Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Tárcsafékek

- - - - -

• This topic is locked This topic is locked
6196 replies to this topic

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Ott azért nem akkora a különbség, meg annyival élesebb. Meg valahogy egyben van ott... De ez csak ilyen érzésféle... Ammeg nem fizika.
Lor?

Aktuális civil

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
igen, valahogy így.. de akkor a lyukaknál is... ugye vagy hogy.:-)
mert pl a pofa középsõ részén lyuk nemlyuk lyuk nemlyuk... kb 60%-40%... akkor ott is megdagadna, és kimarná a tárcsát? hát, mind1.

on

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts

ezt mesélem:-)
[/url]
amúgy meg atomkemény szinteres pofa.

Akkor valamirõl lemaradtam... bocs.

Végülis, ha meggondoljuk eltérõ felület koptatja a betétet, nem? Mondjuk a tárcsán végig rajta van, a küllökön meg ezen idõ 10% ában. (Énse vagyok fizikus detalán értitek..) Úgyhogy kevesebbet is kell kopnia... Ha jólértelmezem a jelenséget, vagy mi...

Aktuális civil

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
ezt mesélem:-)
203 mm-es avid pizza.
és egy hayes fék.
ez az ni.
amúgy meg atomkemény szinteres pofa.

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
ésaz milyen tárcsa volt? Mekkora küllõkkel?
Lehet valami abban amit mondasz... Vazz, dedurva. Nmehittem volna.

Aktuális civil

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
én se használtam.
csak az egész féknyereg csúszótt 2-3 mm-t lejjebb
annyit sem. és nem kopp kop volt, hanem szépen lett egy vájat a küllõk, és a felület között.
mind2 oldalon, a fékpofa meg ott sokkal több anyaggal bír.
erre nem tudtam gombot varrni.
ott nincs valszeg kiképezve ekkora erõ elviselésére..(mint a fékfelület)
vagy...
mittomén.
ha lenne digis gépem, mutathatnék fotót.
de az a szar is meghalt.
grr.,

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6,961 posts
Thez: Mondjuk ebben abszolút nincs tapasztalatom, de szerintem ez így nem így van. Szétvágná a tárcsát a betét? Bár mondjuk attól függ mekkora a küllõ... szerintem le fogja simán darálni. Max. egy kicsit kopp-kopp-kopp lesz, amikor küllõhöz ér. Nem?
Én spec ezt a setupot nem használnám, hogy nagy betét, kisebb tárcsa.. Akárhogy is, egyenlõtlen lesz.

Aktuális civil

Hollywood Macho

Hollywood Macho

vendég

• fórumtag
  • 160 posts

a hayes kicsit nagyobb felületen fog, mint a saint tárcsa felülete. ha meg tudsz barátkozni azzal, hogy a féked a küllõkön is fog, akkor menni fog.
ha nem, akkor vegyél másféle agyat. saint árban (tárcsával együtt) már lehet venni funn-t (az újat), roox-ot, novatec-et, bike+-ot, zoggie-t, stb.

Kösz!
de olyan agy kell ami jo a saint hátsó váltóhoz!
Funn nekem nem jött be 3 hónap után szétment!
most meg shimano xt van az meg kész rémálom!
üdv

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
azért azt ne felejtsd el, hogy más egy 200as tárcsa, mint egy 160as (merevségre)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
nem is fizika.
leglaábbis én nem az alapján nézem, gondolkodom.
de van egy fém lap, 2 oldalról nyomja a tárcsa. mitõl ferdülne el a dugattyú? se neki, se a tárcsának nem természetes pozíció ez. õk szeretnek párhuzamosan lenni abban az esetben, HA a féknyeret is párhuzamos a tárcsával. ha nem, akkor persze így-úgy fog kopni, meg ha középen sincs igazából akkoris. és ezt sokkal inkább el tudom képzelni. ha a küllõkön fog, akkor ferde nem igazán tud lenni, csak vagy a tárcsát nyírja szét, vagy pedig rendesen kopik a tárcsával párhuzamosan...
elõbb adja meg magát a tárcsa(mint esetmeben) mint hogy ferdén mászkáljanak a dugattyúk.
legalábbis a hayesnél.
legalábbis nálam.

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
thez, ahova járok suliba, jóformán fizikát nem is tanítanak, azon kivül, hogy az alma leesik a fárol fingom sincs, hogy megy ez, DE bármikor odaadom neked a fékpofát, amit az xt tárcsával használtam, nézd meg, hogy hol és mennyire ferde.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
miért kopna ferdén?

pont ezaz.
a küllõkön fogásról...
jó folyamat.
a pofa félig vagy akármennyire lelóg a fékfelületröl.
tehát nincs az a súrló erõ, ami koptatja, tehát kevésbbé kopik a küllõkön mint a fékfelületnék.
ebbõl az következik, h ott több anyag lesz a pofán.
viszont a fék továbbra is a fékfelülettel fog, és igaz, beljebb van mint a kis rész, ami lelóg róla, de õ oda FOG menni. a fékfelülethez.
és ez hogy lehetséges? hogy szépen a kevésbbé kopós, vastagabb rész szépen váge gy kört a küllõkbe.
azaz elvékonyítja az anyagot, "perforálja"
tehát lelógó fékpofával inkább ne... ott reszeljük akár simán ki a felesleges anyagot, de a küllõket kiméljük ezzel.
amúgy hayes vs avid tárcsa, házi "adapterrel"
szerencsére már kaptam rendes hátsó, pont odavaló adaptert.

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
kifejtem. a fékpofa ferdén kopik, ezért amikor rányomódik a tárcsára, a dugattyúnak is mozognia, "követnie" kell. rosszul irtam, maga a munkahenger nem feszül, de nem tesz jót akkkor sem...

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts

a munkahenger is folyamatosan feszül, mert a ferde fékpofamozgásra kényszeríti a dugattyút.

??

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
szvsz kicsit több, mint hogy csak a küllökön fog... a munkahenger is foolyamatosan feszül, mert a ferde fékpofamozgásra kényszeríti a dugattyút. hosszútávon nem jó. ezért érdemes saját tárcsánál maradni.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
a hayes kicsit nagyobb felületen fog, mint a saint tárcsa felülete. ha meg tudsz barátkozni azzal, hogy a féked a küllõkön is fog, akkor menni fog.
ha nem, akkor vegyél másféle agyat. saint árban (tárcsával együtt) már lehet venni funn-t (az újat), roox-ot, novatec-et, bike+-ot, zoggie-t, stb.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nekem XT fékem van elöl-hátul, és elvileg egy kalap szart nem érõ grimeca tárcsák vannak, de valahogy mégis ugy fognak mint az égedelem. :D
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

málna

málna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,117 posts
black birja a 200as magot. furi, de kispizzával jobban éreztem a csavarodást, mint ezzel. amugy lehet, hogy jó lesz hayes fék, saint tárcsávbal, de azt elmondaném, hogy amig xt tárcsám volt, a fékpofa hülyén kopott és a fékerõ sem volt elég meggyõzõ.

YOci

YOci

törzsvendég

• fórumtag
  • 545 posts
Nem szeretem ha kolbászol (bár igazán nem vettem észre) csak nincs "kedvem" átütõs telót venni. ;)

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10,884 posts
Gyorszárhoz nem a legtutibb..bár aki szereti a villa kolbászol, annak lelke rajta
Vedd be a piros kapszulát, és kitágul az univerzum.