ja, kb ilyen volt...
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Gyalogosan volt szerencsém pár pitbullhoz. Nekem úgy tűnik, emberrel általában barátságosak. Volt egy, amelyik első találkozásunkkor úgy dobta hanyatt magát, mint egy kéjenc macska. Aztán egyszer félreértettük egymást, azóta mindig megugat.(A mai harci kutyáknál ez azért nem feltétlenül működik de ott még nem tudtam kipróbálni, talán szerencsémre, ki tudja, de arra meg ott a csípős permet, aztán ki tudja.)
Amikor ilyen jó tempóval megy valaki, akkor el lehet menni előlük, mert csak a területük közvetlen közelében érzik úgy, hogy el kell kergetni a száguldozókat. Különben is a kutya akkor támad ha valaki mozog és menekülni próbál, vagy ha sarokba szorítják és nem tud el menekülni.
Amikor viszont lassabban megyünk akkor inkább érdemesebb megállni és elkergetni őket, különben lerángathat a bringáról. Egy a lényeg, erősebbnek kell látszani, mint amit a kutyák még biztonságosnak éreznek magukra nézve. Már nagyon sokszor volt hasonló kutyás találkozásom és már több évtizede rendszeresen el tudtam kergetni a kutyákat. Egy a lényeg, ha nem megy éppen úgy az ember mint a videón, akkor inkább el kell kergetni. hangosan és lehetőleg mély hangon rá kell üvölteni és tenni kell felé egy-két rövid határozott, gyors rohanásszerű futólépést, abból úgy látja, hogy bátran neki is mész és széttéped ha nem tágít. Eddig nekem bejött kivétel nélkül minden esetben, még a két nagy fehér borjú nagyságú kuvaszt is meghátrálásra késztettem, amikor a 11-es úton a másik oldalról megláttak és próbáltak oda jönni hozzám. Végül behúzták fülüket farkukat néhány perc erő demonstráció után és eloldalogtak majd bekocogtak az egyik mellékutcába. Most csak ez jutott eszembe, de volt még számtalan hasonló történetem és ha akkor megpróbálok elfutni, már vagy százszor megharaphattak volna. mert a kutyának az az áldozat aki akként viselkedik. Aki menekülni próbál, az fél, tehát érdemes utána futni és megharapni, mert nem fog vissza támadni a kutyára. Van eszük, azt nem támadják meg aki veszélyesnek látszik rájuk nézve, legalább is úgy viselkedik, hogy a kutyákban félelmet kelt. Viszont sarokba szorítani soha nem szabad őket. Tartósan kergetni megint csak nem, mert akkor még csak vissza fordul, hogy megvédje magát a saját területe közelében. Annyi önérzete egy kutyának is van. Viszont meg tudja különböztetni azt, ha csak jelzed neki, ha nem tágít akkor neki mész, mint ha üldöznéd. És akkor inkább enged. Az állatok így, gesztusokkal kommunikálnak.
Ezeket jó megismerni. Ezt én úgy tanultam meg még 5-6 éves korom környékén, talán előbb, hogy kiskoromban a gyerekek közül valamelyik levitt egy farkaskutyát és azt uszította a kisebbekre. Aztán otthon mondták, hogy ne féljek a kutyától, hanem oldalt állva tartsam ode a kezem, hogy megszagolja és akkor óvatosan megsimogathatom és utána már nem fog kergetni. Kipróbáltam és működött. próbálták uszítani de én csak simogattam és a kutyus meg csóválta a farkát.
Azóta mivel már tudom az alapokat, mindig kíváncsian áltam a kutyákhoz és próbálgattam melyik mire hogy reagál. Ha meg láttam, hogy morog, akkor elzavartam hatalmas önbizalommal, ami mindig bejött.
(A mai harci kutyáknál ez azért nem feltétlenül működik de ott még nem tudtam kipróbálni, talán szerencsémre, ki tudja, de arra meg ott a csípős permet, aztán ki tudja.)
Igaz, egyszer a Római parton volt egy puli-komondor keverék, amelyiket csak a gázspray állította meg, az nem félt semmi mástól. Gondolom már volt gyakorlata az ott bringázókkal és sokan félhettek tőle, ezért volt olyan bátor. Azt is csak legelőször kellett lefújni röviden, megállt, szinte megdermedt mint a szobor, Utána máskor is támadott de amikor meghallotta a hangom (jól rá üvöltöttem torkom szakadtából), akkor már tudta, hogy neki ott nincs több lehetősége és jobb ha eltakarodik, mert pórul jár. Ez a 2000-es év környékén lehetett.
(Esetleg valakinek volt azzal dolga? Egy kócos loncsos komondorféle koszos csapzott szőrrel, amiből alig látott ki a pofája . Kiderül, Domi-nak nevezte a gazdája, amkor kiüvöltöttem a torom és a végén nagy nehezen kibújt egy kisöreg az egyik csónakházból és próbálta hívni a kutyát, de már későn, mert megállítottam a saját módszeremmel, különben az tényleg megharapott volna, ha nem teszek valamit.)
Volt még egy szintén a Római parton, a bringa út mellett a gazdája lábánál feküdt egy roti csuromvizesen.
Amikor mellé értem, a roti felugrott és elindult volna felém (a rotit ismerve már a palackért nyúltam félig gondolatban, hogy tele fújom a torkát ha nem áll meg) , de a gazdája gyorsan vissza hívta és ok nélkül senkit és semmit nem szabad bántani, csak amíg meg nem állítjuk a támadást.
Még régebben volt ez az őzikelábú barna harci kutyaféle amelyik valami park félében közeledett hozzám támadóan, az sem hatódott meg a határozott fellépéstől és már a kezembe vettem az önvédelmi palackot, de aztán előkerült a gazdája és még időben vissza parancsolta.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Ultrahangos riasztó müködhet-e,?
nem .
Elsőre én is az Antihundra gondoltam.
Ultrahangos riasztó müködhet-e,vagy próbálta már valaki?
Túráim,videók itt: http://cobranco.hu
Tudtok ajánlani valamilyen hatékony sprayt?
Tapasztalat,árak,éles helyzetben használat,minden érdekel...
Én ilyet hordok magammal:
http://www.trexpert....168&termek=2742
És kombinálva ezzel a tartóval:
http://www.ebay.com/...=item1e88e240fd
A hátizsákom pántjára tudom rögzíteni és így félkézzel előkapható. Szerencsére még nem kellett élesben használnom.
Maga a spray egyébként sok military boltban kapható, én a Westendben vettem.
Sandman módosította - 2015. június 25. - 09:36
Tudtok ajánlani valamilyen hatékony sprayt?
Tapasztalat,árak,éles helyzetben használat,minden érdekel...
Túráim,videók itt: http://cobranco.hu
Ennek az az alapja, hogy szinte ösztönösen tudom már, mit kell tenni a következõ pillanatban.Irigyellek a gyors reagáló képességedért is.
Azonnal rá kell ordítani üvõõõlteni ! ..ha lehet mély hangon. Minél mélyebb annál tekintélyesebb mert megszokták, hogy a nagy erõs kutyák szoktak mély hangon ugatni. Az nekik félelmetesebb. Ez az elsõ lépés. Viszont ha gurulsz tovább akkor biztosan megy majd utánad és nem lehet tudni mit csinál.Most volt az elsõ kutyás esetem. Semmi rutinom. Az ijedségtõl cselekvésképtelen voltam. önvédelmi eszköz nem volt nálam. A kutya váratlanul jobbról elõlrõl egy telephely úgy felejtett kapujából rontott rám.
Igen, ez az elvétett kezdés esete. Utána már nehezebb mert látják, hogy itt az áldozat aki nem tesz semmit így nem félnek és tovább játszanak a szerzett kajával amit levadásztak. (már bocs..)Közben gyülekezett körülöttem a többi kutya.
Szerezz egy paprika sprayt és tartsd olyan helyen ahol könnyen gyorsan eléred. Esetleg gyakorolj vele mint a cowboyok a revolverrel a filmekben. Elõveszik, megpörgetik, majd ravaszon az ujj, és elteszik. Ez nem vicc!és akkor érkezett egy fehér autó aki közénk állva biztosította nekem a szabad utat. Még egyszer nem lesz ilyen mázlim...
Lehet úgy is, de amikor biztos vagy a dolgodban akkor hatásosabb lehet úgy, fõleg ha távolabb van még a kutya és úgyis felé fogsz futni a bringával, akkor meg arra fordíthatod majd a kormányt amerre akarod. Egyébként a bicaj jó ha elõtted van ha nem bízol magadban. Ha kicsit is úgy gondolod, hogy látja rajtad az állat, hogy nem vagy magabiztos vagy ha hajlamos vagy az ugató kutyától visszahúzódásra amit észrevehet, akkor inkább az ellenkezõ oldalon szállj le.Jól értettem? A támadó kutya oldalán kell leugrani a nyeregbõl? Nem inkább a másik oldalon, hogy a bicaj oltalmat nyújtva a támadás útját állhassa?
Nem, mert minél nagyobbnak kell látszani és jó ha van melletted valami fedezék végsõ esetben. Másik ok, hogy utána nem kell visszamenni a bringáért ha sikerült valamennyi tartást kialakítani a kutyában és már nem akar velünk tovább próbálkozni. Képzeld, akkor még vissza kellene menni hozzá mert mögötte maradt a bringa. Soha nem lehet tudni hogy alakul, merre fog szaladni. Esetleg megfordul közben és vissza szalad az otthagyott bringa felé.Ez azt jelentené, hogy amikor a megijesztés vagy elzavarás a célunk, inkább fektessük félre a bringát és gyalogosan kergessûk a kutyákat?
Akkor valószinüleg fut utánad és elkaphatja a lábad.Kötelezõ minden esetben leszállni? Nem elég csak lelassítani? és várni a reakciót?
Akkor lehet, hogy odamegy és megszaglász és barátkozni próbál, ha ez nem sikerül akkor esetleg vagy megugathat esetleg megharaphat, persze ezek nem törvényszerüek. Legjobb megállni és elrendezni vele.Mi a véleményed az alábbi nem túl hõsies, de elegáns megoldásról?
A kutyákat észlelve gyalogtempóra lassítunk a csigatempót látván lehet, hogy nem is támadnak, hiszen nem érzik menekülésnek a cammogásunkat. Ha mégis neki iramodnak továbbra is nyeregben maradva kalandozó eleink módjára hol a jobb, hol a bal hónom alatt tüzelném a paprika tölteteket.
Naigen az is érdekes eset volt. Egyik nyári reggel jöttem haza munkából az Összekötõ hídon keresztül és a Római parton mentem tovább. Mielõtt az elsõ kiülõs részt elérjük, van (vagy volt) egy gazos füves terület ahonnan csónakházfélének a bejárata nyílott. Arrafelé közeledtem és akkor messzirõl, a kerítés felõl megindult az a bogáncsos szõrü kutya és egyenesen felém vette az irányt. Próbáltam rákiáltani de arra nem reagált, leszegett fejjel elrettenthetetlenül, kocogós tempóban igen csak gyakorlottan futott felém, mint akinem mi sem természetesebb, "ha biciklis akkor meg kell harapni!". Mivel éppen a kutya felé mentem ezért az sem látszott hatásosnak, hogy elijesszem. Mielõtt mellém ért volna, leugrottam a bringáról de az ellenkezõ oldalra mert láttam, hogy itt nem jön be a szokásos módszer, folyamatosan csak próbálkozott. Nem gyorsan, nem vadul de megállíthatatlanul, saját tempójában megpróbálta a lábam elérni.Tedd közkinccsé légyszíves a pulis-gázos történetet! Tanulságos volna.
Fõleg az érdekelne, hogy reagálta le szegény a spriccet. És legközelebb bepróbálkozott-e nálad?
Ez alatt azt értem, hogy pl egy bekerített ház udvarába ne menj utána.Azt írod: saját területén ne üldözz kutyát. A legtöbb kutyát nem ismerjük és a lakhelyét sem. Honnan tudhatjuk biztosan, hogy a saját területén van?
Másik alkalommal fent jártam valakinél a Testvér-hegyen és már sötét volt amikor elindultam onnan.
Mondta az ismerõsöm, hogy elkísér egy darabon mert ott a sarkon kutyafalka szokott esténként összegyûlni.
Persze nem engedtem, hogy velem jöjjön, mindíg érdekes izgalmas kihívásnak tartottam az idegen kutyákkal való bánást,
talán mert eddig még mindíg jól jöttem ki a dologból.
Szóval elindultam a sarok felé és tényleg, ott volt egy jókora kutyafalka, a legkülönbözõbb fajtákból.
Ott egy keskeny út van aminek az oldalán kicsi dombocskaféle magaslik.
Mindkét oldalról jöttek a kutyák, tíz-tizenöten, talán többen is. Nem számoltam.
Persze egyik oldalon a bringától nem tudtak közelebb jönni, így a másik oldalon kezdtem a rendcsinálást.
Rájuk kiáltottam és elindultam félkörben feléjük. Érdekes volt látni, ahogy visszahúzódtak amelyik felé közeledtem.
Viszont ahogy kezdték biztonságban érezni magukat, máris próbálkoztak újból és a másik oldalról is már ott ugattak
a lábamnál a bringa túloldalán. Akkor megfordultam és azokat is megkergettem ott egyhelyben félkörben neki-nekifutva.
A vége az lett, hogy jobbnak látták a kutyák ha nem próbálják ki mi lesz ha netán utolérem valamelyiket is és végül elszaladtak.
Az is érdekes, hogy amikor az az egy-két hangadó megfutamodik, akkor már a többi is menekül.
Fontos megszívlelendõ tanács:
A saját területén ne üldözz kutyát mert azt mindennél jobban védi és ott valószinüleg nem jön be, hogy el tudod zavarni.
A másik, hogy ne kényszerítsd olyan helyzetbe ahonnan nem tud menekülni mert akkor kényszerbõl támad.
Vannak kutyák mint a dobermann és a roti stb. amelyik túltenyésztett idegbeteg, támadásra nevelt állatok.
Azok eléggé furcsán tudnak viselkedni és náluk nem feltétlen mûködik a leírt módszer.
Én vettem az USÁkoktól egy Dazer2-t. Még megvadult dögön nem próbáltam, de elemcserénél volt alkalmam véletlen fülönlõni magam vele, hát nagyon kellemetlen hangja van. Ha van field tapasztalat, majd referálok.