Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

A 29"vs 27.5" az ahol viszonylag jobban beleéltem már magam, hogy nekem márpedig a 29" kell és nem a 27.5", mert lejtőn lefelé nagyon érzem, hogy az öreg 26"-os bringám mennyire lassú, bizonytalan a nagykerekű 29-es tankokhoz képest.

Azért ez nem annyira fekete fehér, a 29-es kevésbé merev, a DH-sok nem véletlenül mennek kissebb méreteken. Egy Bikeradar tesztből egy szakaszon meg az jött ki hogy a 26-os gyorsabb volt lefelé (nem mindenhol persze, ez nagyon pályafüggő) mert fordulékonyabb. Amellett a 26-os ugyanolyan technológiánál elvileg a legkönnyebb, tehát ha a mászás a legfontosabb akkor pont nem a legnagyobb kerékméret kéne  :) Engem az lepett meg hogy amikor kipróbáltam egy össztelós 26-ost, mennyire könnyen ment a fölfelé (mert kimozogta a gyökereket), ugyanakkor egy nagyobb rugóútas 27,5-es össztelós meg mennyire lassú volt, mert nehezebb, már túl sokat mozgott a nagy rugóút miatt, bizonytalannak éreztem a kanyarokban meg ilyesmi. 29-es karbonon viszont repültem fölfelé, de csak az erőborítékomon belül. Szóval nem a kerékméret a legmeghatározóbb.

Aztán hogy mennyit hoz a 29-es jobb átgördülése azon az egy ponton ahol elakadsz ahhoz képest hogy mennyivel több energiád marad mert az összes többi részen kevesebb vast kell felpedálozni megint a körülményektől és személytől függ. Ha hosszabb túrázás vagy maratonozás a cél akkor a 29-es nyerő mert kissebb a gurulási ellenállása, pont.

Mátra maratonon pld. kifejezetten féltem lefelé, zéró biztonságérzetem volt miközben lefele +10Km/h-val robogtak el mellettem a 29-esek.

Furcsa, én meg a 26-osomon robogok el +10 Km/h-val a sok 29-es mellett, teljes biztonságérzetben  :D Lehet hogy +20 lenne belőle? :) Attól félek hogy ez nagyon egyéni, meg hogy a 29-esemen elől már 2x lesz, nem 3x, ami elvesz a végsebességből. Nálad is elképzelhető hogy mert jól haladsz fölfelé a mezőny azon a részén olyanokkal tekersz akik lefelé is gyorsak, tehát elmennek melletted, kerékmérettől teljesen függetlenül. Nálam ez fordítva igaz, gyenge vagyok fölfelé, ezért relatíve robogok lefelé. Nekem ott kéne fejlődnöm, neked meg lefelé, nem a kerékmérettől várni a csodát  :)

Edited by Tekergek, 2016. November 10. - 01:33.

• Kisherceg and j4ni like this

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Köszi a tippeket!

Igen, már megkerestem az Alpinbike-ot. A méretemben (vagy ahhoz egyáltalán közel) "csak" 27.5-ös bringájuk volt merev-farúból (Giant XTC Advanced 27,5 2)

de már az sem tesztelhető. Jövőre meg csak fully-k lesznek (igen, ez komoly). Szóval ez a bringateszt sem lesz egyszerű dolog. Szívesen felülnék teszt-jelleggel

egy össztelósra is a poén kedvéért, de félek, hogy utána csak a sírás lenne. Holnap rákérdezek a Burgeson-nál mit lehet merev-farúból tesztelni /ha egyáltalán/.

Persze hogy nem akarom elkapkodni, de most fut ki a '16-os széria és bizony vannak kedvezmények...

Pluszos kerék:

Lehet hogy naiv/tapasztalatlan vagyok, de én a jobb lejtőzés illetve a jobb tapadás miatt terepen nagyobb kanyarsebesség mellett még a mászásnak és mászási kényelemnek a javulását is várnám, különösen merev-farú gép mellett, ahol ugye nincsen hátsó tag, ami kivegye a talaj felől érkező ütéseket és emiatt csillapítás terén sokkal több szerep jut a gumira.

Például van a HHH-ra az a jelöletlen viszonylag hosszú egyenes meredek és nagyon sziklás ösvény fölfelé (Kővár felől jössz a sárgán aztán nem jobbra az Újlaki hegynek mész, hanem balra fel a HHH-felé a sziklásabbik úton) itt nekem 1.6-1.7bar-on is kegyetlenül veri a seggemet a 26x2.2-es Raceking. Azt várnám, hogy ezen segít egyrészt a nagyobb kerékméret (ebben a 27.5-27.5+ illetve a 29 is jobb mint a 26-os ebben a sorrendben) másrészt a 27.5+ nál a nagyobb ballonosság miatti alacsonyabb nyomástól is jótékony csillapító/párnázó hatást várnék. Gyakorlati tapasztalatom nincsen, de én azok alapján amit eddig a 27.5+ hype-ból leszűrtem ezeket a  prekoncepciókat építettem fel.

Persze hogy nem vagyok a magam ellensége, ha felülök a bicajra és lomha, nem tettszik, illetve más tapasztaltabb bringásoktól is azt hallom, hogy több hátrányt hoz a 27.5+ mint előnyt, akkor dobom a kalapból, ez evidens.

A 29"vs 27.5" az ahol viszonylag jobban beleéltem már magam, hogy nekem márpedig a 29" kell és nem a 27.5", mert lejtőn lefelé nagyon érzem, hogy az öreg 26"-os bringám mennyire lassú, bizonytalan a nagykerekű 29-es tankokhoz képest. Mátra maratonon pld. kifejezetten féltem lefelé, zéró biztonságérzetem volt miközben lefele +10Km/h-val robogtak el mellettem a 29-esek. Lányok is. És ebben nem csak a bizonytalanabb kerékpározási technika, hanem a kisebb kerék is jócskán benne kellett legyen (meg nyilván a vékonyabb kormány illetve az alacsonyabb kormánypozíció).  Számszakilag a 27.5 nem tűnik olyan nagyon nagy lépésnek a 26-hoz képest, mint a 29. Főleg, hogy már a 29+ is terjedőben van.

J.

Én 175 cm vagyok. Tök átlag méret, akár a 29es is jó lehetne.

Már elnézést de a cikket elolvastad - mind a 3 részét (remélem) - nem ? Ők pont törekedtek arra, hogy AZONOS géppel menjenek. A rugóút kb tökmindegy, a kerék különbségek ott is kijönnek. A geó meg hagy ne legyen már tök azonos 3 féle kerekű gépnél !

A Plusszos kerékről is azt mondják, mint a haver mondta: Nehéz a kerék, mint az állat. A gumi széles de próbálják lehetőleg könnyíteni. Még így is dög nehéz, pedig papír fala van. Így sokkal sérülékenyebb is. Tényleg jó a tapadása de ez csak az extrém szakaszokon előny, a többin hátrány.

Én is egy tesztelésen tértem meg. A hétvégi túrákon a haveroktól is (terepen!!) elcibáltam minden féle bringát hosszabb-rövidebb időre, jártam a Csillebérci tesztnapra de nekem az Alpinbike tesztútja döntött. Szerveznek minden féle tesztbringával egy 25-30 km-es túrát a hegyekbe, és ott aztán megérzed a bringa (kerék!) előnyeit, hátrányait. Itt vannak a részletek: http://www.alpinbike...am/75/Kerekpar/ Néha van ingyenes túra is, én olyanon voltam. Nagyon profik, lemérik a bringát amivel odamész és arra állítják be a tesztbringát. Én nekem ott dőlt el a 27,5ös méret, szerelem volt első túrára.

De pl sok boltban lehet Merida, Specialized bringákat tesztelni. Haverom is úgy vett bringát.

Egy a lényeg, ne kapkodj a vásárlással, ülj föl néhány bringára - ha lehet terepen. Figyeld a kormányzást, mászást, milyen érzés lefelé. Meg fogod érezni, mi a jó érzés neked.

Edited by j4ni, 2016. November 10. - 01:05.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,669 posts

-Miért nem szerették, illetve milyen felhasználási területről volt szó?

-Milyen magas vagy?

Elolvastam a cikket elejétől végéig, de ezek itt összteleszkópos 130mm+ rugóutas bringákkal mennek, ráadásul 3 különböző geometriával/felszereltséggel, nem tudom hogyan lehetne így értelmesen összehasonlítani a gumikat arról nem is beszélve, hogy  egy merev-farúra nézve milyen következtetést lehet ebből levonni. 27.5-ös bringán ebben a tesztben garantáltan sokat segít a hátsó rugózás...

SZERK:

arra is gondoltam, hogy esetleg veszek valami nagy-sárférőhelyes 29"-est (de kár hogy a sárférőhelyet nem szokás a paraméterlistában megadni) és akkor lesz lehetőségem később a standard 2.25-2.35-ös 29"-es guminál nagyobbat berakni, vagy akár venni talonba 27.5+-os felnit és azt berakni a 29-es kerék helyett...

Én 175 cm vagyok. Tök átlag méret, akár a 29es is jó lehetne.

Már elnézést de a cikket elolvastad - mind a 3 részét (remélem) - nem ? Ők pont törekedtek arra, hogy AZONOS géppel menjenek. A rugóút kb tökmindegy, a kerék különbségek ott is kijönnek. A geó meg hagy ne legyen már tök azonos 3 féle kerekű gépnél !

A Plusszos kerékről is azt mondják, mint a haver mondta: Nehéz a kerék, mint az állat. A gumi széles de próbálják lehetőleg könnyíteni. Még így is dög nehéz, pedig papír fala van. Így sokkal sérülékenyebb is. Tényleg jó a tapadása de ez csak az extrém szakaszokon előny, a többin hátrány.

Én is egy tesztelésen tértem meg. A hétvégi túrákon a haveroktól is (terepen!!) elcibáltam minden féle bringát hosszabb-rövidebb időre, jártam a Csillebérci tesztnapra de nekem az Alpinbike tesztútja döntött. Szerveznek minden féle tesztbringával egy 25-30 km-es túrát a hegyekbe, és ott aztán megérzed a bringa (kerék!) előnyeit, hátrányait. Itt vannak a részletek: http://www.alpinbike...am/75/Kerekpar/ Néha van ingyenes túra is, én olyanon voltam. Nagyon profik, lemérik a bringát amivel odamész és arra állítják be a tesztbringát. Én nekem ott dőlt el a 27,5ös méret, szerelem volt első túrára.

De pl sok boltban lehet Merida, Specialized bringákat tesztelni. Haverom is úgy vett bringát.

Egy a lényeg, ne kapkodj a vásárlással, ülj föl néhány bringára - ha lehet terepen. Figyeld a kormányzást, mászást, milyen érzés lefelé. Meg fogod érezni, mi a jó érzés neked.

• j4ni likes this
Marci

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Igen, próbálom összehozni a teszteket, de nem lesz egyszerű menet kis méretben két csak a kerékméretben eltérő tesztbringát kerítenem, ezt már most látom.

Talán lesz jövő hétre egy Speci merevvázas S (=16") méretben 29-es kerékkel.

Még egyszer köszi a tanácsokat!

Marci jól összefoglalta. 27,5+ -ról hasonlóakat hallottam, ahogy írtam privátban. A többi részlet tekintetében is érdemes hallgatnod rá. ;) Egyébként Marci jobb felfelé nagyon sokunknál (nálam is), lehet és van mit tanulni tőle!

Figy, szerintem keress fel egy üzletet és próbálj meg hasonló felszereltségű, uazon márkájú 27.5-öst és 29-est. Gyorsan kiderül, melyik jobb. Egy ismerősöm szintén rákattant a 29-es kerékre, majd a Rose-nál próbált 29-est és 27.5-öst. Kiment velük a HHH-ra tekerni 2 órát. Végül utóbbit vásárolta, mert neki speciel jobbnak tűnt mászásnál és lefelé egyaránt. Lehet, neked a 29 jobb, lehet, a 27.5. Amíg nem próbálod meg... ;)

Bizony, az 1x11 kompromisszumos. Nekem is az, 32-es tányérral, hátul 10-42-es sorral bizony meredek mászáson sokszor kell olyan Wattot leadnom és olyan alacsony fordulaton a haladáshoz, hogy a füleim ketté állnak. Mondanom sem kell, hogy az ízületeknek mekkora terhelés ez, nem mindenkinek bírja a térde. Aki amatőr vagy hobbi szinten teker, annak 2x11.

Edited by j4ni, 2016. November 09. - 20:23.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

hasonlo felhasznalasra 180cm felett en karbon 29ert vennek, 2 tanyerral - arany kozeput :) ossztelosban viszont 27.5ost. en speciel a 2.25os gumikat is lecsereltem a ht bringan 2.1re, kevesbe pogozott alacsony nyomason. a pluszos gumi egyreszt hype, masreszt nem a teljesitmenybringazasrol szol.

ha mar tanyerok szama - kb ot-hat eve ket tanyert hasznalok elol minden bringamon (kiveve az egysebin), de a turamontin meglepoen jo hasznalni a 3x11et. ugy van kialakitva, hogy nagyreszt a kozepsotanyert hasznalja az ember (szinte az egesz sor hasznalhato), viszont a felfeleken eleg szeles spektrumu a kistanyer is, nem kell folyamatosan valogatni, mint a legutobbi 3x9es rendszeremen. az mar csak a turajelleget erositi, hogy olyan kis attetelek is vannak, amilyen sebesseggel mar gyalogolni is lehet - nem hatekony, es kelloen ellustul tole az ember, de elvezem, hogy nulla eronlettel is tudok kirandulgatni vele mindenhol. magamtol tuti ide ket tanyert valasztottam volna, de mar orulok, hogy ilyen, passzol a bringa jellegehez.

Edited by arn, 2016. November 09. - 13:50.

• j4ni likes this

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,324 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Marci jól összefoglalta. 27,5+ -ról hasonlóakat hallottam, ahogy írtam privátban. A többi részlet tekintetében is érdemes hallgatnod rá. ;) Egyébként Marci jobb felfelé nagyon sokunknál (nálam is), lehet és van mit tanulni tőle!

Figy, szerintem keress fel egy üzletet és próbálj meg hasonló felszereltségű, uazon márkájú 27.5-öst és 29-est. Gyorsan kiderül, melyik jobb. Egy ismerősöm szintén rákattant a 29-es kerékre, majd a Rose-nál próbált 29-est és 27.5-öst. Kiment velük a HHH-ra tekerni 2 órát. Végül utóbbit vásárolta, mert neki speciel jobbnak tűnt mászásnál és lefelé egyaránt. Lehet, neked a 29 jobb, lehet, a 27.5. Amíg nem próbálod meg... ;)

Bizony, az 1x11 kompromisszumos. Nekem is az, 32-es tányérral, hátul 10-42-es sorral bizony meredek mászáson sokszor kell olyan Wattot leadnom és olyan alacsony fordulaton a haladáshoz, hogy a füleim ketté állnak. Mondanom sem kell, hogy az ízületeknek mekkora terhelés ez, nem mindenkinek bírja a térde. Aki amatőr vagy hobbi szinten teker, annak 2x11.

• j4ni likes this

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

A 27,5 Plus-t felejtsd el ! Akinek volt, nem szerette. Csak bizonyos szitukban van előnye de inkább hátrányai vannak. Ha tudsz németül vagy angolul, nagyon érdekes cikkeket találni ebben a témában külföldi magazinok oldalain. Ez pl. pont 3 napja íródott:

http://www.bike-maga...016/a34223.html

Én sokat próbáltam 29est de soha nem győzött meg, nekem a 27,5 jött be - de ügye ízlések és pofonok. Szerintem ki kéne ezeket próbálnod ! Főleg terepen, mászáskor és lejtőn.

-Miért nem szerették, illetve milyen felhasználási területről volt szó?

-Milyen magas vagy?

Elolvastam a cikket elejétől végéig, de ezek itt összteleszkópos 130mm+ rugóutas bringákkal mennek, ráadásul 3 különböző geometriával/felszereltséggel, nem tudom hogyan lehetne így értelmesen összehasonlítani a gumikat arról nem is beszélve, hogy  egy merev-farúra nézve milyen következtetést lehet ebből levonni. 27.5-ös bringán ebben a tesztben garantáltan sokat segít a hátsó rugózás...

SZERK:

arra is gondoltam, hogy esetleg veszek valami nagy-sárférőhelyes 29"-est (de kár hogy a sárférőhelyet nem szokás a paraméterlistában megadni) és akkor lesz lehetőségem később a standard 2.25-2.35-ös 29"-es guminál nagyobbat berakni, vagy akár venni talonba 27.5+-os felnit és azt berakni a 29-es kerék helyett...

Edited by j4ni, 2016. November 08. - 21:38.

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

A mászás képessége sokban rajtad is múlik. Én eddig bármilyen gépem volt, felmentem ott, ahol mások nem. Aztán felmentem az ő gépükkel is. :P

A 27,5 Plus-t felejtsd el ! Akinek volt, nem szerette. Csak bizonyos szitukban van előnye de inkább hátrányai vannak. Ha tudsz németül vagy angolul, nagyon érdekes cikkeket találni ebben a témában külföldi magazinok oldalain. Ez pl. pont 3 napja íródott:

Én sokat próbáltam 29est de soha nem győzött meg, nekem a 27,5 jött be - de ügye ízlések és pofonok. Szerintem ki kéne ezeket próbálnod ! Főleg terepen, mászáskor és lejtőn.

Az 1x11-et is felejtsd el ! A 2x rendszerben sokkal több tartalékod van. Nálad sokkal erősebbek sem mennek 1x rendszerrel + ne felejtsd, hogy az új bringád nagyobb kerekű lesz, amihez könnyebb áttétel kell a mászáshoz.

A karbon könnyebb kicsit, merevebb és jobban elnyeli a rezgéseket. Odalépsz neki és a bringád megindul és valahogy komfortosabb rajta ülni. Az alu is merev de ez kicsit jobban. Ha találsz azonos árban karbont, akkor az kicsit gyengébb felszereltségű lesz de azt később fejlesztheted.

Úgy gondolom, hogy én is meglepően jól mászok, legalábbis ott ahol elég a nyers erő és teljesítmény ;)

Mint írtam 26"-os kerék mellett csak extrém esetben van szükségem a kistányérra. A 26-os bicajom középtányérján 36fog/32fog/26"=0,0433 (1/zoll) a legkönnyebb áttétel. Egy sima 29-es 1x11-es bicajon 42/11-es kazetta és 32-es hajtókar mellett: 42fok/32fok/29" =  0,0453 (1/zoll) Tehát ez még 4%-kal könnyebb is annál ami jelenleg az esetek 98%-ban elegendő. Tartalék persze minimális van benne, és azért feltételezhető, hogy nem leszek éveken keresztül folyamatosan ebben a formában, nem fogom folyamatosan őrizni a jelenlegi alacsony testtömegemet. Ha még tartalékot akarok, akkor lecserélhetem a hajtókaron a 32-es tányért 30-asra, azzal is nyerek még majd 10%-ot...

Mindenesetre ha a biztonság kedvéért először csak 30-as tányért raknék fel /ez jelenleg garantáltan elég kéne legyen/, akkor a legnehezebb áttételem drasztikusan lecsökkenne: 12fog/44fog/26"= 0,0105 (1/zoll) most és lenne a jövőben: 11fog/30fog/29"= 0,0126 (1/zoll). Tehát azonos pedálfordulat mellett kb 20%-kal alacsonyabb sebesség jönne ki legnehezebb áttételen. Magyarul ahol eddig enyhe vagy erősebb lejtőn 45-50Km/h-nál még bele tudtam pörgetni ott ez a mutatvány már esélytelen lenne...

(a számolásnál feltételeztem, hogy a 26"-os és a 29"-os kerekek tényleges sugarának aránya 26 / 29, ami nem feltétlenül igaz)

Edited by j4ni, 2016. November 08. - 21:27.

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 posts

Nem közlekedik valaki Merida Speeder 200-al?

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,669 posts

Sziasztok!

egymást érik a kerékpáros leárazások, bár nem terveztem kifejezetten, de elgondolkodtam rajta, hogy esetleg most télen kéne a 2008-as 26"-os montim mellé valami komolyabb gépet beszerezni amíg tartanak a leárazások. Alapvetően nem riadnék vissza a használttól sem, ha van jó vétel...

Tehát merevfarú XC-maraton gép kéne, ami kifejezetten jól mászik, jól gurul, könnyű etc. A fő prioritást abban látom, hogy technikás felfeléken (pld: kék meredek a HHH-ra) minél hatékonyabban menjek át. Ezek mellé szeretném ha a jelenlegi 26"-os alu montimnál sokkal nagyobb biztonságérzettel lejtőzhetnék, nem kéne minden köves-sziklás lejtőn a fejreállástól félnem. Jövőre szeretnék minél több maratonon indulni, esetleg pár kevéssé technikás XCO-n. A kényelem kevéssé érdekel, de nem vagyok a magam ellensége.

Ami eddig körvonalazódott

-29-es esetleg 27.5 pluszos kerék, lehetőleg átütőtengelyekkel (sosem próbáltam őket, de mindenki oda van értük)

nem szeretnék kis 27.5-ös kereket.

-próbáljunk 11Kg alatt maradni (a jelenlegi bringám 13Kg, tömegben is érezhető előrelépést akarok)

-Telóból ilyen Rock Shox Reba RL szerűek amelyek (akciósan) ennyi pénzbe bele szoktak férni. Ahogy néztem ez 1.6Kg,

gondolom ennél lejjebb nem nagyon lehet menni (merevvillát majd külön veszek)

-Felni: Mindenképpen tubeless ready kell. DT Swiss 1900? Ennél jobb gondolom már heroin árban van...

-Hajtás: még nem döntöttem el, hogy 1x11 vagy 2x10. Az izomerő így szezon végén szépen megvan az 1x11-hez, de ugye ki tudja, hogy 2-3 év múlva is lesz-e ennyi időm edzeni

(jelenleg "pihenőállományban" vagyok) és ha újra ráveszem magam a munkára, hogy fog a testtömegem állni. Na meg hosszú túra végén amikor már lóg a belem, akkor azért jól jöhet, ha tudok egy kis kegyelmet adni a térdemnek. Másrészt lejtőn lefele hasznos ha az ember bele tud pörgetni 40kmh fölött, az meg kéttányérossal nyilván jobban megy. A kéttányérostól az tart vissza, hogy kistányéron a sor egy részét nem használnám aztán amikor begyorsul az ember akkor meg fel kell dobni nagytányérra hogy ne kereszetben legyen. Jelenleg terepen ha nincs nagy lejtmenet akkor gyakorlatilag csak a 32-es tányért használom (hátul 12-36-os sor van a 26"-os montin). Ez persze csak elmélet jelenleg 3x9-et nyúzok.

-Váz: Mivel sosem volt karbonom, és tartósan nem is tudtam soha tesztelni ezért nem tudom, hogy azonos tömeg mellett az alu vagy a karbon miben más. Láttam a megadott árkategóriában 11Kg környékén alu és karbonvázas montit is. Szóval itt is tanácstalan vagyok.

A mászás képessége sokban rajtad is múlik. Én eddig bármilyen gépem volt, felmentem ott, ahol mások nem. Aztán felmentem az ő gépükkel is. :P

Az 1x11-et is felejtsd el ! A 2x rendszerben sokkal több tartalékod van. Nálad sokkal erősebbek sem mennek 1x rendszerrel + ne felejtsd, hogy az új bringád nagyobb kerekű lesz, amihez könnyebb áttétel kell a mászáshoz.

A karbon könnyebb kicsit, merevebb és jobban elnyeli a rezgéseket. Odalépsz neki és a bringád megindul és valahogy komfortosabb rajta ülni. Az alu is merev de ez kicsit jobban. Ha találsz azonos árban karbont, akkor az kicsit gyengébb felszereltségű lesz de azt később fejlesztheted.

Edited by marton, 2016. November 08. - 02:37.

• j4ni likes this
Marci

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

A Copperhead 29-est szerintem hagyjad mert semmi különös azért az árért, a Cube-on a kerékszett kérdőjel és a Magura féket nem szeretik a szerelők (fékkar gyenge pont), a Copperhead 3 RS meg 27,5-es.

A Canyon-nak van a legjobb ár/érték aránya, ill. felszerelése (DT Swiss felnik, SLX fékszett) és egész jól is néz ki bár én személy szerint el vagyok fogulva a Copperhead 3-al szemben ;). Ha nem ragaszkodsz a 29-eshez akkor az utóbbi évek óta megnyeri a Német teszteket (jó a geója). A sima Copperhead 3-as viszont ár/érték arányban veri ha megvárod és lecsapsz amikor lehet kapni (amúgy is megvárnám a 2017-es modellt mert az nagyon ott van ha szereted a fekete/fehéret :)).

Ha kimondottan mászás a szempont akkor a geón kívűl a legkönnyebb bringa, vagyis jó eséllyel a 27,5-es; de ha hiszel a linkeknek a Canyon a legkönnyebb (csak ezt úgy kell nézni hogy pedálok nélkül, S méretben, Copperhead 3 wellgo vasakkal, tehát nem lesz nagy különbség).

• j4ni likes this

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 posts

szerintem ótvar kényelmetlen, (200-as meg még tán alu villás is ráadásul) de én azért nem vagyok reprezentatív minta :) ,

mindenesetre ebből a műfajból a speci sirrus etalon,  csak az nem ennyibe kerül

merida meg rövid lesz szerintem

de van merevvilás krosszbringa q. jó geóval csak az is alu villa

http://bikelogistics...cross-kerekpar/

jövőre lesz belőle 3 féle szereltség.

Az én 166 centis magasságomhoz csak nem lesz rövid.

Hacsak el nem éri az első kerék a cipőm orrát...

Na majd megpróbálok felülni egyre.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

@Amjad :

Én már csak merev villás gépeket (cro-mo terepre, alu közlekedni, karbon outizni) használok.
Korábban slick gumis MTB-m volt közlekedni, évekig XC villával (Manitou Mars majd RS Duke) majd az utolsó 2 évben cro-mo villával. Most alu villás gépet használok. Sokkal kevesebb kényelmet nyújt egy teleszkóp aszfalton, mint amilyen drága/nehéz/karbantartásigényes. 

• Kisherceg likes this

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

Helo.

A következő nekem tetsző megoldás egy Merida Speeder 200 lenne.

Az olyan átmenet a cross és az outi közt.

Viszont nem volt még teló nélküli bringám, nem tudom mennyire "kényelmes" egy több száz kilométeres úton.

szerintem ótvar kényelmetlen, (200-as meg még tán alu villás is ráadásul) de én azért nem vagyok reprezentatív minta :) ,

mindenesetre ebből a műfajból a speci sirrus etalon,  csak az nem ennyibe kerül

merida meg rövid lesz szerintem

de van merevvilás krosszbringa q. jó geóval csak az is alu villa

http://bikelogistics...cross-kerekpar/

jövőre lesz belőle 3 féle szereltség.

• Amjad likes this
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,268 posts

ha nem giant , én a radont venné m

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 posts

Melyiket?

Canyon Neuron 6.9 L
Radon Skeen 100 8.0 20"
(Giant Anthem X 29er L) drága

Giant TCX SLR 2017 L Tiagrás verzió megvan október óta. Az mellé kellene valami össztelós bringa. Jó a CX is, de megvannak a határai. Baglyasra is felmentem vele itt Székesfehérvár mellett ha valaki ismeri. Országútról bemegyek mostantól a dzsungelbe.

Mérethez egy kis segítség (lehet nem jól lőttem be):
191cm, 92cm belső lábhossz, 73kg (ez picit kevés most egy hónappal a harmadik arcüreg műtétem után, ennél több szoktam lenni pár kg-mal), lábujjamat meg tudom érinteni lehajolva.
XC Sport
XC Comfort

Nyáron teszteltem két merevseggű Cube-ot. Egy Attention 29er-t és egy Reaction Hybrid-et. Nekem jó a 100-120mm rugóút és a 29er kerékméret.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts
Nem volt még telos bringám, de mikor megyek olyannal, ugyanúgy működik a csukló, könyök, váll felfüggesztés.

Mozog az izuleted a folso fuggesztoovon /?

Akkor nincs probléma a merev villával.

Látok néha borzalmas tartást, hiperextendalt konyokkel, lapockak protrakcioban, szinte tolja el magát a hülyegyerek a kormánytol.

Na, az fos.

Laza tartás, kb közepesen flektalt könyök, semleges csuklohelyzet ( ezért kényelmesebb az outi kormány vízszintes fekkarral...)

És komfort van.
  • Amjad likes this

Amjad

Amjad

újonc

• fórumtag
  • 17 posts

ha egyéb gondod nincs vele -geó, vázméret, etc-, és kategóriában súlyban legalább olyan a cucc mint amit krosszból kapsz 2 kilóért, akkor nem biztos hogy lenne szignifikáns különbség.

szvsz próba nélkül semmiképp ne vegyél.

Helo.

A következő nekem tetsző megoldás egy Merida Speeder 200 lenne.

Az olyan átmenet a cross és az outi közt.

Viszont nem volt még teló nélküli bringám, nem tudom mennyire "kényelmes" egy több száz kilométeres úton.

• Vejne likes this

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 posts
  • LocationBudapest

Sziasztok!

egymást érik a kerékpáros leárazások, bár nem terveztem kifejezetten, de elgondolkodtam rajta, hogy esetleg most télen kéne a 2008-as 26"-os montim mellé valami komolyabb gépet beszerezni amíg tartanak a leárazások. Alapvetően nem riadnék vissza a használttól sem, ha van jó vétel...

Tehát merevfarú XC-maraton gép kéne, ami kifejezetten jól mászik, jól gurul, könnyű etc. A fő prioritást abban látom, hogy technikás felfeléken (pld: kék meredek a HHH-ra) minél hatékonyabban menjek át. Ezek mellé szeretném ha a jelenlegi 26"-os alu montimnál sokkal nagyobb biztonságérzettel lejtőzhetnék, nem kéne minden köves-sziklás lejtőn a fejreállástól félnem. Jövőre szeretnék minél több maratonon indulni, esetleg pár kevéssé technikás XCO-n. A kényelem kevéssé érdekel, de nem vagyok a magam ellensége.

Árban így néz ki a dolog: 300-at különösebb szívfájdalom nélkül, 400-at igen alaposan meggondolva, 500-nál többet pedig semmi esetre sem akarok rászánni. Két termék közül ami kielégíti az igényeimet értelemszerűen az olcsóbb nyer. Nem az a célom, hogy minél több pénzt elköltsek, vagy hogy majd minden sziklánál megálljak FB-képeket csinálni a gépről. Elsősorban német márkában gondolkodom, nem akarok flancolni. Ha dobozban jön a bringa, annál jobb, van megbízható szerelőm aki olcsóbban dolgozik mint a német munkások.

Paramétereim:

magasság: 170cm

belső lábhossz könyvvel mérve: 76cm

torzó/mellkas méret: 64cm (ülep-szegycsont teteje távolság)

karhossz: 57cm

vállszélesség: 43cm (csonttól-csonttig, de lehet hogy ezt rosszul mértem)

tömeg: 72kg, kifejezetten erős testalkatom van, fölös zsír nélkül

A Canyon konfigurátora ilyen paraméterek mellett  "S"-es méretet dobott ki (és tipikusan 27.5"-os kerékméretet akar rámsózni)

Ami eddig körvonalazódott

-29-es esetleg 27.5 pluszos kerék, lehetőleg átütőtengelyekkel (sosem próbáltam őket, de mindenki oda van értük)

nem szeretnék kis 27.5-ös kereket.

-próbáljunk 11Kg alatt maradni (a jelenlegi bringám 13Kg, tömegben is érezhető előrelépést akarok)

-Telóból ilyen Rock Shox Reba RL szerűek amelyek (akciósan) ennyi pénzbe bele szoktak férni. Ahogy néztem ez 1.6Kg,

gondolom ennél lejjebb nem nagyon lehet menni (merevvillát majd külön veszek)

-Felni: Mindenképpen tubeless ready kell. DT Swiss 1900? Ennél jobb gondolom már heroin árban van...

-Hajtás: még nem döntöttem el, hogy 1x11 vagy 2x10. Az izomerő így szezon végén szépen megvan az 1x11-hez, de ugye ki tudja, hogy 2-3 év múlva is lesz-e ennyi időm edzeni

(jelenleg "pihenőállományban" vagyok) és ha újra ráveszem magam a munkára, hogy fog a testtömegem állni. Na meg hosszú túra végén amikor már lóg a belem, akkor azért jól jöhet, ha tudok egy kis kegyelmet adni a térdemnek. Másrészt lejtőn lefele hasznos ha az ember bele tud pörgetni 40kmh fölött, az meg kéttányérossal nyilván jobban megy. A kéttányérostól az tart vissza, hogy kistányéron a sor egy részét nem használnám aztán amikor begyorsul az ember akkor meg fel kell dobni nagytányérra hogy ne kereszetben legyen. Jelenleg terepen ha nincs nagy lejtmenet akkor gyakorlatilag csak a 32-es tányért használom (hátul 12-36-os sor van a 26"-os montin). Ez persze csak elmélet jelenleg 3x9-et nyúzok.

-Váz: Mivel sosem volt karbonom, és tartósan nem is tudtam soha tesztelni ezért nem tudom, hogy azonos tömeg mellett az alu vagy a karbon miben más. Láttam a megadott árkategóriában 11Kg környékén alu és karbonvázas montit is. Szóval itt is tanácstalan vagyok.

Nah akkor nézzük miből lehet csemegézni:

https://www.canyon.c...-bikes&id=19717

http://www.bike-disc...8397/wg_id-6666

https://bulls.de/pro...u=562-12656_ZEG

https://bulls.de/pro...u=562-25261_ZEG

vélemények, jó ajánlatok?

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

ez jól néz ki, bár 2.000euro:

http://www.bike-maga...dge/a33020.html

Középen van az 1500-as fekete/fehér/narancs (piros?) karbon verzió. Bal fölül meg még épp látni az alu zebra Copperhead 3 amire annyira ráizgultam :) Az általában 1000-1100 Euro körül szokott lenni, 2012-ben még teljes Reba/XT felszereléssel, mostanában a Lytro/XT/Deore (fékek) kombinációban. Csak az a baj vele hogy ez a csalogató modelljük, minden évben kb. februárban megjelenik és március végére már mindenhol el is kapkodták a szebb színekben.

A 2000 Eurós a karbon mellett nem tudom mit tud többet, gondolom alapból Reba és teljes XT, ami szerintem nem éri meg mert csak minimális súlykülönbség van köztük. A szettből a súlyon kívül szvsz csak a váltókarok számítanak mert ott érezhető különbség van a Deore/SLX és XT között. Deore fékeket még nem használtam, de az állítólag jobb SLX-től igazából nem vagyok elájulva pl. a Formula RX-hez képest (újkorában), pedig elvileg az is csak súlyban különbözik az XT-től (mármint az SLX, a Formula könnyebb). Vagy a Magura MT2/4 kombóhoz képest (szintén újkorában), ha szereted a harapós féket :) Szerelők más véleményen vannak, de hát az megint más téma :)