persze, reklamszagu, de nem veletlenul emeltem ki ezt a ket dolgot. szerintem is az ember szamit, tokmindegy, hogy mivel mennek, a lenyeg, hogy sebessegben nem igazan van differencia.
anno evekig mentem crossbicoval. amikor visszaultem a 26os mtbre, ereztem, hogy valami eltunt. hianyzott az a lenduletesseg, es akarmit probaltam (masik gumi, karbonbringa, slick, etc), folyamatosan ugy ereztem, hogy ugy megy az ember, mintha mokuskereket hajtana. 29esnel kivancsi voltam, hogy ez visszajon e, es igen, tenyleg a nagy kerek... amugy ezt siman sikon, aszfalton erzem, ami nekem azert volt fontos, mert egy tekeres jelentos reszen tekerek ugy. a masik a fokuszaltsag, bar ez szerintem mindenki szamara nyilvanvalo, hogy miert. ami furabb volt, hogy van egy lejto, amit "szivesen" szornak fel epitesi tormelekkel (zuzott beton, ilyesmi) kiallva a merev 29ert kevesbe dobalja el, kontrollalhatobb, es kiszamithatobb marad, mint a 140et mozgo fully. persze ha jon egy "igazi" godor, akkor a merev nagyot ut, a fullynal meg alig erzi meg az ember, de ritkan csapatok bele ilyen helyzetekbe.
nekem az ossztelos ket helyzetben volt igazan elonyos - tekeresnel, hepehupas, pl zsombekos reszen, ahol a merevnel elveszik a tekeresi ritmus, a masik hogy tobb hibat megenged. az merev 29errel szinte ugyanugy megyek lefele olyan helyeken, amit jol ismerek, mert egyszeruen tudom, hogy melyik godor honnan jon, es ezzel is abszolvalhato. a kritikus resz az, amikor olyan terep kerul eled, aminel kiesel a ritmusbol, es elofordulhat, hogy ott dobja meg a bringat, ahol nem szamitasz ra. igazabol minden azon mulik, hogy mi csillapit mit: tehat mi mulik a felfuggeszesen, es mi a gumikon (meg az ember kezen, laban). szvsz ez a ket pelda az, ami inkabb a felfuggesztes dolga, a tobbi a gumie. innentol meg dontse el mindenki, hogy mire hasznalja
ha olyan helyen lakom, ahol ki tudnek egy fullyt hasznalni, akkor tuti egy 29er anthemet probalok ki legkozelebb.