Kinéztem alkatrészeket a vázam és a teleszkópom mellé hogy végre összeálljon a gép, rendelés elõtt állok csak biztosra akarok menni és gondoltam megkérdezem itt is hogy minden passzol e...
szóval a következõk az alkatrészek:
Váz: 2006-os UMF hardy 1
Teló: 2007-es Marzocchi Dirt Jumper 3
kormánycsapágy: Ritchey Comp Press Fit félintegrált 1 1/8"
kormányszár: truvativ hussefelt
kormány: Truvativ hussefelt
Kerekek- Felnik: Sun single track 26" 36L
elsõ agy: Bts hc pro 3/8" anyás 36L
hátsó agy: NS bikes-Coaster ss '07 14-es fogaskerékkel
Hajtás:Octane One-3PCS hajtókar+középcsapágy, octane one nylon pedál
Lánctányér: Bts hc pro 28T
Szingulátor: DaBomb RL-1
Fék: Avid BB7 csak hátul lesz
Fékkar: Avid FR5
Ezek a cuccok így jók együtt? Mûködni fog? Láncvonal is optimális lesz?
Elõre is köszi a választ!

A vesszõparipám ezért itt is leírom.
Nem csúszópapucsos váz + egysebesség= orbitális indokolatlan szopás

Szerintem amiket összeírtál teljesen korrekt (végre valaki aki nem 150es villát tesz az UMFbe), ezért kár lenne elrontani ezzel a láncfeszítõs hülyeséggel.
Vagy nyergelj át csúszópapucsos vázra, vagy hátul mondjuk valami akármilyen sorra országúti váltóval.

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Túrázásra szeretnék bringát venni, kb 70%erdei aszfaltút és 30%terep lenne a bevetési terület, de az viszont tereptriatlon-duatlon lenne. Arra már rájöttem, hogy krossz bringát nagy kerékkel a tereptriatlon miatt nem lenne célszerû vennem, így marad az MTB. Csak ezek a spéci xchez tervezett vázak jók lehetnek pl erdei aszfaltos néha ösvényes hitelkártyás túrához? Nem túl sportos a geometria hozzá? Tervezésben van egy jövõ tavaszi nyár eleji ausztriai aszfaltos szintvadászat az Alpokban ahová már az új lovat vinném. Országútit azért nem vinnék ha valaki ezt dobná fel, mert mi van ha látunk valami jó leágazást és egyedül én nem tudnék rákanyarodni a virsligumikkal.

Egy bringával szeretném leváltani a "flottám" és szeretném ha ez az egy mindenre jó lenne. Lenne egy montis kerékszettem hozzá, így ha versenyre megyek rádobom azt, meg lenne egy slick gumis szettem a túrázáshoz.

No para! Nem te leszel az egyetlen, aki egy bicóval oldja meg az életét. Sztem nyugodtan vegyél egy mounti vázat - típust direkt nem javaslok - de a geometriát amolyan maratonozó/túrázósra javasolt beállítani a kormányszárral, nyeregcsõvel, kormánnyal.
A két kerékszett szerintem felesleges és nagy többletköltséget jelent. Idõben sem nyersz semmit, hacsak nem V-féket használsz, akkor a tárcsák átszerelésével majd a fékek beállításával fogsz szívni nem is keveset.
Elég két garnitúra gumi, azok cseréje kb 15-20 perc mindenestül. (Legalább egy emberrel több, aki megtanul rendesen gumit szerelni!) :D
Inkább vegyél 3-4 láncot és azt cserélgesd 800-1000 kilométerenként.
Telónak egy lockolhatót mindenképpen. A többi meg ízlés és pénztárca dolga.

aaalmandre

aaalmandre

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Üdv!
Kinéztem alkatrészeket a vázam és a teleszkópom mellé hogy végre összeálljon a gép, rendelés elõtt állok csak biztosra akarok menni és gondoltam megkérdezem itt is hogy minden passzol e...
szóval a következõk az alkatrészek:
Váz: 2006-os UMF hardy 1
Teló: 2007-es Marzocchi Dirt Jumper 3
kormánycsapágy: Ritchey Comp Press Fit félintegrált 1 1/8"
kormányszár: truvativ hussefelt
kormány: Truvativ hussefelt
Kerekek- Felnik: Sun single track 26" 36L
elsõ agy: Bts hc pro 3/8" anyás 36L
hátsó agy: NS bikes-Coaster ss '07 14-es fogaskerékkel
Hajtás:Octane One-3PCS hajtókar+középcsapágy, octane one nylon pedál
Lánctányér: Bts hc pro 28T
Szingulátor: DaBomb RL-1
Fék: Avid BB7 csak hátul lesz
Fékkar: Avid FR5
Ezek a cuccok így jók együtt? Mûködni fog? Láncvonal is optimális lesz?
Elõre is köszi a választ!