Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Specialized

- - - - -

• Please log in to reply
6564 replies to this topic

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

OFF:
Bõ másfél évtizeddel ezelõtt nem volt olyan évem, amikor 10k kilométer alatt tekertem volna - de uramisten: ha visszagondolok, hogy akkor hogy' indultam neki egy-egy 120-150 kilométeres körnek...
(Egy szál kulacs, nó szerszám, nó kaja, nó pénz - és nó mobil... -, szent meggyõzõdéssel hogy a bicajosnaci buzis, hogy a sisak alatt nem szellõzik a fej...)

Úristen, én most tartok ugyanitt. :D

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
15 éve jobban jártál,ha mobil (rádiótelefonn volt akkor a neve) nélkül tekertél.:)A bicajosgatya meg tényleg buzis.Egyszer majdnem megvertek miatta egy faluban.:)

Azt,hogy valaki régóta bicajozik és betudja magának állítani a gépet,úgy értettem,hogy valószínûleg jó pár errõl szóló cikket olvasott,tanácsot hallott,videót nézett meg stb.Persze biztos segítségül lehet hívni itt is a számítógépes technikát,és csiszolni még egy kicsit a túratempón,hogy én érjek fel elsõnek Hárskútra a kocsmába.:)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Hú, ez izgalmasan hangzik:D:D

ehhe :) nem biztos, hogy ugy, ahogy te gondolod

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5,740 posts

Ez nem feltétlenül igaz. Itt a boltban találkozom olyanokkal, akik évi 15000-et mennek, és a talpuk közepén van a stopli, meg hasonló borzalmak. Viszont ezek többsége meg van gyõzõdve arról, hogy úgy jó neki, és ne állítgassuk, mert ha évek óta jó...

igen, ez a lényeg. sokan ugy gondolják, hogy annál jobban már nem lehet beállítani, mint ahogy õk most használják, mégis érheti meglepetés (mint ahogy egy kedves magyar ujságíró kollegát is, akin elvégezték a FIT-et)

az, hogy évi 10.000 km-t tekersz nem garancia arra, hogy tudod, hogy kell beállítani a biciklit, mert a tested képes hozzá alkalmazkodni a kerékpár hibáihoz. de minél kevesebbet alkalmazkodsz, annál hatékonyabb vagy.
értelem szerûen ez fõleg országúton jön elõ, ahol sokat tekersz, egy pozicióban.
ettõl függetlenül a FIT két részbõl áll, és az egyik (elsõ) részben szó nincs a kerékpárról, csak és kizárólag a testedrõl.

OFF:
Bõ másfél évtizeddel ezelõtt nem volt olyan évem, amikor 10k kilométer alatt tekertem volna - de uramisten: ha visszagondolok, hogy akkor hogy' indultam neki egy-egy 120-150 kilométeres körnek...
(Egy szál kulacs, nó szerszám, nó kaja, nó pénz - és nó mobil... -, szent meggyõzõdéssel hogy a bicajosnaci buzis, hogy a sisak alatt nem szellõzik a fej...)

"In idem flumen bis non descendimus"

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

ettõl függetlenül a FIT két részbõl áll, és az egyik (elsõ) részben szó nincs a kerékpárról, csak és kizárólag a testedrõl.
[/COLOR][/FONT]

Hú, ez izgalmasan hangzik:D:D

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Ez nem feltétlenül igaz. Itt a boltban találkozom olyanokkal, akik évi 15000-et mennek, és a talpuk közepén van a stopli, meg hasonló borzalmak. Viszont ezek többsége meg van gyõzõdve arról, hogy úgy jó neki, és ne állítgassuk, mert ha évek óta jó...

igen, ez a lényeg. sokan ugy gondolják, hogy annál jobban már nem lehet beállítani, mint ahogy õk most használják, mégis érheti meglepetés (mint ahogy egy kedves magyar ujságíró kollegát is, akin elvégezték a FIT-et)

az, hogy évi 10.000 km-t tekersz nem garancia arra, hogy tudod, hogy kell beállítani a biciklit, mert a tested képes hozzá alkalmazkodni a kerékpár hibáihoz. de minél kevesebbet alkalmazkodsz, annál hatékonyabb vagy.
értelem szerûen ez fõleg országúton jön elõ, ahol sokat tekersz, egy pozicióban.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Röviden:aki folyamatosan évek óta biciklizik,az be tudja állítani magának a kerékpárt.Szerintem.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Nem úgy értem, hogy te találtál ki vmi új okosságot, hanem, h vannak olyan elvek, tanácsok amiknek kb. 0 értelmük van.Olivéres edzõcikkben volt az, h "olyan, mint azt mondani, h a felnõtt férfiaknak 44-es lábuk van". Abból a cikkbõl pl. az ugrik be, h "a kormánynak ki kell takarnia az elsõagyat".
Azért nem hiszek a tutiban, és ezt a Specis FIT sem hangsúlyozza ki sztem eléggé, mert ugyebár kompromisszum... Ami az átlag bringásnak kényelmes, az valszeg egy versenyzõnek nem elég hatékony. Elég az órás pályacsúcsokra gondolni. Neadjisten az ott betiltott "pózokra"...

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Hm, nem akarlak megbántani, de anno a Bikemagos cikkben azért voltak hasraütéses dolgok :)
Ajánlok mindenkinek egy jó cikket, amiben az A Nagy Igazság, hogy Nagy Igazságok, követendõ képletek, stb nincsenek, hiszen a bringán elfoglalt üléspozíció, mint ahogy a bringa geometriája is, mindig egy kompromisszum, ami a célok, stílus, testalkat, ill. persze a rendelkezésre álló alkatrészek függvényében változik. Szóval semmi olyasmi, h ha paraméterezed a tested, akkor ilyen-olyan képlettel megkapod a TUTIT...
Inkább arról van szó, h ha egyes dolgokat a bringádon valahogy megváltoztatsz, az hogy hat ki más beállításokra ill. végsõ soron Rád.
Tök evidens dolog, és mégis, még sok nívós outi gyártó is jön millió humbuggal és mellébeszéléssel a mai napig...
De ahogy ezt a bemutató PDF-et nézem, a Speci azért komolyan veszi a dolgot.

Hasraütés természetesen nem volt benne,mert olyanokat én pl nem szoktam leírni. Mind tapasztalatokon, és más médiákban megjelent infókon alapult. Persze biztos létezik egy oldal, ami a te tutidat is veri. Mondjuk az vicces, hogy 3 "nagy" országútis edzõ 3 féleképpen állította be az országútimat. 2 ebbõl tutira szarul, de lehet, hogy mindhárom.

megatron

megatron

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,694 posts
jól gondolom hogy nem fogok elsõ váltót használni a 08as bighiten?
anyibol fura csak hogy alsócsövön van bovdenvezetõ szem...de sehogy nem áll össze a kép hogy lehetne erre feltenni..
A dizájndrogtól lassacskán már minden spanom mizantróp
66 rc3-ast cserélnék lyrik vagy 36ra

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Én mondjuk arra lennék kíváncsi, hogy a tudományos alapon beállított bringám a FIT szerint tényleg jó, vagy van mit fimonítani? Csak nem 5 számjegyért. Eddig sem fájt semmim.

Hm, nem akarlak megbántani, de anno a Bikemagos cikkben azért voltak hasraütéses dolgok :)
Ajánlok mindenkinek egy jó cikket, amiben az A Nagy Igazság, hogy Nagy Igazságok, követendõ képletek, stb nincsenek, hiszen a bringán elfoglalt üléspozíció, mint ahogy a bringa geometriája is, mindig egy kompromisszum, ami a célok, stílus, testalkat, ill. persze a rendelkezésre álló alkatrészek függvényében változik. Szóval semmi olyasmi, h ha paraméterezed a tested, akkor ilyen-olyan képlettel megkapod a TUTIT...
Inkább arról van szó, h ha egyes dolgokat a bringádon valahogy megváltoztatsz, az hogy hat ki más beállításokra ill. végsõ soron Rád.
Tök evidens dolog, és mégis, még sok nívós outi gyártó is jön millió humbuggal és mellébeszéléssel a mai napig...
De ahogy ezt a bemutató PDF-et nézem, a Speci azért komolyan veszi a dolgot.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ez egy olyan dolog hogy ha van ra penzed es megcsinalod, akkor biztos van haszna. de ha nincs akkor sem fogsz belehalni a bringazasba.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts
Én mondjuk arra lennék kíváncsi, hogy a tudományos alapon beállított bringám a FIT szerint tényleg jó, vagy van mit fimonítani? Csak nem 5 számjegyért. Eddig sem fájt semmim.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nekem nem kell elmagyarazni, csak nagy volnalakban irtam le hogy ertsek az emberek mirol van szo. en speciel lattam mar ilyet eloben ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

xle

xle

vendég

• fórumtag
  • 155 posts

lemerik a a kezed labad felsotested stb hosszat, es kiszamoljak hogy mekkora vaz kell, mekkora emelesu/hosszu stucni kell, hol legyen a nyereg, stb. ergo radszabjak a bringat.

a serotta ugy csinalja, hogy amikor megvannak a meretek akkor hegesztenek neked egy vazat. a specialized gondolom nem [:)] hanem a legkozelebbi alkalmas meretet passzintjak megjobban a testedhez.

A kiszámolás után megnézik, hogy tekersz a bringán és ettõl függõen igazítanak a beállításokon. Továbbá van még hajlékonysági vizsgálat, a méretek levétele után (mert lehet, hogy az egyébként ideális pozíciót nem lehet elérni, mivel pl. nem tudsz annyira elõre dõlni). Egy tényleg mindenre kiterjedõ beállítást kapsz a 3D fittel, aminek a jó részét a 2D fit is adja. http://www.ribmounta...id=13&Itemid=28

Bõvebben: http://www.specializ... Whitepaper.pdf

Külföldön rengeteg ilyen bringabeállítással foglalkozó bolt van, örvendetes, hogy itthon is elkezdõdik valami. Egy jó beállítás sokat dob a tekerési élményen - kényelem és hatékonyság terén is. Az árról meg: szerintem ez lényegesen többet ér mint pl. egy karbon kormány. Persze azért nem mondom, hogy "BG Fit-et mindenkinek!" :)
"Nem felejtem soha el, hogy ki volt mindig velem, azt is mindig tudni fogom, ki fordult ellenem."

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

jaja, fontos infó: amit az amcsi specialized weblapon láttok árak MIND NETTÓ ÁR! áfa nélkül, ugyanis az usa-ban ez a divat (az államonként eltérõ áfa miatt) ergo ennyiért itthon (vagy európában) semmi nem lesz sose, ne viszonyitgassunk, kösz!

Nem csak az államonként eltérõ áfa miatt "nettó" az ár USA-ban, hanem a röhejes "ÁFA" kulcs miatt (2,3,6 stb. %). A honlapon tehát a javasolt valódi végfelhasználói árak vannak, nem pedig az itthoni fogalmaknak megfelelõ nettó ár.

iMaty

iMaty

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

rob: ilyen seggszélességmérõ van valahol az országban?

Én az Allez-nál ültem bele.

nem kell saját gépet vinni, de annak mi értelme, hogy magadra szabatsz egy gépet, ami a boltban marad? :) (azokat meg szokták venni, és utána FIT)
szerelni nem nagyon kell, van a boltban állítható stucni pl, ami segit abban, hogy egyszerûen lehessen hosszat és dõlést beállítani. arch-o-meter, seggszélességmérõ, stb meg segit abban, hogy a többi is be lehessen lõni.
árról még nincs info, de biztosan 5 számjegy lesz, ha az usd-s árból indulok ki.

jaja, fontos infó: amit az amcsi specialized weblapon láttok árak MIND NETTÓ ÁR! áfa nélkül, ugyanis az usa-ban ez a divat (az államonként eltérõ áfa miatt) ergo ennyiért itthon (vagy európában) semmi nem lesz sose, ne viszonyitgassunk, kösz!

A stucni miatt kérdeztem, h. kell-e saját gép hozzá. De így már végképp értem :)

Ami az USA weblapon van, azoknál az áraknál Európából is láttam olcsóbban...
- egy bolygó, két kerék -

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
lemerik a a kezed labad felsotested stb hosszat, es kiszamoljak hogy mekkora vaz kell, mekkora emelesu/hosszu stucni kell, hol legyen a nyereg, stb. ergo radszabjak a bringat.

a serotta ugy csinalja, hogy amikor megvannak a meretek akkor hegesztenek neked egy vazat. a specialized gondolom nem [:)] hanem a legkozelebbi alkalmas meretet passzintjak megjobban a testedhez.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
az tavaly még volt pl a probikeban

ezt a fit-et összefoglalná valaki 3 mondatban ? (magyarul) k9öszi
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való