Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Specialized

- - - - -

• Please log in to reply
6564 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

es mikortol lehetne raulni/kiprobalni, mert a reign es a pitch kozul szeretnek valasztani tavasszal

ha minden igaz, márciustól.

Marci, én is örültem ennek a cikknek, mivel jómagam is Brain-felhasználó vagyok, igaz nem Epicen, hanem FSR S-Works-ön. A bemutató így volt teljes, a "vulgárisabb" kifejezésekkel...:) Na de félre a tréfát, megkérdezném a hozzáértõket, hogy az FSR-en levõ Brain-nek teljesen hasonló a mûködése, vagy esetleg lehetnek eltérések a "hangolásában",tekintve, hogy ennek a gépnek már nem egészen a CC a felhasználási területe? Én ugyanis eddig nem igazán tudatosan állítgattam be, volt, hogy jobban eltaláltam a beállítást és volt hogy kevésbé. Mindenesetre ezt az évet végigmentem a géppel, és meg vagyok vele elégedve.(2006-os egyébként a váz).Így utólag már megelégednék egy Epic-cel is, de akkor ehhez tudtam kedvezõ áron hozzájutni, a 12,6 kg-os súlya még számomra elfogadható. Mivel én nem az elsõ helyekért hajtok a maratonokon, az FSR-en kényelmesebb számomra a testtartás, mint a hagyományos CC gépeken. Azokon ugyanis hamar megfájdul a derekam. Igaz ez elõtt 5 évig én is merevet használtam. De egy év alatt annyira hozzászoktam ehhez, hogy a múltkor egy kölcsön merevvel csak egy 5 km-es kört mentem a környék földútjain, és egyáltalán nem esett jól...

a stumpjumperen kicsit "kényelmesebbre" van hangolva a brain, könnyebben és többet mozog.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

zaskarrace

zaskarrace

vendég

• fórumtag
  • 154 posts
Marci, én is örültem ennek a cikknek, mivel jómagam is Brain-felhasználó vagyok, igaz nem Epicen, hanem FSR S-Works-ön. A bemutató így volt teljes, a "vulgárisabb" kifejezésekkel...:) Na de félre a tréfát, megkérdezném a hozzáértõket, hogy az FSR-en levõ Brain-nek teljesen hasonló a mûködése, vagy esetleg lehetnek eltérések a "hangolásában",tekintve, hogy ennek a gépnek már nem egészen a CC a felhasználási területe? Én ugyanis eddig nem igazán tudatosan állítgattam be, volt, hogy jobban eltaláltam a beállítást és volt hogy kevésbé. Mindenesetre ezt az évet végigmentem a géppel, és meg vagyok vele elégedve.(2006-os egyébként a váz).Így utólag már megelégednék egy Epic-cel is, de akkor ehhez tudtam kedvezõ áron hozzájutni, a 12,6 kg-os súlya még számomra elfogadható. Mivel én nem az elsõ helyekért hajtok a maratonokon, az FSR-en kényelmesebb számomra a testtartás, mint a hagyományos CC gépeken. Azokon ugyanis hamar megfájdul a derekam. Igaz ez elõtt 5 évig én is merevet használtam. De egy év alatt annyira hozzászoktam ehhez, hogy a múltkor egy kölcsön merevvel csak egy 5 km-es kört mentem a környék földútjain, és egyáltalán nem esett jól...

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts
Marci azért a cikkbõl a nem odavaló kifejezéseket kihagyhattad volna, gondolok itt a vulgárisabb részre..
amúgy a cikk tetszik nagyon!!!

gakos

gakos

törzsvendég

• fórumtag
  • 947 posts

csak pitch és bighit tesztgép lesz.
stumpjumper fsr-t nem tudok szerezni tesztben perpill.

es mikortol lehetne raulni/kiprobalni, mert a reign es a pitch kozul szeretnek valasztani tavasszal

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Belekötni, a fenéket... Csak rosszul tudtam, hogy mûködik.

Robtól kérdezném, lesz-e valamilyen demo bike a boltokban mint régen? Szívesen kipróbálnék egy stumpjumper fsr-t...

csak pitch és bighit tesztgép lesz.
stumpjumper fsr-t nem tudok szerezni tesztben perpill.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts
Belekötni, a fenéket... Csak rosszul tudtam, hogy mûködik.

Robtól kérdezném, lesz-e valamilyen demo bike a boltokban mint régen? Szívesen kipróbálnék egy stumpjumper fsr-t...

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts

Már nincsenek gondok... Valóban úgy mûködik ahogy leírtad. Itt megtalálható, animált robbantott ábrával a mûködés, aki nem tud angolul, az képzelje hozzá a fenti idézetet :)
http://cdn.specializ...suspension.html

Egyet viszont nem értek.
Firm-re állítva az olaj lassabban folyik, vagyis nehezebben nyomódik össze a tag. Ez viszont azt jelenti, hogy firm-en nem rugózik/rugózhat olyan finoman mintha softra tekerjük? (Soha nem próbáltam firmen, nem vagyok versenyzõ)

Azt hittem hogy a firm csak azt jelenti, hogy durvább körülmények közt, nagyobb erõre indul be, és utána ugyanolyan aktívan és finoman mozog mindig függetlenül a brain fade beállítástól. Legalábbis a korábbi marketing dumákat a katalógusokból így értelmeztem.

...kellemes meglepetés!!! Én meg már kezdtem azt hinni, hogy belém akarsz kötni.
Örülök ha segíthettem!

MARCI

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
offtopic: marci - nice avatar :D

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

Látom gondok vannak, afelöl, hogy hogy mûködik a brainnak nevezett súlyszelep. Képzelj el egy középen lukas vastag korongot ami rá van húzva egy csõre.
Ez a csõ oldalról lyukas méghozzá úgy, hogy a lyukas korong belsõ palástja (felülete) lefedi ezt a lyukat a csövön, ha a korong az alsó holtponton "nyugszik"
Ez az egész olajban van!
Ha fel-le rázod ezt az egészet, a korong felcsúszik és nyitja a lyukat a csövön, ahol az olaj át tud folyni befelé rugózáskor.
Befelé rugózáskor csak ezen a csövön keresztül van útja az olajnak.
Ha nincs rázkódás nincs útja az olajnak.
Azt tudom, hogy 2006-ban az a bizonyos kék tekerõ csak a csõ tetején lévõ lyukat nyitotta/zárta pici mértékben a Soft/firm állás fele tekerted. Sajnos ábra nélkül nehéz!
Az erõ-ellenerõ törvénye alapján meg hülyeség lenne ilyet állítani, hogy alulról vagy felülrõl jövõ erõ, ugye?
...de azért remélem érthetõ!

Már nincsenek gondok... Valóban úgy mûködik ahogy leírtad. Itt megtalálható, animált robbantott ábrával a mûködés, aki nem tud angolul, az képzelje hozzá a fenti idézetet :)
http://cdn.specializ...suspension.html

Egyet viszont nem értek.
Firm-re állítva az olaj lassabban folyik, vagyis nehezebben nyomódik össze a tag. Ez viszont azt jelenti, hogy firm-en nem rugózik/rugózhat olyan finoman mintha softra tekerjük? (Soha nem próbáltam firmen, nem vagyok versenyzõ)

Azt hittem hogy a firm csak azt jelenti, hogy durvább körülmények közt, nagyobb erõre indul be, és utána ugyanolyan aktívan és finoman mozog mindig függetlenül a brain fade beállítástól. Legalábbis a korábbi marketing dumákat a katalógusokból így értelmeztem.

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Látom gondok vannak, afelöl, hogy hogy mûködik a brainnak nevezett súlyszelep. Képzelj el egy középen lukas vastag korongot ami rá van húzva egy csõre.
Ez a csõ oldalról lyukas méghozzá úgy, hogy a lyukas korong belsõ palástja (felülete) lefedi ezt a lyukat a csövön, ha a korong az alsó holtponton "nyugszik"
Ez az egész olajban van!
Ha fel-le rázod ezt az egészet, a korong felcsúszik és nyitja a lyukat a csövön, ahol az olaj át tud folyni befelé rugózáskor.
Befelé rugózáskor csak ezen a csövön keresztül van útja az olajnak.
Ha nincs rázkódás nincs útja az olajnak.
Azt tudom, hogy 2006-ban az a bizonyos kék tekerõ csak a csõ tetején lévõ lyukat nyitotta/zárta pici mértékben a Soft/firm állás fele tekerted. Sajnos ábra nélkül nehéz!
Az erõ-ellenerõ törvénye alapján meg hülyeség lenne ilyet állítani, hogy alulról vagy felülrõl jövõ erõ, ugye?
...de azért remélem érthetõ!

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

Sajnos nem volt bontott ábrám amit be lehetett volna rakni a cikkhez, de az a bizonyos kék tekerõnek semmi köze a súlyszelephez 2006-óta.

Talán a brain-hez van köze...
Ha firmre tekered nagyobb erõre mozdul meg (és kezd rugózni mint egy normál össztelós) a bicaj hátulja, mint ha softra. Ennyi az egész, hogy ezt belül milyen varázslással oldja meg a brain az más kérdés.

"Ekkor szépen átgördül az akadályokon a kerék, hogy egyenletesen tudj tekerni, majd kiérsz a rázóból, és maximum 1 vagy esetleg 2 fölösleges berugózás történik(2berugózás=1pedálfordulat) még sima felületen, ezután hirtelen mintha valaki megakasztaná a rugót a felsõ holtponton, minden átmenet nélkül kimerevedik a gép hátulja"

Ha jól tudom így mûködött a fox-os brain, volt egy-két másodperces késleltetés mielõtt újra visszazárt volna. Ez változott az afr-nél 2007-tõl, mivel ez a rendszer másodpercenként többször nyit/zárm, ha szükséges.

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Sajnos nem volt bontott ábrám amit be lehetett volna rakni a cikkhez, de az a bizonyos kék tekerõnek semmi köze a súlyszelephez 2006-óta.

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts
"Elõször is a brain tag tetején lévõ kék tekerõvel (szürke színû 2006-os Brain fejlesztésnél) nem azt állítod, hogy mekkora döccenõnél indul be a rugózás, hanem azt, hogy zárt helyzetben a befele csillapítás mekkora legyen."

Ezt nem teljesen értem.
A brain-en lévõ tekerõ azt állítja be, hogy mekkora talaj felõl érkezõ erõre nyit a szelep, vagyis kezd mozogni a rugóstag. Ez az erõ természetesen származhat a pedálozásból is.

Brain lite-os epic-nél (amin még nem volt tekerõ) például sosem pogózott nekem (kiállva sem), mert gyárilag brutálisan nagy erõhatásra volt hangolva.

A 2007-es brain-nél (afr), soft felé eltekerve beállítható úgy, hogy néha pogózik (kistányéron emelkedõn vagy kiállva, sík terepen normál tekerésnél még így sem!).
Az afr-nél kb. 40 fokozat van a firm és szoft között (minek azt nem értem?!), teljesen firm-tõl kb 25 kattanástól nálam már jelentkezett néha a pogózás.

Az afr kicsit kisebb nyomással mûködik mint a régi fox-os verzió.

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts

"Az Epic... .... minden forgáspontja iparicsapágyas, amit megvétel után kb. 1-1,5 évvel érdemes átzsírozni, mert gyárilag nincs túl sok zsír benne."

"Elõször is a brain tag tetején lévõ kék tekerõvel (szürke színû 2006-os Brain fejlesztésnél) nem azt állítod, hogy mekkora döccenõnél indul be a rugózás, hanem azt, hogy zárt helyzetben a befele csillapítás mekkora legyen."

"Teljesen „FIRM” felé tekerve szinte zárt. Kell pár másodperc, hogy az alap besülyedés helyzetét a „sag”-et felvegye. Teljesen a „SOFT” fele tekerve szinte ugyanolyan a rugózás mintha nyitva lenne a brain. Csak kissé lassított a befele út."

"A lényeg, hogy mindíg ugyanakkora inger kell hogy nyisson a Brain! …és ha nyit, ekkor már ugyanazt a teljesen érzékeny rugózást kapod, bármit is állítottál be a kék tekerõn a 10 kattintás közül."

???

:wtf2:

Második idézet: A SÚLYSZELEP zárt helyzeténél értendõ.
Harmadik idézet:A SÚLYSZELEP zárt helyzeténél értendõ.
Negyedik idézet: Itt nem tudom mit nem értettél!

Én kérek elnézést!
;)

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Az "iparicsapágy" konyha nyelv, nem szakszerû tudom, de mindenki érti mirõl van szó! Még te is!
Nagyon egyszerû ezeket zsírozni!!! Ha akarod Fogsz egy hegyes tárgyat (tû) óvatosan alányúlsz vele a porvédõ külsõ pereménél és szépen kipattintod. Puff!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nekem azt tanitottak specializedek, hogy X [nem emlexem mennyi] ora hasznalat utan komplett csere. csapagyak es forgopont tengelyek.

nem sok mindent tudsz zsirozni a zart csapagyon. belulre nem jut mivel zart, kivul meg hiaba kened, az nem hatja meg.

felig off

speci UST gumit neztel nekem? lasd gumitopik
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
igaz, olyan, hogy 'ipari csapágy' nincsen.
módosítom majd zárt golyóscsapágyra.
ellenben néha ezeket is meg lehet zsírozni, bár én inkább a cserét ajánlom.

a többit majd Marci elmagyarázza :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,026 posts
"Az Epic... .... minden forgáspontja iparicsapágyas, amit megvétel után kb. 1-1,5 évvel érdemes átzsírozni, mert gyárilag nincs túl sok zsír benne."

"Teljesen „FIRM” felé tekerve szinte zárt. Kell pár másodperc, hogy az alap besülyedés helyzetét a „sag”-et felvegye. Teljesen a „SOFT” fele tekerve szinte ugyanolyan a rugózás mintha nyitva lenne a brain. Csak kissé lassított a befele út."

"A lényeg, hogy mindíg ugyanakkora inger kell hogy nyisson a Brain! …és ha nyit, ekkor már ugyanazt a teljesen érzékeny rugózást kapod, bármit is állítottál be a kék tekerõn a 10 kattintás közül."

???

:wtf2:

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

TripleB

TripleB

bentlakó

• fórumtag
  • 9,190 posts
Marci,tényleg többet biciklizhettél, vagy csak jobban megy a nyelvtannál ;)
Azért elolvasom :)

-=B.B.B.=-
"Aki nevet,azzal együtt nevet a világ.Aki sír,az egyedül sír..." Oldboy

B.M.

B.M.

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Robi felrakta az epic-es cikkemet a magyar speckós honlapra. Akit érdekel, annak lesz biztos pár új infó benne. Lehet hogy kicsit nehéz olvasmány lesz, de én mindíg is utáltam a nyelvtanórákat! :)

Üdv: MARCI