Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj

Milyen bringát vegyek?

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
11925 replies to this topic

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ausztriaban (becsben) is van uzlet, ahol forgalmazzak oket :) onnan azert talan nem olyan halal beszerezni...
Dealers | Surly Bikes

http://www.youtube.com/watch?v=lOvN0R5Fihc&feature=player_embedded

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts
ezzel szántanak?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

??? Acélból, állandó falvastagságú csövekbõl is? Mondjuk én csak a felére számítottam... :(
Akkor még meg kell tanulnom még vázat hegeszteni is.
Mondjuk mivel 1000 USD csak a szállítás, így még mindig olcsóbb lehet az építés...

egy dragabb "gyari" vaz is 1000-2000usd kozott van szoloban. igy nem is olyan sok azaz osszeg :) epits at egy komplett bringat.
amugy surlynek vannak olyan vazai, hogy extrem vastag gumik is belefernek.

Feltöltött kép

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház

Mondjuk mivel 1000 USD csak a szállítás, így még mindig olcsóbb lehet az építés...

Vatt? :D Honnan jön, a Marsról, holdi átszállással?

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

Sanyci

Sanyci

vendég

• fórumtag
  • 11 posts

Kb. 200eft-nál kezdõdne egy egyedi váz.

??? Acélból, állandó falvastagságú csövekbõl is? Mondjuk én csak a felére számítottam... :(
Akkor még meg kell tanulnom még vázat hegeszteni is.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A költséghatékonyságról annyit, hogy ha találnék vázkészítõt, akkor egy belépõ 29"-es árából ki tudnám hozni a 20"x8"-ost házilag, csak a kerékagyakon kellene sokat agyalnom...

Kb. 200eft-nál kezdõdne egy egyedi váz.

A sebesség mindent megold.

Sanyci

Sanyci

vendég

• fórumtag
  • 11 posts

azt hittem valami költséghatékony megoldást szeretnél :)

amúgy nem kell extremitásokba menni, egy 29-es montiba belemegy a vastagabb gumi, vagy az apróból egy fasza merev villás montiba is belemegy a 2,5-es gumi, annak már azért elégnek kell lennie, hacsak nem a déli-sarkra vagy a Szaharába tervezed a túrát :D

de amúgy hol van ennyire sok homok? délpesten, meg vecsés fele is elég durva, de azért nem építenék emiatt spéci brinát

Kiskunságtól délre. Az utak többségének nincs alapja, múltkor beragadtam a kocsimmal, és 60 centi mélyre ásta be magát, mire kihúzták a traktorral...
Gyakorlatilag "fosóhomok" van minden irányba...

A 2,5"-es gumi kevés, gyakorlatilag simán elsüllyedsz vele... Próbáltam pár dolgot, de pl. egy 140-es gumis robogóval is csak kínszenvedések árán lehet haladni, mondjuk az 2x olyan nehéz, viszont kb. 50x erõsebb, mintha bringán lennék...

A költséghatékonyságról annyit, hogy ha találnék vázkészítõt, akkor egy belépõ 29"-es árából ki tudnám hozni a 20"x8"-ost házilag, csak a kerékagyakon kellene sokat agyalnom...

Arról nem is beszélve hogy egy 8"-os gumit kifog megtekerni úgy hogy az még élvezhetõ- élhetõ legyen?

Itt az élvezet nem az, hogy száguldasz a homokon, hanem az, hogy egyáltalán tudsz haladni! ;)
Miután egyszer sikerült 4 km-en át cipelnem a bringát az isten háta mögött, bármit megadtam volna, egy 10km/h-ás gurulásért!
Mellesleg nyomaték gondjaim nincsenek, ha nem süllyedek el teljesen, bírom erõvel mély homokban is.

A 8" gumi viszont aszfalton szenvedés lenne, bár arra is megoldás lehet, ha homokon 0,7-1,5; aszfalton pedig 2 BAR-ra fújnám (kb. ebben a tartományban használható egy ilyen gumi)

Tudom, hogy sok lenne a gördülési veszteség, meg hogy nehezen pörög fel egy 3-4kg-os kerék, de a legnagyobb gondom, hogy nem tudok gyakorlati tapasztalatot szerezni... :(

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,672 posts
Márpedig ebbõl tényleg pedelec bringa lesz ! Azt a brutál széles gumit mozgatni - fõleg süppedõs terepen - elég fárasztó dolog lesz.
Marci

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Arról nem is beszélve hogy egy 8"-os gumit kifog megtekerni úgy hogy az még élvezhetõ- élhetõ legyen?
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
azt hittem valami költséghatékony megoldást szeretnél :)

amúgy nem kell extremitásokba menni, egy 29-es montiba belemegy a vastagabb gumi, vagy az apróból egy fasza merev villás montiba is belemegy a 2,5-es gumi, annak már azért elégnek kell lennie, hacsak nem a déli-sarkra vagy a Szaharába tervezed a túrát :D

de amúgy hol van ennyire sok homok? délpesten, meg vecsés fele is elég durva, de azért nem építenék emiatt spéci brinát

Sanyci

Sanyci

vendég

• fórumtag
  • 11 posts

mély homokban a gumi szélessége számít igazán, ha 28-as a paripa, az is elõny, hóban meg a széles és enyhén oldalbütykös gumi

összefoglalva szerintem egy vastag gumis, merevvillás treking, vagy egy merevvillás monti az ideális ilyen terepre, valami széles treking gumival, mint a schwalbe marathon dureme, mondial. vagy ilyesmi

Sajnos ezen már túl vagyok: 28-as treking bringát használok, a vázban elférõ lehetõ legszélesebb (42-es) gumival, de sajnos ez nem hogy nekem kevés, hanem a páromnak is, aki csak "fele annyira nyomja a talajt" mint én.

A terep olyan, hogy sokszor még sétálni is fárasztó, négy láb (kutya, vagy ló) kell hozzá...

Szóval a minimum gumiszélesség 4", ami már fatbike kategória. A Hanebrink 8"-os gumija lenne az ideális, de azt el sem tudom képzelni, hogy milyen kezelni, Európában alig pár darab van belõle, így nincs hol kipróbálni.

4"-os bringákat viszont sok finn használ, 3" feletti gumik trial-hoz is vannak, sõt még cruiser gumit is láttam ilyen szélességben.

Az összgördülõ tömegem jelenleg 120 Kg + túracsomag, ami miatt kritikus a talajnyomás. Emiatt a 4" feletti szélességû 29"-es kerék a minimum...

Egyébként nagyon hajlok arra, hogy építsek magamnak egy 20-22"-os 8" széles kerekû bringát, ATV, vagy golf-traktor kerekekkel, csak nem találok egyelõre vázépítõt hozzá... Egy ilyen bringa acélvázzal 20kg körül jönne ki, ami még postás-bringa súlyban van :D

A hajtás miatt meg nem izgatom magam, nem gyorsaságira használnám, így, ha lassan indul be a kerék, na puff neki, fontosabb, hogy ne süllyedjek el... ;)

Esetleg késõbb még berakhatok egy 250W-os motort Pedelec stílusú hajtáshoz, minimális akkuval, csak az indulásokhoz... De ez már mese kategória, és nem hinném, hogy megérné a súlytöbbletet...

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Sziasztok!

Még új vagyok a fórumon, de rögtön azzal szeretném kezdeni, hogy segítséget szeretnék érni... :confused:

Szóval olyan területen lakok, ahol aszálymentes idõszakban is gyakori a mély homok az utakon, télen pedig gyakran van mély porhó.

Ez már a bejárásnál is gondot jelent, de a heti rendszeres túrázást a környéken lehetetlenné teszi az év jelentõs részében.

Olyan bringát akarok építeni/venni, aminek viszonylag alacsony a talajnyomása, napi 5-10km-es bejárásra is alkalmas, de 20-50km-es homok/hó-túrákra is.

Elsõre, és a netes képek és tapasztalatok alapján a fatbike-ok és a Hanebrink bringák jönnének be, de fatbike-ot itthon nem lehet kapni, a Hanebrink-ek ára pedig nagyon durva.

Van valakinek tapasztalata ilyen terepen? Ha van, kérem ossza meg velem!

Elõre is köszi!!!

en ugy lattam, hogy tengerparton, meg ilyesmi helyeken (a dumdum kerekuek mellett) schwalbe big apple gumit hasznalnak. ezek eleg ballonosak, es sokfele meretben kaphatoak. hoban viszont nem lesz tul jo...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
nálunk is sok a homok, és hóban is szoktam menni

nekem az a tapasztalatom, hogy mély homokban a gumi szélessége számít igazán, ha 28-as a paripa, az is elõny, hóban meg a széles és enyhén oldalbütykös gumi

összefoglalva szerintem egy vastag gumis, merevvillás treking, vagy egy merevvillás monti az ideális ilyen terepre, valami széles treking gumival, mint a schwalbe marathon dureme, mondial. vagy ilyesmi

sárvédõ használata pedig ajánlott, hogy a hó, homok ne közvetlenül a csapágyházra menjen

Sanyci

Sanyci

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Sziasztok!

Még új vagyok a fórumon, de rögtön azzal szeretném kezdeni, hogy segítséget szeretnék érni... :confused:

Szóval olyan területen lakok, ahol aszálymentes idõszakban is gyakori a mély homok az utakon, télen pedig gyakran van mély porhó.

Ez már a bejárásnál is gondot jelent, de a heti rendszeres túrázást a környéken lehetetlenné teszi az év jelentõs részében.

Olyan bringát akarok építeni/venni, aminek viszonylag alacsony a talajnyomása, napi 5-10km-es bejárásra is alkalmas, de 20-50km-es homok/hó-túrákra is.

Elsõre, és a netes képek és tapasztalatok alapján a fatbike-ok és a Hanebrink bringák jönnének be, de fatbike-ot itthon nem lehet kapni, a Hanebrink-ek ára pedig nagyon durva.

Van valakinek tapasztalata ilyen terepen? Ha van, kérem ossza meg velem!

Elõre is köszi!!!

blackdog7

blackdog7

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Köszi a válaszokat! A bajom az, hogy én is szeretném kipróbálni, de a bergusonban azzal utasítottak el, hogy 1-200 m-en úgysem derül ki, hogy jó-e, 10-20 kilcsire meg nem adják oda a bringát. :-(
Persze jogos a dolog, de én azért csak kipróbálnám 1-200 m-en is. Ismertek olyan boltot, ahol ezeket, tehát Merida Crossway és Gepida CRS, ki lehet próbálni?

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts

Tényleg ha már vázméret: Itt van egy oldal ami alapján kinéztem, hogy nekem mekkora kellene: Milyen kerékpár vázméret való nekem? GEPIDA Debrecen A ... Ez alapján a 181 centimhez szerintem az 56 kellene, de a bergusonban azt mondták, hogy szerintük elég nekem az 52-es méret is. Nem lesz olyan érzésem rajta, mintha állandóan pofára akarnék esni?

En 190 cm vagyok az Alboin CRS-bol nekem az 56-os jott be, Meridabol ennel nagyobb volt kenyelmes. 52 szerintem realis, de ez izles dolga is. Keress olyan uzletet, ahol ki tudod probalni. Budapesti bringaboltok listája | Criticalmass.hu

B13

B13

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Helló Mindenki!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Nemrég vásároltam egy Cube Ltd Pro 29-es bicót. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Most viszont egy DH bicót is szeretnék beszerezni. 197cm magas vagyok és erre a bicajra gondoltam: Rock Machine Cyclone/ Bomber 888 « kerékpár / váz « FREERIDE / DH « Kategóriák tallózása

A felsõ csõ 52 cm, magasság 43 cm. Csak DH-ra használnám. A srác 50ezret engedett az árából. Szerintetek megéri, jó lenne nekem???

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Bõven elég a 19"-os gép neked. 180cm vagyok és én is 19-essel tolom. Az elõzõ gépem meg 18-as volt és azzal sem volt semmi gond.

ezek szerintem trekkingek, nem mtb. annak a meretezese altalaban vhol az outi es az mtb kozott van.

blackdog7: a geometriatol es tipustol fugg, hogy melyikbol milyen kell. altalaban csinalnak s, m, les mereteket. te valahol az mes es az les hataran mozogsz, igy nezd a mereteket (tehat ha harom van, akkor ket nagyobbat). az meset lehet kenyelmesebbnek fogod trekkingbol talalni, mert nem olyan hosszu, es a kormany amugy is magasabban van. gepidaban ha 56os az les, akkor valszeg tenyleg jobban jarsz az 52essel.

az alboin nekem rendes turabringanak tunik (vagy a crsrol van szo?), a kellys cliff viszont crosstrekking.

DannyL81

DannyL81

Dancó a hegyről...

• fórumtag
  • 1,373 posts
  • LocationVeresegyház
Bõven elég a 19"-os gép neked. 180cm vagyok és én is 19-essel tolom. Az elõzõ gépem meg 18-as volt és azzal sem volt semmi gond.

"Olcsón, könnyűt, erõset. De csakis kettőt választhatsz!" - Keith Bontrager

blackdog7

blackdog7

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Ma voltam a Bergusonban. Megnéztem a bringákat. Kicsit tanácstalan vagyok, mert a Gepida Alboin 700-ason jobb a váltó, viszont rendelni kell, addig nem is láthatom élõben. A Merida 300 D pedig a festése nem tetszik. Sry. Ja és ahogy mondtam a váltója gyengébb. Ajánlották még a Kellys-tõl a Cliff-et. Szinte ugyanaz, mint a Merida 300D. Az Exquisite Disc-bõl pedig csak egy kisméretû váz van, amit nekem nem ajánlottak.
Tényleg ha már vázméret: Itt van egy oldal ami alapján kinéztem, hogy nekem mekkora kellene: Milyen kerékpár vázméret való nekem? GEPIDA Debrecen A ... Ez alapján a 181 centimhez szerintem az 56 kellene, de a bergusonban azt mondták, hogy szerintük elég nekem az 52-es méret is. Nem lesz olyan érzésem rajta, mintha állandóan pofára akarnék esni?