Hello Urak,
long time no see 
Egy barátom új kerékpárt keres rohangáláshoz, általános edzéshez és egynapos túrázáshoz, hogy lecserélje az ősrégi MTB-jét, mivel elég sok energiát igényel tartania a tempót a csoporttal. A túráik 60–110 km közöttiek, szinte teljesen aszfalton, néha murván. A srác amúgy nagyon edzett.
Milyen típusú kerékpárra van szüksége? Kell erre országúti, vagy egy fitnesszszerű egyenes kormányos bőven elég?
Van érdemi különbség a 600k es a 350k modellek között, amit ezen a felhasználáson belül meg lehet érezni?
Van olyan bolt, ahol szakszerűen tudnak segíteni neki a választásban?
Köszönettel,
kela
welcome back!
kérdésedre válaszolva: én is ilyesmit keresgélek most (valójában már jó ideje) magamnak. hasonlóan főleg aszfalra, könnyebb földutakra, esetleg murvára. három típust találtam, ami kb helyből, vagy kis alakítással (pl gumicsere) jó lehet:
Specialized Sirrus
Specialized Sirrus X
Marin DSX
+1 Giant Toughroad (ez már inkább a "modern túrabicaj" jellegű válasz a kérdésedre, a többi inkább tűnik gyorsnak
kos-/egyenes kormány: én egyenesben gondokodom, valszeg haverodnak is jobb lesz (különben nem te kérdeznéd meg itt helyette
)
a pénzkérdésre: igen (de nem
) elvileg a drágább tartósabb, könnyebb, szebb, a gyakorlatban pedig jobb, ha megnézed, megnézitek az adott típus felszereltségi szintjeit. sokszor a "jobb" mindössze +1 fokozatot, vele "komolyabb" váltót jelent, de a kerekszett gyakran ugyanaz a gagyiság a 350 ezres és a 600 ezres bicajon is.
remélem, a többiek kiegészítik a fenti listát, én nagyon örülnék neki!
Edited by Kisherceg, 2025. August 24. - 17:42.