Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teleszkópok - általános eszmecsere

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
16970 hozzászólás a témában

topix

topix

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
most kaptam mult héten és mikor megkaptam véletlenül kiengedtem belõle a levegõt ;D

aztán elolvastam, hogy mennyi nyomás kell bele; és elmendtem a biciklis boltba hogy fujassak bele, a csákó meg azt mondta, hogy az kurvasok (8,5 bar) és hogy szerinte egyáltalán nem biztos hogy bele kéne ulyet fújni. :-\

okés akkor elhiszem, hogy bele kell azt a mennyiséget fújni, de hogyan mûködik ez? Mert egy sima légrugóba télleg soklenne a 8,5 bar.
ha valaki tudja de lehetõleg ne csak teóriákat.

amugy szerintetek jó ez a villa? rst omega aet?

És tudjátok mit? nem bántam meg, hogy kiengedtem belõle a levegõt és szenvedtem vele, mert igy legalább nem leszek hozzá olyan láma.

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás

Ha jól látom a 8,5bar cca 60kg-hoz kell. Ennyi vagy? Akkor meg ne aggódj, pumpáld (vagy szervízben fujass bele) és HASZNÁLD! Hülyeséget csak nem írnak a kézikönyvben, ha meg nem tetszik a keménység, ereszthetsz belõle!

Na most hiába jártatom a számat, vagy nekem nem hiszel? ;)
Miért nem hiszed el, hogy én 11bar-on használom, és még így se elég kemény? Hogy mondjam másképp, hogy hitelesnek hangozzék ???
De ha más nem: az enyém 11bar-on megy. Ha te felfújod 8,5-re legfeljebb leeresztesz belõle, ha nem tetszik, semmi baja sem lesz a telónak, ha az enyémnek se lett a 11-tõl.
ÉS EZ UGYAN AZ A PATRON
Mióta van meg a teló?

topix

topix

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
szal akkor visszatérve az elsõ kérdéshez:

akkor aszongyátok belelehet nyomatni 8,5 bar-t

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás

troll en marzot hasznalok csak nem vagyok elvakult!!!
ja es most megyek melozni!!!...

Tehát nem vagy fanatikus :) én meg azt írtam ;)
Jó munkát :( ! Te vagy az elkésett Télapó ? :o ;D

topixnak:
Közben este eszembe jutott, hogy nem kell ehhez semmi hõtágulási együttható. Milyen jó is az az általános gáztörvény :)
Szóval ha 20fokos levegõt fújsz be, annak ahhoz, hogy 10%-al változzon a nyomása, majdnem 30 fokot (azaz 29.3-at) kell lehûlnie/felmelegednie. Tehát olyan -10 fokra, illetve
+50-re. A -10-et valószínûtlennek tartrtom (hacsak nem vagy jégBiker) a +50 elvileg elõjöhet, ha kinthagyod állni a tûzõ napon. Ezért inkább bicajozz vele. Léghûtés rulez!
Nagyon-nagyon melegben persze tényleg fölmehet 50-ra akár (fõleg, ha fekete a láb, mint nekem), de akkor meg fújj bele kicsit kevesebb levegõt, mint ahogy írtam az elõbb.

Na, mit meg nem teszek érted, Szenteste ilyeneken töröm a fejem! :-X

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
meg annyit had...
ha a dugattyu es a henger kozott 4mm a hezag akkor az nem rosszul fog mukodni vagy vmi ilyesmi
hanem NEM FOG MUKODNI!!!!
autoknal is ha gondolkozol egy kicsit ott vannak a gyuruk ha hasznalod es fel kell furni, no meg gondolom a kompressziorol is hallottal mar gondolom! de ez mas tema ezzel ne keverjuk most
ha pedig a kamra meret akkor szoba johet meg az is, hogy ha nagyobb a terfogata mint amit kihasznalunk belole (aranyosan naygobb) akkor nem lesz annyira progressziv!!!

troll en marzot hasznalok csak nem vagyok elvakult!!!
ja es most megyek melozni!!!...

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás
Na mi van, nem tudtok aludni? ;)
Boldog Karácsonyt! ;D

Ranger

Ranger

törzsvendég

• fórumtag
  • 748 hozzászólás
Na figy!
A fogalmazásom valóban hagyott maga után kívánnivalókat...
De ha megpróbálsz logikusan gondolkodni:két különbözõ térfogatú levegõmennyiség azonos sûrûségûre való összenyomásához a nagyobbnál van szükség több energiára.
Ez átfogalmazva teleszkópos esetre: egy kisebb és egy nagyobb térfogatú levegõpatron közül valszeg a kisebbnek kell nagyobb nyomáson mûködnie,hogy ugyanolyan terhelés mellett jól végezze a dolgát.
Így már érted?

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás

na figy utolso hozzászóló.

modt kb.: azt mondtad, hogy ha a szabad lehegõn vagy akkor minden okés, de zha bemész a szobába akkor meg összenyomódik a tested.

??? ??? ??? ez nem teljesen világos ebben a formában.

Ha arra gyondolsz, hogy azt mondtam: ilyen hideg idõben a lakásban próbáld ki, hogy jó-e a rugózás, akkor ez a magyarázat: nagyon hidegben sokat változik a teleszkóp mûködése. A kenõanyag megdermedhet, a szimmeringek rászorulhatnak a becsúszó szárra a különbözõ hõtágulás miatt (vagy akár lötyöghetnek is), a másik lábban levõ elasztomer totál bemerevedik ( ;) ) stb stb stb. Tehát ha most kimész tekerni és azt érzed, hogy nagyon kemény a teló v. egyáltalán nem mozog, akkor az szinte biztos nem a légnyomás miatt lesz ezért próbáld bevinni, hagyd felmelegdni és meglátod, hogy "nagy" nyomáson (100psi/8bar) is puhán mozog, könnyû benyomni.

Ha nem ezzel volt a baj, hanem azzal, mikor azt találtam megjegyezni, hogy nem érdemes az "állandó" térfogatú gázzal bíbelõdni, és példának felhoztam, hogy a felniról se esik le a gumi, ha kimész hidegben; akkor ez meg azt jelentette, hogy ne aggódj amiatt, hogy a langyosabb levegõ, amit befújsz az kint lehûlve kisebb térfogatú lesz, mert hidegben ennél nagyobb problémáid is lesznek a teleszkóppal (lásd. az elõbb leírtak), illetve nyáron sem érdemes amiatt parázni, hogy kint a kánikulában úgy kitágul a gáz, hogy kõkemény lesz a villa. Ha ezektõl mégis félsz, indulás elõtt tegyél bele kicsit több (ha hidegbe mész) v. kicsit kevesebb (ha forróságra számítasz) levegõt. Ha nagyon akarod, ki is számolom, hány százalékkal kevesebbet/többet, de most nincs kedvem, mert Isten tudja, hol lehet a négyjegyû függvénytáblázatom, anélkül pedig nem tudom a levegõ térfogatváltozási együtthatóját hõtágulásra. A tippem az, hogy ez elhanyagolható változás lesz.

A második kérdéedre: igen, az számít, hogy mekkora kersztmetszetû a dugattyú. Nem az a lényeg, hogy a henger és a dugattyú közt mekkora a különbség (csak ha két összehasonlított henger ugyan akora)! Nyilván úgy csinálják meg, hogy a dugattyú tisztességesen be legyen fogva a hengerbe és ne is szakíthassa ki azt, ha ferdül. Ez a feltétel megszabja, hogy max. mennyire lehet megközelíteni a dugattyú átmérõjével a hengerét. A már említett okok miatt ésszerû a minél nagyobb átmérõjû dugattyú használata, tehát a henger mérete fogja meghatározni a dugattyújét.

Az RST Torno légpatronjai kis hengerrel rendelkeznek, mert nem szerves részei a villának, egy-az-egyben kivehetõk belõle (akár rugót is tehetsz a helyére). Ha a teleszkóp testét használták volna fel légkamraként (tehát az egész lábat) akkor biztos, hogy nagyobb dugattyújuk lehetett volna, de gondolom így egyszerûbb és olcsóbb is volt nekik (biztos észrevetted a teló árán ;D ).
Mindemellett szerintem klassz kis cucc, nekem is hasonló van (Gila - a különbség annyi, hogy ennek a lábai nem magnéziumból készültek) Szerintem XCre tökéletesen megfelel (hacsak nem versenyezni akarsz vele). Ha igényesebb vagy és sok a pénzed, vegyél Manitou Black-et.

Ajaj, már várom, mikor csapnak le a Marzoccsi és RokkCsók fanatikusok erre a megjegyzésre :-\ 8)

De nekem akkor is az a kedvencem! Na jó, a Sherman is ;D

topix

topix

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
na figy utolso hozzászóló.

modt kb.: azt mondtad, hogy ha a szabad lehegõn vagy akkor minden okés, de zha bemész a szobába akkor meg összenyomódik a tested.

szal akkor azt mondjátok nyilvaán ha a légkamra és a dugattyó között 4mm a külömbség akkor nagyobb nyomás kell mint annak a villának a légrugózásához, amelyikben a henger és a dugattyú külömbsége 0.5 mm. :-\

Ranger

Ranger

törzsvendég

• fórumtag
  • 748 hozzászólás
Sziasztok!

Trollnak olyan igaza van,hogy annál igazabb igaza már nem is lehetne!
Mindenben,amit leírt...
(a nyomásokhoz annyit,hogy az összenyomhatóság szempontjából nyilván számít,hogy egy 15 cm3-es térfogatú munkahenger dolgozik,vagy mondjuk egy 100 cm3-es,ugyanolyan nyomásértékek mellett...)
remélem nem írtam nagy hülyeséget ::)

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás

gazrugo: a 8.5 bar nem nagy nyomas es a patronba lehet, hogy ennyi kell. ez attol fugg, hogy a dugattyu atmeroje mekora! minnel kisebb annal nagyobb nyomas kell ugyanakkora ellenalo ero eloallitasahoz!

Én is ezt magyaráztam, de ha nem hiszi... ;)

Na figyelj topix:
Képzelj el egy csutkára felfújt bicikli kereket. pl. 3bar
képzeld el, hogy lefekteted az oldalára és rálépsz.
Benyomódik? Alig!
Na ez volt 3bar. Ahhoz, hogy felpumpáld, elég egy kézi pumpa is nem? Mármint egy jobb fajta, ami nem ereszt stb...
A pumpában nagyobb nyomást kelll létrehoznod, mint ami a kerékben van, különben nem megy bele a levegõ.
Akkor hogy is van ez? Az elõbb teljes súlyoddal nem tudtad benyomni a 3bar-t , most meg egy kézzel megy az ennél nagyobb?!?!?! Nem vagyok gyenge gyerek, de asszem 8év konditerembe járás után SE tudnék egy karral 85 kilót kitolni. Vagy utána egy pár hétig nem használnám azt a karomat... ;D
Szóval ne aggódj, és ha nem értesz a fizikához, akkor legalább hidd el amit mondanak ;)
De ha ennek nem is, legalább annak higgy, hogy én 11bar-on használom és még így is rá kellett feszíteni a rugóra, mert túl puha volt!
Ha jól látom a 8,5bar cca 60kg-hoz kell. Ennyi vagy? Akkor meg ne aggódj, pumpáld (vagy szervízben fujass bele) és HASZNÁLD! Hülyeséget csak nem írnak a kézikönyvben, ha meg nem tetszik a keménység, ereszthetsz belõle!
Persze ne a téli mûködést vedd alapul, mert ilyenkor a mínuszban tök másképp megy az egész, inkább otthon vidd be a lakásba és ülj rá (mindenki örömére) vagy csak nyomkodd le a kormánnyal (behúzott elsõ fék)

Az, hogy a hõmérsékletváltozásra nem érzékeny gázzal töltöd fel szerintem fölösleges balhé, mert:
1. sztem elég drága lesz
2. azért a levegõ se olyan rossz gáz...télen sem esik le a szobahõmérsékleten fújt gumi a felnidrõl
3. hidegben az elasztomer úgyis beszarik és merev villaként fog üzemelni az egész
4. melegben meg úgyis kb. olyan meleg a kinti levegõ, mint amit befújsz

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
elasztomer: egy rugalmas anyag amit vmilyen gazzal (mindegy) habositanak! ezert lesz rugalmas ilyen mertekben!
gazrugo: a 8.5 bar nem nagy nyomas es a patronba lehet, hogy ennyi kell. ez attol fugg, hogy a dugattyu atmeroje mekora! minnel kisebb annal nagyobb nyomas kell ugyanakkora ellenalo ero eloallitasahoz!
a 8.5 bar =850'000 Pa, a pascal pedig tudjuk, hogy ugy all ossze, hogy egysegnyi feluletre (negyzet meter) eso ero (N) vagyis N/negyzet meter.
ennyi! persze mindezektol fuggetlenul meg lehet sok a 8.5 bar!!!

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
igaz nem jól, de nem sokat mozog, de a 3 kilós mozo sztem épp erre való ;)

zsomi

zsomi

vendég

• fórumtag
  • 221 hozzászólás
lesz egy fogós kérdésem, bár nem az éppen aktuális témával kapcsolatos: tudtok olyan telót mondani, ami elég erõs betonraugrálgatáshoz egy 110 kg-s embernek, nehezen csavarodik, szimplavállas, és nem tul drága, és nem marzocchi ("kitörik vállból"). ja, + szokásos, jól és sokat mozog. ;D

topix

topix

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
tehát az én sulyomhoz elméletileg 120psi-t kellene belenyomni a villába. Ez kb. 8,5 bar-t jelent. Ezt azért nem tartom valószinûsíthetõnek, mert probáld meg megnyomkodni egy furgon gumiát amelyikben kb. 2,5-3,5 bar van. és ha én belenyomnék a patronba 8,5 bar nyomást, azt egy 200kg-mos ember sem nyomja le nekem.

a másik: én ugy tudom, hogy a "légrugóba" egy olyan speziális gázt használnak, amely nem tágul hõre ez a mozgás által keltett surlódás hatására fellépõ hõ miatt szükséges.
namost ha én veszek egy speciális pumpát, akkor az szimpla levegõt nyom a patronba nem?? :'(

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás
Az elasztomerhez annyit se értek, mint a légrugóhoz 8) , csak elképzeléseim vannak:
Vmi képlékenyen rugalmas anyagra gondoltam, ami nem nyeri vissza olyan gyorsan az alakját, mint mondjuk egy merev gumi, ezért nem is pattog annyira.

Majd remélem jön valaki tájékozottabb és leírja rendesen ::)

TrollEmber

TrollEmber

törzsvendég

• fórumtag
  • 905 hozzászólás
Hali!

Nekem Gila AET-m van, de asszem ugyan az a patron.
Szóval van két táblázat, egy 'off-' és egy 'on-road' használathoz. A táblázatban testsúlyok (azt hiszem, de lehet, hogy a géppel együtt mért súly, ezt nem tudom, de nem lenne mellékes! én a testsúlyomhoz igazítom, leírom azt is, hogy miért) és nyomás nagyságok szerepelnek. A használható súly/nyomás kombinációk be vannak színezve, a szín jelöli, hogy kemény/normál/puha lesz-e így a teleszkóp rugózása.
Ez a táblázat elvileg a villához jár, én ezt nem tudom, mert a bringámba építve kaptam, mikor megvettem, szóval nem járt hozzá még pumpa sem. Az egyébként olyan 6-7000 Ft külön (ha nem a gyárit veszed). A pumpa fontos, hogy teleszkóp-pumpa legyen, mert a szelep hiába a normál autókon (és a bringádon is) fellelhetõ darab, azért nem érdemes nekiesni a benzinkúti pumpával, mert szétpukkasztja a patronod.
Na most a patronról: Azért pukkadna ki, mert kis térfogatú és nagy nyomásra való felfújáshoz is kevés levegõ kell bele, azt viszont nem tudod szépen adagolni az autós pumpával. Mivel kicsi, a nagy nyomást nem szereti (a max. az 15bar, de ennyire sztem ne fújd, inkább 10-12-ig) és hamar tönkremegy tõle. Ha nem tartod elég keménynek, inkább a rugót (a másik szárban) cseréld keményebbre. Én azért igazítom a nyomást a testsúlyomhoz, mert cca. 85kg vagyok, ehhez mondjuk még 12-15kg a bringa, tehát kb. 100, ami úgy 1-1,5 bar többletet jelent a táblázat szerint. Én inkább becsavarom az elõfeszítést és úgy már teljesen OK....
Volt egy ötletem, hogy kicserélem a rugós szárban a rugót is levegõs patronra, de lebeszéltek róla. Ez a csere elviekben megoldható, és kevesebb pénzbõl jön ki a Gila (Omega) AT, mint a bolti ár....mondjuk nem érdemes állítható csillapítású levegõpatront rakni bele, mert a csillapítás állítása csak nagyobb benyomódásnál, nagyobb légnyomáson mûködik rendesen.
Azt nem tudom, hogy más levegõs teleszkópokat is ilyen nagy nyomásra kell-e pumpálni (ennek az átlag ugye 8bar).
Nekem a szervízben azt mondták, hogy nem, csak ennek kell a nagy nyomás, mert kicsi a térfogata.
Ezt úgy tudom elképzelni, hogy a nagyobb keresztmetszetû légtartály kisebb nyomásváltozással tudja felvenni ugyan azt az erõt, mint a kis keresztmetszetû patron, illetve ahhoz, hogy az alapterheléstõl ne csukódjon be azonnal, kisebb nyomás elegendõ neki, mert nagyobb keresztmetszeten oszlik meg, így eredõként nagyobb erõt produkál.
Ezt most gondoltam ki, ahogy írtam. Ha rossz, légyszi szóljatok!

Ha nincs meg a táblázat, kapj elõ egy 2002/2-es Lánc katalógust, abban megtalálod (ha nincs, kunyerálj egyet vmelyik boltból, v. pl. a Váci úti Mountex-ben is ki van téve)
Ha abszolút nem jutsz hozzá, vagy lusta vagy keresgélni, vagy sûrgõs stb... akkor írd be a súlyod (esetleg a bringádét is) ide, és megmondom, mit súg a táblázat.

micike

micike

törzsvendég

• fórumtag
  • 405 hozzászólás

AZ ELASZTOMER MÜKÖDÉSI ELVE: HA ÖSSZENYOMOD ÖSSZENYOMODIK.

topix

topix

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
[glow=red,2,300]figyelem[/glow]

a segitségetekre lenne szükségem!!
ha valakinek van, vagy csak tudja, hogy az RST OMEGA AET villa légrugójába kell-e gázt nyomni, és ha igen akkor mennyit? mert gondolom sulyhoz van kötve.

a használatiban(angol) irnak valami 100-160psi-ig terjedõ nyomásrol de az ki....ott nagy. szal nem értem mit akarnak ezzel. :-\ na mindegy. HA VALKI TUDJA AKKOR KÉREM IRJON.

ja és tudom, hogy nagyon láma kérdés, de mi az elasztometer müködési elve??

elöre is kössz!!

David007

David007

törzsvendég

• fórumtag
  • 970 hozzászólás
akárhogy is nézem, de a Manitou Black 80/100 és a másik aminek nem jut eszembe a neve ( ;D )és 100/120 as telo nagyon király.. elit villa mindegyik, Dh-n kivül mindenre jo... jo Dualra, freeridera,.......stb. ja és erös és emellett még iszonyu szép is