Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Csak tippelek: Ásványráró felől számítva az első kishíd a Duna felé? Az aláírásomban van egy szerintem ugyanott 3 héttel ezelőtt készült kép. Szép környék.

Hosszú út vezetett idáig a Cotic Simple-től. :)

@Sandman,

tök jó, teljesen ugyanott fotóztuk a bringákat!

Valóban nagyon szép környék. Sajnos amikor ottvoltam, nagyon barátságtalan arcát mutatta. Hideg volt, és a szél is erősen fújt. Lementem a Nagy Dunáig, majd visszafordultam. Jót beszélgettem egy osztrák horgásszal, aki 5 éve Máriakálnokon él. Pár hete fogott ugyanott egy 17 kilós harcsát, ill. egy 9 kilós csukát is.

@Kisherceg,

hacsak a Simple lett volna. :) Összeszámoltam: a kezdetektől (2000 környéke) 8 bringát építettem, melyek közül a Cotic az ötödik volt, igaz a legegzotikusabb is egyben. (Reba, Thomson Masterpiece stb.)
Igaz, ha eszembe jut, hogy Yasecnál is voltam személyesen. És milyen geometriájú bringát akartam építtetni. :) Szerencse, hogy akkoriban még egyetemista voltam jövedelem nélkül.

Most viszont felnőttem, és az első bringa életemben amit újonnan vettem, az a KTM...

És nagyon elégedett vagyok vele, ahogy leírtam. Ezek a trekkingek annyira robusztusak, hogy simán elvittem a kőszegi hegyen ugyanoda, ahol ahova a Coticot is.

A nagy kerék, jó fék és a teleszkóp révén röhögött a bringa mindenhol.

Szép hobbi ez a kerékpár na.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,038 posts

Hosszú út vezetett idáig a Cotic Simple-től. :)

Sziasztok,

végül akcióban sikerült vennem egy 51-es KTM Life Road bringát.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 433 posts

Sziasztok,

Csak tippelek: Ásványráró felől számítva az első kishíd a Duna felé? Az aláírásomban van egy szerintem ugyanott 3 héttel ezelőtt készült kép. Szép környék.

Edited by Sandman, 2016. August 18. - 14:10.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Sziasztok,

Az elsőféket rögtön cseréltem SLX-re, ami a zuhogó esőben hazafele menet be is kopott.
Hátul maradt a Tektro fék, aminek pár terepes menet kellett, amíg bekopott, de most már rendesen fog az is.

Ami a villát illeti, a Suntour NEX HLO nyilván nem egy profi darab. Csillapítás nincs rajta, az előfeszítést állítólag csak szerszámmal lehet állítani. Alapból elég kemény, nekem 90 kg-on rendben van. A mozgása nem túl finom, de a nagyobb döccenőknél (padka, keréknyom) azért hasznos. A merevségére nincs panaszom. Tehermentesítéskor (ha kiemeled a bringát) csattanik, ill. bemozgáskor is valamilyen surrogó hangot ad. Lockoutot eddig nem használtam.

Az 588-as felsőcsőhöz az 110-es stucni nekem (176 cm) rettenetesen kényelmetlen, nagyon előre kell hajolni. Ez az irányításnak sem tesz jót, baromi lassú. Olyan, mint egy csuklósbusz. Rendeltem egy 60-asat, azzal szerintem rendben lesz.

A 640-es kormány is soknak tűnik elsőre, de először megvárom mi lesz a stucnicsere után. Az ergonómikus markolat viszont adja. Azelőtt sose volt ilyenem.

A váltórendszer teljesen rendben van. (altus - acera - deore)

Ami viszont már első nap feltűnt, az a rettenetes Q-faktor. Annyira terpeszben kell tekerni, hogy meg is fájdult a térdem. Csináltam róla képet, fogalmam sincs mi indokolja az extra széles monoblokk használatát. 122,5-ös lehet benne talán.

Ja, a hajtókar az négyszöges, így szélső fokozatokban könnyen bele lehet taposni az első váltóba.

Pedált, nyerget lecseréltem sajátra.

Kitámasztó baromi hasznos.

Ami viszont nem hasznos, az a Dunlop szelep. Utólag vettem észre, és baromira nem vagyok elragadtatva tőle.

Maga a bringa rettenetesen merev, a pályaváz után egy kicsit nagyobb kényelemre számítottam. Később lehet megpróbálok egy könnyű nyeregcsövet.

• Vejne likes this

imiike1998

imiike1998

újonc

• fórumtag
  • 11 posts

messze laksz pécstől ?

Sajnos elég messze, debreceni vagyok.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

Köszi a választ! :)
http://bolha.testbik...php?clid=251620
Ezen gondolkodtam még, a hátsó rugóstagot később cserélném, ha lesz rá lehetőségem, amúgy meg nem rossz és a 173 centimhez a vázméret is passzol kb.

messze laksz pécstől ?

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 433 posts

Ezen gondolkodtam még, a hátsó rugóstagot később cserélném, ha lesz rá lehetőségem, amúgy meg nem rossz és a 173 centimhez a vázméret is passzol kb.

Ez is beleférhet, ha a gyári kerékszettel veszed, mert szerintem csak az agyak vagy 200.000 újonnan.

http://apro.bikemag....el-l356378.html

Egy telefont/e-mailt megér.

Edited by Sandman, 2016. August 16. - 16:37.

imiike1998

imiike1998

újonc

• fórumtag
  • 11 posts

tessék itt van egy

http://apro.bikemag....ed-l356079.html

aproka
ha elfossa magát a tag a világban nem lesz
a teló sem az örök élet meg egy nap
soroljam
-bocsi hirdető-,

de ez pl egy q. jó vétel

http://apro.bikemag....-0-l355964.html

de tessék itt egy vállalható darab a lomisoktól

http://apro.bikemag....ol-l355803.html

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

tessék itt van egy

http://apro.bikemag....ed-l356079.html

aproka

ha elfossa magát a tag a világban nem lesz

a teló sem az örök élet meg egy nap

soroljam

-bocsi hirdető-,

de ez pl egy q. jó vétel

http://apro.bikemag....-0-l355964.html

de tessék itt egy vállalható darab a lomisoktól

http://apro.bikemag....ol-l355803.html

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

imiike1998

imiike1998

újonc

• fórumtag
  • 11 posts

Itt és a másik fórumon is -ahonnan ideküldtelek-, akármennyire próbált kb. mindenki többek között a szűkös keret és a zéró bicajos tapasztalat és az eleve homályos igények okán a merevfarú gépek irányába terelgetni te csak kötöd az ebet a karóhoz, márpedig hogy 130-ból akarsz használt fully-t, mégpedig Debrecenbe, lépcsőzni...
Már rég megkaptad a válaszokat, csak nem fogadod el őket...

"Zéró bicajos tapasztalat"-Ezen felnevettem. Azt mondtam, hogy annyira nem értek hozzá műszakilag, de az alapokat azért tudom, de nem vagyok szervizes...Különben meg már kb. 10 éve kerózok, igaz, nem volt még teleszkópos keróm. Amúgy meg 130 körül nem azt jelenti, hogy nem adnék érte 160k-t, ha jobban megéri. Márpedig szeretnék Fullyt, bár fura, hogy még 160k-ért sem kapni használtan. Most az lesz, hogy szétnézek a közeli használt kerékpár kereskedésekben, bár lévén, hogy Debrecenben nincs sok, képes vagyok felmenni Pestre is akár, hogy találjak. Ha tud valaki megbízható boltot, ne tartsa magában. :D

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

neked kell eldönteni hogy kell

tudom hogy marha nehéz nagyobb méretben tesztgéphez jutni de ez az arit csak próbálva lehet eldönteni, azért nem kis pénzről van szó. esetleg ami van ismeretségi körben. itt 4 embert megkérdezel 4 félét fog mondani.

én pl 10 éve fullizok, nem nagyon akaruván merevet, most kipróbáltam a jövö évi superior karbon 29est és kurvára kéne (persze csak a fulli mellé :))

-nyilván az évek folyamán volt módóm kipróbálni sok bicajt,nem ez volt az első HT a sok év fulli után-

ezek közül részemről a giant amúgy

A Shimano bikefitting amit javasol ott is van 40-50mm szórás felsőcsőhosszban vagy reach értékben konkrét bringáknál. Ez arra jó, hogy nagyjából belövik, hogy nem 15"-os váz kell 191cm-hez. Az ott beállított méret a próba vázon kényelmes, csak ezt kéne rágörbíteni valós bringára. Merev és össztelós között van valami geometria különbség? Értem ezalatt hosszabb-rövidebb, magasabb-alacsonyabb stb.

Két méret között melyiket. Lefele vagy felfele érdemes eltérni. Stucnival nem lehet bármelyiket görbíteni picit? Én inkább a kisebbre szavazok, mert az is csak egy fél mérettel kisebb mint kellene. Hétfőn körbe járok majd itt fehérváron mi a felhozatal amit ki tudok próbálni, legalább ráülni.

Lehet megrendelem, max visszaküldöm.

Edited by eddie1978, 2016. August 14. - 13:27.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Szia,

én múlt héten vettem egy ilyet, és pár apróságtól eltekintve meg vagyok elégedve vele.

60-as szerintem jó lenne neked. Telós, tárcsafékes. Szezon végére le van akciózva, csak kérdés, hogy van-e még belőle.

Ez sárvédővel meg csomagtartóval is belefér a 200-ba. De más felszereltséggel is van, ha ez kifogyott, vagy jobbat (magasabb felszereltséggel) akarnál.

Sziasztok,

Végigkerestem a fórumot, "milyen kerékpárt vegyek magas embernek" témában, de nem lettem túl okos.

199 centi magas vagyok, kb. 93 kiló és egy city-trekking kerékpárt keresnék magamnak. Jelenleg egy 15 éves Gepida Asgard MTB-m van, aminek semmi baja ugyan, de már mások az igényeim (legyen kényelmesebb, magasabban a kormánya, sárhányó, csomagtartó, stb.).

Leginkább városban használom, de némi light-os erdei ösvény is be szokott játszani. Szeretnék valami jobb minőségű biciklit, lehet teleszkópja is, tárcsaféke is, de a lényeg, hogy kényelmes legyen vele menni. Árban 200-300 eFt-ig tudok nyújtózkodni.

Mit tanácsoltok, hova érdemes elmenni? Van valami "márkafüggetlen" tanácsadó, aki némi pénzért segít kiválasztani a megfelelő bringát? Azt látom, hogy a boltok többsége le van szerződve néhány márkára és nyilván azokból próbálják a leginkább megfelelőt ajánlani.

Vagy érdemesebb lenne egy egyedi vázat gyártatni és átszerelni a Gepida összes tartozékát?

Segítségeteket előre is köszönöm,

clayblues

.

imiike1998

imiike1998

újonc

• fórumtag
  • 11 posts

attól hogy ismételgeted nem lesz gyorsabb a válasz

nézd én bazár oldalakat nem szoktam nézegetni, de bringás apróhirdetőn nagyjából 80 és 130 között vannak a hsználható fulli vázak, a bringák meg 2 kiló felett kezdődnek általában.
konkrét bringa egyrészt öreg, másrészt problémás lehet a tag is meg a teló is.

Értem, ezt most találtam, drágább, de gari van rá. ->
http://orangebike.hu...t-ar-179-900ft/
Vagy ha ennyiből nem jön ki, keresek egy merevfarút.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Most vagy én kérdezek hülyeséget vagy itt van kevés tapasztalattal rendelkező ember. De akkor sem kell ilyen flegma válasszal illetni... Ha nem jött volna le, én nem értek annyira hozzá, ezért kérdezek.

Itt és a másik fórumon is -ahonnan ideküldtelek-, akármennyire próbált kb. mindenki többek között a szűkös keret és a zéró bicajos tapasztalat és az eleve homályos igények okán a merevfarú gépek irányába terelgetni te csak kötöd az ebet a karóhoz, márpedig hogy 130-ból akarsz használt fully-t, mégpedig Debrecenbe, lépcsőzni...

Már rég megkaptad a válaszokat, csak nem fogadod el őket...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

Nem *zart akarok venni, hanem MTB-t. Látom nem nagyon lehet ennyiért normális fullyt venni. Ha mégis van értelmes használtan, akkor várom a linkeket. :) Amúgy ha ennyiből nem jön ki, akkor vevő vagyok a hardtailesre is.(Ha bírja a strapát.) Az a baj, hogy nem nagyon értek hozzá és kicsit félek a használttól. Egyátalán meddig kéne elmenni, hogy értelmes használt fullyt kapjak?[/quote][quote name="imiike1998" post="1223893" timestamp="1470840513"]

Most vagy én kérdezek hülyeséget vagy itt van kevés tapasztalattal rendelkező ember. De akkor sem kell ilyen flegma válasszal illetni... Ha nem jött volna le, én nem értek annyira hozzá, ezért kérdezek.

attól hogy ismételgeted nem lesz gyorsabb a válasz

nézd én bazár oldalakat nem szoktam nézegetni, de bringás apróhirdetőn nagyjából 80 és 130 között vannak a hsználható fulli vázak, a bringák meg 2 kiló felett kezdődnek általában.

konkrét bringa egyrészt öreg, másrészt problémás lehet a tag is meg a teló is.

• imiike1998 likes this

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

Köszönöm a válaszokat; KTM-eket láttam a Hervisben akciósan, majd körülnézek. Mi a helyzet a Radonnal? Forgalmazza azt itthon valaki? Nem nagyon találtam magyar honlapot, internetről meg nem szívesen rendelnék, ha nem tudok legalább egyszer ráülni....

radon elvileg kifejezetten postás márka

fritzeknél is csak a bikediscont 2 áruházában lehet "offline" venni

volt ettől független itthon forgalmazó de már nincs

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

Megkeveredtem a sok lehetőségtől. Jelenleg a 29-er XC-nél tartok.

Amire kellene:

• országútit lecserélve terepen tekeregni, jól tekerhető legyen, fully vs hardtail
  • nincs rutinom terepen túl sok, sok éve volt rövid ideig montim
  • ugrálni nem fogok
  • kezdetben 10-20km terepen+ kb 20km oda-vissza út amig kijutok

Kell ide a hátsó rugózás egyáltalán? Kényelem miatt gondoltam fully gépre. Nagyobb rugóút meddig számít jól tekerhetőnek?

Újat fogok venni valószínűleg, mert méretemben alig van választék (21-22" körül 191/92cm).

Néztem eddig:

Giant Anthem 29

Rose Dr Z.

Canyon Nerve 29

Radon Skeen 100 vagy 120, ZR Team 8.0

Ez mind fully és bazi sok pénzt elkérnek ezekért. Alpinbike webshopban van Giant korábbi évjárat jó akcióban, ha még él.

neked kell eldönteni hogy kell

tudom hogy marha nehéz nagyobb méretben tesztgéphez jutni de ez az arit csak próbálva lehet eldönteni, azért nem kis pénzről van szó. esetleg ami van ismeretségi körben. itt 4 embert megkérdezel 4 félét fog mondani.

én pl 10 éve fullizok, nem nagyon akaruván merevet, most kipróbáltam a jövö évi superior karbon 29est és kurvára kéne (persze csak a fulli mellé :))

-nyilván az évek folyamán volt módóm kipróbálni sok bicajt,nem ez volt az első HT a sok év fulli után-

ezek közül részemről a giant amúgy

Edited by Bikertigger, 2016. August 12. - 00:16.

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Megkeveredtem a sok lehetőségtől. Jelenleg a 29-er XC-nél tartok.

Amire kellene:

• országútit lecserélve terepen tekeregni, jól tekerhető legyen, fully vs hardtail
  • nincs rutinom terepen túl sok, sok éve volt rövid ideig montim
  • ugrálni nem fogok
  • kezdetben 10-20km terepen+ kb 20km oda-vissza út amig kijutok

Kell ide a hátsó rugózás egyáltalán? Kényelem miatt gondoltam fully gépre. Nagyobb rugóút meddig számít jól tekerhetőnek?

Újat fogok venni valószínűleg, mert méretemben alig van választék (21-22" körül 191/92cm).

Néztem eddig:

Giant Anthem 29

Rose Dr Z.

Canyon Nerve 29

Radon Skeen 100 vagy 120, ZR Team 8.0

Ez mind fully és bazi sok pénzt elkérnek ezekért. Alpinbike webshopban van Giant korábbi évjárat jó akcióban, ha még él.

Edited by eddie1978, 2016. August 11. - 23:52.

imiike1998

imiike1998

újonc

• fórumtag
  • 11 posts

Nem *zart akarok venni, hanem MTB-t. Látom nem nagyon lehet ennyiért normális fullyt venni. Ha mégis van értelmes használtan, akkor várom a linkeket. :) Amúgy ha ennyiből nem jön ki, akkor vevő vagyok a hardtailesre is.(Ha bírja a strapát.) Az a baj, hogy nem nagyon értek hozzá és kicsit félek a használttól. Egyátalán meddig kéne elmenni, hogy értelmes használt fullyt kapjak?[/quote][quote name="imiike1998" post="1223893" timestamp="1470840513"]

Edited by imiike1998, 2016. August 11. - 19:30.

clayblues

clayblues

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

Köszönöm a válaszokat; KTM-eket láttam a Hervisben akciósan, majd körülnézek. Mi a helyzet a Radonnal? Forgalmazza azt itthon valaki? Nem nagyon találtam magyar honlapot, internetről meg nem szívesen rendelnék, ha nem tudok legalább egyszer ráülni....