Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

helyesírás

- - - - -

• Please log in to reply
625 replies to this topic

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
A régi szép idõk, amikor az MBAH-ban még lejtõzni és nyúlazni tanítottak...
(Persze akkor már megvolt a kúúl)

A mítingezõknek! :D

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Kosina Szilárd

Kosina Szilárd

bentlakó

• fórumtag
  • 7,603 posts
akkor ne menj a teszkóba felsõvezetõnek ;)
mítinget 8 óra alatt 80x hallottam.... ((nekem is ott kellett lennem Míííííítingen :D))
off nem vagyok felsõvezetõ, csak diákvezetõ, azért kellett ott lennem.
"...nem kurva Õ, csak megadatott neki minden pasi...":)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

(Ezt persze nem Évikének, hanem globále a fintorgóknak.)

sztem nem jónak címezted a végén..:)

magom részérõl a míting, parti, trendi, szingli, szavaktól vagyok rosszul
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Ezek a mai fiatalok, mi? Keresztanyukám szerint is pont ilyen vészes a helyzet, és szerinte is az övé volt az utolsó még életképes, még gondolkodni tudó, még kultúrált generáció. Igaz, õ 62 éves. :) Õk is túlélték valahogy a 'baró', 'kafa', 'jampi', és még tudomisén mennyi más, akkor még az akkori szlengbe, tolvajnyelvbe tartozó szavak hétköznapivá válását, amik születésünkkor már rég a nyelv szerves részét képezték. Szerintem kár az ilyen dolgokon fanyalogni, tudomásul kell venni, hogy az idõ elmegy, és valójában az a hülye, aki ebbe belesavanyodik.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts

Szerintem nem olyan óriási gond ez, mint elsõre annak tûnik. A bringás haverok közt, kint használjátok a bringás szlenget. Magyarul a megfelelõ közegben...

erre akartam már válaszolni, de most egy régi fórumos blogját olvasgatva (köszönöm a linket az Üzenõfalról :) ) találtam egy bejegyzést, ami teljesen kifejezi amit gondolok errõl. Természetesen nem óriási gond ez, de örülök, hogy nem csak engem zavar:

Minden tok jo es mostantol azert fog shoppingolni. En meg annyira orulok, hogy amikor en keszultem a szalagavatomra, akkor a csajok meg vasarolni jartak es nem shoppingoltak, nem sale-ekre neztek be, hanem kiarusitasokra es nem volt feelinges egy buli, hanem csak siman jo volt. Es nem volt minden tok jo, meg trendi sem. Ha van aki erti mit akarok mondani, annak orulok. Akik meg nem ertik, ne farasszak magukat, nem kell gondolkodni, nem jo az, meg nem is trendi. Nem hiszem, hogy oregszem, egyszeruen csak annyi van, hogy en szeretem ezt a nyelvet es nem ertem miert kell idegen szavakkal mergezni. Talan ahhoz van koze, hogy a mai tizenevesek keptelenek fogalmazni es gondolkodni. Nem is olyan regen volt egy tevemusor (nem tudom hol/mikor/mi - csak kapcsolgattam) amiben megkerdeztek az egyik ilyen trendi arcot, hogy milyen a buli, az meg rabokte egybol, hogy feelinges. Persze azt nem tudta megmagyarazni, hogy milyen a feelinges buli, mikor a riporter erre rakerdezett. Katasztrofa...
forrás: http://gyik.freeblog...5/01/27/423371/

A szubkultúra részeként persze hogy helye van ezeknek a szavaknak (pl. "rájd"), de a "shoppingolás", meg "feelinges" az nem szubkultúra része, csak felvett rossz szokás szerintem. :) (hacsak nem létezik hülyep.csa szubkultúra)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

az sztem a wok.....:)

Amint a jó öreg nagyanyám vót mondta, "háleszõ?"
Én meg kicsi gyerekként csak néztem rá bambán és csodálokozóan, most mit is akar mondani??
Aztán mondta rendesen, hogy azt jelenti perkátaiasan, hogy "hová mész"?
"hová leszöl". Hová tûntél, hová mentél? Perkátára való volt szegény jó nagymami.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

A "vok" a kínai szakács mûvészet egyik fontos kelléke, a kínai fõzõ-sütõ-pároló edény.
A lusta vok-ot már nem ismerem.:D

az sztem a wok.....:)
az meg a vagyok röviditve, és még csak nem is újkori netes, inkább bizonyos vidékeken igy elharapják a szó felét, pl elmegyek = elmék /kiejtve jó hosszan mintha 2é lenne, nem az elme többes száma :)/
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

valamint igen lusta vok ... én már csak ilyen maradok.

A "vok" a kínai szakács mûvészet egyik fontos kelléke, a kínai fõzõ-sütõ-pároló edény.
A lusta vok-ot már nem ismerem.:D

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Valóban, és úgy kellett már végre egy szóvivõ a Beszkártnak, mint egy falat kenyér.

Más nagy társulásnak is van nõi és félnõi szóvivõje.
Tényleg, amikor kiveszi a pék a kemencébõl a kenyeret az forró, meleg vagy hogy is mondják helyesen?
Amikor a gyerek lázas, akkor milyen a homloka? Erre is mondják, hogy forró, meleg,
viszont ez a szó nem mindenhova passzol alternatív kifejezésként.
Mindennek meg van a maga szabatos neve.

Azt már hallottam, hogy valaki mondta, tüdõgyuszit kapott, vagy leperkálta a lét.
Végülis a maguk környezetében elfogadhatók.
Igaz nem a médiában hangzott el. Ott pontosabban illik fogalmazni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

és tiszteljük meg annyival -még poénban is - hogy helyesen írjuk a nevét, Kiricsi a vezetékneve....:)

..igen igen, heles a meglátás, valamint Karola is heles.
Kössz a javítást.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
öri hari, ne telcsizz ,kicsi szivi...
-ok no para, csöcs asszony...

haladunk szépen..

Jábor

Jábor

törzsvendég

• fórumtag
  • 984 posts
McKajálszos szleng:

"két kisburi"

Bükki Bringa Barát :rolleyes:
Bringáim

Cseya

Cseya

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Mondjuk a "kovi ubi" is nagy kedvenc.

Csiripörivel, petburggal és párkáppal egyenesen isteni.

Cseya

Cseya

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Egyébként a fent említett helyes lány és még bringázik is.

Valóban, és úgy kellett már végre egy szóvivõ a Beszkártnak, mint egy falat kenyér.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Mondjuk a "kovi ubi" is nagy kedvenc.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

boca

boca

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,078 posts
Ez tipikusan olyan, mint amikor a plázamaca azt mondja: "majd csörizek, és talizunk"..... hmmm
" A Cube el van vetve! "

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

Nem, a "Kilcsi" sz'tem akár Kilicsi Karola BKV szóvivõ nevének a rövidítése vagy becézése (is) lehetne.

és tiszteljük meg annyival -még poénban is - hogy helyesen írjuk a nevét, Kiricsi a vezetékneve....:)

tudom hogy nem kezdünk így mondatot, valamint igen lusta vok shift-et nyomni. én már csak ilyen maradok.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

A legszörnyûbb, amit eddig olvastam (ráadásul nyomtatva, pont a kedvenc kerékpáros magazinunkban), az a "kilcsi" volt (gondolom kilométer lett volna), a hideg kirázott tõle.

Nem, a "Kilcsi" sz'tem akár Kilicsi Karola BKV szóvivõ nevének a rövidítése vagy becézése (is) lehetne.

A rövidítések már csak ilyenek. Ha széles körben használjuk akkor egyértelmûvé válik a jelentése.
Viszont amikor több mindenre illik ott már érdemes elkerülni a nehezen megfejthetõ rövidítést.

Egyébként a "kilcsi" mint olyan az eléggé egyértelmü a szlengben, amit hozzá fûztem az inkább csak poén volt.

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
Én a különféle fórumokon igyekszem választékosan, kerek, értelmes mondatokban fogalmazni, végigolvasom amit írtam, kiemelt figyelemmel az esetleges helyesírási, nyelvhelyességi hibákra. Ugyanakkor rendre használom a 'vmi', 'ien', 'szal', 'tkp' és a további hasonló nem szabványos rövidítést, mert úgy gondolom, hogy egy számítástechnikával, küzdõsporttal vagy épp kerékpározással foglalkozó fórumon megengedhetõ 'ien' mérvû lazaság, ahogy az egész netes kommunikációt is épp ez jellemzi. Mindemellett természetesen a magazinban megjelenõ cikkeimnél kínosan ügyelek arra, hogy 'ien' szófordulatok még véletlenül se kerüljenek nyomtatásba. Ily módon én ezt a kettõt elválasztanám egymástól, amíg nem egy nyelvmûvelõ fórumra írok hozzászólást.

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Romper

Romper

vendég

• fórumtag
  • 48 posts
Na úgy látom, hogy ez a téma is szép lassan kihal, mint ahogy az az igénye és törekvése az embereknek, hogy magyar anyanyelvüket méltóképpen míveljék.

Az, hogy ki mennyire "tud" helyesen írni, szerintem nem attól függ, hogy mennyit járt iskolába az illetõ, hanem pusztán intelligencia kérdése - intelligens márpedig nyolc osztállyal is lehet valaki. Az a legnagyobb baj szerintem, hogy a magyar fórumozók nagy része magasról tesz rá, hogy ha valamirõl nem tudja, hogyan kell írni, pedig az internet segítségével ennek pillanatok alatt utána lehet járni (a Googlefight például tökéletes erre, ha nincs kéznél egy szótár). De sokan inkább írnak mindent kisbetûvel, egybe, gyakran vesszõk és írásjelek nélkül, akkor legalább nem tûnik fel a hiba, ha van. Egyébként én nem tudom ki mennyi hozzászólást ír naponta, de szerintem nem nagy energiabefektetés lenne mondatonként egyszer-kétszer azt a Shiftet lenyomni. Cseteléskor még elmegy a kisbetû, van rá ürügy, hogy gyorsan és sokat kell gépelni, de fórumokon legtöbbször ez csak lustaság.

Az idegen szavak túlzott használata engem is zavar, a helyzet tragikus, és szerintem csak rosszabb lesz. Az ember már észre sem veszi, hogy angolul beszél, annyira beépültek bizonyos szavak. Ami viszont még jobban zavar, az a szavak indokolatlan és teljesen magyartalan lerövidítése. Nem tudom, miért "trendi", hogy a szavak felét levágjuk, és egy "i"-t biggyesztünk a végére. A legszörnyûbb, amit eddig olvastam (ráadásul nyomtatva, pont a kedvenc kerékpáros magazinunkban), az a "kilcsi" volt (gondolom kilométer lett volna), a hideg kirázott tõle. Remélem kevesen használják bringás kommunikációjukban ezt a gyöngyszemet, és nem pedig én vagyok csak lemaradva.

Nos, én ennyit akartam csak. Elnézést a hosszú monológért. Azért remélem sokan gondolkoznak úgy, ahogy én, és próbálnak odafigyelni a helyesírásukra, hozzászólásaik formai megjelenésére, és az idegen szavak lehetõség szerinti mellõzésére.