Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Globális felmelegedés

- - - - -

• Please log in to reply
1666 replies to this topic

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
ez maga a légiós betegség !
rokon Mo. egyik legnagyobb légkondis cégnél góré, nálunk a legmodernebb daikin van az irodában, amit õk raktak be, mert a sok üvegfelület meg a tetõtér miatt mikor kinn 30 fok van, benn 35+ (lenne)
de a nagy energiaigény igaz
meg az is, h szokásos módon az egészséges, környezetre nem túl ártalmas kondi nagyon sok pénzbe kerül ( megfelelõ szûrõkkel felszerelve a nagyon durván allergiásoknak élhetõ körülményeket tudnak kialakítani, zéró pollen a levegõben)
én mondjuk inkább izzadok, nem szereti a vállam a kondis hideget :)

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
jah, akár a légionárius betegség.
de ált nem az a kedves ember kapja magára a direkt hideg levegõt aki lecsavarja, hanem egy ártatlan kolegája. ebbõl meg lesznek a viták, és az acsarkodások, hisz az idióta lecsavarósnál nincs kimenete a légkondinál, másnál igen így...
hiába hülyék az emberek:)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts
A légkondi önmagában nem hülyeség, sõt a ma kapható készülékekben lévõ gáz nem járul hozzá az üvegházhatáshoz (3-5 évvel ezelõtti gépek max).

Az igazi probléma a nagy energiaigényükkel van, de ennek sem feltétlenül kéne így lennie.

Az otthoni klímák nagyon nagy része gagyi, vagy maga a készülék, vagy tervezésnél szúrták el. A másik probléma a felhasználók ostobasága: az "irodisták" zöme minél hidegebbre állítja a hõmérsékletet (18-20fok), de az ajtó sokszor nyitva van, a nap betûz az ablakon, stb..., szal a szerencsétlen klíma erõlködik egész nap, próbálja elérni az irreális 18 fokot...
Aztán az irodistának elege lesz, és (7-12fokos) levegõt egyenesen magára fújatja, aztán csodálkozik ha tüdõgyuszit kap.

A nem megfelelõ kivitelezésnek van egy elég súlyos vonzata is:
A kondenzvíz megállhat a klíma gyûjtõtálcájában, egész télen áll, tavaszra szép kis baktériumtenyészet lesz benne, majd ha beröffentik a klímát a kánikulában, az egyenesen a felhasználóra "lövi" a baktériumokat.

Ez hülyén hangzik, de voltak belõle komoly balesetek, olyan baktériumok kerültek a levegõbe koncentráltan, amik veszélyesek az emberre.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

Racer D.

Racer D.

vendég

• fórumtag
  • 182 posts
szerintem mindenkinek osztogssanak propelleres bézbolspkát! :cool1:

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Errõl jut eszembe: Amerikában nagyon durván nyomatják a légkondit - én kb. 2 - 3 hét alatt tudok hozzászokni. Otthon légkondi, irodában légkondi, bármelyik boltban olyan hideg van, hogy akár hosszú ujjúban is lehet mászkálni. Amikor a plázából kilépsz, a nedves hõség mellbevág, a legnehezebb pedig az a pár perc, amig a dögmeleg szellõmentes kocsiban beüzemeled a légkondit.
Bár az igazság az, hogy egy olyan nagy város, mint New York hõjét lehet, hogy nem is lehet máshogy kibírni. Ott kegyetlenül meleg volt és büdös is sok helyen. Megkönnyebbülve kerestem menedéket a hõség elõl a különféle kávézókban. Ha ott nem lenne sehol légkondi, szerintem az emberek megõrülnének. Szóval azt nem is tudom, hogy ott mit csinálhatnának azon kívül, hogy mindenki lemegy a tengerpartra és ott ücsörög egész nap a szellõben! (már persze abban az esetben, ha minden légkondit lekapcsolnának a városban)
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts

hehe mikor még én is majomruhás, fönökös cégnél dolgoztam, nekem is mindig az elsõ dolgom volt lekapcsolni a légkondit.....utáltam mindig..

nincs annál jobb mikor 2 percenként kell berohangálni a cégen belüli irodákba a 30 fokról a 17re.. nyamm!
régi szép idõk:)
aztán meg csodálják ha jól megfáznak.

ki kell nyitni az ablakot, minimális légáramlat legyen, és ennyi. egésznapotthonülõs tévénézõs sörtvedelõ focitnézõ önmagukat ezzel sportoló-embernek valló idióták meg izzadjanak csak, azzal is fogynak:)

Racer D.

Racer D.

vendég

• fórumtag
  • 182 posts
Mi is eleinte ebben a kurva melegben gondolkodtunk légkondin, de a szerelõ cég aszonta 500000 ugyhogy azóta vettem 5 ventillátort 20000 -é és ez is jól hût!
Meg a kocsiban is csak megfájdul a fejem tõle.

scottraider

scottraider

törzsvendég

• fórumtag
  • 405 posts
A légkondi az egyik legjobb bizonyíték arra hogy az emberiség mennyire korcs pazarló és tökéletlen,minden hájadék irodista a halálán van ha 20fok fölé kuszik a hõmérõ.
Nem baj ha jön a vilégégés tekergethetik a szaros légkondicionálojukat.:mad:
Az alkohol nem válasz,de legalább elfelejted a kérdést:cheers:
Ha autoval parkolsz hagyd bekapcsolva az ablaktörlõd,ugy nem tudják a szélvédõre rárakni a büntetõcédulát:afro:

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts

Hát még én...nem is tudom, a cégnél is totál ki vagyok akadva, hogy ablak-ki-ablak-be-légkondi-ki-légkondi-be...és ez egész nap így megy! Bennem kialakult egy egészséges környezeti-hatás-ignorancia, biztos, hogy mert idén télen is tekertem, de mára gyakorlatilag lesz@rom, hogy hideg van-e vagy meleg, pl tegnap is dél és 2 között voltam edzeni, mert úgy volt hozzá kedvem... Ezért nem értem ezt a hjajj-de-meleg-van hisztit. Ma pölö tök jól szétáztam a jégesõben. :D

hehe mikor még én is majomruhás, fönökös cégnél dolgoztam, nekem is mindig az elsõ dolgom volt lekapcsolni a légkondit.....utáltam mindig..
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Tudom, írtam is, hogy kevesebbre elég a canga. De most végül beugrott, hogy a 30 kilcsi lehet, hogy csak nekem kevés. :(
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Akkor most egy jobb példa mutatásával mutatom meg, hogy igenis lehet olyan bringát venni, ami csak az ügyek intézésére jó. Minden héten ezt használom, ha ügyeket megyek intézni a városba. Ha ellopják nem gond, igy is lóvét és friss levegõt spóroltam meg, ezért ha elviszik, majd veszek egy újabb "csotrogányt".

Nálam ott borul az elmélet, hogy ha ügyintézek, akkor is 30 be, 30 ki...60 kilcsi a beugró távom - ezt egy csotrogánnyal nem lehet haladósan megtenni. :( Bár egy racionalizált árfekvésû fixi v SS-monti azért majd be fog játszani, mert mégiscsak túlzás az XT sor leamortizálása "ügyintézéshez".
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

nem csak azért, mert eleve légkondi ellenes vagyok

Hát még én...nem is tudom, a cégnél is totál ki vagyok akadva, hogy ablak-ki-ablak-be-légkondi-ki-légkondi-be...és ez egész nap így megy! Bennem kialakult egy egészséges környezeti-hatás-ignorancia, biztos, hogy mert idén télen is tekertem, de mára gyakorlatilag lesz@rom, hogy hideg van-e vagy meleg, pl tegnap is dél és 2 között voltam edzeni, mert úgy volt hozzá kedvem... Ezért nem értem ezt a hjajj-de-meleg-van hisztit. Ma pölö tök jól szétáztam a jégesõben. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

... HA VÉGBEMEGY EGY SZEMLÉLETVÁLTÁS, hogy a környezetbarát közlekedés "menõ" lesz. DE MINDEN SZEMLÉLETVÁLTÁSHOZ IDÕ KELL...

Szerintem is lesz szemléletváltás, egy bizonyos rétegnél, a többiek maradnak olyanok amilyenek.

Az ok pedig az, hogy a pazarlás kényelmes. Egyszerûbb megvenni a gyorskaját, kényelmesebb a kocsi mint a busz (meg a sláger rádión is tök jól nyomassa a két sztárrádiós, a buszonmegmég assincs), egyszerûbb kik_rni mindent a kukába mint szétválogatni a szemetedet, stb.
Nagyon leegyszerûsítve: az egyszerû emberek többre tartják a kényelmet a környezetük állapotánál, mert nem látnak ki a négy fal közül.

Nem leszünk soha svédek, otthon szerintem maximum a társadalom 10-15%-a esik majd át ezen a bizonyos szemléletváltáson. Egyszer, jópár év múlva.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts
ha vkit érdekelne még részletesebb vmi, szóljon, és megkérdezem majd tõle, de ebben a technikai részében én már annyira nem vagyok otthon

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts
Na szóval:

feszültséget nem tudta fejbõl
2 megawattot termel óránként maximálisan ( többféle van! , ez egy közepes méretû )
az e-on veszi át az áramot, legalábbis nálunk
fent a "propeller" résznél egy generátor termeli az egyenáramot, amit lent egy inverter alakít át váltóárammá, így veszi át a rendszer ezt az áramot
miért is nehézkes beszerezni az engedélyeket? tettem fel a kérdést ( mert errõl is beszéltünk itt ), erre õ eléggé sablonosan válaszolt, azt mondta jobb ebbe nem belemenni, de:
- amikor õk engedélyeztették, legfõképp a hivatalok útvesztõje, és a különbözõ határidõk jelentettek problémát, igaz az õ helyzetük könnyebb volt, mert segített nekik valaki, aki kettõt már engedélyeztetett, és voltak úgynevezett "minisztériumi ismerõsök" ,)
-manapság már inkább - õ úgy fogalmazott - nem bürokratikus, hanem inkább gazdasági indokai vannak annak, hogy nem adják ki az engedélyt. példa : gyõr. mivel - ezt már én is említettem - a szélenergiát nagyon drágán veszik, mert zöldenergia, 27-28 ft/nemtudommicsoda ( mindig is szar voltam fizikából :D ). Az hogy kb. 7% lehet csak a rendszerben a szélerõmûbõl jövõ áram, az a rendszer hibája, és az e-on nem is nagyon töri magát, hogy ezen változtasson, és az ügyben sem töri magát, hogy minél elõbb, minél több szélkerék legyen-> szal õ is egy lassító tényezõ az ügyben ...

Amiben tévedtem:
- az erõmû nem tárol áramot, ha szélben áll, akkor az azért van, mert nem veszik át az áramot, vagy meg van hibásodva, vagy még nem állt szélirányba stb...

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
ma kicsit felb@szta az agyamat a rádió egyik mûsora, ahova az öreg mammerek telefonáltak be, h a buszokon a sofõrök nem kapcsolják be a légkondit (kisebb fogyiért több pénzt kapnak asszem) , és õk bizony ott halnak meg, h nem 20 fokban utaznak
nem csak azért, mert eleve légkondi ellenes vagyok
hanem mert a minap én is BMW-re fanyalodtam, egy metrópótlóra
és éreztem is h hát igen jön a kedvencem mert olyan hûûûûûs levegõ a plafonból
persze, emellett az összes ablak kinyitva...
egyet behúztam magam mellett, mire az összes világháborús túlélõ nekem támadt, h ilyen hõségben ezt hogy merem
nem volt kedvem nekiállni elmagyarázni neki, h talán akkor hatásosabb lenne a miattuk járó légkondi, ha nem ömlene a kinti meleg befelé, szóval inkább kinyitottam újra, csak akkor is, bosszantó.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
off :
Dave, alk adtán ha beszsélsz az ismersöddel kérdezd már meg , hogy a szélerõmûvek, mekkora feszültséget szolgáltatnak,,,,,,,csak kiváncsi vagyok...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

dave862

dave862

törzsvendég

• fórumtag
  • 383 posts

A napelem aramot termel, ami csak vizet melegit az napkollektor vagy mi a szosz :)

na valmi ilyesmire emlékeztem én is, csak az nem jutott eszembe, hogy különbözõ nevük is van :)
lensver: mosonmagyaróvár, de legfõképp 15 km-rel arréb lánti ilyeneket -> ausztria :(

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
És itt kezdõdnek a problémák! :(

Dave, miért, te hol laksz?

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7,561 posts
A napelem aramot termel, ami csak vizet melegit az napkollektor vagy mi a szosz :)

Az atlagos napelemek atlagos elattartama ha jol emlekszem 25ev. Az a baj, hogy tul draga ahoz egyelore, hogy megerje ilyet venni. Allami tamogatassal lehetne segiteni a dolgon.
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!