Jelentkezz be Regisztrálj
Túrák Magyarországon
Írta 2007. szeptember 25. - 09:30
Remélem nem sértõdsz meg azon, ha barátomnak nevezlek, bár hozzászólásod alapján most nekem kéne a sértõdött fél szerepét játszanom, de nem teszem. A nick-ed alatt a "törzsvendég" státuszt látom, de a postod tartalmából csak arra tudok következtetni, hogy ezt a topicot nem nagyon szoktad olvasni, vagy ha mégis, akkor szelektíven. Ha figyelemmel kísérnéd az itt folyó társalgást, pontosan tudnád, hogy nem vagyok országútis, sõt egyáltalán nem rajongok az aszfaltos tekerésekért, de néha azért kivételt teszek. A felvetett könnyû, vegyes túraútvonalat azért találtam ki, mert a III. Börzsönyi szivató abszolválása sokaknak igen komoly megmérettetés volt, amit valamilyen formában most szeretnék kompenzálni. Akinek tetszik, eljön, akinek nem, az távol marad. Ilyen egyszerû a történet. Az alternatív lehetõségeket köszönöm, de most nem élnék vele - egyébként pontosan ismerem az általad ajánlott útvonalakat, nem egy alkalommal jártam/jártunk rajtuk.
Köszönöm, hogy segítesz abban is, miként tudnám hasznosan kihasználni a Fórum adta lehetõségeket. Egy dolgot azért nézzél meg - mi szerepel a nickem alatt!
Sporttársi üdvözlettel: VV
Írta 2007. szeptember 25. - 08:34
Ha ez Neked túl light-os (vagy aszfaltos) akkor nyilván nem fogsz rá elmenni, lehet csinálni bármikor erõsebbeket - szívesen megyek. Legfeljebb tolom, húzom, rángatom
Írta 2007. szeptember 25. - 08:18
Na jó nem is...
Az a piros elég kalandos egy-két szakaszon. Fõleg esõ után.
Írta 2007. szeptember 25. - 08:07
Bár nem engem szólítottál meg, szeretnélek megnyugtatni.
Ha kicsit visszaolvasol, akkor láthatod az eredeti Börzsönyi szivató 3.0
túra kiírását. Abban nem sok aszfalt van.
Az a túra a kéken ment csóványosig, amit említettél.
Csakhogy, a megjelentek nagy részének a túra teljesítése túl nagy kihívást jelentett, és nem tudtuk befejezni.
Vélhetõen rájuk gondolva találtaki Valéria ezt a technikailag sokkal lightosabb túrát.
Egyébként meg, ha van szabó ismerõsöd, a mellénybõl be kellene vetetni.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Írta 2007. szeptember 25. - 02:32
Mindenféle sértegetés nélkül, a legnagyobb tisztelettel kérdem, te szedsz valamit éleslátás ellen, igazából országútis vagy, vagy pedig még nem mondta neked senki, hogyan is kell azokat a cuki kis színes csíkokat értelmezni 1 Börzsöny térképen.
Ha már Verõcén akarsz 1 túrát kezdeni és utána Királyrétre akarsz eljutni, te képes vagy bicigliúton és aszfalton, autók mellett tekerni. Ez nagyon beteg dolog. Vegyél légyszíves 1 térképet, nézd a csíkokat, amiket túristajelzésnek hívnak. És menj terepen, sokkal jobb dolog, mint aszfaltozni. Majd ha megtapasztalod, meg fogod szeretni.
Vagy könyörgöm, kérdezz ! azért fórum !
Tehát : Verõce, templom mellett indul a P iros. Ez majdnem elvisz Királyrétig, de kár lenne lemenni a fensíkról, átváltasz a Z öldre, ami fog találkozni a Kék jelzéssel. Ez már felvisz Foltán Kersztig.
Bicigliút, autók és murvás út nélkül, végig szép és technikás patakmederben + erdei utakon.
Sajnos azt el kell mondanom, hogy P és K közti Z jelzést kicsit kanyarogva vezették, nincs tuttin festve. De azért meg lehet találni, a szélesebb ösvényt, utat kell követni.
Hálás leszel, csodás kis út ez.
És szokjatok már le az aszfaltról. :-)))) Megéri !
Írta 2007. szeptember 25. - 00:58
kedden letekerem ezt a túrát!
km és szint kedd este a jellemzéssel
a P-on N.mána után hasonló mint az elmult túrán a godó várat elhagyó szakasz csak hosszabb,tehát tolós lefelé! rengeteg a nagyobb szikla és a fatörmelék,fatörzs + a meredekség
ha leérek királyházára akkor kemence felé veszem az irányt és a kenyeres forrás után 2 km.re balra fordulok és feltekerek Z+ -be /ez egy sotteres dózer út/amely csatlakozik a Z túristába/ezt ismeritek a szivatóná itt is jártatok/ majd magosfa-csóványos elõtt P háromszög-oltárkõ-rakodó-K+-en magastax-királyrét
az út elsõ része egyezik VV tervével-aszfalt és porszáraz teniszlabda nagyságú sotteres út majd enyhén saras erdészeti a foltánig
vízvétel a spartacus után szt.gy-i forrás-majd királyháza után jobbra-balra 2-3 km közelségben források/kenyeres és királykút/
Írta 2007. szeptember 24. - 23:05
Mindenkinek!
Ha egy túra távját/szintjét tudom, leírom. Ha nem szerepel a kiírásban, akkor nem tudom, így ne is kérdezzétek.
Írta 2007. szeptember 24. - 22:50
Írta 2007. szeptember 24. - 21:44
Egyébként találkozó szombaton 10-kor Verõcén a magyarkúti leágazással szemben lévõ új, szökõkutas parkban - tehát nem a templom alatt. És 1/4 11-kor elindulunk, ha a fene fenét eszik, akkor is.
Elsõ rövid pihenõ a Spartacus kulcsosháznál, második a Foltán-keresztnél, harmadik, hosszabb a Csóványoson, rövid megálló a Nagy-Mánán, majd az utolsó Diósjenõ felett.
Írta 2007. szeptember 24. - 20:34
Dante tegnap már mesélt ezt-azt a szombati szivatóról, de ahogy olvasom itt a véleményeket, érdekes lehetett. Mi több, érzelmileg "felkavaró"!
VV, már a zemplén marcin szóltam, hogy ez kemény lesz!
De ez így van rendjén! Most sokan elgondolkodnak, - lsd. peppe - hogy bizony készülni kell, ha VV azt írja, hogy szivató!
Írta 2007. szeptember 24. - 16:51
Írta 2007. szeptember 24. - 15:17
A "szivatóval" most törököt fogtunk, ezért gondoltam arra, hogy egy nagyjából könnyû túrát hozzak össze (persze azért egy szivatós résznek kell lennie:D).
A végén kezdve: Nagy-Mána gerincén végig le? Hmmm...
VV: köszi a Szivató szervezészését. Mindenki más: köszi a társaságot.
Szerintem sem a túlszervezés volt a probléma. Indulás, erõnlét...
A kezdõ és a Ti szintetek között úgy tûnik van még néhány stáció. Mi valahol ott leledzünk e pillanatban. Úgyhogy mi is a hátsó traktust erõsítettük, sajnos. Ebként volt térképünk, itinerünk, ha fölmerült volna, hogy a többség sietõsebbre fogná, nem sértõdtünk volna meg. Így viszont tapasztalatot szereztünk.
Tanulság: ha a jövõ heti túrára (ill. a tavaszi Szivatóra) megyünk, csak a Csóványoson csatlakoznánk hozzátok, addig meg valami kímélõbb útvonal/tempó.
Útvonal ebként nagyon tetszett, végig koncentrálást (és bevállalósságot..) igénylõ utak. Ezt hívom kreatív terepnek. Ha erdõgazdaság 4 fatörzsbõl 3at kitisztíthatna, még mindíg elég lenne motorosok távol tartására. Fáknál sokkal jobban zavartak saját hiányosságaim. Hivatkozhatnék a rosszabbik szemüvegemre, meg a kissé kopott street gumira, de a lényeg - meg kell tanul rendesen bicózni, és kész.
Tehát, ha tudunk megyünk, aztán legfeljebb leakadunk..
Írta 2007. szeptember 24. - 11:26
Amennyiben más túrát nem üt, és az idõjárás is megfelelõ, szombatra lenne egy túraajánlatom. Úgy jellemezném, hogy könnyû, nem szétszaggatós börzsönyi kirándulás, némi durva kiegészítõvel és egy kis útvonalfelfedezõ kitekintéssel.
Verõcérõl indulnánk legkésõbb 1/4 11-kor, bringaúton mennénk Kismaros érintésével Szokolya, Királyrét útvonalon aszfalton, majd murvás úton folytatva irány a Foltán-kereszt, innen kicsit durvulunk és felmászunk a Csóványosra, majd a piros/zöld, piros jelzésen folytatva át a Nagy-Mána felé, és tovább Királyházára. Ide leérve aszfalton Diósjenõig, ahonnan murvás úton térnénk vissza Királyrétre, majd aszfalton Verõcére.
kár,hogy nem vasárnap!
péntek-szombat suliban vagyok...
Írta 2007. szeptember 24. - 10:38
Írta 2007. szeptember 24. - 10:20
leszek, autóval.
Jó utat nektek, az az aszfalt amire most kiértünk Kemencére
és átvisz a hegyen, Királyháza felé, az nagyon szép út.
Kicsit sajnálom.
"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."
Írta 2007. szeptember 24. - 10:03
Írta 2007. szeptember 24. - 10:00
Írta 2007. szeptember 24. - 09:47
Ha az égiek is engedik - lsd. esõ, jég, és egyebek - akkor rám számíthat Uram!
Írta 2007. szeptember 24. - 09:21
Verõcérõl indulnánk legkésõbb 1/4 11-kor, bringaúton mennénk Kismaros érintésével Szokolya, Királyrét útvonalon aszfalton, majd murvás úton folytatva irány a Foltán-kereszt, innen kicsit durvulunk és felmászunk a Csóványosra, majd a piros/zöld, piros jelzésen folytatva át a Nagy-Mána felé, és tovább Királyházára. Ide leérve aszfalton Diósjenõig, ahonnan murvás úton térnénk vissza Királyrétre, majd aszfalton Verõcére.