Jelentkezz be Regisztrálj
Legfrissebb szám
Posted 2006. June 28. - 16:34
Mikor mondtam, hogy ugorj a száguldó kocsi elé?? A normális bringás közlekedéshez és az elõbb-utóbb megvalósítandó közlekedhetõ közlekedés ELENGEDHETETLEN feltétele kresz pontos ismerete. Akár akkor is ha megtörtént a baj...akkor is kell. Hogy tudd, õ a hibás, ne hagyd elmenni, stb...
Nem hiszem, hogy naiv lennék. Rengeteget megyek én is a városban, és sokszor szembesül az ember olyan helyzettel, amikor látod hogy vki nem tudja/te sem vagy biztos benne, hogy mi is a szabály, pedig segítene.
Szóval mégegyszer, sokadszorra hogy mindenki megértse; én nem azt mondom hogy ha elsõbbséged van ugorj a kocsi elé. De tudni kell, hogy mikor mihez van/lenne jogod és mikor nincs. Amúgy pedig nagyon körültekintõen tekerek, legalábbis úgy érzem.
Ahhoz, hogy bringával valóban közlekedhetõ(nem sétabiciklizés) rendszer alakuljon ki ( amiért mindenki sír), ahhoz tudatni kell másokkal (autósokkal, gyalogosokkal), hogy igen itt vagyunk. Számolni kell a bringásokkal, mert õ is át akar menni az úton.
Ennek nem csak öngyilkos módozatai vannak.
A gyakorlati tanácsok pedig tényleg nagyon fontosak mint én is leírtam már. Ezzel egyetértek, fõleg a kezdõ bringások számára van nagy jelentõsége.
Posted 2006. June 28. - 13:26
Pont olyanok nyugszanak a temetõ elsõ soraiban, akiknek ez lehetne a sírjukra írva: " Pedig nekem volt elsõbbségem!"
Sokra mentek vele.
Posted 2006. June 28. - 13:14
Nagyon jó. Tényleg. Viszont szerintem nem elég.
A kerékpározás gyakorlati útmutatója, hasznos és életbevágó tanácsokal. Viszont kresz ebben még mindig alig van. Csak arra tanít, hogy mindenképpen túléld a közlekedést, de arra nem, hogy mihez lenne valóban jogod.
Akik sokat bringáznak, azok valószínûleg nagyjából ismerik a cikkben leírt tippeket, közlekedési aranyszabályokat. Viszont õk sem mindig ismerik a kresz szabályait. Pl a cikkben nem találtam leírást arról, hogy mikor van elsõbbségem, ez pedig az egyik legsarkalatosabb pontja a közlekedésnek.
Tudom, hogy a kezdõ bringásoknak, az a lényeg, hogy MINDIG az autósnak van elsõbbsége, mert így biztos nem csapják el, de azért ennél a ténylegesen bringázók körében kicsit összetettebb a helyzet.
Az a baj hogy hiába tudod TE a kreszt, és hiába van neked elsõbbséged, ha nem adják meg. Nem vagy egyenrangú partner a közlekedésben, mert bringás vagy. És ha elütnek úgyis Te húzod a rövidebbet, te sérülsz jobban. Sokra mész a jogaiddal ha tolószékben kell leélned az életed, vagy koporsóban végzed. Attól még levegõnek néznek az úton, hogy Te betartod a kresz szabályokat, és jól elütnek, pedig Te szabályos voltál. Ne légy ennyire naív! És az esetek nagy részében még az autósnak áll feljebb, pedig õ volt a szabálytalan! Többet érnek a gyakorlati életben mûködõ tanácsok a bringásoknak, mint a kresz pontos ismerete.
Posted 2006. June 28. - 11:29
Posted 2006. June 27. - 23:53
csak akkor kapod a jogsit ha fel tudsz menni adott hegyre, ill le tudsz jönni onnan.. amelyik jobban megy, arra kapod:)
etc.
ökörség.
Posted 2006. June 27. - 18:06
És akkor azért ugye nem lenne elég az egy kategória, lehetne több is. Mert ugye pl déhá meg cécé nem ugyanaz. Meg máshogy kell kezelni a bringákat is. Tehát lehetne olyan, hogy egy sebsség -- több sebesség. Rugóút elöl - hátul, 12 alatt -- felett. És akkor a sietõs országútisoknak pedig 27 seb. felettit. Meg nekik úgyis máshogy/máshol kell nyomkodni, szóval ezért is mindenképp megérdemelnek egy külön kategóriát.
Vannak még ötleteim, hogy mindenkinek jó legyen, de sajnos most sietek, így nincs idõm leírni a többit.
már megint elszálsz gondolatilag...
maximum lenne egy "normál" kerékpár és egy tandem/vontatmányos kategória.
Autónál sincs külön jogsi kispolszkira, vagy ferrarira, netán terepjáróra.
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda
Posted 2006. June 27. - 17:58
Vannak még ötleteim, hogy mindenkinek jó legyen, de sajnos most sietek, így nincs idõm leírni a többit.
"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"
Posted 2006. June 27. - 14:22
ha le akarok menni pl edzsére vagy iskolába akkor nem akarok jogsit meg minden hülyeséget vinni és a rendõrök is ránkszállnának.. kinek lenne jó?
és még pénzbe is kerülne
van akinek van hozzá érzéke van akinek nincs mint a vezetésnél.. van aki 20 éves jogsival se tanul meg vezetni
azzal értek egyet, hogy iskolában tanítsák, elméleti és gyakolati szinten, de úgy h jegyre menjen, és akkor muszáj lesz tanulni vmilyen szinten.
tesiórán meg lehetne a gyakorlat a sok fasság talajtorna szertorna stb helyett.
Posted 2006. June 27. - 12:57
Posted 2006. June 27. - 12:16
De ha hajlandóak vagytok egy-két hónapig várni, lehet hogy megtanulom. ....Még a végén elgondolkozom:)
nincs olyan, hogy "határidõ"
Posted 2006. June 27. - 11:30
Sajnos nem ismerem a kreszt csak felhasználói szinten:)
Akko' itt az ideje, hogy megismerd.
Posted 2006. June 27. - 11:17
Pedig érdekelne a téma és cikkíráshoz is lenne kedvem. Csak elõtte be kéne vágnom még egy kreszkönyvet, ahhoz hogy továbbadható ismeretekkel rendelkezzek. De ha hajlandóak vagytok egy-két hónapig várni, lehet hogy megtanulom. Jogsihoz úgyis kéne.
Még a végén elgondolkozom:)
Posted 2006. June 27. - 11:11
"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"
Posted 2006. June 27. - 11:10
Nagyon jó. Tényleg. Viszont szerintem nem elég.
A kerékpározás gyakorlati útmutatója, hasznos és életbevágó tanácsokal. Viszont kresz ebben még mindig alig van. Csak arra tanít, hogy mindenképpen túléld a közlekedést, de arra nem, hogy mihez lenne valóban jogod.
Akik sokat bringáznak, azok valószínûleg nagyjából ismerik a cikkben leírt tippeket, közlekedési aranyszabályokat. Viszont õk sem mindig ismerik a kresz szabályait. Pl a cikkben nem találtam leírást arról, hogy mikor van elsõbbségem, ez pedig az egyik legsarkalatosabb pontja a közlekedésnek.
Tudom, hogy a kezdõ bringásoknak, az a lényeg, hogy MINDIG az autósnak van elsõbbsége, mert így biztos nem csapják el, de azért ennél a ténylegesen bringázók körében kicsit összetettebb a helyzet.
el kell keserítselek, van kresz oktatás átalános iskolában... (legalábbis ahol anyám tanít, ott van)
Elméletben...
Még én is tanultam, de kb ugyanolyan sikerrel mint nemrégen öcsém. Szóval egy-két hónap múlva már nem emlékszik semmire a gyerek. Sztem ilyen korban felesleges a táblákat, ilyesmiket bemagoltatni, ilyen korban kb az elõbb kitárgyalt cikk szemléletmódjának megfelelõ oktatás lenne helyénvaló. Ha gimi elsõ osztályában tanítanák mondjuk részletesebben, azzal többre mennénk. Akkor már kezdik belátni, hogy van értelme, és a mindennapokban is használható tudást kapnak.
Posted 2006. June 27. - 07:02
el kell keserítselek, van kresz oktatás átalános iskolában... (legalábbis ahol anyám tanít, ott van)
ezen max csak azért keseregnék, mert ez is azt bizonyítja milyen rég is jártam én általánosba
Posted 2006. June 27. - 00:30
el kell keserítselek, van kresz oktatás átalános iskolában... (legalábbis ahol anyám tanít, ott van)ha már off akki ki nem maradok...
Én bevezetném az általános iskolában a kresz oktatást. mondjuk úgy 4-5. osztály magasságában. úgy gondolom az általános mûveltséghez már ennek igazán hozzá kéne tartoznia....
vagy on vagy mi....
pier: ugy gondolom, hogy te és én nem problémáznánk azon, hogy kell jogsi meg bukó ha arról lenne szó. és azok sem, akik amugy ismerik a kreszt, csak nem tartják be, egyéb okokból.
és ne csak a montisokra gondolj, nagyon sokan (durva 80%) csak városban használja a kerékpárját. oda kell a jogsi. erdõbe én sem kérném. de vannak helyek, ahol egészen egyszerûen alapvetõ fontosságú a kresz ismerete.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Posted 2006. June 26. - 22:47
de ha valaki képes lenne a natúr kreszt belerakni az újságba, sajnos nagyon ütemes átlapozás áldozata lenne azt hiszem. ill akkor 300 oldal alatt nem állna meg a Zújság.:rotfl:
Posted 2006. June 26. - 22:44
Posted 2006. June 26. - 22:44
Posted 2006. June 26. - 22:38
na ez nagyon fasza!
végre egy olyan ésszerû összefoglalás, ami az olyan tipikus bringások tipikus hibáit foglalja össze, akik nem képesek magukat egy autós bõrébe képzelni.
és nagyon dícséretes, hogy nem a "hülye köcsög autósok" felfogásból közelíti meg a megoldást.
remélem ebbõl sokan magukra ismernek és eszmélnek