Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Teleszkópok - általános eszmecsere

- - - - -

• Lezárt topik Lezárt topik
16970 hozzászólás a témában

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
ez nem apró, csak egy kérés! :)

na jóvanna! értem.

Lehet, hogy én a CenterX-rõl írtam?
bocs

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
flame pliz
http://bikemag.hu/po...a&aprorovatid=2

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
DM-en láttam egyet, kicsúszott belõle a becsúszószár

RaveAce járt pórul egy ilyen telóval, ha jól emlékszem, neki a talán a rövidre vágott tárcsafék kábel akadályozta meg a kicsúszást

ja és ömlik belõle az olaj...egyszer szállítottam egyet a táskámra kötözve (aznap vásárolt Deuter SuperBike XL)
tiszta olaj lett...örültem

ui.: vegyétek meg az RS-m!

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
szederturmix: hasonlóra gondoltam!

Mec:

Két véleménnyel találkoztam vele kapcsolatban.

1. kurva jó, a legjobb, istenkirálycsászár

2. trágya szemét fos, a minek gyártják tipikus esete

Saját véleményem, máséval kiegészítve.

Korábban olvashattuk valakitõl, hogy ne foglalkozzak a DUKE-om súlyával, mert egy teleszkópnál a súly, csak másodlagos követelmény. Mozogjon csodásan, az a lényeg.
Nos, a Hungari:a gyárban ezt félreértették és fordítva valósították meg.
Szerintem iszonyatosan SZARUL mozog, keveset és szarul. Nem akar megindulni, ha megindul akkor inkább zuhan mint csillapítottan siklik.
Cserébe nagyon könnyû!

Egy barátom 1-2 évig ezzel nyomta. Soha nem mozgot neki szépen. Viszont az amúgy nehéz alkatrészekbõl összerakott bringája, így egészen könnyû volt.

Göröngyös úton nem sokkal teszi kényelmesebbé a tekerést, lefeléken viszont kimozogja amit kell, és így van létjogosultsága.

Akvinkumon van egy figura, õ szereli õket. Szerinte sem lehet beállítani. Vajon jó ez így ... ? :)

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás
pl ha érzéketlen, mármint hogy kevésbé reagál, az akkor lehet jó, ha nagyon számít az idõ, mert így kevesebbet fog pogózni. érzékenynél fordítva.

erõsebb csillapítás szvsz akkor jó, ha ritkán vannak nagy döncik, mert akkor "nem lõ úgy vissza". ha sûrûbben sok huppanó, akkor pedig jobb ha "hamarabb visszamegy", mert így a következõt is ki tudja mozogni.

...remélem nem mondok hülyeséget ::) :)

Mec

Mec

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Hungary A Center A teleszkópról mi a vélemény? Neten szinte semmit se találok róla...

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
felteszek két direkt kérdést!

mikro jó ha érzéketlen a teló és mikor ha érzékeny?

mikor jó, ha erõsebb a csillapítás és mikor ha gyengébb?

szituációkra gondolok.
vagy minden csak ízlés kérdése!?

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
flame: XC milyen teló? RS? nekem is szépen mozgott az AirAssistos, csak aztán behalt.
A SID is levegõs és szépen mozog. A Pilot Race szintén klassz.

RockShox Duke SL U-turn 2004 (piros)

Nagyon jó megoldás, hogy állítható a jobb szárban az érzékenysége. DE! Mire jó?
Úgy értem, jó megoldás, mert be lehet lõne nagyon érzékenyre, én így szeretem. (60psi)
A minumim a 20psi ami kell bele.
Ki az aki az érzéketlen telókra bukik, nem vágom!

Az a baj a rugós teleszkópokkal, hogy nem tudom megcsinálni velük az azonnali állítást, amit pl a levegõssel, simán. Kicsit morcos vagyok, mert amikor vettem, azt mondták, hogy ez a Duke rugós-levegõs, és módosítható a keménysége a levegõve.
megvettem és kiderült, hogy nem! :)

Filóztam én is, hogy vegyek-e bele keményebb rugót, mert bár alattam (75kg) csodásan mozog, jobban szeretem ha kicsit keményebb.
8-10k
És nem tudom kipróbálni, nem úgy mint a levegõsnél.
Fújok bele kb. annyit amennyit a katalógus ír megyek egy kört a szomszég garázsfeljárója elõtti rázókövön, egy járdázás és állítok rajta! :)

Amúgy a Duke 60-ért eladó. 19cm-es nyakkal!
februárig garanciális!

Flame

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás

megmég:
tehetsz bele több féle rugót, amivel be lehet lõni pl, hogy az út elején könnyebben mozogjon, a végén legyen egészen kemény. a levegõs csak teljesen lineáris lehet.

A levegõs nem pont, hogy progresszív?
Amiben csak rugó van, azt nehéz úgy állítani, ahogy mondod. Max. az olajszint változtatásával, de arra reagál a csillapítás is.
Egyébként a levegõsökben nem a levegõ nyomja a szimmeringet, hanem a levegõ az olaj "fölött" van, az nyomja - a valószínûleg jobb minõségû- szimmernget, mint ami a rugósokban van. Szerintem a rugósból ugyanakkor kezdhet el az olaj szivárogni, mint egy jó levegõsbõl. És ha az jó, légnyomásvesztés sincs nagyon.

Serviceman

Serviceman

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 hozzászólás
Viszont a levegõs telóból (legtöbb esetben) könnyen csinálhasz rugósat, fordítva viszont elég macerás.
Kopó alkatrészt meg lehet venni. Elvileg. ::)
Plusz a levegõs villáknál (már amelyik gyártó komolyan veszi a dolgot) jobb tömítéseket alkalmaznak, pont a levegõ szivárgásának elkerülése végett. Ilyen pl -tapasztlataim szerint- a Marzó. Csak beállításkor pumpáltam, azóta hozzá se nyúltam. Nem ilyen volt a RS Judy XC /AirAssist/, amit hetente kellett pumpálni, aztán be is szart. Persze az rugó+levegõs volt.
Felkoppanás: az MXC nekem szépen felkeményedik az út végére, mondhatni "progresszív" a mûködése.

flame: XC milyen teló? RS? nekem is szépen mozgott az AirAssistos, csak aztán behalt.
A SID is levegõs és szépen mozog. A Pilot Race szintén klassz.

Súly: Minden jobb boltban van mérleg. Tessék használni. Bár telónál szvsz nem ez a legfontosabb szempont...

Mec

Mec

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Esetleg egyéb vélemény a "dátum: Augusztus 16, 2004, 10:36:48 " hozzászólásra???

ZSIROSMACSKA

ZSIROSMACSKA

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.931 hozzászólás
flame:

az mindenképpen elõnye a rugós megoldásnak, hogy a különbözõ alkatrészek kopásával (és ugye ami mozog, az kopni is fog elõbb v utóbb de mindenképpen) nem fog a rugó elszivárogni belõle, mint az esetleg a levegõs témánál elõfordúlhat

megmég:
tehetsz bele több féle rugót, amivel be lehet lõni pl, hogy az út elején könnyebben mozogjon, a végén legyen egészen kemény. a levegõs csak teljesen lineáris lehet.

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3.201 hozzászólás
A telók súlyát általában nyak nélkül vagy vágott nyakkal vagy héliummal töltve adják meg....
10 deka ide vagy oda... nem mindgy...

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
Apropó, kérdés:

Levegõset vagy rugósat.

Én anno azért vettem rugósat, mert mindenkitõl azt hallottam, hogy nem mozognak szépen a levegõs telók. Nehezen indulnak meg. Ez nem igaz!
Barátnõm (VUK) XC-ja gyönyörûen mozog?

Mi az elõnye-hátránya egyiknek a másikkal szemben?

Azt hallottam, ha szeret valaki durvulni, vegyen inkább rugósat, azok jobban bírják. Ha elszámolod magad, benézel egy gyökeret vagy sziklát, akkor szerencsésebb ha rugós van alattad, mert a levegõs könnyebben felkoppan, vagy éppen nem mozogja ki úgy az akadájt! (???)

P.

flame

flame

törzsvendég

• fórumtag
  • 310 hozzászólás
Milyen dolog már, hogy egy komoly gyártó bekamuzza a teleszkópja súlyát!?

Duke SL U-turn 1.86 helyett majd 2kg!

Miért van ez?
A Duke XC se 1.6 és a SID se 1.3?

Vagy a versenytelóknál figyelnek erre, és csak a láma user van átverve? Nem vágom!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
nekem a legnagyobb bizodalmam az omega t4-gyellenne, a six-et valahogy nem tartom jó villának. az új t4-es szépen mozog annak elenére, hogy nincs csillapítása, és a becsúszó felületkezelés is szép.
a mozok nem MOZOgnak, azt érdemes felejteni.
de ki kell próbálni, ha van lehetõséged.

norbi: én is kikönnyítem az enyémet! ;)

vendég_norbert78_*

vendég_norbert78_*
  • vendég
like this: after / before

;DEzt oszt kikönnyítette!!!! ;D

Így már mehet cc-re hegyetmászni, úgy se lesz má fogas! ;D

Mec

Mec

vendég

• fórumtag
  • 29 hozzászólás
Helló!
Nemsokára venni fogok telót. Kérdésem az lenne, hogy milyet vegyek olyan 20-30 ezer között? Lehetõségek: RST Gila T4, Omega T4, Manitou Six, Six Sport, esetleg Mozo valamilyen.

Ki mit ajánlana? ??? (CC-re, 85 kg vagyok, 16" Magellan Alu vázba)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
elcsé:
nem akarom szétszedni csak emiatt, szóval megkérdezem: a boxxerem a változó falvastagságú pro, vagy az egyenes falvastagságú pro? és a compression damping szárban (bal) a csillapítófej tetején hány darab lyuk van? a 2001-eseken 4 db 4 mm-eres volt. like this: after / before és ezt csinálta vele a csávó - csinált 8 db kettes lyukat is. állítólag "smoothes out the compression stroke"
vélemény?

tAmS

tAmS

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.796 hozzászólás
:)