A 29"vs 27.5" az ahol viszonylag jobban beleéltem már magam, hogy nekem márpedig a 29" kell és nem a 27.5", mert lejtőn lefelé nagyon érzem, hogy az öreg 26"-os bringám mennyire lassú, bizonytalan a nagykerekű 29-es tankokhoz képest.
Azért ez nem annyira fekete fehér, a 29-es kevésbé merev, a DH-sok nem véletlenül mennek kissebb méreteken. Egy Bikeradar tesztből egy szakaszon meg az jött ki hogy a 26-os gyorsabb volt lefelé (nem mindenhol persze, ez nagyon pályafüggő) mert fordulékonyabb. Amellett a 26-os ugyanolyan technológiánál elvileg a legkönnyebb, tehát ha a mászás a legfontosabb akkor pont nem a legnagyobb kerékméret kéne Engem az lepett meg hogy amikor kipróbáltam egy össztelós 26-ost, mennyire könnyen ment a fölfelé (mert kimozogta a gyökereket), ugyanakkor egy nagyobb rugóútas 27,5-es össztelós meg mennyire lassú volt, mert nehezebb, már túl sokat mozgott a nagy rugóút miatt, bizonytalannak éreztem a kanyarokban meg ilyesmi. 29-es karbonon viszont repültem fölfelé, de csak az erőborítékomon belül. Szóval nem a kerékméret a legmeghatározóbb.
Aztán hogy mennyit hoz a 29-es jobb átgördülése azon az egy ponton ahol elakadsz ahhoz képest hogy mennyivel több energiád marad mert az összes többi részen kevesebb vast kell felpedálozni megint a körülményektől és személytől függ. Ha hosszabb túrázás vagy maratonozás a cél akkor a 29-es nyerő mert kissebb a gurulási ellenállása, pont.
Mátra maratonon pld. kifejezetten féltem lefelé, zéró biztonságérzetem volt miközben lefele +10Km/h-val robogtak el mellettem a 29-esek.
Furcsa, én meg a 26-osomon robogok el +10 Km/h-val a sok 29-es mellett, teljes biztonságérzetben Lehet hogy +20 lenne belőle? Attól félek hogy ez nagyon egyéni, meg hogy a 29-esemen elől már 2x lesz, nem 3x, ami elvesz a végsebességből. Nálad is elképzelhető hogy mert jól haladsz fölfelé a mezőny azon a részén olyanokkal tekersz akik lefelé is gyorsak, tehát elmennek melletted, kerékmérettől teljesen függetlenül. Nálam ez fordítva igaz, gyenge vagyok fölfelé, ezért relatíve robogok lefelé. Nekem ott kéne fejlődnöm, neked meg lefelé, nem a kerékmérettől várni a csodát
Edited by Tekergek, 2016. November 10. - 01:33.