Köszi a tippeket!
Igen, már megkerestem az Alpinbike-ot. A méretemben (vagy ahhoz egyáltalán közel) "csak" 27.5-ös bringájuk volt merev-farúból (Giant XTC Advanced 27,5 2)
de már az sem tesztelhető. Jövőre meg csak fully-k lesznek (igen, ez komoly). Szóval ez a bringateszt sem lesz egyszerű dolog. Szívesen felülnék teszt-jelleggel
egy össztelósra is a poén kedvéért, de félek, hogy utána csak a sírás lenne. Holnap rákérdezek a Burgeson-nál mit lehet merev-farúból tesztelni /ha egyáltalán/.
Persze hogy nem akarom elkapkodni, de most fut ki a '16-os széria és bizony vannak kedvezmények...
Pluszos kerék:
Lehet hogy naiv/tapasztalatlan vagyok, de én a jobb lejtőzés illetve a jobb tapadás miatt terepen nagyobb kanyarsebesség mellett még a mászásnak és mászási kényelemnek a javulását is várnám, különösen merev-farú gép mellett, ahol ugye nincsen hátsó tag, ami kivegye a talaj felől érkező ütéseket és emiatt csillapítás terén sokkal több szerep jut a gumira.
Például van a HHH-ra az a jelöletlen viszonylag hosszú egyenes meredek és nagyon sziklás ösvény fölfelé (Kővár felől jössz a sárgán aztán nem jobbra az Újlaki hegynek mész, hanem balra fel a HHH-felé a sziklásabbik úton) itt nekem 1.6-1.7bar-on is kegyetlenül veri a seggemet a 26x2.2-es Raceking. Azt várnám, hogy ezen segít egyrészt a nagyobb kerékméret (ebben a 27.5-27.5+ illetve a 29 is jobb mint a 26-os ebben a sorrendben) másrészt a 27.5+ nál a nagyobb ballonosság miatti alacsonyabb nyomástól is jótékony csillapító/párnázó hatást várnék. Gyakorlati tapasztalatom nincsen, de én azok alapján amit eddig a 27.5+ hype-ból leszűrtem ezeket a prekoncepciókat építettem fel.
Persze hogy nem vagyok a magam ellensége, ha felülök a bicajra és lomha, nem tettszik, illetve más tapasztaltabb bringásoktól is azt hallom, hogy több hátrányt hoz a 27.5+ mint előnyt, akkor dobom a kalapból, ez evidens.
A 29"vs 27.5" az ahol viszonylag jobban beleéltem már magam, hogy nekem márpedig a 29" kell és nem a 27.5", mert lejtőn lefelé nagyon érzem, hogy az öreg 26"-os bringám mennyire lassú, bizonytalan a nagykerekű 29-es tankokhoz képest. Mátra maratonon pld. kifejezetten féltem lefelé, zéró biztonságérzetem volt miközben lefele +10Km/h-val robogtak el mellettem a 29-esek. Lányok is. És ebben nem csak a bizonytalanabb kerékpározási technika, hanem a kisebb kerék is jócskán benne kellett legyen (meg nyilván a vékonyabb kormány illetve az alacsonyabb kormánypozíció). Számszakilag a 27.5 nem tűnik olyan nagyon nagy lépésnek a 26-hoz képest, mint a 29. Főleg, hogy már a 29+ is terjedőben van.
J.
Én 175 cm vagyok. Tök átlag méret, akár a 29es is jó lehetne.
Már elnézést de a cikket elolvastad - mind a 3 részét (remélem) - nem ? Ők pont törekedtek arra, hogy AZONOS géppel menjenek. A rugóút kb tökmindegy, a kerék különbségek ott is kijönnek. A geó meg hagy ne legyen már tök azonos 3 féle kerekű gépnél !
A Plusszos kerékről is azt mondják, mint a haver mondta: Nehéz a kerék, mint az állat. A gumi széles de próbálják lehetőleg könnyíteni. Még így is dög nehéz, pedig papír fala van. Így sokkal sérülékenyebb is. Tényleg jó a tapadása de ez csak az extrém szakaszokon előny, a többin hátrány.
Én is egy tesztelésen tértem meg. A hétvégi túrákon a haveroktól is (terepen!!) elcibáltam minden féle bringát hosszabb-rövidebb időre, jártam a Csillebérci tesztnapra de nekem az Alpinbike tesztútja döntött. Szerveznek minden féle tesztbringával egy 25-30 km-es túrát a hegyekbe, és ott aztán megérzed a bringa (kerék!) előnyeit, hátrányait. Itt vannak a részletek: http://www.alpinbike...am/75/Kerekpar/ Néha van ingyenes túra is, én olyanon voltam. Nagyon profik, lemérik a bringát amivel odamész és arra állítják be a tesztbringát. Én nekem ott dőlt el a 27,5ös méret, szerelem volt első túrára.
De pl sok boltban lehet Merida, Specialized bringákat tesztelni. Haverom is úgy vett bringát.
Egy a lényeg, ne kapkodj a vásárlással, ülj föl néhány bringára - ha lehet terepen. Figyeld a kormányzást, mászást, milyen érzés lefelé. Meg fogod érezni, mi a jó érzés neked.
Edited by j4ni, 2016. November 10. - 01:05.