Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Bakony-Balaton riders

- - - - -

• Please log in to reply
11267 replies to this topic

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Sziasztok!

Holnap megy valaki terepre?

sajna én dolgozok ...:(
Mert tekerni jó!

emptytrash

emptytrash

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,789 posts
Sziasztok!

Holnap megy valaki terepre?

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts

Ha indulnál a maratonon, de nincs mivel leutazni, egy fõnek és bringájának tudok segíteni.
70/943-6603.

Nem írtam honnan:
Várpalotárol....:)
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts
Ha indulnál a maratonon, de nincs mivel leutazni, egy fõnek és bringájának tudok segíteni.
70/943-6603.
Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

speciel az 1000 km utáni lánckukázást hülyeségnek tartom, mert mondjuk a 3. ezer km után, már egy közepesen kopott fogsorra teszed fel a teljesen új, meg nem nyúlt láncot. ezt hamar leamortizálja a fogsor...
de aztán lehet, hogy jól mellényúltam ezzel a gondolkodással. sebaj.

nekem az XT sorom most eszi a 6-ik vagy 7-ik láncot és teljesen jó állapotban van még ...
Mert tekerni jó!

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

András: Mennyire érdemes egyébként vetésforgóban használni a láncokat? Valahogy nem vagyok meggyõzve, hogy egyértelmûen jobb lenne. Szerintem a lánc mindenképpen jobban kopik, nyúlik, mint a sor, s így a vége felé már 4 szarabb lánccal folyamatosan gyilkolod a sort, míg ha mondjuk 2000km után felteszed az új láncot, a sor szinte még teljesen jó, s nem húzza tovább a szar lánc. Persze lehet, hogy rosszul látom.

nem igazán gondoltam ebbe bele.
de ha a lánc gyorsabban kopik - tegyük fel 4x gyorsabban, akkor pont jó is ez a csere-bere. 200-300 km-enként nem kopik még olyan nagyot a fogsor, hogy rossz legyen egy másik lánccal. ezer km-enkénti cserénél már érezhetõ az új lánc. speciel az 1000 km utáni lánckukázást hülyeségnek tartom, mert mondjuk a 3. ezer km után, már egy közepesen kopott fogsorra teszed fel a teljesen új, meg nem nyúlt láncot. ezt hamar leamortizálja a fogsor...
de aztán lehet, hogy jól mellényúltam ezzel a gondolkodással. sebaj. a következõben is hasonlóképp fogom csinálni, de lehet, hogy csak 3 lánccal.

ahogy nézegettem a lánctányérokat elöl - Gebhardt - még simán szaladnának 3-4 ezer km-t...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

jakus79

jakus79

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Ano: Igen 8as volt, és most 9es lesz. Hát a keskenyebb láncban kevesebb az anyag sajna. Ez van.
Redi: Már beméreteztem az adapter 2D-s rajzát. Lehet, hogy a halálba fog kívánni aki majd csinálja, mert bizony vannak százados méretek rajta :)
FELAHEGYRE! :scared:

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Ano: Igazából egy PC-68as lánc

most látom csak hogy ez egy 8as rendszer volt, ami köztudottan sokkal erõsebb és strapabíróbb, így nem csodálom hogy kibírt 4000km-t ...
viszont ha a mostani rendszered 9-es lesz akkor az biztosan nem fog kibírni 4000km-t .... csak ha valami nagyon brutál láncot használsz ami sztem sokkal többe kerül mint 5000Ft!!!!

sajna ebbõl a szempontból szarabb 9-es rendszer ... :(
Mert tekerni jó!

Redi

Redi

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Na vazze, olvastam egy csomót, s nem tudom eldönteni, hogy okosodtam-e tõle! :)
Nekem még kb.1000km-t kibír a lánc, meg a fogsor, aztán utána mindkettõ cserélve lesz! Hogy mire, azt már nagyjából kitaláltam, de hogy az itt felsoroltak közül milyen rendszerben használjam, azt majd kitalálom még a cseréig hátralevõ idõben. Remélem!

Jakus: Pünkösdre kész lesz a bringád? Jó lenne még májusban tekerni néhányszor közösen!
Két keréken szép a világ...

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Ano: Igazából egy PC-68as lánc volt egy STX-RC fogsorral. Avégére már nagyon szar volt. Sokszor bemerevedett a lánc a belekerült kosztól, és az elsõ tányér állandóan felkapta. szóval a vége már nagyon gázos volt.

Sztem a vetésforgó jobb, de akkor egyszerre, kell kifizetni a láncokat. A Vetésforgóban sztem az a jobb, hogy a láncok kopásával/nyúlásával együtt valamennyire kopik a fogsor is, és ha van sok láncod, akkor a láncok és a fogsor mindíg ugyaolyan kopási fokozatban van. Tehát a a fogtávolságok és a szemtávolságok(szemen a kis csapta húzott görgöket értem) nagyjából mindíg megegyeznek, mert ugye a pl 4db lánc egy ütemben kopik a fogsorral. Ha a fog és szemtávolságok megegyeznek, akkor a fogsorra ráterülõ láncszakaszból nem csak az kilépõ elötti szem feszül az éppen ott levõ fognak, hanem az egész ráterülõ szakasz tart a láncon keresztül. Ezt azért tudja megtenni, mert a fog és szemtávolségok megegyeznek. Ez így kicsit kacifántos. Megfordítom a dolgot.
Ha van egy nyúlott láncod, meg egy jó fogsorod, akkor a szemtávolságok nagyobbak mint a fogtávolságok(legalábbis az érintkezõ felületeket nézve). ha a nyúlott lánc táterül a fogsorra, akkor a kilépõ szem elötti szem biztosan az éppen ott lévõ foghoz feszül. De! A következõ szemet már nem tudja nekihúzni a következõ fognak, mert ugye a szemtávolság nagyobb mint a fogtávolság. Ennél fogva az összes többi szem nem feszül neki a fogaknak rendesen, és így mindíg 1db fog és szem viszi a terhelés nagy részét. Ha a fogtávolság és a szemtávolság megegyezik, akkor az összes szem nekifeszül az összes fognak. Ha a fogsor kopottabb, mint a lánc, akkor meg nem ül bele teljesen a lánc a fogak közé, és a fogat felsõ, vékonyabb részét terheli.
Szóval sztem ezért érdemes a fogsort, meg a láncokat mindíg ugyanolyan kopottsági állapotban tartani. Ez valószínûleg nem megy ilyen egyszerûen, de a mindíg új lánc stratégiában a fog és szemtávolságok nemnagyon eggyeznek meg.

De szíp hosszúra sikeredett, és lehet tök értelmetlen :)

sztem igazat beszélsz ... egyébként én most olyat fogok csinálni (mivel nincs pénzem perpill új sorra) hogy az utolsó 3 láncot megtartottam és még mind1iket vissza fogom tenni 500-500 km erejéig ... utána sztem mindenképpen cserélnem kell sort ...

szegény ember vízzel fõz!!! :D
Mert tekerni jó!

jakus79

jakus79

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
XT fogsor most 11eFt. Láncra én sem áldozok 5000Ft-nál többet

jakus79

jakus79

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Ano: Igazából egy PC-68as lánc volt egy STX-RC fogsorral. Avégére már nagyon szar volt. Sokszor bemerevedett a lánc a belekerült kosztól, és az elsõ tányér állandóan felkapta. szóval a vége már nagyon gázos volt.

Sztem a vetésforgó jobb, de akkor egyszerre, kell kifizetni a láncokat. A Vetésforgóban sztem az a jobb, hogy a láncok kopásával/nyúlásával együtt valamennyire kopik a fogsor is, és ha van sok láncod, akkor a láncok és a fogsor mindíg ugyaolyan kopási fokozatban van. Tehát a a fogtávolságok és a szemtávolságok(szemen a kis csapta húzott görgöket értem) nagyjából mindíg megegyeznek, mert ugye a pl 4db lánc egy ütemben kopik a fogsorral. Ha a fog és szemtávolságok megegyeznek, akkor a fogsorra ráterülõ láncszakaszból nem csak az kilépõ elötti szem feszül az éppen ott levõ fognak, hanem az egész ráterülõ szakasz tart a láncon keresztül. Ezt azért tudja megtenni, mert a fog és szemtávolségok megegyeznek. Ez így kicsit kacifántos. Megfordítom a dolgot.
Ha van egy nyúlott láncod, meg egy jó fogsorod, akkor a szemtávolságok nagyobbak mint a fogtávolságok(legalábbis az érintkezõ felületeket nézve). ha a nyúlott lánc táterül a fogsorra, akkor a kilépõ szem elötti szem biztosan az éppen ott lévõ foghoz feszül. De! A következõ szemet már nem tudja nekihúzni a következõ fognak, mert ugye a szemtávolság nagyobb mint a fogtávolság. Ennél fogva az összes többi szem nem feszül neki a fogaknak rendesen, és így mindíg 1db fog és szem viszi a terhelés nagy részét. Ha a fogtávolság és a szemtávolság megegyezik, akkor az összes szem nekifeszül az összes fognak. Ha a fogsor kopottabb, mint a lánc, akkor meg nem ül bele teljesen a lánc a fogak közé, és a fogat felsõ, vékonyabb részét terheli.
Szóval sztem ezért érdemes a fogsort, meg a láncokat mindíg ugyanolyan kopottsági állapotban tartani. Ez valószínûleg nem megy ilyen egyszerûen, de a mindíg új lánc stratégiában a fog és szemtávolságok nemnagyon eggyeznek meg.

De szíp hosszúra sikeredett, és lehet tök értelmetlen :)

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör
azhiszem megvan melyik olcsóbb!

a te verziód (már ha az árakat jól saccoltam meg):
24 000Ft/4000Km = 6Ft/Km

én verzióm:
37 000Ft/7000Km = 5,28 Ft/Km

kicsit elgondolkodtató :chin:
Mert tekerni jó!

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Ano: Szóval azt mondod, hogyha 1000 körül lecseréled a láncot, akkor az még nincs megnyúlva annyira, hogy nagyon szétszedje a fogsort? Én is így gondolkodtam, de a vége mindíg az lett, hogy nem cseréltem le a láncot, és 4000körül mentem vele. Mondjuk a végére már elég gáz volt :-) és akkor egyben fogsort is kellett cserélni.

ahogy mondod ... de gondolom ha 4000-ret mentél egy lánccal akkor az nem az olcsóbbik fajtából volt ... szal el tudom képzelni hogy volt 7-8e ft ... most sztem kicsit drága 4000ként cserélni (mondjuk egy xt sort és egy jó láncot) mert akkor tregyük fel hogy xt sor 16e + lánc 8e az 24e és mentél vele 4000ret ... ha úgy számolunk ahogy én akkor 6 láncot tuti kibír a sor (vagy többet) és akkor xt sor 16e + 6*3500=21e az 37ezer és mentél minimum 7000km-t (lánconként 1200kmre számolva) ... ja és még sztem tuti hogy még1-2 láncot kitudsz vele használni (legalábbis nekem még egész jónak tûnik a sorom, pedig van már benne minimum 6500)

mondjuk így még nem vezettem le ezt ... lehet hogy nem az az olcsóbb mint amit én csinálok, bár a 4000km-es lánc a hajtókat fogaskerekeit is jóbban szétcseszi, szal azt is bele kellene még számolni és akkor már lehet hogy az általan használt lánccsere olcsóbb kicsivel ...

bár most már nem vagyok teljesen biztos benne :D
Mert tekerni jó!

Redi

Redi

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Ano: Sajnos nekem a péntek meló miatt nem jó, s szombaton sem fogok egyébként ráérni, úgyhogy nekem csak vasárnap jöhet össze a tekerés!
Azért szerintem ezek a láncok többet is kibírnak, mint 1000km! Igaz nekem 8-as váltóm van, de a PC58-as lánc 1500km után még egész jól néz ki, alig mutatkozik rajta nyúlás! A gyári KMC-UG-51 lánccal is elmentem 2000km-t, igaz az addigra megnyúlt rendesen, úgyhogy a SRAM is biztos kibír ennyit!

András: Mennyire érdemes egyébként vetésforgóban használni a láncokat? Valahogy nem vagyok meggyõzve, hogy egyértelmûen jobb lenne. Szerintem a lánc mindenképpen jobban kopik, nyúlik, mint a sor, s így a vége felé már 4 szarabb lánccal folyamatosan gyilkolod a sort, míg ha mondjuk 2000km után felteszed az új láncot, a sor szinte még teljesen jó, s nem húzza tovább a szar lánc. Persze lehet, hogy rosszul látom.
Két keréken szép a világ...

jakus79

jakus79

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Ano: Szóval azt mondod, hogyha 1000 körül lecseréled a láncot, akkor az még nincs megnyúlva annyira, hogy nagyon szétszedje a fogsort? Én is így gondolkodtam, de a vége mindíg az lett, hogy nem cseréltem le a láncot, és 4000körül mentem vele. Mondjuk a végére már elég gáz volt :-) és akkor egyben fogsort is kellett cserélni.

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Ano: de ha 1000km-enként dobod a kukába, akkor az nem éri meg annyira.

nem éri meg sokkal tovább használni és éppen ezért éri meg olcsóbb láncot venni !! :)

egyébként nem pont 1000km ... van hogy elmegyek 1200ig is, szóval az 1000 az egy olyan határ amit nem érdemes nagyon túllépni ... de az 1200km az a max!!

Ui.: egyébként egy drágább lánc ugyanúgy megnyúlik ... max párszáz km-re tudsz vele többet menni (ha mérnéd rendesen láncnyúlásmérõvel akkor tutira látványos lenne) és a drágább lánc meg lehet hogy 2szer annyiba kerül ... szóval akkor melyik is a drágább?? :)
Mert tekerni jó!

jakus79

jakus79

törzsvendég

• fórumtag
  • 263 posts
Ano: de ha 1000km-enként dobod a kukába, akkor az nem éri meg annyira.

Ano

Ano

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,653 posts
  • LocationCsömör

Van valakinek tapasztalata XT fogsorral, meg lánccal? Azért kérdezem, mert A Farádynál van Sunrace forgsor 10500ért meg lánc 5600ért. XT fogsort láttam 11000ért, XT HG 93 láncot meg 4700ért. Az XTR HG 7701láncot meg 5400ért adják. Szóval a Shimano összességében olcsóbb mint a sunrace. Kérdés, hogy melyik a jobb?

nekem is van XT sorom és én 1000km ként dobálom kukába a láncokat és eddig van már benne legalább 6500km ... és még mindig tökéletesen mûködik ...

ja és a sram pc951-es lánc bõõõven elegendõ ami kb 3500ft ...

ja és még valami: én csak sram lánccal használtam és sztem tutira jók ... többen is szídták a shimano láncokat (félprofi és profi versenyzõk) és én hallgattam rájuk ... eddig nem bántam meg :)

Ui.: az XT sor baromira megéri az árát!!! nekem elötte deore-om volt és MAX (!!!) 3000km-eket bírt ki alattam ...
Mert tekerni jó!

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
xt fogsorom van 4 db xt lánccal használtam vetésforgóban. (200-250 km után cserélgettem) így most 7000 km környékén kezd ugrálni hátul a legkisebb 3 fogaskeréken a lánc.
eddig kiválóan mûködött, nem szakadt el egyszer sem. bevált!
xtr lánchoz nem tudok hozzászólni. de véleményem szerint pazarlás lenne...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu